Skocz do zawartości
arthurrr

Czy 7900gs Do 700zł To Dobry Wybór?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

W styczniu zamierzam sobie kupić kartę graficzną (trochę stanieją) no i po przeczytaniu paru testów wypadło na nVidia GeForce 7900GS Galaxy 256/256 z chłodzeniem Zalman (pamięci 1.2ns). No i chcę się was zapytać czy to dobry wybór?

GF 7900GS Galaxy za 689zł

Edytowane przez arthurrr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam używam od 2 dni.

Super stabilnie leci u mnie 625/1700, więc raczej nie ma się nad czym zastanawiać. Dodatkowo nawet 60st. nie osiąga, więc pewnie jakimś napięciem czy czymś ją można bardziej podgonić :)

Chłodzenie cichutkie i super wydajne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co byscie powiedzieli na temat 2x7600gs palit sonic cena 700zl lepsze to by bylo?

No więc TUTAJ jest artykuł o GeForce 7900GTO, ale niżej są test w 3DMarkach i grach i jeżeli zobaczysz to 7900GS jest niewiele gorsze od 2x7600GS (ale jeżeli GS nie ma DDR3 to jest już gorsze co widać na wykresach). A więc raczej lepiej jest kupić 7900GS, bo podkręcona (co różnież widać na wykresach) jest lepsza od 2x7600GS na narmalnych taktowaniach i nawet lepsza niż 7900GTO na standardowych ustawieniach. A zawsze można dokupić drugą :)

Edytowane przez arthurrr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wszystkie aplikacje (gry ) korzystaja z sli, także czasem działa taki zestaw duzo wolniej, generalnie lepiej kupic jedna lepszą, chyba że masz kasę na dwie wypasione grafy

ale te gry ktore nie korzystaja z sli to zazwyczaj jedna grafa starczy

No więc TUTAJ jest artykuł o GeForce 7900GTO, ale niżej są test w 3DMarkach i grach i jeżeli zobaczysz to 7900GS jest niewiele gorsze od 2x7600GS (ale jeżeli GS nie ma DDR3 to jest już gorsze co widać na wykresach). A więc raczej lepiej jest kupić 7900GS, bo podkręcona (co różnież widać na wykresach) jest lepsza od 2x7600GS na narmalnych taktowaniach

no czy ja wiem niewiele we wszystkich testach przesciga te sonic maja ddr3 i je tez mozesz podkrecic moze nie tak jak galaxy ale 500/1500 spokojnie pojda

a poza tym wiecej zabawy i radosci z SLI

do tego powiedzmy ze cena tych sonicow duzo w najblizszym czasie nie spadnie a raczej 7900 pojda w dol

Edytowane przez bryken

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o tego powiedzmy ze cena tych sonicow duzo w najblizszym czasie nie spadnie

Spadną bo x1550 wychodzą i x1650 ostro reklamują wszędzie, wyszło ostatni mnóstwo wersji, to się musi odbić na cenach i do tego 7900gs, na dziś dzień nie opłaca sie kupować nic mniej jak 7900gs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie może tylko tak! Co Ci się dostanie będzie dobrym wyborem czy to Radek x1950 PRO czy Galaxy ,bądz Palit 7900 GS ,ale nie bierz tych 7600 dwóch ,bo gier korzystających z dobrodziejstw SLI jest jak na lekarstwo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie może tylko tak! Co Ci się dostanie będzie dobrym wyborem czy to Radek x1950 PRO czy Galaxy ,bądz Palit 7900 GS ,ale nie bierz tych 7600 dwóch ,bo gier korzystających z dobrodziejstw SLI jest jak na lekarstwo.

No tlye, że ja mam płytę główną na chipsecie nVidii więc nie mogę kupić Radeona.

Więc takich rzeczy nie dawać.

Tak jak już mówiłem temat do zamknięcia, bo okazało się, zresztą co było wiadomo z góry GF 7900GS Galaxy z chłodzeniem Zalmana i pamięciami 1.2ns jest najlepszym wyborem do ~700zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Ludwiczek

No tlye, że ja mam płytę główną na chipsecie nVidii więc nie mogę kupić Radeona.

Więc takich rzeczy nie dawać.

Tak jak już mówiłem temat do zamknięcia, bo okazało się, zresztą co było wiadomo z góry GF 7900GS Galaxy z chłodzeniem Zalmana i pamięciami 1.2ns jest najlepszym wyborem do ~700zł.

Zbytnio nie rozumiem :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

arthurrr głupoty pleciesz, mozesz spokojnie wsadzic radeona :)

No przecież nie wsadzę Radeona na płytę główną z chipsetem nVidii! Cytat z aukcji:

kompatybilność z techn. współbieżności: CrossFire

A te z chipsetem nVidii obsługują SLI a nie crossfire! W każdym razie moja. Nie wiem jak teraz te nowe.

Więc muszę kupić 7900GS.

Edytowane przez arthurrr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja zawsze myślałem, że jeżeli mam płytę główną na chipsecie nVidii to mogę wkłądać tylko karty graficzne nVidii, tak samo jak jest z procesorami.

Bzdura do kwadratu. Kto Ci takich głupot naopowiadał. ?

Radeon x1950 PRO nie raz lepiej wypada od 7900GS. Oczywiście mowa o taktowaniach standardowych GPU/MEM. Chociaż oczywiście są gry gdzie GF lepiej wypada (np. Q4,Prey ,F.E.A.R).

W każdym razie i tak bardziej ufam nVidii i kupię 7900GS.

Ufasz bardziej nVidii a to niby czemu :lol: ? Co jest złego w radeonach ? Takie gadanie bez konkretnych argumentów działa mi na nerwy. Poczytaj sobie chłopie trochę na temat radeonów ,i nie pisz głupot. Mając radeona będziesz miał to samo co na GF z tą różnicą że odpalisz HDR razem z AA co oczywiście jest na + dla radków. Czyżbyś sugerował się znaczkami nVidii w niektórych grach ? To marketing panie :)

P.S nie bierz tego do siebie ,bo moim zamiarem jest wyprowadzenie ciebie z błędnego myślenia na temat ATI ,a nie obrażanie. :)

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przyłaczam sie do pytania co opłaca sie kupic do tego konfiga kompa

CPU: AMD ATHLON 3200+

MOBO: ASrock 939Dual-SATA2 P2.10

RAM: 1024 DDR IMRO 400 mhz

GFX: Obecnie GF 6600 ledeateka winfast chodzi na 500/660 wiecej nie dawałem

DŹWIĘK: zintegrowany

PSU: MODECOM 350 W

HDD: 250GB Segate Barracuda Sata I

Chłodzenie: CPU: BOX zestaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przyłaczam sie do pytania co opłaca sie kupic do tego konfiga kompa

CPU: AMD ATHLON 3200+

MOBO: ASrock 939Dual-SATA2 P2.10

RAM: 1024 DDR IMRO 400 mhz

GFX: Obecnie GF 6600 ledeateka winfast chodzi na 500/660 wiecej nie dawałem

DŹWIĘK: zintegrowany

PSU: MODECOM 350 W

HDD: 250GB Segate Barracuda Sata I

Chłodzenie: CPU: BOX zestaw

No ale jaki masz hajs do wydania ? Bo jak tez do 700zl, to wlasnie albo Galaxy 7900GS, albo Asus 1950PRO. Obie karty sa swietne, chociaz Asus jednak troche wydajniejszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sory za pomyłke. Jakiś taki rozkojarzony jestem dzisiaj. Oczywiście można włożyć Radeony na płyty główne z chipsetem nForce (chyba mi się pomyliło z procesorami).

No więc będę się zastanawiał nad tym Asusem (możliwość odpalenia HDR i AA w tym samym czasie jest kusząca).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie w większości gier jakie mam spadek FPS prawie znikomy. Jedynie w Tomb Raider: Legend i Call of Juarez z włączonym AA, przy miejscach gdzie spada najbardziej FPS jest różnica tych paru klatek, ale przykładowo w Far Cry czy to w Splinter Cell :DA nie odczuwam żadnej różnicy. Do tego zrobiłem stress test w CS: Source i wynik z AA ten sam co z wyłączonym :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi