Malik Opublikowano 18 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2007 Maja odblokowane mnozniki. Ale tutaj Twoj pomysl nie do konca jest trafny, jestem pewnien myk na tych mobo. O ktroym pisal ktos chyba na pclabie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 18 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2007 Maja odblokowane mnozniki. Ale tutaj Twoj pomysl nie do konca jest trafny, jestem pewnien myk na tych mobo. O ktroym pisal ktos chyba na pclabie.Jaki? Chciałbym wiedziec gdy przyjdzie co do czego ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 18 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2007 (edytowane) Andy ktos to opisal na ktoryms portalu. Jak znajde to Ci podesle link. Chodzilo o to ze plyta startuje z mnoznikiem domyslnym czyli takim jakim CPU ma ustawione seryjnie - nawet jak ustawisz nizszy mnoznik. Cos takiego w skrocie :) Mam nadzieje ze dobrze przytoczylem ten "myk". PS. Znalalzlem juz ten art o ktorym Ci mowilem...link Edytowane 18 Stycznia 2007 przez Malik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 Odnosnie nizszego mnoznika. Moj proc na stale chodzi na 6600@3200 na nozniku 9 co daje 356 x 9. Potrzebuje do tego 1,41v. Właczylem mnoznik 8 i szyne 400 i na tym napieciu procka komp nie wstal wogole. Dopiero na napieciu procka 1,45v komp jest stabilny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siloss Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 Andy ktos to opisal na ktoryms portalu. Jak znajde to Ci podesle link. Chodzilo o to ze plyta startuje z mnoznikiem domyslnym czyli takim jakim CPU ma ustawione seryjnie - nawet jak ustawisz nizszy mnoznik. Cos takiego w skrocie :) Mam nadzieje ze dobrze przytoczylem ten "myk". PS. Znalalzlem juz ten art o ktorym Ci mowilem...link Czytałem też o tym ale odebrałem to jako niedociągnięcie BIOSu a nie przypadłość chipsetu. Mógłbyś napisać jak to sprawdzić bo podczas POSTu pokazuje mi tak jak ustawiłem w BIOSie czyli mnożnik*FSB ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 Mi tez pokazuje tak ja ustawilem. Wiec dokladnie nie wiem w ktorym momencie to sie dzieje. Jak juz wspomnial Lysyn, tak samo mam u siebie - obnize mnoznik i podciagne na szynie...komp nie wstaje. Sprawa wygladala inaczej jak wsadzilem E6400 ktory ma nizszy mnoznik od E6600 i moglem leciec do gory z FSB. Wytrzymalosc proca skonczyla sie na 472. Powracajac do tego ladowania z domyslnym mnoznikiem - sadze ze nowa rewizja biosu powinna to poprawic. Sprawa zostala juz zgloszona do EVGA. Zobaczymy co odpowiedza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 Słabe max fsb niekoniecznie muszą zależeć od chipsetu, biosu - czasem też od pamięci .... The explanation emerged very quickly. In our previous test session we used Corsair TWIN2X1024-8000UL memory kit of two 512MB modules. This time we had a 2 x 1024MB Corsair TWIN2X2048-6400C4 kit. Could the amount of DRAM matter so much? We checked this supposition by replacing two 1GB DIMMs with smaller ones. And voila: we could easily hit 500MHz FSB again. http://www.xbitlabs.com/articles/mainboard...aw9d-max_6.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 (edytowane) Wracając do problemu FSB przy czterech jajach w obecnej formie (kentsfield) dalej upieram się że nowy BIOS nie pomoże. http://www.thetechrepository.com/showthread.php?t=87 Edytowane 19 Stycznia 2007 przez pmp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 Pojawiła się już nowa płyta w cenniku kopmutrona 1318zł, czekałem właśnie na nią, ale jak widać z podpisu nie udało mi się. Abit IN9 32X-MAX Wi-Fi, tutaj więcej fotek http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=130375 , pewnie cena płyty skoczy do góry, jednak moim zdaniem będzie warto w nią zainwestować, mój faworyt. Pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 Wormsik a co w tej mobo widzisz takiego fajnego, żeby była warta 1318 :o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 Powiedzmy że sugeruję się zdaniem kolegi z purepc, który siedzi na xtremesystems. Podniecenie tą płytą jest tam niesamowite, sam osobiście nic nie jestem w stanie stwierdzić, jak ktoś w pl będzie ją miał, to sam będę mógł się dowiedzieć czy warto było czekać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 (edytowane) Plyta wyglada na niezla - ciekaw jestem jak sie bedzie spisywala :) Kto chetny na kupno ? :) Zauwazylem ze ma dwa mostki SLI - po co az dwa ? Edytowane 20 Stycznia 2007 przez Malik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zauwazylem ze ma dwa mostki SLI - po co az dwa ?do trzeciej karty :) ale to dodatkowe zasilanie kart, to juz pomylka :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 Sulaco - do 3 karty, ten mostek będzie za długi ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 Sulaco - do 3 karty, ten mostek będzie za długi ?:lol2: tez fakt :) to moze druga plyta z dodatkowymi kartami, ale to znowu beda za krotkie ;) ztcw laczenie na dwa mostki nic nie daje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 (edytowane) A ja sadze ze te dwa mostki sluza do polaczenia dwoch 88gtx. Na XS jest bodajze zdjecie jak koles spial 88gtx SLI dwoma mostkami. Trzeciej karty nie potrzeba spinac :P PS. Nowy zawodnik: Foxconn N68S7AA-8EKRS2H • Obsługa procesorów Intel Core2 Extreme/Intel Core2 Quad/Intel Core 2 Duo/Intel Pentium D/Intel Pentium 4 • chipset NVIDIA® 680i SLI • Obsługa pamięci DDR2 800/667/533 MHz • Dwa złącza 1394a (FireWire) • Podwójna gigabitowa karta sieciowa • 7.1 kanałowy kodek audio zgodny z High Definition • 7 złącz Serial ATA (1 złącze eSATA) • 10 złącz USB 2.0 • Certyfikat zgodności z Windows Vista. Edytowane 21 Stycznia 2007 przez Malik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2007 cos moja ,i nie tylko moja....plyta pali pamieci... :sad: http://www.xtremesystems.org/forums/showth...vga+680i+memory u mnie to wyglada tak: i co teraz? pamiec dziala. large test @ 503mhz 2,3v w orthosie. ale.... Wczoraj wlanczam zasilke na przycisku, dioda na mobo sie zapala ( niebieska ), wciskam power i komp sie wlancza. Ale widze ze nie laduje sie bios. Na wyswietlaczu diagnostycznym swieci mi symbol d1. Sprawdzam w instrukcji - pamiec. Robie reset biosu, dalej nic - non stop pokazuje ten blad. Czasami C1 plus dzwiek mobo. Zaczynam wyciagac pamiatki wkladam jedna - nie odpala - przekladam do innych slotow - dalej to samo wyciagam ja i wkladam nastepna - komp wstaje od razu pierwsze wnioski - spalona jedna kostka ale...dzisiaj wkladam niby ta spalona - a tu dziala po czym znow sie dzieje i jak zauwazylem - ponizej napiecia 2.3v ,komp sie nie odpala z ta jedna koscia. Druga rzecz: komputer po wylaczeniu z sieci nie wstaje za pierwszym razem.... tak za 3cim odpala sie ,trza wejsc do biosu f10 i exit z ustawieniami tymi jakie chcemy miec.... :mur: co robic??????uznaja gware pamieci? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2007 Kup jakiś dobry trawiący czyścik do styków i potraktuj przypalenie, może uda Ci się odczyścić w stopniu zadowalającym aby uznali gwarancję, bo IMO kiepska sprawa. Idealny powód aby spławić natrętnego klienta wmawiając jego winę :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2007 wsumie pamiec chodzi... bardziej martwi mnie to ze jak wylacze komputer z pradu, to odpala sie jakby to powiedziec za 2gim razem. tzn. na wyswietlaczu pisze 1d , resetuje sie i uruchamia z defautlowymi ustawieniami. wchodze do biosu daje esc, wychodze bez zapisywania zmian i chodzi ok. probowalem na biosach p23 i p24 na obu to samo...na poczatku nie mialem takich objawow... :mad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 testowal ktos z was wydajnosc na roznych strapach? <350, >350 i >425 fsb? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeterMac Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 ja u siebie tez mam jedną kosc Corsairów Twin2X 667MHz do wymiany, kupowalem w komputroniku, na jednej kosci komputer sie normalnie odpala a jak dam w ten sam slot drugą kość to piszczy i nie wstaje napewno uwalona kostka :( tylko musze im odeslac 2 kosci i bede bez kompa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 ja u siebie tez mam jedną kosc Corsairów Twin2X 667MHz do wymiany, kupowalem w komputroniku, na jednej kosci komputer sie normalnie odpala a jak dam w ten sam slot drugą kość to piszczy i nie wstaje napewno uwalona kostka :( tylko musze im odeslac 2 kosci i bede bez kompa sprobuj dac im 2,3v ,powinny obie ruszyc... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 sprobuj dac im 2,3v ,powinny obie ruszyc... i dobij je do konca :| mialem 5400C4 i przez pol roku mialem ich 8 sztuk, dziwne sa te kosci, przy 2,4V skonczyly zywot szybko. a po obsadzeniu mobo 4 modulami po jednym z restartow 3 sztuki nie zyly przy niezbyt duzym taktowaniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 i dobij je do konca :| mialem 5400C4 i przez pol roku mialem ich 8 sztuk, dziwne sa te kosci, przy 2,4V skonczyly zywot szybko. a po obsadzeniu mobo 4 modulami po jednym z restartow 3 sztuki nie zyly przy niezbyt duzym taktowaniu. na default nie chca sie odpalic, no ale co za ryzyko sprobowac na 2,3 ?? :blink: jesli i tak pojda na gware, to dac im 2,3 i powinny chodzic...u mnie na 2,3 ida 4-4-4-8 1005mhz , a gdy zresetuje bios i default jest 1,9 to musze jedna kosc wyciagnac aby sie komputer odpalil bo jedna pamiec nie chce teraz dzialac z takim napieciem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kas Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 na default nie chca sie odpalic, no ale co za ryzyko sprobowac na 2,3 ?? :blink: jesli i tak pojda na gware, to dac im 2,3 i powinny chodzic...u mnie na 2,3 ida 4-4-4-8 1005mhz , a gdy zresetuje bios i default jest 1,9 to musze jedna kosc wyciagnac aby sie komputer odpalil bo jedna pamiec nie chce teraz dzialac z takim napieciemTak ale Twoje sa na Micronach, a te Corsiairy to chyba Nanya... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeterMac Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2007 (edytowane) no ale jedna kość musi być uwalona bo komp wstaje na jednej bez problemu a jak wloze tę drugą do tego samego slotu co ta pierwsza to juz tylko piszczy, więc cos jest nie tak, wszystko na defaulcie, troche zwlekam z tą wymianą bo teraz akurat musze miec kompa na chodzie, ale w przyszlym tyg. skladam reklamacje tylko ile to moze potrwać :mur: i do tego widze ze akurat teraz komputronik nie ma tych kosci na stanie Edytowane 25 Stycznia 2007 przez PeterMac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2007 na 2,3v rusza obie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziby Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2007 na 2,3v rusza obie... Tak z ciekawosci na ktorych micronach sa Twoje kostki ze na 1,9v dwie nie chca ruszyc? Jaka masz przepustowosc w sadzrze (lub innym tesciku) na tych ustawieniach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2007 OCZ 2.1V Micron D9GMH (B6-3), które posiadam też na ustawieniach, które podaje płyta na auto: 1.9v, nie startują, ale się temu nie dziwie. Same mobo działa bez zarzutu, od czasu do czasu, jakiś blue screan, ale da się przeżyć, grunt żeby mi memek nie spaliła, bo chyba bym się pochlastał. Plan jest wymiany płyty na inną, która na obecną chwilę jest nie dostępna, więc niech podziała jak najdłużej. Po przeczytaniu tych wszystkich wypadków zastanawiam się za każdym razem czy Evga odpali. Ktoś wie jak sprawdzić wersję tej płyty, czy w ogóle jakieś były? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 ntune. kolejny styk na tej kosci ktora dziala bez zarzutu nawet po resecie biosu sie spalil, sa juz 4spalone, jak zalatwie sobie jakas kosc na okres reklamacji to wysle pamieci. ta kosc ktora w ogole jest nie przypalona nie wstaje, dopiero z 2,25v chodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...