samsung70 Opublikowano 11 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2006 witam :lol2: ostatnimi czasy duzo sciagam z neta i kompa jest prawie cały czas włączony a co za tym idzie pobiera duzo pradu co się wiąze z kosztami :mur: :mur: moje pytanko brzmi jak maksymalnie zmniejszyc pobór prądu przez kompa gdy jest w IDLE, nie wykonuej zadnuch skomplikowanych operacji, nie gram ani nic, chodzi tylko po to aby zasysac z neta dane :-P :-P jakim prgramem underlockowac proca?? a mzoe po prostu zmnijszyc taktowanie i mnoznik jak się najbardziej da i własnie jesli np zbytnio proca zunderlockuej to czy się nie spali :blink: :blink: :blink: kolejna sprawa to underlocking karty graficznej... czym to zrobc, w ATI Tray TOOLS ??? <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wsad Opublikowano 11 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2006 jakiś clock gen mówgłby wystarczyć spod windy generalnie wchodzi się do biosu i zmmniejsza fsb a potem napięcie do stabilnej wartości taktowania karty graficznej jakimś ati toolem też spokojnie mozna zmniejszać aż do momentu pojawienia anomali jakichś (gaśniecie monitora,artefakty) przede wszystkim powiedz co to za sprzęt :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HUD Opublikowano 11 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2006 Poszukaj w podstawowch zagadnieniach i poczytaj poradnik podkręcania a64. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samsung70 Opublikowano 11 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2006 kurcze moze ktos zarzucuc linkiem bo jakso dziwnie mi się porusza po tym forum :wow: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wsad Opublikowano 11 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2006 (edytowane) grafe uczynisz mniej prądożerną odpalając ati toola i schodząc z taktowaniami w dół - tak jak mówię rdzeń jak zejdziesz za nisko da obiaw w postaci gaśniecia monitora pamięci dadzą artefakty ( dajesz tak żeby było stabilnie i juz procesor na sam początek można zacząć od zmniejszania napięcia - wchodzisz do biosu i zmieniasz napięcie wychodzisztestujesz primem czy gierką czy działa, powtarzasz czynność do momentu aż uzyskasz gdzieś niestabilność - zostawiasz na napięciu które jest wpełni stabilne i już to jest właściwie proces odwrotny ( ale bardzo podobny ) do podkręcania jak ci jeszcze mało to zmniejszasz taktowanie prcesora ( ale myśle że to już nie będzie potrzebne ) co się dokładnie robi w tym biosie i jak poczytaj FAQ poza tym wpisz w googlach nazwę swojej mobo i wyszukaj może jest jakis program typu clock gen do niej żeby robic to spod windy a poza tym sam pamiętam tematy typu downkocking grafiki czy rekordy downclockingu na procesorze - poszukaj :] tutaj powinno być ===--> http://forum.purepc.pl/index.php?showforum=8 edit: ja mam socket a tak że nie wiem czy lepiej cool'n quiet pewnie niekonicznie ale na pewno prościej :mrgreen: Edytowane 11 Października 2006 przez wsad Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 11 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2006 (edytowane) A nie lepiej poprostu włączyć Cool n' Quiet, a w ati tools ustawić niskie taktowania dla trybu 2D? Edytowane 11 Października 2006 przez janio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samsung70 Opublikowano 11 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2006 panowie, uzylem tego CLONE GENu i zmniejszylem wszystkeo taktowania ino teraz mam pytanie jak mam przywrocic poprzednie ustawienia tzn oryginalne bo w tych ubogich opcjach tego programiku nie widze nic takiego :wow: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
`fdl` Opublikowano 11 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2006 Ustawić zegary z powrotem? Nawet nie próbuj wmawiać, że nie pamiętasz jakie były :P A jeśli tak niestety jest, to po prostu reboota zrób. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wsad Opublikowano 11 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2006 (edytowane) clock genu :] jeżeli nie zmniejszyłes przy okazji napiecia to efekt będzie mierny pewnie jak go wyłączysz to taktowania wróca do normalnych - jakie one są ? Właściwości\mój komputer\ogólne i tam widac ps. pogoogluj na temat tego co podał ci janio dla ciebie będzie to chyba bardziej odpowiednia metoda Edytowane 11 Października 2006 przez wsad Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 11 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2006 (edytowane) Jednak chyba zablokowanie zakładania nowych tematów początkującym w exremalnym, będzie konieczne... Edytowane 11 Października 2006 przez GDR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samsung70 Opublikowano 11 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2006 juz kest okej, jak przywracalem w clock genie poprzednie zegary to chyab dalem za bardzo na mase i cos zaczeło strzelac w głosnikch :] hehe ale jzu jest okej :] GDR o co ci chodzi ?? :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samsung70 Opublikowano 11 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2006 tylko ze to raczej nie jest podstawoe zagadnienie :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 11 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2006 JEST ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 11 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2006 szukalem i nic nie znalazlem na ten temat Pewnie szukałeś Underlocking- tak jak masz w tytule. Poszukaj Underclocking. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 12 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2006 Rzeczywiscie bardzo ekstremalny temat. Bylo juz kilka takich. A do czestego nocnego sciagania to czesto oplaca sie postawic jakis stary komputerek bioracy 1/5 pradu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 12 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2006 w starych athlonach xp chyba najlepiej zakleic mostek odpowiadajcy za mobilnosc proca , dzieki czemu zyskujemy cisze w nocy i moc gdy potrzebujemy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 12 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2006 Przerobka na mobile, clockgen i do tego profil ATT z obnizonymi taktami w trybie 2D. Swoja droga najlepiej do nocnego sciagania miec jakiegos Celerona 333 @passive na plycie ze zintegrowana grafika i do tego jakis dysk 2,5" z laptopa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samsung70 Opublikowano 12 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2006 tylk oze ja nie mam zadnego starego truposza :(:( i nie mam tez satrego athlona :(:( przerobka na mobile ??? aha i znacie moze jaksi inny program w stylu clock gen ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 12 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2006 to napisz jaki masz sprzet Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 12 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2006 Stary sprzet mozna czesto bardzo tanio kupic na allegro.pl Napisz jaki w koncu masz ten sprzet. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samsung70 Opublikowano 12 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2006 (edytowane) wow wydawało sie sie ze jus pisalem jaki mam sprzet hehe :lol: AMD Athlon 64 2800+ 1,8GHz Radeon X800GTO 256/256 od saphire 1GB RAM 2 HDD 250 i 120 GB SATA karte sieciową i takei tam duperele :P zasilacz 350W IBOX hehe :/ Edytowane 12 Października 2006 przez samsung70 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 12 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2006 To nie ma sily, ten sprzet bedzie zarl duzo pradu nawet mocno spowolniony. Zdecydowanie lepiej bedzie zlozyc jakis maly, cichy komputerek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 12 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2006 Zgadzam sie z kainem :arrow: Twoj piec nawet ze spowolnionymi zegarami procka, pamieci i radka bedzie zrec prad. Szczegolnie dyski. Najpiekniej byloby kupic jakis stary fujitsu-siemens na p3 ( fipa ostatnio cos takiego skolowal na allegro - nie chce mi sie szukac na razie ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samsung70 Opublikowano 12 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2006 To nie ma sily<< czemu :wow: czemu nawet po obinzeniu taktowan bedzie wpierniczał duzo pradu :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 12 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2006 (edytowane) Tak apropos poboru mocy , nforce 4 więcej ciągnie od proca w idle Jeżeli masz nf3 i nf4 to masz włączone standardowo chłodzenie programowe - procesor pobiera mało energii. Miałem płyte na Via to pobór mocy był mniejszy o 15wat , nforce 4 to straszna grzałka Edytowane 12 Października 2006 przez sideband Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 12 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2006 wow wydawało sie sie ze jus pisalem jaki mam sprzet hehe :lol: AMD Athlon 64 2800+ 1,8GHz Radeon X800GTO 256/256 od saphire 1GB RAM 2 HDD 250 i 120 GB SATA karte sieciową i takei tam duperele :P zasilacz 350W IBOX hehe :/ temat walkowany milion razy, juz teraz milion jeden raz :-P jak napisali inni - przy tym sprzecie zapomnij o niskim poborze pradu - jak chcesz "maszyne" do sciagania to masz 3 sciezki: - VIA EPIA - laptop uzywka moze byc ze zmaskarowana matryca (np z czarnymi plamami np od "siadu" na nim :P) byle mial wyjscie VGA - budzetowy kompik na Intelu "Koperku" lub "Tulipanku" - przy tych procach masz szanse zjechac w poborem pradu (przez procka) nawet o 75-80% - przepis jest latwy - kupujesz np Pentiawke na magistrali 133MHz i dajesz ja na 66MHz wtedy spokojnie ustawiasz najnizsze napiecie jakie oferuje MoBo - do "Koperkow" polecam starego dobrego BX w dobrym wydaniu np ABIT BH6 lub podobna (byle miala porty USB do podlaczenia dyskow zewnetrznego -> przerzucanie danych), do tego jakas karta graficzna bez akceleratora (lub z "ubogimi" opcjami 3D) z max 8 MB pamieci (np i740), 128MB RAM, dysk 2.5" i zasilacz (wiecej nie trzeba) - przy takiej konfiguracji jestes w stanie zrobic maszyne, ktora w stresie bedzie pobierala ze 35W, a nie kolo 200W jak Twoj "Zarlok" i nie pisz ze na tym nie da sie odpalic zadnego dobrego systemu - styka Win2K z wykoszonym calym zbednym badziewieme za pomoca nLite'a a ja sobie teraz siedze na sprzecie ktorego sercem jest Athlon XP (TB) 1700+@800MHz (6x133) & 1.25V B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 12 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2006 Absolutny OT - benek cholernie milo Cie widziec :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 12 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2006 Absolutny OT - benek cholernie milo Cie widziec :)[OT] milo ze mnie jeszcze ktos pamieta :) a tak sobie czasem wpadam na forum - teraz glownie do tematu o rowerkach i do dzialu o monitorach - na siedzenie prawie non-stop na forum (jak kiedys) brak czasu (praca, rower, itp) i ochoty (przez ta cholerna "generacje Neostrady") pozdrawiam :wink: [/OT] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samsung70 Opublikowano 13 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2006 kupowanie starego truap odpada bo mam przecie dyski SATA, a nei bede kupowal zadnych dodatkowych [ciach!]ł :sad: :sad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 13 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2006 Co maja do tego dyski sata? Stary grzmot podlaczony do netu, zintegrowana sieciowka i podpiac pod twoj. Ukonczone sciaganie - przerzucasz na swoj przez rj45. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...