Skocz do zawartości
DonCapone

Jaka Karta Do 250zl Na Agp

Rekomendowane odpowiedzi

Idiota :mur:

Za taką cenę dostanie R9700, który pobije na głowę tego 9600. Poza tym kto to widział żeby kupować R9600 z 256MB - ta karta w życiu nie wykorzysta tej ilości pamięci, nie mówiąc o tym że ilość pamięci ma zerowy wpływ na wydajność karty.

Małe porównanie:

R9600 - 4 potoki - szyna pamięci 128bit - około 11000 3Dmarków

R9700 - 8 potoków - szyna pamięci 256bit - około 15000 3dmarków

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podepne sie do tematu, mam nadzieje, ze nikt nie ma nic przeciwko :).

mam zamiar kupic jakas niedroga karte graficzna.

chcialbym na niej grac w miare plynnie w rozne gry, ale raczej nie te z ostatnich miesiecy.

glownie chodzi mi o rozne popularne sieciowki typu: Counter-Strike Source, sam HL2, CoD2 czy NFSU2, ewentualnie PES5/6.

nie musze grac na wysokiej rozdzielczosci (zreszta z grafika za takie pieniadze jest to raczej nie mozliwe), chcialbym, zeby gry chodzily nieskokowo na rozdzielczosci 800x600, przy srednich detalach.

ogolnie, najlepiej byloby, gdybyscie polecili mi jak najlepsza karte, obslugujaca jak najwiecej technologii (zeby nie bylo sytuacji, ze nie moge w cos zagrac, bo nie ma, np. Pixel Shadera 3.0) do 250 zlotych.

nie chcialbym, zebyscie doradzali mi odlozenie 50 czy 100 zlotych, chce kupic cos do podanej kwoty, wiecej nie.

prosilbym o linki do aukcji na allegro (ale raczej bez licytacji, chce karte kupic szybko), ewentualnie do jakichs sklepow.

Edytowane przez lamero

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej cenie tak jak wszyscy mówią, najlepiej będzie kupić Radeona9700/9800. Są szybsze niż GF6600, ale obsługuję tylko DX9.0, czyli mają PS2.0 i VS2.0. Bez DX9.0 będziesz miał po prostu kilka efektów mniej.

Alternatywą może być zakup GF6600 i wgranie nowego BIOSu, wtedy będzie można ładnie pokręcić tą kartę uzyskując dobrą wydajność i DX9.0c.

Oczywiście zakup R9600PRO za tą cenę to chyba najgorsza możliwa decyzja.

I jeszcze jedna ważna rzecz:

Kupując R9700 lub R9800 należy zwrócić uwagę na to czy karta ma 256 bitową pamięć, gdyż na allegro zdarzają się wersje 128bit.

Edytowane przez tom256

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no slyszalem, ze te Radeony sa lepsze, ale podobno juz teraz wychodza gry, ktore bez PS 3.0 nie rusza, czy bedzie to w najblizszcych miesiacach standard?

szczerze mowiac, wole, zeby niektore gry odpalaly sie na nizszych detalach, niz, zeby okazalo sie, ze w jakis tytul w ogole nie moge zagrac.

i jakbys mogl podac linki do jakichs konkretnych modeli kart, ktore polecasz, do 250 zlotych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie słyszałem o grach które by nie poszły by na PS i VS 2.0. Po prostu będziesz miał mniej efektów. Co do grafik za max 250zł to i tak będziesz musiał ograniczyć te efekty bo karty są za wolne żeby właczyć wszystkie efekty:(

Jeśli będziesz wybierał kartę GF6600 to zwróć uwagę na to aby pamięci miały jak najmniejszy czas dostępu: przynajmniej 3.6ns. Na forum wszyscy chwalą wyrobu firmy Galaxy, ja miałem ASUSa N6600 i też był OK, może poza kiepskim chłodzeniem.

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=196257

Co do Radeonów 9700/9800 to wybierz wersję z pamięciami 2,8ns, poprzez wgranie nowego biosu można przerobić 9700 na 9700PRO. Co do producentów to użytkownicy zachwalają Shappire i Hercules.

Istnieje też coś takiego jak Radon 9800XL, karta wyprodukowana przez MSI, dla firmy Medion, co do tej karty to zdania są podzielone, niektórym użytkownikom karty te szybko padały. Ja miałem ta kartę przez 5 miesięcy i obyło się bez jakichkolwiek problemów. Wydajnościowo karta ta jest nieco wolniejsza od R9800PRO.

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=196269

Osobiście brałbym 9800PRO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do 250zł spokojnie wyrwiesz na allegro GF6600/6600GT który ma te PS3.0 itp wiec ja bym brał 6600GT który kopie tyłek 9700/9800pro jak chce, a nie pchał sie w PS2.0, co do gier które wymagaja PS3.0

to już są 2 tytuły nowy splinter cell i rainbow six vegas, wiec teraz to tylko brac jakas karcioche z ps3.0.

Lamero zajrzyj też do działu ''sprzedam'' tam niekiedy ludzie pozbywaja sie 6600/6600GT

zagadaj do tego goscia http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=219765

i do tego http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=219626

Edytowane przez maruh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za 250 nie ma szans wyrwac GT, da rade 6600 i ten wybor wydaje mi sie optymalny - w testach lepiej wypada od 9800PRO wiec troche nie rozumiem czemu tego polecacie...

http://pclab.pl/art17356.html

http://pclab.pl/art17356-28.html

Edytowane przez Bombay

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączę się do pytania z informacją (nie dokońca sprawdzoną niestety) ponoć są / mają być na dniach Galaxy 6800XT za niewiele ponad 200 PLN na AGP ... zdaję sobie sprawę , ze to dawny 6800LE (albo jeszcze gorzej ;-) ale mimo tylko 8 potoków i pamięci DDR1 (ale z szyną 256bit) nie jest chyba wiele wolniejszy od 6600 (a może 6600GT ??) czy też się mylę ? sam się zastanawiam czy nie <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> takiego "na przetrzymanie" ... co prawda o jakimkolwiek odblokowaniu potoków pewnie mozna zapomnieć ... ale w tej cenie ?

Proszę o opinie !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcialbym sie Panów, którzy chcą zakupić te karty spytać jakie macie konfigi, jest dość istotne ponieważ nie jesteście skazani tylko na zakup karty pod agp, juz tlumacze, do niedawna posiadałem Athlona2000@Barton3200, Abita NF7-S i R9500@pro, sprzedalem to, zakupilem uzywana płyte (jeszcze półtora roku na gwarancji i praktycznie nowa karte i proca) dokładając do całego interesu nieco ponad 100zł. Dlatego jesli ktos z was ma na zakup nowej karty okolo 250zl, do tego jest stary konfig jest w cenie zastanowiłbym się nad przejsciem na s939 i pciex, no ale to juz zalezy co macie pod maską :)

Edytowane przez Garfield^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozliwosci przejscia calym sprzetem na plyte z pci-e raczej nie rozwazam.

ten komputer ma byc po to, zeby mozna bylo zagrac po sieci w jakies gry, ewentualnie za kilka miesiecy chcialbym sprawdzic jakies nowsze pozycje.

gram rzadko (no, chyba, ze mowa o q3), a maniakiem wspanialej grafiki nie jestem, wiec szukam czegos taniego, co po prostu pociagnie wszystkie gry.

wlasciwie to szukalem, bo juz kupilem za 250 zlotych Leadtek WinFast 6600 TD ze 128mb ramu, za kilka dni bede go mial.

dzieki wszystkim za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi