Skocz do zawartości
lores

Temperatura Pompy Cwu Grundfosa

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Piszę w sprawie chłodzenia cieczą, które składa się z chłodnicy NexXxos III Pro, bloków Misiu (CPU, GPU, NB), a także pompy CWU Grundfosa. Problem polega na tym, że chłodzenie jest relatywnie mało wydajne. Z moich obserwacji wynika, że wydajność prawdopodobnie dość skutecznie zmniejsza własnie kupiona za duże pieniądze pompa Grundfosa - gdy komputer jest wyłączony i pracuje tylko ona, cały układ jest dość znacznie nagrzany, co nie zmienia sie z biegiem czasu - pompa cały czas oddaje tyle ciepła, chociaż nie jest zatapialna. Zastanawiam się, czy również inne pompy (ewentualnie inne Grundfosy) też aż tak się grzeją, czy to jest normalne. Temperatury (wg informacji softu) są raczej całkiem OK (idle: 35/40/35, stress: 45/50/40; odpowiednio CPU/GPU/NB; zaokrąglone w górę), ale niestety mojemu sprzętowi (do OC, naturalnie) nie wystarczają - może dałoby się to zmienić...

Z góry dzięki za radę i sorki, jeśli temat był, ale mam tylko analogowe połączenie modemowe na bardzo krótko...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiatraki masz na chłodnicy ?? Jeśli masz to może trochę je podkręć. U mnie na BIPII przy wiatrakach na 12v chłodnica jest zimna więc raczej wystarcza.

No wlasnie, z tym wiazalo sie moje zdziwienie - gdy robilem testy, 3 Fandery 12cm na chlodnicy bardzo nieznacznie wplywaja na wydajnosc WC :| . Najwieksza roznica, ktora odnotowalem, bylo chyba z 5 stopni C wiecej (bez wiatrakow)... Testy robilem jakis czas temu, ale watpie, zeby sie duzo zmienilo... A co do samej chlodnicy, podczas takiego idle jest ciepla dosc znacznie, a pod obciazeniem nagrzewa mi caly pokoj...

EDIT: Wlasnie ponowilem testy - nawet tych 5 stopni roznicy nie bylo, mniej. Chlodnice mam podwieszona przy suficie budy, wiec powietrze tak czy siak ulatuje na zewnatrz.

A jak oceniasz temperature pompy po dotknieciu jej dlonia? Goraca/ciepla/letnia?

No pompa ciepla, ale nie parzy; faktem jest, ze siedzi upchana miedzy DVD-ROM-em a FDD; probowalem nawet... lekki nawiew na nia dac, ale efektow zbytnio nie odnotowalem... Ew. mozna by tak ustawic wiatrak, zeby powietrze z okolic pompy wywiewal na zewnatrz budy (do przodu), ale watpie, zeby to cos dalo...

EDIT: Dam tam zaraz wiatrak, ale prawdopodobnie zysk bedzie bardzo mierny...

Edytowane przez lores

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pompa o ktorej mowisz ma moc 25W, wiec to dziwne ze mialaby wplyw na temp wody jakas znaczaca (w porownaniu do mocy komponentow configa).

Druga sprawa to puszczenie nawet takiej mocy na miedzianej chlodnicy bez wentyli powinno zaowocowac nagrzaniem sie wody po dluzszym czasie.

Wracajac do pompy, to juz kilka razy spotkalem sie z takim problemem ze ktos narzekal na wlasnie rzekome podgrzewanie ukladu. W moim przypadku gdy podlaczalem sama pompe w petli z grzejnikiem to woda byla zimna (nie mialem jeszcze termometru), ale nie dalo sie wyczuc nagrzania wody nawet po kilku godzinach takiej pracy.

Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aerial nie wiem czy dobrze przeczytałeś ale Lores ma nexxosa3 PRO a nie extreme :) Czyli fandery powinny wystarczać. Może to się wydać dziwne ale były przypadki "zasyfionych" nexxosów. Możesz przez niego profilaktycznie puścić troche octu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie przesiadłem się z CO grunfosa na lainga.

Przy wyłączonym kompie rzeczywiście chłodnica była dość ciepła,pompa również,jednak po włączeniu kompa(i wentli ,zawardy na 5V) temperatury się normowały i były prawie takie same jak na laingu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie różnica między 5v a 12v wynosi 4 st jeśli chodzi o proc (34 i 30) i tyle samo jeśli chodzi o nb (29 i 25) więc boję się pomyśleć jaka jest róznica bez wiatraków. Pompa jest między zimna a letnia

Chyba mam takiego Grundfosa jak Ty (te numery 15-14 kojarze), a wlasciwie dwa - w obu przypadkach pompy byly cieple... Jak udalo Ci sie uzyskac taka wydajnosc WC (ew. takie tempy) z BIP-em 2? Moze jednak ta moja pompa te wydajnosc znaczaco zmniejsza... Czy Barton tak malo sie grzeje?

Pompa o ktorej mowisz ma moc 25W, wiec to dziwne ze mialaby wplyw na temp wody jakas znaczaca (w porownaniu do mocy komponentow configa).

Druga sprawa to puszczenie nawet takiej mocy na miedzianej chlodnicy bez wentyli powinno zaowocowac nagrzaniem sie wody po dluzszym czasie.

Wracajac do pompy, to juz kilka razy spotkalem sie z takim problemem ze ktos narzekal na wlasnie rzekome wopodgrzewanie ukladu. W moim przypadku gdy podlaczalem sama pompe w petli z grzejnikiem to woda byla zimna (nie mialem jeszcze termometru), ale nie dalo sie wyczuc nagrzania wody nawet po kilku godzinach takiej pracy.

Gdy puszczalem pompy (dwie mialem) z chlodnicami (NexXxos III Pro i II), i ciecz, i weze, i chlodnice, i pompy byly ewidentnie cieple...

Podkresle, ze nie mam reza, wiec az tak opoznionej reakcji nie ma (nagrzewanie i chlodzenie cieczy)...

aerial nie wiem czy dobrze przeczytałeś ale Lores ma nexxosa3 PRO a nie extreme :) Czyli fandery powinny wystarczać. Może to się wydać dziwne ale były przypadki "zasyfionych" nexxosów. Możesz przez niego profilaktycznie puścić troche octu.

Ech, gdzies tam na ktoryms z forow byl temat o zasyfieniu chlodnic z AlphaCoola z moja w roli glownej... Muciek (chyba to byl jego nick), z tego, co wiem, oczyscil ja, wiec to raczej nie jej wina...

u mnie woda się nagrzewa jeśli nie wyłączę pompy i to dośc znacznie ale jak juz wspominałem na 12v akasy dają radę i pompa jest zimna a temperatury przyjemne :)

No wlasnie, a u mnie wiatraki bardzo malo zmieniaja, i nawet gdy sa wlaczone, pompa jest ciepla...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pompa i tak będzie ciepła - silnik się grzeje (25 W) - korpus z mosiądzu - dobrze ciepło oddaje....

Ty lepiej patrz na tempy proca.... jak bez wiatraków na chłodnicy to są całkiem niezłe ;)

No patrze, i to nie tylko na prockowe tempy, ale wlasnie takie z 3 Fanderami sa :( ; co prawda skreconymi na minimum, ale i na maxie nie jest lepiej zbytnio :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po pierwsze jaka masz temperaturę w pokoju, po drugie najlepiej podłącz inną pompę i wszystko będziesz wiedział. Napisze to co poprzednicy - moja pompa żre 27W na 1 biegu, gdy jej nie wyłącze podgrzewa wodę do ok 35-38 stopni. Gdy komp chodzi (wentyle też) wszystko bardzo szybko wraca do normy. Wpływ pompy na temperaturę w moim układzie jest barzdo niewielki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po pierwsze jaka masz temperaturę w pokoju, po drugie najlepiej podłącz inną pompę i wszystko będziesz wiedział. Napisze to co poprzednicy - moja pompa żre 27W na 1 biegu, gdy jej nie wyłącze podgrzewa wodę do ok 35-38 stopni. Gdy komp chodzi (wentyle też) wszystko bardzo szybko wraca do normy. Wpływ pompy na temperaturę w moim układzie jest barzdo niewielki.

Temp. w pokoju jest, raczej, w normie - ok. 18 stopni C.

Co do drugiej pompy - druga CWU (ale taka jak moja aktualna) podlaczalem i roznic nie odnotowalem, a dostepu do zupelnie innej pompy nie mam, niestety :( Poza tym, w tych pompach nie ma, chyba, mozliwosci zmieniania trybow pracy... :(

Widze, ze raczej nie da rady duzo zrobic, trudno; dzieki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@lores - mam taką samą pompę jak Twoja. Fakt nagrzewa wodę - ale temperatury są takie same jak przy wcześniejszym użyciu pomp 2xaquaszut 600l/h. Używam teraz miedzianej chłodnicy od syreny 105 a na niej 6 wentylatorów 120mm na 3-6V. Przy wyłączonym kompie - a włączonej pompie chłodnica jest letnia. Przy włączonym kompie wentyle na ~6V chłodnica jest zimna. Przy włączonym kompie wentyle na ~3V chłodnica jest letnia. IMO dużej różnicy ta pompa nie robi - duż większą robią wentyle - aha i wieję na chłodnicę powietrzem "zimnym" z pokoju - a nie nagrzanym z budy. Bloki mam na CPU, GPU, NB i koszyk na 4 HDD (z pełną obsadą).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi