Conti Opublikowano 25 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2006 (edytowane) W okresie przedświątecznym naszła mnie myśl, żeby wymienić sobie kartę graficzną, co niestety pociągnie za sobą również wymianę płyty głównej. Niby wszystko ok, zamknąłbym się cenowo w 1000zł, ale tutaj dopadła mnie myśl - a co z Windowsem XP HE OEM ?? Czy on też będzie do wymiany. Nie zmieniam niby kompa, ale zmieniam "ważne elementy". Jak to obecnie jest ?? A może wystarczy ponownie go aktywować. Czy ktoś się w tym orientuje ?? P.S. Według tego, co wyczytałem tutaj: http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=8&a=9 to nie powinno być problemów, ale na ile można temu artowi zaufać ?? Aktywacja Produktu dopuszcza pewne zmiany konfiguracji sprzętowej, tak by użytkownicy mogli zmienić sprzęt bez potrzeby kolejnej Aktywacji Produktu. Jeśli jednak użytkownik dokona całkowitej zmiany sprzętu, wymagana będzie ponowna Aktywacja Produktu. Ponowna aktywacja musi zostać dokonana telefonicznie poprzez kontakt z przedstawicielem biura obsługi klienta Microsoft. Reinstalacje, formatowanie dysku oraz modernizacje sprzętu Aktywacja produktu Microsoft jest zabezpieczeniem elastycznym, które uwzględnia zmiany zachodzące w realnym świecie. Nie przeszkodzi użytkownikom, którzy chcą rozbudować, zmodernizować, wymienić lub sformatować swój komputer bądź dokonać reinstalacji oprogramowania. W niektórych przypadkach, jeżeli komputer zostanie przerobiony w istotnym stopniu, może być konieczna ponowna aktywacja produktu. Ile podzespołów komputera należy zmienić, aby konieczna była ponowna aktywacja? Czy zmiany te kumulują się? Inaczej mówiąc, jeśli zmienię jeden element dzisiaj a drugi jutro, czy oznacza to zmianę dwóch elementów? Ze względów bezpieczeństwa Microsoft nie udostępnia informacji o podzespołach ani liczbie podzespołów wymaganych do utworzenia identyfikatora sprzętu. Tak, zmiany się kumulują. Jednak w razie potrzeby ponownej aktywacji, profil sprzętu zostanie “zresetowany” do bieżącej konfiguracji. ALE jednocześnie: system w wersji OEM jest na stałe przywiązywany do komputera na którym został zainstalowany za pomocą procesu tzw. aktywacji. W takim komputerze możemy dowolnie wymieniać podzespoły za wyjątkiem płyty głównej, którą Microsoft uważa za najważniejszy element komputera, a jej wymianę za tak naprawdę... wymianę komputera (licencja OEM nie pozwala na przenoszenie oprogramowania na inne komputery). Tyle mówi teoria - z dotychczasowej praktyki wynika jednak, że ponowna aktywacja systemu w wersji OEM po wymianie płyty głównej jest w wielu przypadkach możliwa Edytowane 25 Grudnia 2006 przez Conti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 25 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2006 Pamiętam, że SGJ kiedyś o tym pisał, chyba to było tu. Już w drugim poscie wyjaśnione jest, że system w wersji OEM przypisany jest do płyty głównej, tak więc w Twoim przypadku wymiana płyty głównej spowoduje to, że ten Windows teoretycznie już nie będzie legalny, tak jak do tej pory. Ogólnie po wpisaniu w szukajkę OEM można już znaleźć trochę tego typu informacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 25 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2006 Znalazłem troszkę i w sumie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Szczególnie na nowych zasadach, gdzie sam mogę być "producentem" kompa. A właśnie windę mam już z tą nową licencją. Wynikałoby, że trzeba szczęścia przy ponownej aktywacji, szczególne, gdy w 1 miejscu piszą, że związany z płytą główną, a w drugim, że jest elastyczny i wymaga tylko ponownej aktywacji ... wrrrr ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 25 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2006 A co ma tu nowa licencja? To jest OEM, jak raz zainstalowałes ten system to jest on juz przypisany do tego komputera/płyty głównej. Mozesz probowac, albo sie uda, albo nie. Jak od poprzedniej aktywacji mineło duzo czasu to jest duze prawdopodobienstwo ze uda sie go aktywowac na nowej płycie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S!nY Opublikowano 25 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2006 Mozna wymienic do 3 komponetów tylko przy ponownej rejestracji trzeba zadzwonic na infolinie i podać powód wymyiany sprzetu wtedy przypiszą nowy kod aktywacyjny Sprawdzone! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 25 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2006 Płyta głowna nie jest komponentem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 25 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2006 (edytowane) Sami sobie przeczą - cytaty powyższe jeszcze raz w skrócie: 1. Jeśli jednak użytkownik dokona całkowitej zmiany sprzętu, wymagana będzie ponowna Aktywacja Produktu 2. Nie przeszkodzi użytkownikom, którzy chcą rozbudować, zmodernizować, wymienić lub sformatować swój komputer bądź dokonać reinstalacji oprogramowania. ALE 3. W takim komputerze możemy dowolnie wymieniać podzespoły za wyjątkiem płyty głównej, którą Microsoft uważa za najważniejszy element komputera, a jej wymianę za tak naprawdę... wymianę komputera W Viście ponoć jest to konkretnie napisane i można będzie wymienić płytę główną. WinXP z kompem zakupiłem jakiś rok temu, a teraz z powrotem muszę jeszcze raz go kupić. Wrrrrrr Jest to spory minus, kolejna kłoda pod nogi, nic to, pewnie nie zrobię zakupów, nie będę ryzykował, że dowiem się od miłej pani przez telefon, że muszę wydać jeszcze 330zł. Jak już chcą ściągać kasę to powinna być jakaś opłata za upgrade a nie zakup nowego XP - przecież nie jest to wymiana kompa. Tym bardziej, że dla oemów nie prowadzą żadnego wsparcia technicznego. Krótko mówiąc za rzadko wymieniam sprzęt żeby kupić boxa, a jak już chcę coś wymienić raz na rok / dwa lata to kiszka. A znowu nie mogę sprzedać starej płyty głównej z WinXP oem, bo to też już będzie nielegalne. Psia kostka. ALE to jest tylko gadanie "po próżnicy" ... Gdzieś się trzeba wyżalić, ponoć to zdrowiej :mur: Edytowane 25 Grudnia 2006 przez Conti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 26 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2006 i dlatego OEM to śmieć :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 26 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2006 może i śmieć, ale box w sklepie kosztuje około 1.000zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prodigal Son Opublikowano 26 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2006 (edytowane) W moim przypadku re-aktywacja po zmianie płyty odbyła się bez bólu, czyli z automatu. Co prawda byłem przygotowany na ewentualny telefon do imperium zła :) (poprzednia płyta była walnięta...) ale okazało się że nie był potrzebny. Z tego co mi wiadomo wykładnia jest taka, że własnie płyta główna jest integralnym elementen komputera, i licencja jest do niej przypisana, a przeniesienie na inną jest dopuszczalne jedynie w wypadku uszkodzenia płyty. Edytowane 26 Grudnia 2006 przez Prodigal Son Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 (edytowane) miales/masz plyte na gwarancji? jesli tak to udaj sie najlepiej do sklepu gdzie ja kupiles i popros o diagnoze na papierze, ze plyta zostala uszkodzona, nie jest dostepna na dzien dzisiejszy i nie bedzie dostepna, wiec zostala ci wymieniona na inna wtedy mozesz bez problemu aktywowac OEMa na nowej plycie za pomoca aktywacji telefonicznej - przerabialem to dwa razy, ale to zadziala tylko pod warunkiem, ze miales gware, oczywiscie mozesz sciemniac przez telefon podajac calkiem inne informacje, ale gdy bedziesz mial kontrole, a nie bedziesz mial stosownych dokumentow typu potwierdzenie gwarancyjnej wymiany plyty itp. to lezysz Edytowane 27 Grudnia 2006 przez kucyk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 (edytowane) Panowie polecam przejrzec ten link: http://forum.idg.pl/index.php?act=ST&f=142&t=65042 I dokladnie przesledzic moje