wheelerfan Opublikowano 10 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2006 Cze! Właśnie się przekonałem, że rama aluminiowa pęka:( Kilka dni temu załatwiłem ramę mojego Wheelerka 2900 ZX. Popękała w kilku miejscach w okolicy korb, pękła jedna "poprzeczek: idących do tylnej osi. Na rowerze nie skakałem, nie jeździłem żadnych ekstremalnych tras. Jedyne, co to moja potworna masa + czasem dzieciak w foteliku. No, ale to w porywach dawało 140 kg masy. Szwagier zadeklarował próbę pospawania tego, ale jestem sceptyczny, co do sprawności roweru po tym procesie. Stąd moja prośba do Was Ekspertów o propozycję naprawdę mocnej ramy do XC, takiej żeby bez zająknięcia wytrzymała te 140 kg żywej masy + siły przy przyspieszaniu itp. Co do ceny, hmm bo ja wiem? Rower, którego pękłem cały kosztował 1549 PLN (w posezonowej wyprzedaży), może tak do 750 PLN na ramę przeforsowałbym w budżecie, więcej raczej nie. Aha i używki odpadają, a Allegro w ostateczności, zresztą chodzi mi głównie o wskazanie modelu. Ex. Wheelerfan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dadziuk Opublikowano 10 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2006 A co z gwarancją? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 10 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2006 A co z gwarancją?Była roczna na całość tymczasem minęło 6,5 roku od zakupu :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S_Works Opublikowano 10 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2006 Juz wiesz zeby nie kupowac Wheeler'a moge ci tez odradzic Gianta, kosztowna tandeta a reklamowanie felernych ram w Giant-Polska to prawdziwa udreka. Szukaj jakiegos markowego sprzetu, na sensownego Specialized-a raczej ci nie wystarczy ale rozejrzyj sie w ramach GT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RogerWhite Opublikowano 10 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2006 (edytowane) Zrobiłem dobry interes czy słabo ... ;) ? http://www.allegro.pl/item112362154_kelly_...per_cenie_.html Edytowane 10 Lipca 2006 przez RogerWhite Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 10 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2006 Do jazdy szosowej ujdzie :D Amorek troszke lipny, obrecze nie mam pojecia. Ale chyba nic specjalnego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 No to tak: Wybrałem sie dziśdo hurtowni rowerowej pod Krakowem którą wszyscy polecają i dobrze poszło ;]] Z racji że mam starą rame to szukałęm amora 1cal gwint 8O tylko capa t6 była i w miare tanio (120zł) to wziąłem, do tego nie ma tam nic alexa, to byłem skazany na taniego poiekąd mamucika za 105 zł, do tego szprychy kaseta shimano 8 no i piaste dostałem za free :lol: Joy techa czy jakoś tak, zostawie na kiedyś i kupie sobie chyba novateca i tak jakoś przeboleje do prawdopodobnej wymiany ramy :) Teraz przede mną mod kasety 8 rzędowej na siedmio, koło od zaplatania po jutrze:| odbieram i bede w końcu jeździł! :) Ten mamut jakiś dziwaczny, nie podoba mi sie łączenie obręczy, takie.. niby sie trzyma ale nie widać ani spawu ani jakiegoś kleju czy coś ;]] (nie miałem styczności z taką to nie wiem :P ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarkazz Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 Czy Kross Sign DS jest ok? (chce customa z Duro) do takiej sobie jazdy... tu jakiś lasek, tu jakaś ławeczka, murek.... Nic hardkorowego, ale jestem wysoki i sporo ważę wiec niezbyt XC chce kupować (mam już Wheelera...). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 Wysoki tzn ile?? Do tego jaka waga?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarkazz Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 (edytowane) 190 cm 100 kg. Troszku za dużo :lol2: Zasadniczo to mam Wheelera 800, solidnie się trzyma bo odpowiednio traktowany... Mamusia mi go zakosiła to chce coś nowego. Wheeler 900 jest MNIAM i brałbym bez zastanowienia. ALE. Jak na mojej 800setce zasuwałem ~50km w lesie to prawie zawału dostawałem bo bałem się że coś się urwie... Nie powiem, chętnie bym coś poskakał (troche, przy mojej wadze nie bede robił 2 metrowych dropów bo sie zabije ;> i sprzęt połamie). Dziennie jezdze... nie jezdze, bo nie mam roweru praktycznie... Ale nie wiecej niz 20-30km wiec nawet chyba przezyje mniejsza rame i nizsze siodlo... W sumie zawsze mozna podniesc.... Rowerek wazy 17kg to przy okazji schudne, bo te opony daja najs opory na betonie. W kazdym razie, Kross jest chyba OK, oczywiscie z Duro, bo ten RST to zal straszny, najslabszy punkt roweru. Czyż nie? EDIT Wiem kto na dzielni ma ten rowerek, to sobie zobaczę jak się na takiej dualówce jeździ... Edytowane 11 Lipca 2006 przez Sarkazz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 Czy ktoś mi może powiedzieć jak założyć kierownice tak zeby sie nie ruszała w sterach nie ahead? poprostu wkładam kierownice w rure, wcześniej taka nakrętke ze ściętym pod kątem profilem (w jaka strone) i skręcam? za każdym razem sie mi kiwa :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cvir Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 (edytowane) I II II I \ I - kierownica \ I \ II\I \I ~ \I ~ \I ~ I - scieta nakretka (nie wpamietam jak to sie zwie)------- Skrecasz sruba uwazajac zeby "sciecia" ladnie sie zeszly i tyle. Edytowane 11 Lipca 2006 przez cvir Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 Jestem już po wymianie osprzętu :) Tak jak się radziłem nabyłem przerzutkę Shimano Acera, wolnoieg MegaRange, Gripshifty i nowy łańcuch. Po przejechaniu około 120 km pojawił się nowy problem - amortyzator. Podczas jazdy po wszelkich nierównosciach amortyzator strasznie piszczy :? Wiem, że jest to badziewie, ale nowego narazie nie kupię. Co mogę zrobić z takim amorem ? Go się jakoś smaruje ? Czy może powinienem go czymś zalać ? :) Jest wogóle jakaś możliwość regulacji ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2006 1.Rozkręć 2. Przeczyść 3.Sprawdź czy w środku wszysko ok. A może jakaś guma się przetarła? 4.Nasmaruj. Polecam oleje do amortzatorów, ale ja delikatnie zalewałem pół roku temu amor syntetycznym olejem Lotos i do tej pory jest ok. ;-) 5.Skręć ten shit porządnie i módl się do Boga o przeżycie. ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2006 I II II I \ I - kierownica \ I \ II\I \I ~ \I ~ \I ~ I - scieta nakretka (nie wpamietam jak to sie zwie)------- Skrecasz sruba uwazajac zeby "sciecia" ladnie sie zeszly i tyle. Tak podejrzewałem że tak ma być, próbowałem tak i nici :/ a nie chce ukręcić znowu śruby :| przeczyszcze do stali kierownice bo moze nakrętka nie ślizga sie po niej, ew nałoże delikatnie smaru, a jak nie to nie wiem :/ Dzięki, ide próbować.. @ PartyBOY, tak jak pisze Sysak ;]] I powiedz jak Ci sie używa tych hamulców, bo mam takie na przdzie, bo dostałem za free dwa komplety i jeden skręcając linke pękł w zdłuż :| Jak bede miał kase (bede? : P ) to mnie czeka gruntowna przebudowa rowera żeby nie powiedzieć sprzedarz i kupno nowego ;]] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xalpha Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2006 Ta "sróba ścięta" to klin :) hinco: trzeba bylo brać RST OMNI na allegro za góra 69 zł na 1` :) Czasami widze je po 30 zl nówki. Mozna go uszczelnić, potem zalać i bedzie super pracował :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2006 No ja dzisiaj moze juz swoj rowerek odbiore ze skladania i regulacji. Doczekac sie nie moge :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2006 Ta "sróba ścięta" to klin :) hinco: trzeba bylo brać RST OMNI na allegro za góra 69 zł na 1` :) Czasami widze je po 30 zl nówki. Mozna go uszczelnić, potem zalać i bedzie super pracował :P Teraz mi to mówisz? :P Trudno, mam nadzieje że na tej Capie cospojeżdże i potem oddam siorze jak sie wsio ułoży, moze nie jest tak całkiem złym wyborem.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly86 Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2006 (edytowane) Rok temu otrzymalem ten oto rower w prezencie. Chce sie od Was dowiedziec co to za rower, i czy w ogole jest dobry. Jak bedziecie chcieli zrobie mu wiecej fotek, danych czesci :wink:. Edytowane 12 Lipca 2006 przez st1ch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2006 Przerzutki ;> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly86 Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2006 Przerzutki ;>Ekhm, nie wiem :lol:. Musialbym zejsc na dol, a nie chce mi sie :). Myslalem, ze podasz mi jakas nazwe tak po wygladzie :). Ale jesli to takie wazne, to skocze :wink:... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarkazz Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2006 Myslalem, ze podasz mi jakas nazwe tak po wygladzie :).Przecież ich wcale nie widać.... Jak dla mnie - sram + altus. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xalpha Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2006 Zrób fotke z drugiej strony rowerka, dodatkowo zrób zblizenie na przerzutki i manetki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2006 (edytowane) Witam wczoraj wyrwałem za 350zł używaną tak na oko z 1 rok meride cross 5100, wygląda jak nowka wszystko chodzi pieknie ładnie, na ramie ma takie drobne małe rysyki ale prawie nie widac, to ona http://www.rowerymerida.com.pl/rowery.php?kol=3&gr=14 widze że nowa kosztuje 800zł wiec chyba zakup życia :D :D :D Edytowane 12 Lipca 2006 przez maruh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xalpha Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2006 a jak z jej legalnościa ? :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2006 (edytowane) Rok temu otrzymalem ten oto rower w prezencie. Chce sie od Was dowiedziec co to za rower, i czy w ogole jest dobry. Jak bedziecie chcieli zrobie mu wiecej fotek, danych czesci :wink:. Wygląda jak taniomarkowiec, lub droższy hipermarkeciak. Do łagodnej rekreacji powinien wystarczyć :) Edytowane 12 Lipca 2006 przez wheelerfan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2006 kur, wymieniałem linke w przrzutce przód i pękła ;/ Trza zmienić, ale na jaką? Alivio czy deore? byle nie za drogo bo z niej rzadko korzystam.. Górny ciąg (jeżeli dobrze rozumiem to ;]] ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xalpha Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2006 pomiędzy tymi dwoma to alivio (chyba ze masz tarcze 48t to deore). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2006 a jak z jej legalnościa ? :P LEGAL W 100% kupiłem ją od takiego gościa u mnie w mieście, gosciu ma dośc duzo interesów, jednym z nich jest to że przychodzą do niego ludzie kase pozyczyć, a jak nie iddadzą to on mówi im żeby mu coś dali, no i dawają :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xalpha Opublikowano 12 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2006 No ale chyba masz papiery na rower w takim razie ? :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...