RaV[666] Opublikowano 10 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2003 Moim skromnym zdaniem to jush sie stalo, Xp 1700+ kosztuje ~250zl, cena durona sprzed kilku miesiecy, jak ja kupowalem durona to najslabszy model kosztowal 315zl.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 10 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2003 Tak sobie czytam i czytam i patrze i mysle co do tego newsa co mi sie rano naskrobalo i dochodze do prostego wniosku. AMD ma problem. Nie wierze ze opoznienie Athlona 64 jest spowodowane jakimis srednio okreslonymi obawami ze nie ma 64 bitowych windows itd. Najprawdopodobniej problem jest taki sam jak na poczatku - sa problemy z nowym procesem technologicznym i osiagnieciem zamierzonych czestotliwosci taktowania. Sadze ze przypadek Bartona jasno uzmyslowil ze architektura K7 doszla do kranca swoich mozliwosci. Uwazam ze 2,5 GHz to i tak bardzo duzo na cos co pod wzgledem architektury w niczym sie nie rozni od Slotowego Athlona ktorego mam w drugim komputerze ktory startowal od 500 MHz. Pokazuje to ze trafionym pomyslem bylo podkupienie kilku pomyslow w tym magistrali rodem z alphy jesli udalo sie osiagnac zegar 5 razy wiekszy od pierwotnego. jednak widac ze to juz koniec - bez SOI czy dalszej miniaturyzacji niemozliwe bedzie osiagniecie 3 GHz a jak widac architektura Athlona to nie NetBurst PIV i dodanie kolejnej pamieci L2 niewiele zmienilo (zreszta kto wierzyl ze zmieni - wystarczylo porownywac we wlasciwym momencie Duron i Athlon zeby zobaczyc ze zysk z pamieci L2 nie jest tak duzy jak w PIV Wilamette i Northwood) Konkludujac: AMD powinno NATYCHMIAST wprowadzic Athlony64 zeby zaczac popularyzowac nowa platforme. Jesli nie zrobi tego na czas jej los bedzie pogrzebany - intel ma aktualnie doskonala platforme ktora moze bez wysilku pociagnac w okolice 5 GHz co oznacza ze przez najblizsze 2 lata wystarczy tylko retuszowac i podpicowywac PIV, AMD tego komfortu niema i musi zaczac dzialac natychmiast Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erio Opublikowano 10 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2003 Nie powinno czasami być rozczarowuje zamiast rozczarowywuje ?? nie :)) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TanneR Opublikowano 10 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2003 hm, hm hmmm jak myslicie jak szerzej na rynek wejdzie "bartosz" to xpeki moze stanieja, wkoncu teraz one benda low end... :) Mam taka nadzieje i moje modly sa ukierowane w ta strone :) Pozdro Dexter No... :D Tak szczerze mówiąc to moje też :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 10 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2003 hm, hm hmmm jak myslicie jak szerzej na rynek wejdzie "bartosz" to xpeki moze stanieja, wkoncu teraz one benda low end... :) Mam taka nadzieje i moje modly sa ukierowane w ta strone :) Pozdro Dexter No... :D Tak szczerze mówiąc to moje też :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: od dzisiaj tbredy zaczynaja leciec na ryj :), i o to chodzi 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TanneR Opublikowano 10 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2003 hm, hm hmmm jak myslicie jak szerzej na rynek wejdzie "bartosz" to xpeki moze stanieja, wkoncu teraz one benda low end... :) Mam taka nadzieje i moje modly sa ukierowane w ta strone :) Pozdro Dexter No... :D Tak szczerze mówiąc to moje też :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: od dzisiaj tbredy zaczynaja leciec na ryj :), i o to chodzi 8) To ZAJE****** :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANalfabeta Opublikowano 10 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2003 Tylko żeby sie czasem od dna nie odbiły tylko na nim osiadły :) PS Mowa oczywiscie o dnie cenowym to tak dla niej kumatych ;P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uzurpator Opublikowano 11 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2003 Marco: AMD jest teraz w tej samem sytuacji w jakiej był intel pod koniec ery pIII. Kończy im się jedna technologia (athlon jest po prostu zbyt zkomplikowany, aby jeździć na wysokich zegarach) a za bardzo nie mogą przedstawić nowej. Przyspieszanie premierey Hammera nic nie da, ponieważ skończy się to tak jak z pIV - na początku athlon trzepał mu d4 jak chciał, dopiero półtora roku zmian w architekturze i zegarowy overkill dało procek który mó rywalizować, a potem prześcignąć axp. AMD już zszargało sobie opinię papierowymi 2400+,2600+ i 2800+ więc raczej nie może sobie pozowlić na taki ruch - nie te co intel pieniązki i udział rynkowy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erio Opublikowano 11 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2003 "] Epox 8RDA Athlon XP 1700+B0@2133Mhz 512 DDR Kingston 333 | 666mhz OC | Radek 8500 VIVO 275/550@315/630 ATI bios vmod | Soltek KV2-X Duron 600@1050 256MB SDR Cas3@2 ;-] | V3 143@183 Tell me : jaka masz serie proca ??? ja mam JIUHB 302 i wyciągam narazie 2Ghz na 1.8V ;((( ... bootuje mi na 2.3 na 2.2V ale na 12.5x186 pamieci mi nie wydabiają ... docelowo chce 12.5x170 ale czarno to widze bo przecie 2V na AC mu nie dam ;((( teraz mam ok. 61 stopni na procku ... odczyt z rdzenia ;((( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV[666] Opublikowano 11 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2003 Mialem JUIGB 0251 i robil 2133 .... zmienilem na JUIHB 0302 ... i robi praktycznie tyle samo :x ,napiecie 1.85v,cooler Titan TTC D5TB plus delikatny przewiew w budzie. Sprobuj go ustawic 12x166 przy napieciu 1.7v powinien byc stabilny ,albo zasilka ci siada :/. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPC Opublikowano 11 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2003 ... bo era athlona juz sie konczy era k7 sie konczy, pod koniec 2003 ma wejsc athlon 64 ( k8 ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erio Opublikowano 12 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2003 Cofam to co wypisałem na początku ;)) AŻ TAKI PRZYROST w HiGH RES? WOW !!!!!! Toż w żadnym teście Intel nie skopał tak [gluteus maximus] AMD (a pare razy mocno przyłożył), jak Barton w Botmachu dokopał Intelowi 3,06HT ;)) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
millor Opublikowano 12 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2003 hm, hm hmmm jak myslicie jak szerzej na rynek wejdzie "bartosz" to xpeki moze stanieja, wkoncu teraz one benda low end... :) Mam taka nadzieje i moje modly sa ukierowane w ta strone :) Pozdro Dexter dEXTER CZEMU NIE MASZ USTAWIONEGO DURONA 166X 8 NP JAK MASZ takie pamięci Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TanneR Opublikowano 12 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2003 Panowie czy widział któryś z Was tego Bartona w jakimś sklepie (gdziekolwiek w Polsce) :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seke Opublikowano 10 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2003 Panowie czy widział któryś z Was tego Bartona w jakimś sklepie (gdziekolwiek w Polsce) :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:na ALLEGRO http://allegro.pl/show_item.php?item=11242002 :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diablo23 Opublikowano 11 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2003 Niestety AMD ma problemy z SOI. :( Nareszcie "poprosiło" IBM o pomoc. :lol: Tylko szkoda że tak późno. IBM SOI używa już od dosyć dawna i ma w tym wprawę. Pozdrówka diablo23 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 11 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2003 XP to już jest low-end. AMD przestało produkować Durony. Nowy high-end to ma być dopiero hammer ale trzeba czymś zapchac lukę i podgonić Intela więc wprowadzono Bartona. Gdyby nie było problemów z produkcją nowych procków to Bartona mogło by w ogóle nie być, a tak mamy kolejny procek na SocketA i cieszmy się z tego. Co do spadku cen to i tak XP są tanie więc na jakaś rewolucję to bym nie liczył. Oczywiście będą spadać ceny modeli wyższych. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irnlng Opublikowano 11 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2003 ja mam JIUHB 302 i wyciągam narazie 2Ghz na 1.8V ;((( ... moj 0302 2ghz osiaga przy 1.65V. 166x12.5 przy 1.725V poszlo (pewnie bedzie juz przy 1.7, ale nie chce mi sie sprawdzac. Fakt,, ze na poczatku 166x12 szlo na 1.7V, ale po 2 dniach obnizylem i jest stabilnie wystarczajaco dla prime95 temperaturki i napiecia wg. speedfana(5V troche kiepskie...) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sZiBis Opublikowano 11 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2003 Ja stanowczo czekam na athlona 64 aka Hammer jednak nie ma co mowic ze nie bedzie nikogo na niego stac spoko na poczatku bedzie drogi ale niedlugo linia xp zostanie calkowicie zakonczona i jak sie podniesie popularnosc hammerka bedize tanial i tu pojawia sie ciekawa rzecz jezeli barton dorownuje p43g czasem jest slabszy to nie swiadczy o tym ze amd jest gorsze swiadczy to o tym ze intel zmienia co chwile koncepcje rozwoju swoich ukladow gniazda itp a amd trwa przy jednym pozatym amd ma asa w rekawie w postaci athlonka 64 ktory jezeli sie przyjzymy testom calkowicie pogromi intela a testy byly robione na niskich zegarach bo jak wiadomo amd teraz rozwiazuje dzieki ibm'owi problemy z soi i jak je rozwiaze to duzymi zegarami powali intela pozatym intel nie ma platformy 32 i 64 bitowej w jednym ukladzie i naprawde amd pod tym wzgledem rewolucyjna konstrukcja a intel niech sie schowa mysle jednak ze amd zrobilo jeden blad zamiast odrazu rozwiazywac problemy z soi czekalo i teraz premiera hammerka sie przeciaga az do wrzesnia i w tym czasie intel walnie presccota i on moze troszke nabruzdzic ale nie martwie sie tym athlonek 64 poradzi sobie wierze w to bo jak czytalem specyfikacje to naprawde respekt dla amd pozatym nawet inzynierowie intela sa pod wrazeniem teraz dobry marketing i amd przejmie duzy rynek i wrescie powaznie wejdzie na rynek serwerow zycze im powodzenia i nie masie co klucic co jest lepsze amd czy intel bo jednak intel poszedl inna droga a amd inna i wcale ilosc gigahercow nie swiadczy o wydajnosci procesora intel ma prosta konstrukcje nie zmieniona praktycznie od czasow pierwszych x86 wszystko przez to kuleje amd poszlo w strone riscow przez to tez ma mniejsze taktowanie ale podobna wydajnosc za to nowy uklad amd to juz jest szeroko zakrojona rewolucja dlatego pozostaje czekac i cieszyc sie ze jest walka pomiedzy amd i intelem dizeki temu mamy nizsze ceny i coraz lepsze procki przykladem jest swietny athlonik 1700+ ktorego aktualnie posiadam zycze wszystkim ktorzy lubia wojenki amd vs intel zeby sie nie pogryzli za bardzo bo to sensu nie ma kazdy wychwala swoje i nigdy do konsensusu sie nie dojdzie :) lol ale sie rozpisalem :D mam nadzieje ze nie zakrecilem za bardzo :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cycek Opublikowano 12 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2003 ale BArton to Barton tylko cena ...szok macicy na ulicy !! :):):P ale jak ktos ma kase to polecam !! :!: :!: :!: :!: :!: 8O :D :) :lol: :lol: :o :o Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...