tom_tom Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 Ubuntu x64, Suse, Fedora Core 6,... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
truman20 Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 (edytowane) hot_lopez : jak ma nie być hardcore'owo trudny to SuSe, Mandriva, albo Kubuntu, z czego z tych trzech polecam SuSe, potem instalujesz z płyty kernela z obsługą procesorów wielordzeniowych i śmigasz bo na defaultowym też powinien pójść, ale to zapewne nie będzie to co ma być ;) edit : tom3k3 raczej nie Ubuntu, bo był tu taki jeden co się na nim wyłożył, bo GNOME wbrew pozorom nie jest dobre dla początkujących tym bardziej jeśli ktoś oczekuje odzwierciedlenia windowsowego GUI, więc hot_lopez szukaj czegoś z KDE Edytowane 8 Listopada 2006 przez truman20 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom_tom Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 Sam jestem laikiem jeśli chodzi o Linuksa. Zaczynałem na Ubuntu, na GNOME i jakoś sobie dawałem radę. Jest www.forum.ubuntu.pl gdzie uzyskasz odpowiedź na każde swoje pytanie dotyczące Ubuntu. A jeżeli już naprawdę szukasz czegoś z KDE, to wgraj do Ubuntu środowisko KDE(nic trudnego, nawet chyba można to wyklikać ale nie jestem pewien). Jeśli nie dasz rady, pobierz Kubuntu (Ubuntu + KDE). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 (edytowane) Zacząłem ściągać kubuntu Mam jednak pytanie. skąd pobierać sterowniki? Na stronie nvidii są jakieś, ale jest napisane, że to dla gf2, riva tnt itp. Ja mam gf7300 Czy jest możliwość, że klawisze funkcyjne będą mi działać pod linuksem? nie mówię tu tylko o Fn+F2 czyli włączenie wyłączenie wifi. mam też przyciski typu włączenie i włączenie touchpada. I korzystając z tematu spytam się was jeszcze o jedno. Pod windą pracuję w photoshpie i corelu. Gimp chyba jest odpowiednikiem photoshopa (ale tego nie wiem) Jest jakiś soft w rodzaju corela ? Edytowane 9 Listopada 2006 przez hot_lopez Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
truman20 Opublikowano 9 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2006 aaa bo Ty to na lapku instalujesz, to się przygotuj na szwankowanie opcji ACPI, mogą działać mogą nie działać, a co do programów to jest ów GIMP odpowiednik photoshopów i coreli a potem jeszcze kilka mniejszych, zainstaluj distro to się dowiesz ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 9 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2006 a no laptop :) kubuntu już jest(na dysku) jeśli znajdę czas w weekend to pewnie się skuszę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qudlaty Opublikowano 9 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2006 Ja też rozglądam się za linuxem na 64bity, tzn zaczynam się rozglądać :) Doradźcie :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 9 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2006 przecierz kilka postów wyżej mi napisali jakiego mogę sobie wybrać więc chyba już masz odpowiedź. Ewentualnie napisz czego szukasz w systemie to pewnie dowiesz się jaki na pewno spełni Twoje wymagania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nightwalker Opublikowano 10 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2006 (edytowane) Który Linux Jest Dla Mnie? 2.6.18.2 Edytowane 10 Listopada 2006 przez Nightwalker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
truman20 Opublikowano 10 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2006 2.6.18.2 ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leoni Opublikowano 11 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2006 To jest wersja jadra. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
truman20 Opublikowano 11 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2006 Leoni : wiem ;) ale co to ma do tematu ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 11 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2006 To ze to jest wlasnie wersja Linuxa? Ubuntu czy SUSE to dystrybucje... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
truman20 Opublikowano 11 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2006 (edytowane) a system operacyjny zwany Linuxem składa się z samego jądra ? SGJ zwracam honor choć nie do końca jestem pewien co do tego. Żrodło Wikipedia : "Linux - SYSTEM OPERACYJNY dla komputerów, jak również jego jądro. Kompletny system operacyjny (jądro i programy użytkownika) jest przez niektórych (m.in. projekt GNU oraz Debian) nazywany GNU/Linux" "...SYSTEM OPERACYJNY mając na myśli całość oprogramowania dostarczanego z zakupionym komputerem (zobacz: DYSTRYBUCJA)..." "DYSTRYBUCJA oprogramowania to ZESTAW PROGRAMÓW..." wychodzi na to że Linux = System operacyjny = Dystrybucja = jądro + oprogramowanie Edytowane 11 Listopada 2006 przez truman20 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Haquim Opublikowano 11 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2006 System Opercyjny - jest programem komputerowym, bądź zbiorem programów, który zarządza sprzętem oraz aplikacjami komputera. Podstawą wszystkich systemów operacyjnych jest wykonywanie podstawowych zadań takich jak: kontrolowanie i przypisywanie pamięci, ustalanie priorytetów w zadaniach, obsługa urządzeń, ustalanie połączeń sieciowych oraz zarządzanie plikami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 Dobra. Czas na drugie podejście do Linuxa. Właśnie się zasysa Kubuntu 6.10 (Edgy EFT) Na dniach sprawdzę i powiem co i jak. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wisnia666 Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 Jak to mowia: po najmniejszej linii oporu.... mephis rulzez :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 no... Sysak..., dobry wybor, tylko nie wywalaj go od razu, ale zadawaj pytania. W ten sposob da rade :) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zawi Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 (edytowane) to ja się podepnę też pod temat Sysaka - bo poco będę śmiecił tym Kubuntu 6.10 bawię się od dwóch dni i jak na razie zero problemów tylko on wydaje mi się jakiś taki mało przejrzysty :( cieżko to opisać... no i w związku z tym chciał bym spróbować jeszcze jakiejś dystrybucji z KDE, co byście polecali??? a może spróbować czegoś z gnomem - bardzo mnie ten Linux zaciekawił a że jestem dość uparty ciężko będzie mnie do niego zniechęcić...toteż gnom mi nie straszny :D Edytowane 19 Listopada 2006 przez zawisza017 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sithh Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 O matko, no to wchodzisz na jakilinux.org i jedziesz z koksem - wszystkie po kolei ;) A co takiego w gnomie strasznego dla Ciebie jest? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zawi Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 A co takiego w gnomie strasznego dla Ciebie jest? dla mnie nic ale truman20 pisał wyżej : GNOME wbrew pozorom nie jest dobre dla początkujących więc się tym zasugerowałem, bo jak dotąd mój kontakt z Linuxem to dwa dni zabawy z kubuntu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 (edytowane) Jak dla mnie to gnome był taki eee... pusty. Już windows umożliwia większą ingerencję w ustawienia przez klikanie. Bo bawić się z jakimiś komendami itd mi się nie chce. Za to suse na KDE mi sie podobał, tylko że za cholerę nie mogłem rozpracować jak się to ustrojstwo instaluje. :oops: Edytowane 24 Listopada 2006 przez Sysak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 26 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2006 (edytowane) od paru dni jade na kubuntu 6.10 pl i jestem bardzo zadowolony :] jest to moj pierwszy [brzydkie określenie na linuksa] i napewno nie ostatni jak dla mnie ladniejszy od windy B-) --> http://img54.imageshack.us/img54/6770/kubuntuxl2.jpg Edytowane 26 Listopada 2006 przez _Vip_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 27 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2006 Ja swego czasu używałem Suse 10.0 i 10.1. Całkiem przyjemny system dla klikaczy. Jedyny poważny mankament, to taki, że po instalacji, system nie odtwarza mp3 oraz niektórych plików multimedialnych, w związku z czym należy samemu doinstalować odpowiednie moduły (co za pierwszym razem wcale takie łatwe nie jest). Poza tym system bardzo przyjazny. Obecnie nie używam lina, ale na dniach ma wyjść Suse 10.2, to może się skuszę i potestuję. A tak się prezentował mój linux. Choć wersji pulpitu było znacznie więcej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 27 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2006 dem, jak zrobiles ten ladny panelik z informacjami o sprzecie po lewej stronie ? :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
truman20 Opublikowano 27 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2006 super karamba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr^_^max Opublikowano 27 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2006 _Vip_ zajedwabista tapetka. poprosze :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 27 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2006 dem, jak zrobiles ten ladny panelik z informacjami o sprzecie po lewej stronie ? :] super karamba Potwierdzam. Nazwy stylu niestety nie pamietam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 27 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2006 dzieki :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 27 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2006 (edytowane) Polecam Ubuntu 6.10 + Gnome. Małe wymagania sprzętowe, oparty o Debiana, a KDE można szybko donistalować z repozytoriów. Posiada nawet coś w stylu Windows Update. Wystarczy dokompilować Cedegę i można odpalać gry pod Windows'a. Korzystałem z różnych dystrybucji, a jednak Ubuntu najbardziej mi się spodobało, choć przez długi czas bylem zwolennikiem Mandrake'a. Zdziwiłem, że Ubuntu nie posiada standardowo dokompilowanych kompilatorów i reszty ustrojstwa (bibliotek). Ale instalując wszystko po kolei można trochę się nauczyć nowych rzeczy. Edytowane 27 Listopada 2006 przez Grimlock Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...