Skocz do zawartości
marco

Nowa Wyszukiwarka Forum

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od kilku minut dotychczasowa wyszukiwarka forum została zastąpiona innym mechanizmem z którego możemy szczerze powiedzieć jesteśmy dumni (pozwolił zredukować czas wyszukiwania z kilku(nastu) sekund do ułamka tej wartości)

Testujcie jak wygląda wyszukiwanie w tej chwili (nie korzystajcie z alternatywnej wyszukiwarki tylko z normalnych pól wyszukiwania forum). Działa również z "słowami" 1 literowymi np "n"

Czekamy na Wasze komentarze!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetnie działa. Znajduje wszystko w ułamku sekundy, nawet przeszukanie całego forum dość powtarzającym się zwrotem, nie tlko w tematach trwa dosłownie chwilę. Bomba. Czy to wpłynie jakoś na ogólną szybkość działania forum?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowa wyszukiwarka działa świetnie, na dodatek możliwość wyszukiwania "słów" (skrótów) dwuliterowych lub trzyliterowych.

Podobnie jak msn zastanawiam się czy nie odbije sie to na szybkości działania forum i ewentualnego "zamulenia" forum.

Edytowane przez satoshie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lol wpisałem A8n ,bo szukałem jak najwięcej informacji o tej serii płyt Asusa i znalazło w parę sekund sporo tematów poświęconych tejże serii :) Wcześniej był problem z 3 literowymi słowami. Gooooood Job panowie.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wpisalem 'asus' czas geneeacja na dole to 2,xxx wpisalem cos tam wyszelo cos tam, wpisalem 'asus' czas generacji 0,02x czy mi sie wydaje czy to jakos pamieta wyszukiwnae wczensiej slowo i jak cos to przeszukuje nowsze posty? czy przypadek ze czas nagle zmalal stu krotnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wpisalem 'asus' czas geneeacja na dole to 2,xxx wpisalem cos tam wyszelo cos tam, wpisalem 'asus' czas generacji 0,02x czy mi sie wydaje czy to jakos pamieta wyszukiwnae wczensiej slowo i jak cos to przeszukuje nowsze posty? czy przypadek ze czas nagle zmalal stu krotnie

Oczywiście wyniki są też cachowane w celu jeszcze szybszej odpowiedzi na często zadawane zapytania (bo niektóre potrafią się powtórzyć kilkanaście nawet razy w ciągu dnia).

Ach, żeby nie było też niedomówień i pretensji - wyszukiwarka nie działa "na żywo". W skrajnym przypadku po napisaniu nowego posta może on nie być wyszukiwany przez max. pół godziny. To normalne i tak ma być ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ekhem, chyba troche za wcześnie pochwaliłem.

Potestowalem troche i nie wszystko jest ok z tą szukajką. Przykładowo:

Wpisuje w pole wyszukiwania "piła" i daje zeby szukal tylko w subforum Kultura i pokazal wyniki jako posty.

Efekt?

Zostaje zasypany przez posty, w ktorych nie pojawia sie słowo piła. Szczerze mówiac w zadnym poscie jakie dostalem to slowo nie padło:/

Moze to ktos wyjaśnic? Nieśmiało podejrzewam obecność polskich znaków ("ł"), bo jak wpisuje przez "l" to dziala bez zarzutu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Czy to okienko z tekstem do szukania jest wbudowane w stare czy w darknessie go nie ma?? :lol: Szukam słowa "przedłużka" (bez polskich liter) i wyskakuje mi żebym zwiększył kryterium szukania :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ekhem, chyba troche za wcześnie pochwaliłem.

Potestowalem troche i nie wszystko jest ok z tą szukajką. Przykładowo:

Wpisuje w pole wyszukiwania "piła" i daje zeby szukal tylko w subforum Kultura i pokazal wyniki jako posty.

Efekt?

Zostaje zasypany przez posty, w ktorych nie pojawia sie słowo piła. Szczerze mówiac w zadnym poscie jakie dostalem to slowo nie padło:/

Moze to ktos wyjaśnic? Nieśmiało podejrzewam obecność polskich znaków ("ł"), bo jak wpisuje przez "l" to dziala bez zarzutu.

Nadal nie działa... Robicie cos z tym w ogole, czy spoczeliscie na laurach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadal nie działa... Robicie cos z tym w ogole, czy spoczeliscie na laurach?

Mamy w planach aczkolwiek dopiero w weekend bo wprowadzanie tego typu zmian będzie wymagało przebudowania paru indeksów a takie rzeczy wolimy robić w nocy gdyż powodują powiedzmy bardzo duże obciążenie serwera

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam jedno zasadnicze zastrzeżenie do przydatności wyszukiwarki, no chyba że nie dotarłem lub nie wiem jak ją obsługiwać - bo nieukrywając uzywam jej dosyć rzadko - znam forum na pemięc po prostu :lol:

mianowicie chodzi o wyszukiwanie w przeogromnych topicach... Wpisuję słowo "lemiesz" bo wiem że coś takeigo było w topic śmiechu na oślej.. no i oczywiście znajduje mi.. temat topic śmiechu.. i bądź tu madry i przegladaj teraz 120 stron :)

Jeśli jest tam gdzieś link do konkretnego posta lub chociaż strony to mnie uświadomcie... Być może nie da się tego zrobić prosto... bo dac to się da napewno :)

Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mianowicie chodzi o wyszukiwanie w przeogromnych topicach... Wpisuję słowo "lemiesz" bo wiem że coś takeigo było w topic śmiechu na oślej.. no i oczywiście znajduje mi.. temat topic śmiechu.. i bądź tu madry i przegladaj teraz 120 stron :)

Jeśli jest tam gdzieś link do konkretnego posta lub chociaż strony to mnie uświadomcie... Być może nie da się tego zrobić prosto... bo dac to się da napewno :)

1) Opcja pokazuj jako posty

2) na dole kazdego tematu jest pole wyszukiwania. O dziwo wyszukuje posty wewnatrz tego tematu. Dziwne, prawda ;) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mimo wszystko przy wynikach wyszukiwania można by podrzucić linki do konkretnych postów. Na pewno byłoby to wygodniejsze, tylko ile roboty kosztowałoby zrobienie czegoś takiego?...

Przecież dokładnie do tego służy opcja Pokaż wyniki jako posty....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do polskich znaków. Na razie nie ukrywam, że eksperymentujemy.

Chwilowo wpisujcie zapytania bez pl znaków - zrobiliśmy mapowanie po stronie wyszukiwarki polskich znaków do ich łacińskich odpowiedników. Musimy to samo jeszcze zrobić po stronie forum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi