Skocz do zawartości
Marcin_gps

Rowery - porady, co kupić?

Rekomendowane odpowiedzi

jak nie macie co robic to poczytajcie sobie ;) dobry text :)

"rower z makrokeszu"

http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=372&w=41611354

Wymiękłem :lol: przypomniały mi się stare dobre czasy kiedy pędziłem na moim makrokeszu - ale z tego co czytam to jakość się poprawiła :lol: bo autor nie wspomina nic o siodełku którego korpus w celu obniżenia masy zostało wykonany całkowicie z tworzyw sztucznych (plastiku) - co również poprawiło amortyzacje - oraz strefy zgniotu siodełka, które przy gwałtowniejszym "usiadnięciu" powodują odpadnięcie obciążonego fragmentu. No i nie było nic o piastach, które łapią luzy nawet od noszenia roweru. A ja w rowerze miałem cantilevery - do dziś nie wiem jaką funkcję pełniły...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RaF

ta uszczelka nie jest bardzo wazna :) aczkolwiek przyda sie.. wlasnie ze wzgledu na wode.. oprocz tego zauwazylem ze to jest elastyczny plastik ktory po wkreceniu na zacisk zapobiega jego wykrecaniu sie... jesli za daleko masz do hydraulicznego to poszukaj w domu silikonu, to tez moze robic za uszczelke :)

S_Works

Rock Shox bardzo sie poprawil w produkcji swoich amortyzatorow. co do tych narwancow.. znam typa ktory ma jakiegos treka xc... zrobil go na dirt.. ulamal glowke.. wzial gdzies ta glowke dospawal i dal wzmocnienia wszedzie gdzie sie da.. no ale przyznac trzeba ze ta ramka wazy juz troszke wiecej niz 2 kilo ;) o jej pancernym wygladzie nie wspominajac ;) mimo wszystko rower jest jaki jest... ale typ poprostu potrafi jezdzic a raczej skakac :) i nawet o dziwo od polamania glowki niz mu sie z tym bajkiem nie dzieje :) Hamulcow hydraulicznych nie kupuja osoby ktore maja bzika na punkcie wagi sprzetu, to sa hamulce do ostrzejszego meczenia niz jazda po szosie :)

Varrol

oojjj zauwazylem... dzisiaj widzialem typa ma makrokeszu ktory mial do gory nogami kierownice zamontowana :lol:

ja swojego makroszeka potrafilem w ciagu 3 dni doprowadzic do ruiny robiac nim okolo 70 km dziennie :) 3 dni pozniej luzy wszedzie gdzie sie da :) a wiadomo ze sworznie w piastach takie fajne ze sie wycieraly to i luzow potem zlikwidowac sie nie dawalo :) a wymiana piasty nie oplacalna ;)

Ombre

ja to dbam o swoj sprzet :) wlasnie zauwazylem ze mi sie sruby od korby zaczely odkrecac, no to wzialem to wlasnie wyczyscilem, ukradlem matce troche lakieru rozowego do paznokci ;) i przykrecilem na lakier.. miejmy nadzieje ze nie bedzie sie juz odkrecac (korba na kwadrat)

serwal4

sluchaj... jak sie o wszystko dba to wiadomo ze bedzie to dlugi Ci sluzylo :)

Mac'

no ja nie moge powiedziec ze jestem jakims pedantem czy cos ;) ogolnie zadko zdarza mi sie myc bajka (hmm moze 3 razy w jego zyciu go umylem ;) )... bo go poprostu staram sie nie brudzic ;) jesli cos to z raz na 2,3 tyg lancuch przetre i naoliwie :) bo nie lubie jak cos skrzypi :) Jednak nigdy rowerka nie zostawiam dalej jak ze 2,3 metry odemnie. Traktuje go jak swoja dziewczyne ;) ktora nie marudzi i nie karze latac po sklepach ;) ;) :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czy edytowac wczesniejszy post czy pisac nowy :P to pisze nowy :P

wrocilem z 1.5 h temu z dirtow, parku... normalnie po raz pierwszy ostro zaczalem katowac to tylne kolo z ktorym to ostatnio tyle zachodu bylo ;) i powiem szczeze ze zajedwabiscie... tak padniety jestem ze nie mam sily sie ruszyc z fotela :P a kolo? ani luzu, wszystko proste, ladnie sie kreci, nic nie scentrowane :) czuje ze na tym troszke pojezdze :)

edit: porobilem troche fotek dzisiejszego dirtu (na Podgrodziu w Warszawie).. oczywiscie telefonem wiec jakosc jest jaka jest ;) jak ktos chetny to fotki leza tu :) http://rapidshare.de/files/21125459/dirt.rar.html

edit2: OT: Ombre przerob tego gf3 na quadro ;) duzy przyrost wydajnosci daje to w cs i innych grach opengl ;)

Edytowane przez Neo_x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiscie jest róznica między ubłoconym rowerem, a takim w którym wszystko trzeszczy i wyglada jakby zaraz mialo sie rozleciec :P Tak jak pisze Mac` "przeżutki,korbe,hamulce,manetki reszta niech się ssie." bo o to tylko i wyłącznie chodzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siebek Boisz się na allegro kupować? - ta aukcja co podałem daje ci świetną cenę - 55zł na jedno koło - to jest okazja te hamulce chodzą po 150zł para, więc ok 75zł na koło: http://www.allegro.pl/item104968169_hamule...git_7_nowy.html

Nie boje sie kupowac na allegro tylko dojdzie mi jeszcze do tych 55zl jakies 8zl za przesylke takze w pierwszej kolejnosci poszukam w kielcach. Jezeli nie znajde lub cena bedzie tak jak napisales duzo wyzsza to zamowie na allegro:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

s_works przeczytałem twoją wypowiedź, m.in. skierowana jest do mnie i może nawet wywołana przezemnie... "trzeba byc ciezkim debilem bez krzty wyobrazni" tylko akurat tak się składa, że jednak mam tą wyobraźnię i wiem, że mam tylko tylnego hama w swojej maszynie który nie wystarczy na "zatrzymanie w miejscu" bike'a ważącego ok. 15kg + moje parenaście ładnych kg'ów, więc wypraszam sobie nazywanie mnie tak jak wyżej... może to moja wypowiedź o starcie w zawodach dh miała wpływ na użycie przez ciebie takiego epitetu, tylko że to nie było do końca na poważnie [:

a co do przedni, tylni ham, do samego skakania itd. wystarczy tylko na tył, do jazdy w górach już nie za bardzo, tym bardziej po ścieżkach ogólno dostępnych nie tylko dla bike'erów i tu się z tobą w pełni zgadzam [: ja jak narazie jeszcze ani razu w życiu nie byłem w górach z bike'iem, więc brak przedniego hama nie dawał mi się mocno we znaki :] ale mam go w planach i jak dobrze pójdzie to w najbliższym czasie je zrealizuje, ze względu właśnie na chęć pokręcenia korbą w górach [: ale najpierw jednak wolę kupić full face'a, bo imho bardziej "trzeba byc ciezkim debilem bez krzty wyobrazni" pasuje do ludzi skaczących na rowerach bez odpowiedniego zabezpieczenia czerepa, do których niestety ja należałem przez ponad rok... tylko, że ja na szczęście mam wyobraźnię [:

pzdr888 [: hehe

varrol "Co do hamulców - to przy tarczowych bardzo często wystepuje przegrzanie tarczy" przy mniejszych tarczach to norma, ale przy tarczach 203mm już nie [: chociaż nie jest to oczywiście nie możliwe, przy paru czynnikach których nie chce mi się teraz wymieniać przegrzejesz i tarczę 203mm ;d :] hehe

Edytowane przez metal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć!

A macie chłopaki jakiś zdecydowanych faworytów wśród klocków do V-brake'ów??

Obręcz zwykła aluminiowa, brake'i jakieś Tektro, modelu już nie pamiętam.

Obecnie mam założone Corratec'i w zapasie jakieś Jagwire, ale może są lepsze propozycje??

Pozdrawiam

Edytowane przez wheelerfan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.allegro.pl/item103163429_jagwir...ki_zobacz_.html

http://www.allegro.pl/item105046424_klocki..._alu_nowe_.html - tylko troche drogie ;)

http://www.allegro.pl/item104270841_jagwir...ki_zobacz_.html

jak nie macie co robic to poczytajcie sobie ;) dobry text :)

"rower z makrokeszu"

http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=372&w=41611354

i kolejne texty typu: jak to fajnie miec full wypasionego makrokesza ;)

http://tiny.pl/gkkq (poprzednia, 2 część)

http://tiny.pl/gkkm (pierwsza część sagi)

tutaj tak przy okazji troche humoru ;)

http://img478.imageshack.us/my.php?image=pinkbike7xp.jpg

Edytowane przez Neo_x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taaa wole juz komplet Clarksow . Bez jaj dawac tyle na cos co sie zuzyje w sezon - dwa .

Czy chodzi o te Czerwone Clarks'y ?

Bo te Kool-Stop'y to nie dla mnie, ja nie jeżdzę wyczynowo, zresztą miałbym klocki droższe niż hamulce do których są włożone :)

Edytowane przez wheelerfan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to moze ja coś powiem co wiem na temat rowerów ;) sam mam arcusa rama alu 21" kupiłem go za 800zł :) każdy pewno zaraz mi powie że to shit i lepsze sa gianty, unibike (chodź musze przyznać że kręci mnie ten unibike bez tarcz :) ) i inne w tej cenie :) z swojego roweru jestem zadowolony mimo że wiele już w nim wymieniłem :) napoczątku była jakaś nijaka korba w której starłem zębatki kupiłem suntora alu (zapłaciłem za samą korbe 98 :mur: ) pojeździłem troche i zepsułem gwint przy pedale (chyba nabrał jakiś luzów) teraz mam znów nową korbe shimano i zrobiłem sobie mały remont rowerku na sezon.. wymieniłem w rowerze chwyty progrip, tylnią przerzutke acera :) , nowy łańcuch SRAM, nowa wyżej wymieniona korbe shimano, nowy suport na łożyskach maszynowcyh, nowe pedały shimana exage(ale pewno i tak je wymienie na jakieś platformówki alu) hamulce v-brake tektro z przodu model quartz z tylu niewiem... i z roweru jestem bardzo zadowolony, dobrze się sprawuje a po remoncie już zrobiłem z 300km i wszystko cacy :) planuje jeszcze wymienić w rowerku: jakieś lekkie i porządne siodło (może polecicie coś taniego cena hmm gdzieś 60zł) kierownice bo mam teraz prostą stalową (będzie to raczej gięty truvativ risebar) mostek i ster ale podobno nie będe mógł tego wymienić :/ bo mam w rowerze mostek zespawany razem z sterem i mówili mi w serwisie że niemam jakieś gwintu ahead czy coś :/ Pozdrawiam i jak będe miał aparat porobie zdjęcia rowerku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie, jeszcze jedno pytanko, ale mojego kumpla ;] Chce on kupić coś do dirtu, ale równoczesnie chce zeby rower był uniwersalny, zeby mogl wybrac sie na "wycieczki" 20-60km. Napewno chce:

Rama: Dragstar: 400zł

Amortyzator: Duro: 350zł

Hamulce + klamki: Avid 7: 200zł

A reszte pozostawiam waszej fantazji, z góry thnx za kazda odpowiedz.

DO 2000ZŁ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dragstar na wycieczki? to musial by brac jakis wiekszy rozmiar ramy... osobiscie ze zlozonych bym polecil cos takiego http://www.unibike.pl/rowery/zonei.html rower na porzadnych obreczach z fajnymi heblami... do tego moze w sklepie wymienic tego amora na duro za napewno nie wielka doplata tak ze spokojnie wyjdzie 2k zl.. napisz jeszcze jakich rozmiarow ten Twoj kumpel... bo wiadomo ze na innych czesciach sklada sie rower dla osoby wazacej 100 kilo a na innych dla wazacej np: 60

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze jakas kompozycja Amstaff/Dragstar + amor do XC porzadny np MX Comp Air 105mm ? Bo chlopak ma 60kg to na milion procent nie wykorzysta skoku tego Duro ,ktory i tak jest twardy jak kowadlo .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Viod- hmm, zobaczy sie ;] popytam kumpla co o tym sadzi ;]

S_Works- nie chodzi mi o maratony, albo wycieczki 200km, jasne jest ze fun bike do tego nie sluzy, ale przecierz zakladajac jakas dluga sztyce + oponki 2.0 mozna pojezdzic, dobrze mysle?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ombre, ramy rowerow do dirtu sa bardzo slopowane - w efekcie nawet sztyca 440 moze niektorym nie wystarczyc, sa ciezsze od ram XC, inna geometria, takie rowery przewaznie nie maja przedniej przezutki - jakakolwiek dluzsza wycieczka a 60km zdecydowanie sie do takich zalicza raczej nie bedzie przyjemnoscia.

Ale wlasnie przypomnialo mi sie ze na maratonie nad j. Garda widzialem goscia na Intense M1 wiec zycze powodzenia - moze nie bedzie tak zle jak mi sie wydaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze jakas kompozycja Amstaff/Dragstar + amor do XC porzadny np MX Comp Air 105mm ? Bo chlopak ma 60kg to na milion procent nie wykorzysta skoku tego Duro ,ktory i tak jest twardy jak kowadlo .

@viod

A co proponujesz dla jeźdźców wagi super ciężkiej ~120kg z przeznaczeniem na XC??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi