beriam Opublikowano 10 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2006 (edytowane) Witam Czy ktos juz to moze przerabiał lub mial styczność w realu ? pz. beriam Edytowane 10 Listopada 2006 przez beriam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość amapi3d Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 wydaje sie byc to bardzo ciekawa propozycja... moze ktos kupi i przetestuje?:> w apollo.pl za 160zl ale poki co niedostepne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^goku^ Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 (edytowane) Dziś dostałem do testu Scythe Kama Meter, pierwsze fotki (nie narzekać na jakość bo zrobiłem je w pośpiechu przy słabym oświetleniu ;)): Pudło: Zawartość pudełka: Przód: Tył: Ogólnie panel jest wykonany bardzo estetycznie i waży trochę więcej niż mi się wydawało :). Będę go testował z czterema wentylatorami - http://img360.imageshack.us/img360/2438/wiatrakixk9.jpg . Jutro albo jeszcze dziś napisze tutaj coś więcej i wstawię fotki już zamontowanego panelu a w następnym tygodniu powinna się pojawić pełnowartościowa recenzja na overclock.pl Pozdrawiam. Edytowane 17 Listopada 2006 przez ^goku^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 18 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2006 Fenomenalnie :) Czy mógłbyś zwrócić uwagę w swojej recenzji na takie aspekty jak alarm dźwiękowy, gdy obroty spadną poniżej danej wartości? Tzn. nie chodzi mi czy coś takiego jest czy nie, ale w moim panelu Akasy mam problem z tym, że niestety uwielbia bardzo irytująco piszczeć gdy obroty spadną poniżej 600rpm. Sam alarm byłby wielce użyteczny, gdyby tylko można było ustawiać obroty alarmowe lub też go całkowicie wyłączyć. A tak nie mogę swojego SmartFana Thermaltake ustawić na minimalne obroty, bo mi panel piszczy. A że jeszcze obroty raz się minimalnie zwiększą powyżej 600rpm, a raz na moment spadną poniżej to alarm, który powinien piszczeć maksymalnie 20 sekund, piszczy cały czas :( Jakbyś mógł to sprawdzić w tym KamaMetrze to byłbym Ci bardzo wdzięczny, bo to by było dla mnie dość poważnym bodźcem do zastanowienia się nad wymianą :) Szczególnie, że panelik wygląda pierwsza klasa! Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^goku^ Opublikowano 18 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2006 (edytowane) @Labovsky Napisze o tym w recenzji, ale mogę Ci to powiedzieć już teraz - alarm włącza się tylko wtedy gdy zatrzymam wiatrak, natomiast gdy np.zmniejszę obroty Scythe Kamakaze do 750obr./min to nic nie "pika" ;). EDIT: Wyczytałem w instrukcji: "Gdy obroty wiatraka spadną poniżej 400obr./min wyświetlacz zaczyna migać żółtym światłem oraz włącza się alarm" Niestety nie ma opcji ustawiania obrotów alarmowych... Edytowane 18 Listopada 2006 przez ^goku^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 18 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2006 (edytowane) @Labovsky Napisze o tym w recenzji, ale mogę Ci to powiedzieć już teraz - alarm włącza się tylko wtedy gdy zatrzymam wiatrak, natomiast gdy np.zmniejszę obroty Scythe Kamakaze do 750obr./min to nic nie "pika" ;). Gdyby mój SmartFan kręcił się na tej Akasie 750rpm to by też nie pikało :) Ale, że może kręcić się wolniej to już pika i cholery dostaję czasami. Alarm w tej Akasie włącza się przy spadnięciu obrotów poniżej 600rpm. Jeśli mógłbym prosić, to może spróbuj wiatraka stopniowo przyblokowywać - palcem na środku wirinka stopniowo coraz mocniej dociskaj patrząc na KamaMeter, żeby sprawdzić przy ilu rpm zacznie wyć. EDIT >>> Aha, przy 400. Dzięki :) A poza tym: Da się to ustrojstwo wyłączyć? Pikanie jest irytujące? Jak długo pika? Pozdrawiam i przepraszam za kłopot :) Edytowane 18 Listopada 2006 przez Labovsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^goku^ Opublikowano 18 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2006 1. Masz na myśli alarm czy Kama-Meter ? W sumie to wszystko jedno bo tego i tego nie da się wyłączyć nie odłączając zasilaniaa. 2. Według mnie tak, ponieważ jest 2 razy głośniejsze niż w moim zegarku naręcznym. 3. 25 sekund dokładnie ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kater Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 czy orientujecie się może, czy ustrojstwo chodzi na pwm czy może po prostu regulacja napięcia? pwm miał mój revoltec 3,5" - wentylatory niestety nie trawiły tego i po skręceniu na <12v jęczały i wyły. mam teraz akasę 3,5", chodzi super - bo ma zwyczajne potencjometry, takie jak np. są na śledziu do kamakaze czy innych scythe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^goku^ Opublikowano 25 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2006 Zapraszam na www.overclock.pl ; pojawiła się już recenzja :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kater Opublikowano 30 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2006 delikatnie mówiąc to średnia ta recenzja. (nie bij, goku, szczerze mówię). bardzo mało info o tym jak w praktyce wygląda praca z wentylatorami, jak rzeczywiście działają alarmy - krótko mówiąc, mam wrażenie, że podane informacje to po prostu to, co można w manualu znaleźć. nie ma również informacji o tym na jakiej zasadzie działa sterowanie pracą wentylatorów, czyli dość istotnej rzeczy - PWM czy regulacja napięcia. mamy za to szczegółową instrukcję wymiany przedniego panelu i przedstawienie kolorków. poważnie zastanawiam się nad kupnem tegoż ustrojstwa, ale nie chcę znowu trafić na coś w stylu Revolteca 3,5" (choć Revoltec ogólnie zacna firma) czy autor recenzji mógłby podzielić się swoimi spostrzeżeniami na temat pracy wentylatorków? konkretnie - czy wiatraki nie wydawały dziwnych dźwięków, od jakich obrotów startowały, do ilu były w stanie dociągnąć; ogólnie - jak się zachowywały? z góry dziękuję w imieniu swoim i innych upierdliwych czytelników :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 30 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2006 @kater - Może po prostu dokup mcubed attenuator (czy jakoś tak :P ) do revolteca wtedy terkotanie powinno ustać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^goku^ Opublikowano 30 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2006 delikatnie mówiąc to średnia ta recenzja. (nie bij, goku, szczerze mówię). bardzo mało info o tym jak w praktyce wygląda praca z wentylatorami, jak rzeczywiście działają alarmy - krótko mówiąc, mam wrażenie, że podane informacje to po prostu to, co można w manualu znaleźć. nie ma również informacji o tym na jakiej zasadzie działa sterowanie pracą wentylatorów, czyli dość istotnej rzeczy - PWM czy regulacja napięcia. mamy za to szczegółową instrukcję wymiany przedniego panelu i przedstawienie kolorków. poważnie zastanawiam się nad kupnem tegoż ustrojstwa, ale nie chcę znowu trafić na coś w stylu Revolteca 3,5" (choć Revoltec ogólnie zacna firma) czy autor recenzji mógłby podzielić się swoimi spostrzeżeniami na temat pracy wentylatorków? konkretnie - czy wiatraki nie wydawały dziwnych dźwięków, od jakich obrotów startowały, do ilu były w stanie dociągnąć; ogólnie - jak się zachowywały? z góry dziękuję w imieniu swoim i innych upierdliwych czytelników :) Nie będę bił :P. Krytyka w moim przypadku jest jak najbardziej wskazana, ponieważ z pisaniem artów dopiero zaczynam ;). Faktycznie nie napisałem o wymienionych przez Ciebie rzeczach, powiem szczerze, iż nie wiem czy Kama Meter ma PWM... Podczas zmieniana obrotów wentylatora nic nie piszczy, chyba, że (jak już wcześniej pisałem) spadną one poniżej 450 obr./min. Wiatraki startowały na swoich standardowych prędkościach, lecz po paru sekundach od uruchomienia komputera automatycznie panel ustawiał obroty na ustawione przez użytkownika przed wyłączeniem komputera. O alarmach wspomniałem :unsure: Napisz o co dokładnie Ci chodzi to odpowiem, jeśli będę pamiętał ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kater Opublikowano 1 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2006 @kater - Może po prostu dokup mcubed attenuator (czy jakoś tak :P ) do revolteca wtedy terkotanie powinno ustać.revolteca wymieniłem już na małą, srebrną akasę i działa super. o tym atenuatorze właśnie niedawno usłyszałem i wiele znaków na niebie i ziemi wskazuje, że by to pomogło. ale to już musztarda trochę. cóż, nie ma tego złego - bo jestem z tej akasy b zadowolony. a kama meter? cóż, człowiek zawsze chce więcej, tym bardziej, że to też kwestia przyjemności z kombinowania, mieszania itd. @ goku wiem, że się czepiłem tego sposobu regulacji jak babok do spodu krzesła ;) ale myślę, że to jedna z istotniejszych kwestii. patrząc na samo ustrojstwo ciężko jest to stwierdzić - chyba trzeba być elektronikiem, żeby samym lukaniem coś takiego wyczaić. zapodałem ten temat na spcr, gdzie jest paru ludków, którzy w tej kwestii już raz mi parę spraw wyjasnili, jak będę coś wiedział, to powiem. ale przecież my tu też krówce spod ogona nie wypadliśmy, więc może się znajdzie ktosik w tych sprawach obyty? co? ochotnicy? a tak na poważnie - jeśli sprawdzałeś kontroler z kilkoma różnymi wiatrakami i żaden z nich nie zachowywał się dziwnie pod względem dźwięku, to są duże szanse, że nie jesto to PWM (czyli gut). jeśli wentylatory wstają od bardzo niskich obrotów - nieosiągalnych podczas kręcenia normalnymi potencjometrami (jak np. ta właśnie mała srebrna/czarna akasa, śledzie u scythe lub fanmate pentagram/zalman) - to będzie to raczej PWM. oczywiście, to nie znaczy, że trzeba ten kontroler na śmietnik wyciepnąć, tylko po prostu, że część (spora?) użytkowników może mieć podobne doświadczenia co ja i wtedy du... eee, klapa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 16 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2007 Odkopie - czy jest na forum jakis posiadacz tego ustrojstwa i moglby sie podzielic praktycznymi wrazeniami z uzytkowania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masta11 Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Witam! Zamówiłem dziś panel w komputroniku ( 154 zł detal, 138 brutto hurt) i mam nadzieję ze dostanę potwierdzenie odbioru do 13:00 bo wtedy zamykają. Jeśli zdążę odebrać to wieczorkiem, lub jutro około południa zamieszczę dokładny opis jak toto się sprawuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmun Opublikowano 6 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2007 Takie pytanko male czy ten panel sie zmiescie do obudowy szefa z dzwiczkami ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mookie Opublikowano 8 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2007 Takie pytanko male czy ten panel sie zmiescie do obudowy szefa z dzwiczkami ??Nie domkniesz drzwiczek, mało tego w najwyższą zatokę nie da się go wepchnąć do końca, jeszcze nie wiem co jest przyczyną bo tak na szybko chciałem go zamontować i czy tylko w najwyższą zatokę gdyż w inne nawet nie próbowałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 20 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2010 Jak w KamaMeter zmienic podswietlenie wyświetlacza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G73 Opublikowano 12 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2010 z tego co pamietam trzeba naciskac ktores pokretlo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Czy jest może jakiś posiadacz Scythe Kaze Server 3.5 lub 5.25 wersji? Ponoć jedyny tego typu panel z dobrze działająca funkcją automatyczną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Chodzi ci o pełny automat, czy semi-auto? BTW. Tak, mam ten panel :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2010 O zbawco! :D Chodzi mi o AUTO i semi. Czy regulacja temp jest płynna w zakresie 0...70 czy jakoś skokowo? Jaka jest min prędkość obrotowa zanim włączy się alarm i czy mozna ją zmienić? Co z alarmem odnośnie temperatur, da sie zmieniać wartość? Jak estetyka wykonania tego, bo po zdjęciach czy YT nie jestem całkiem pewien. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Pojecie płynna i skokowa mogą być takie same :D temperatura z zakresu 0-70 co 1* Jeśli chodzi o alarm - czyli bipanie panelu, to daje znać w dwóch przypadkach: - problem z wentylatorem (gdy dostaje napięcie, a wentylator nie startuje, lub się zatrzymał i jeśli trwa to dłużej niż jakieś 5 sekund) - temperatura na czujniku przekracza 75* Niestety nie można ustawić bipania zgodnie z tym, co byśmy chcieli, ale wydaje mi się, że dla tych dwóch przypadków, to wystarczy. W zależności od ustawienia, to w przypadku AUTO, wentylatory są wyłączone, jeśli temperatura na czujniku jest poniżej tego co ustawiliśmy. Jeśli przekroczy, to panel powoli zwiększa napięcie (w identycznych skokach, jakie wykonujemy potencjometrem), do wartości maksymalnej. Jeśli temperatura spadnie poniżej zdeklarowanej przez nas wartości, to napięcie na wentylator jest obniżane do momentu, aż się wyłączy. Jeśli chodzi o semi-auto, no to deklarujemy temperaturę, oraz minimalną prędkość wentylatora - w taki sam sposób jak na manualu. Jeśli temperatura na czujniku jest mniejsza, to wentylator chodzi tak jak ustawiliśmy, jeśli przekracza, to tak jak na auto, panel zwiększa napięcie podawane na wentyl - temperatura spadnie poniżej granicy, wraca do naszego ustawienia. Wszystko działa bardzo dobrze i nie ma z tymi funkcjami żadnych problemów. Jeśli chodzi o jakość samego panelu itd, to wykonanie na wysokim poziomie. Panel bardzo ładnie się prezentuje w obudowie. Do tego, można sobie zgasić wyświetlacz na noc :P Jeśli chcemy go stosować tylko dla wentylatorów, to bardzo fajna opcja :) Ja jestem bardzo zadowolony. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2010 No co 1 to zdecydowanie płynnie a nie np co 10 ;) Super to będzie mój zakup w niedługim czasie. Ja zamierzam podpiąć czujnik temp wody i sterować wentylatorami na chłodnicy. Wyciągowe z obudowy oczywiście też. Na szczęście panel daje dość mocy żeby sterować kilkoma na raz z jednego kanału. Jeszcze jedno pytanie, ustawiam powiedzmy 40st jako temp której nie chce żeby przekraczał. W trybie auto wentylatory zostaną włączone od tych 40st? Kiedy osiągają maksimum obrotów? Jest jakaś stała wartość np nasza zadana temp +ileś tam do osiągnięcia max. Czy dla każdego kanału osobno można ustawiać inny tryb pracy czyli np 1 auto, 2 semi, 3 i 4 manual? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Mam podpięty czujnik BP, więc żebyś nie musiał szukać, to odpowiem, że działa :) Panel powinien pozwolić na sterowanie 3 wentylatorami na kanał, niezależnie od poboru. Max to chyba 4 da radę. Jeśli ustawisz 40*, to dopiero po przekroczeniu 40* na tym czujniku (dla każdego kanału masz inny), to dopiero wtedy wentylatory zostaną załączone. Nie ma żadnych stałych wartości. Panel stopniowo zwiększa napięcia, do osiągnięcia max napięcia wyjściowego na kanale. Zanim moje Ultra Kaze się rozkręciło, to trochę to potrwało, bo to nie są 2-3s, tylko trochę dłużej. Jeśli w czasie zwiększania napięć, temperatura spadnie, to panel od razu zacznie stopniować w dół. Każdy kanał sterujemy osobno i możemy dowolnie ustawiać temperatury, obroty, czy tryby pracy. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2010 No i malina, dziękuwa wielka! :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...