marco Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 Witam, Od kilku minut dotychczasowa wyszukiwarka forum została zastąpiona innym mechanizmem z którego możemy szczerze powiedzieć jesteśmy dumni (pozwolił zredukować czas wyszukiwania z kilku(nastu) sekund do ułamka tej wartości) Testujcie jak wygląda wyszukiwanie w tej chwili (nie korzystajcie z alternatywnej wyszukiwarki tylko z normalnych pól wyszukiwania forum). Działa również z "słowami" 1 literowymi np "n" Czekamy na Wasze komentarze! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarkazz Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 Brawo. I działa z baardzo krótkimi wyrazami, to bardzo dobrze ;) szczególnie w przypadku forum komputerowego, gdzie czesto się to w nazwach/skrótach zdarza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msn Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 Świetnie działa. Znajduje wszystko w ułamku sekundy, nawet przeszukanie całego forum dość powtarzającym się zwrotem, nie tlko w tematach trwa dosłownie chwilę. Bomba. Czy to wpłynie jakoś na ogólną szybkość działania forum? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
satoshie Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 (edytowane) Nowa wyszukiwarka działa świetnie, na dodatek możliwość wyszukiwania "słów" (skrótów) dwuliterowych lub trzyliterowych. Podobnie jak msn zastanawiam się czy nie odbije sie to na szybkości działania forum i ewentualnego "zamulenia" forum. Edytowane 12 Listopada 2006 przez satoshie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 Podobnie jak msn zastanawiam się czy nie odbije sie to na szybkości działania forum i ewentualnego "zamulenia" forum. Zdecydowanie poprawi szybkość działania. Nie powoduje blokowania tablicy i generalnie wykorzystuje mniej zasobów serwera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msn Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 Zdecydowanie poprawi szybkość działania. Nie powoduje blokowania tablicy i generalnie wykorzystuje mniej zasobów serwera. marco cudotwórca? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 Bardzo przydatne rozwiązanie. Szkoda, że nie docenią tego osoby, które nie wiedzą w ogóle o istnieniu tej magicznej funkcji :) Gratuluje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 marco jesteś naprawdę władcą bitów! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 13 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2006 Good job! Zwlaszcza to mniejsze zuzycie zasobow :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 13 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2006 (edytowane) Lol wpisałem A8n ,bo szukałem jak najwięcej informacji o tej serii płyt Asusa i znalazło w parę sekund sporo tematów poświęconych tejże serii :) Wcześniej był problem z 3 literowymi słowami. Gooooood Job panowie. Edytowane 13 Listopada 2006 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 13 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2006 wpisalem 'asus' czas geneeacja na dole to 2,xxx wpisalem cos tam wyszelo cos tam, wpisalem 'asus' czas generacji 0,02x czy mi sie wydaje czy to jakos pamieta wyszukiwnae wczensiej slowo i jak cos to przeszukuje nowsze posty? czy przypadek ze czas nagle zmalal stu krotnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 13 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2006 wpisalem 'asus' czas geneeacja na dole to 2,xxx wpisalem cos tam wyszelo cos tam, wpisalem 'asus' czas generacji 0,02x czy mi sie wydaje czy to jakos pamieta wyszukiwnae wczensiej slowo i jak cos to przeszukuje nowsze posty? czy przypadek ze czas nagle zmalal stu krotnie Oczywiście wyniki są też cachowane w celu jeszcze szybszej odpowiedzi na często zadawane zapytania (bo niektóre potrafią się powtórzyć kilkanaście nawet razy w ciągu dnia). Ach, żeby nie było też niedomówień i pretensji - wyszukiwarka nie działa "na żywo". W skrajnym przypadku po napisaniu nowego posta może on nie być wyszukiwany przez max. pół godziny. To normalne i tak ma być ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 13 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2006 Jestem pełen podziwu marco! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 13 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2006 Wipsałem TIR wyskoczył jeden topik Big tower - klikanaście Dużo lepiej niż było :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
und3r Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 No no... :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shiz Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 Hmm. Bardzo ciekawe usprawnienie :] Tym, co dużo korzystają z funkcji szukaj bardzo usprawni to korzystanie z forum. Chyba najlepsze usprawnienie forum od dłuższego czasu. :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly86 Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 Very nice... Wielka roznica, i to wiel na +, dobra robota. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 wery brliljent. ;-) Bardzo trafiliście w nasze potrzeby. Nowa wyszukiwarka jest duuużo lepsza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 18 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2006 Super! Podoba mi sie to ze moge wpisywac nawe 2-3 literowe wyrazy i także otrzymam wyniki wyszukiwania :) Czas znajdywania informacji wyraznie zmalał. Good Job! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
und3r Opublikowano 18 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2006 Ekhem, chyba troche za wcześnie pochwaliłem. Potestowalem troche i nie wszystko jest ok z tą szukajką. Przykładowo: Wpisuje w pole wyszukiwania "piła" i daje zeby szukal tylko w subforum Kultura i pokazal wyniki jako posty. Efekt? Zostaje zasypany przez posty, w ktorych nie pojawia sie słowo piła. Szczerze mówiac w zadnym poscie jakie dostalem to slowo nie padło:/ Moze to ktos wyjaśnic? Nieśmiało podejrzewam obecność polskich znaków ("ł"), bo jak wpisuje przez "l" to dziala bez zarzutu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 Czy to okienko z tekstem do szukania jest wbudowane w stare czy w darknessie go nie ma?? :lol: Szukam słowa "przedłużka" (bez polskich liter) i wyskakuje mi żebym zwiększył kryterium szukania :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
und3r Opublikowano 27 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2006 Ekhem, chyba troche za wcześnie pochwaliłem. Potestowalem troche i nie wszystko jest ok z tą szukajką. Przykładowo: Wpisuje w pole wyszukiwania "piła" i daje zeby szukal tylko w subforum Kultura i pokazal wyniki jako posty. Efekt? Zostaje zasypany przez posty, w ktorych nie pojawia sie słowo piła. Szczerze mówiac w zadnym poscie jakie dostalem to slowo nie padło:/ Moze to ktos wyjaśnic? Nieśmiało podejrzewam obecność polskich znaków ("ł"), bo jak wpisuje przez "l" to dziala bez zarzutu. Nadal nie działa... Robicie cos z tym w ogole, czy spoczeliscie na laurach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 27 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2006 Nadal nie działa... Robicie cos z tym w ogole, czy spoczeliscie na laurach? Mamy w planach aczkolwiek dopiero w weekend bo wprowadzanie tego typu zmian będzie wymagało przebudowania paru indeksów a takie rzeczy wolimy robić w nocy gdyż powodują powiedzmy bardzo duże obciążenie serwera Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2006 (edytowane) ja mam jedno zasadnicze zastrzeżenie do przydatności wyszukiwarki, no chyba że nie dotarłem lub nie wiem jak ją obsługiwać - bo nieukrywając uzywam jej dosyć rzadko - znam forum na pemięc po prostu :lol: mianowicie chodzi o wyszukiwanie w przeogromnych topicach... Wpisuję słowo "lemiesz" bo wiem że coś takeigo było w topic śmiechu na oślej.. no i oczywiście znajduje mi.. temat topic śmiechu.. i bądź tu madry i przegladaj teraz 120 stron :) Jeśli jest tam gdzieś link do konkretnego posta lub chociaż strony to mnie uświadomcie... Być może nie da się tego zrobić prosto... bo dac to się da napewno :) Edytowane 29 Listopada 2006 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2006 mianowicie chodzi o wyszukiwanie w przeogromnych topicach... Wpisuję słowo "lemiesz" bo wiem że coś takeigo było w topic śmiechu na oślej.. no i oczywiście znajduje mi.. temat topic śmiechu.. i bądź tu madry i przegladaj teraz 120 stron :) Jeśli jest tam gdzieś link do konkretnego posta lub chociaż strony to mnie uświadomcie... Być może nie da się tego zrobić prosto... bo dac to się da napewno :) 1) Opcja pokazuj jako posty 2) na dole kazdego tematu jest pole wyszukiwania. O dziwo wyszukuje posty wewnatrz tego tematu. Dziwne, prawda ;) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2006 :D Przeca "2)" jest podstawa przy uzywaniu wielgachnych tematow... winszuje samozaparcia :) @marco - respect :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2006 Mimo wszystko przy wynikach wyszukiwania można by podrzucić linki do konkretnych postów. Na pewno byłoby to wygodniejsze, tylko ile roboty kosztowałoby zrobienie czegoś takiego?... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2006 Mimo wszystko przy wynikach wyszukiwania można by podrzucić linki do konkretnych postów. Na pewno byłoby to wygodniejsze, tylko ile roboty kosztowałoby zrobienie czegoś takiego?... Przecież dokładnie do tego służy opcja Pokaż wyniki jako posty.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 29 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2006 a sprytne :D... nigdy nei chciało mi się przejrzeć opcji szukajki bo w 96% przypadków wklepanie w edita mi wystarczało :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 3 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2006 Co do polskich znaków. Na razie nie ukrywam, że eksperymentujemy. Chwilowo wpisujcie zapytania bez pl znaków - zrobiliśmy mapowanie po stronie wyszukiwarki polskich znaków do ich łacińskich odpowiedników. Musimy to samo jeszcze zrobić po stronie forum Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...