pytania wlasnie zwiazane z wymiana/uszkodzeniem mobasa przypisanego na stale wedlug licencji OEM oraz odpowiedzi MS'a. Innymi slowy to jest dosc swobodnie interpretowane i daje do myslenia... miales/masz plyte na gwarancji? jesli tak to udaj sie najlepiej do sklepu gdzie ja kupiles i popros o diagnoze na papierze, ze plyta zostala uszkodzona, nie jest dostepna na dzien dzisiejszy i nie bedzie dostepna Watpie aby ci dali takie cos bo jedynie serwis glowny moze decydowac o wymianie mobasa jesli naprawa jest nieoplacalna lub niemozliwa...Jesli sklep dalby ci cos takiego to moglbys na chama zadac nowej plyty glownej od producenta... Edytowane 27 Grudnia 2006 przez Firekage Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 (edytowane) jestes w bledzie, niemozliwosc naprawy moze stwierdzic sprzedawca w skelpie, wcale nie musi byc to dealer,serwis glowny,hurtowni itd. itp. mysle, ze z kazdym da sie dogadac za odpowiednia sumke, a nawet czasem wystarczy zagadac ze sprzedawca i zapewnic ze kupi sie u niego, przy 8% marzach i walce o klienta za pomoca instalowania pirackiego windowsa wraz z nowym komputerem co drugi sklep po takich "argumentach" da ci papier i nierozumiem co jest w tym linku nowego co nie zostalo powiedziane tutaj Edytowane 27 Grudnia 2006 przez kucyk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 i nierozumiem co jest w tym linku nowego co nie zostalo powiedziane tutaj Czytales to cale?? Tam ekspert MS stwierdzil , ze sami nie sa w stanie sprawdzic komu faktycznie padlo same z siebie mobo a kto faktycznie to uwalil o podloge dla przykladu...bo nie ma i nie bedzie listy przypadkow , ktore objelyby ten temat. Wiec swobodnie interpretujac slowa pracownika MS'a mozemy zalozyc , ze nawet w OEM'ie mobo bez gwarancji mozna sobie uwalic i wymienic na inne. A co do sklepu. Ciekawi mnie twoja teoria. Nie mowie , ze to kit ale wiem jak wygladaja serwisy glowne(MSI/Gigabyte) i jakos nie wierze , ze ci nagle dal sklep taki papierek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 pracowałem dwa lata w sklepie komputerowym więc wiem o co biega B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 pracowałem dwa lata w sklepie komputerowym więc wiem o co biega B) Hehe...ja w serwisie glownym i tez wiem o co biega , rodzina rowniez(bez nazw producentow mobasow bo i po co mam wymieniac) a kumple dodatkowo w monitorach , telefonach itd..wiec jesli w skelpie sie dogadasz to ok , ale za bank nie uda ci sie to w glownym...wiec dziwie sie , ze sklep bedzie chcial na to isc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 ALE w tamtym wątku nie ma o gwarancji tylko o uszkodzeniu płyty głównej wymagającej jej wymiany. I to jeszcze byłoby w miarę sensowne. Z drugiej strony jeśli płyta mi padnie to mam ją trzymać razem z licencją windowsa w szafie na dowód, że padła ?? Czy wystarczy żeby napisali w sklepie "z powodu awarii naprawiono poprzez wymianę płytę główną" - takie coś napiszą wszędzie. Z trzeciej strony - niby skąd wiadomo z jaką płytą jest związany windows, skoro kupuje samego windowsa jako osoba samodzielnie składająca kompa - czyli niejako "producent kompa" - tutaj to trochę filozofuję i kombinuję, ale ... Czyli jest to śliśkie, tak samo jak wymiana obudowy do której przyklejona jest nalepka. Niby można ,ale ..... ja profilaktycznie nie mam tej nalepki przyklejonej .... a w zasadzie mam przyklejoną "inaczej" Ponoć w Viście ma być już jasno określone wszystko, bez takich nieścisłości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 Firekage - my sie chyba dalej nie rozumiemy : "wiec jesli w skelpie sie dogadasz to ok , ale za bank nie uda ci sie to w glownym...wiec dziwie sie , ze sklep bedzie chcial na to isc." a dlaczego mialby nie isc? co ma sklep do serwisu glownego? Conti - naklejki ms dosyla na zawolanie wiec nie musisz jej przyklejac na tasme klejaca :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 (edytowane) To ja się przypne do tematu, bo posiadam XP HE OEM , co prawda kupiony z myszką MS za 10 zł która była jako "nowy PC" ale to mniejsza o to :D Po pewnym czasie aktywacja przestałą działać więć użyłem mojego uniwersalnego programiku do all produktów M$ :). Ale skoro jest temat o OEM to się spytam przy okazji co mam im mówić jak do nich zadzwonie ? Ew. jakie podac "przyczyny" zmiany coeniktórych części (mobo mam ta sama- tylko bios inny) aby mi aktywowali ponownie ? Edytowane 28 Grudnia 2006 przez Nerevar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TEUSZ Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 W okresie przedświątecznym naszła mnie myśl, żeby wymienić sobie kartę graficzną, co niestety pociągnie za sobą również wymianę płyty głównej.Może nie na temat ale pojawił sie X1950PRO 512MB na AGP za około 900zł, więc w cenie bardzo zbliżonej do odpowiednika na PCI-E, w niemieckich sklepach widziałem też wersje 256MB za mniej niż 200 Ojro, więc od bidy możesz płytę zachować. Co do licencji OEM, to słyszałem że wymiana samej płyty głównej, bo się np. zepsuła (potrzebny dokument z np. serwisu), jeszcze ujdzie, natomiast zmiana płyty, procesora, dysku itp. już nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 Firekage - my sie chyba dalej nie rozumiemy : "wiec jesli w skelpie sie dogadasz to ok , ale za bank nie uda ci sie to w glownym...wiec dziwie sie , ze sklep bedzie chcial na to isc." a dlaczego mialby nie isc? co ma sklep do serwisu glownego? To , ze kazdy sprzet jest kredytowany...Wiec jesli sklep idzie na takie cos to ja z tym kwitkiem moglbym wyludzic nowke z serwisu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 Co do licencji OEM, to słyszałem że wymiana samej płyty głównej, bo się np. zepsuła (potrzebny dokument z np. serwisu), jeszcze ujdzie, natomiast zmiana płyty, procesora, dysku itp. już nie.po pierwsze to się zdecyduj :P a po drugie to bzdura Nerevar - jak spyta cię "powód ponownej aktywacji" to powiesz, że ponownie zainstalowałeś windowsa, jeżeli będą coś pytać jeszcze (w co wątpie bo aktywowałem tak kilkanaście razy i nie pytali) to udaj głupa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TEUSZ Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 (edytowane) po pierwsze to się zdecyduj :P a po drugie to bzduraChodziło mi np. o zmianę platformy, sorry za nieprecyzyjne wyrażenie, ale co do bzdurności to tak mnie dwa lata temu poinformowała infolinia M$, ale faktycznie mam wrażenie że oni nie wiedzą co mówią ;) Edytowane 28 Grudnia 2006 przez M4TEUSZ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 To , ze kazdy sprzet jest kredytowany...Wiec jesli sklep idzie na takie cos to ja z tym kwitkiem moglbym wyludzic nowke z serwisu...chyba zartujesz, od kiedy notka ze sklepowego serwisu jest czyms wiazacym dla serwisu glownego / dystrybutora itp. co ma piernik do wiatraka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 chyba zartujesz, od kiedy notka ze sklepowego serwisu jest czyms wiazacym dla serwisu glownego / dystrybutora itp. co ma piernik do wiatraka To byla ironia...A co ma?? To samo co ma stwierdzenie uszkodzenia plyt glownej nie przez serwis glowny , ktory jest do tego powolany a sklep... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 31 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2006 Swoją drogą, to Ms znowu robi z ludzi trochę balona. Windows XP HE oem z "kuponem do upgade do Visty" "Zapominają" dodać, że ta przyjemność będzie kosztować albo 49$+15$ albo 79$+15$. Gdzieś już może są oficjalne ceny Visty oem ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
contradanza Opublikowano 31 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2006 Z doświadczenia: 1. Możesz kilka razy aktywować XP na zupełnie różnych komputerach (do 3 razy sprawdzane) 2. Raz miałem problem z aktywacją i musiałem zadzwonić do M$ (co dziwne po dodanu ramu) - nikt z M$ nie robił problemów, nie było tzw. "trudnych" pytań pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...