-GIZIU- Opublikowano 9 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2007 (edytowane) Wybieraliśmy już zegarek, szczoteczkę elektryczną, golarkę... Czas na Otwarty Fundusz Emerytalny :wink: Założyłem ten temat, gdyż otrzymałem pismo z ZUS że jeśli do 14.01.2007r. nie podpiszę umowy z wybranym przeze mnie OFE, zostanie on mi wylosowany. A jak wiadomo, nie chcę trafić na lipę. O OFE wiem tylko tyle że coś takiego jest więc jestem zupełnie zielony. Prosiłbym więc o osoby będące w tej samej sytuacji co ja o wzięcie udziału w dyskusji, a osoby które już korzystają z OFE o polecenie/odradzenie danego OFE. Z góry thx. Edytowane 9 Stycznia 2007 przez -GIZIU- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnes Opublikowano 10 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2007 (edytowane) Czemu nie skorzystasz z jakiegoś rankingu? Jest ich mnóstwo na stronach. Ja osobiście wybrałam ING NN. ps. Aha - polecenie i odradzenie - w chwili obecnej nie ma większego cieżaru gatunkowego, bo (na litość boską) nawet nie ma przepisów dotyczących wypłaty pieniędzy z tych funduszy. Tworzyli, tworzyli, a o tym zapomnieli. Teraz, o zgrozo, ZUS chce położyć na tym łapkę. Ale to tak oftopicznie tylko. Edytowane 10 Stycznia 2007 przez Agnes Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crosis Opublikowano 10 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2007 Ja osobiście wybrałam ING NN.Gdybym miał dzisiaj wybierać, to wybrałbym tak samo, czyli ING NN. Z tego co mi wiadomo to OFE należy wybrać do 10. stycznia, tj. do dzisiaj. Proponowałbym wybrać już dzisiaj nawet gdy w piśmie jest inny termin. Nie ma na co czekać, lepiej nie ryzykować. Losowanie odbędzie się pod koniec stycznia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smol__ar Opublikowano 10 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2007 tak trzeba do 10 stycznia 2007 czyli do dziś. Ja mam ING, bardzo korzystny fundusz bez ukrytych haczyków. Wszytko masz jak na dłoni, spory % składek idzie na konto, do konta masz dostęp internetowy i zawsze możesz sprawdzic co dzieje się z twoimi pieniędzmi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 10 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2007 Tak jak przedmówcy korzystam z ING. Generalnie zacznij od przejrzenia rankingów jak fundusze radziły sobie z mnożeniem naszych pieniędzy. Dosyć przejrzyście jest to przedstawione na: http://www.money.pl/emerytury/porownanie/ IMHO ważna jest tutaj przede wszystkim stabilność - wole stały spokojny wzrost niż rok w górę, rok w dół ;> Prowizje akurat w tej chwili wszystkie fundusze pobierają takie same - na początek 7% tego co ZUS im przekazuje z tendencją malejącą do 3,5% za x lat więc ten argument raczej odpada. (pardon, Allianz ma niższą) IMHO należy też odpuścić sobie małych graczy z małymi aktywami - prędzej czy później zejdą z rynku. Zresztą jakoś bardziej ufam dużej firmie światowej niż OFE Polsat ;>. Trzeba pamiętać, że późniejsza zmiana jest dosyć upierdliwa i w niektórych przypadkach może wiązać się z dodatkowymi kosztami, więc lepiej wybrać rozsądnie. BTW: Pamiętaj, że w w większości przypadków złożenie aplikacji online nie jest zawarciem umowy. Jako, że masz czas właściwie do dzisiaj to koniecznie umów się bezpośrednio w OFE na podpisanie umowy dziś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slow Opublikowano 10 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2007 Z tego co uslyszalem od pewnej milej pani, im wiecej czlonkow ma fundusz tym gorzej dla nas. W przypadku ING liczba czlonkow jest juz dosc wysoka. Mi polecono Winterthur i w sumie tam jestem zapisany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLANTMEN Opublikowano 10 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2007 Mi znowu polecono CU. Mogę sobie sprawdzać na stronie jak wyglądają moje składki :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crosis Opublikowano 10 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2007 Z tego co uslyszalem od pewnej milej pani, im wiecej czlonkow ma fundusz tym gorzej dla nas. W przypadku ING liczba czlonkow jest juz dosc wysoka. Mi polecono Winterthur i w sumie tam jestem zapisany. Niech zgadnę. Ta miła pani proponowała Ci Winterthur? ING ma chyba ponad 2mln osób, lepszy jest jedynie Commercial Union, około 2,7mln (jeśli dobrze pamiętam ;)). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 10 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2007 Nie za bardzo rozumiem. Przeciez ja wybieralem OFE juz chyba z 5 lat temu. Mowimy tutaj o II filarze prawda ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crosis Opublikowano 10 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2007 Nie za bardzo rozumiem. Przeciez ja wybieralem OFE juz chyba z 5 lat temu. Mowimy tutaj o II filarze prawda ? Niektórzy dopiero od niedawna pracują. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiAłY Opublikowano 10 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2007 A ja bym CI polecał Allianz, duża, stabilna firma z ogromnym kapitałem.Do tego mają najniższą prowizje 4% i tak będzie do 2014roku po czym zmieniają na 3,5%. Jeżeli chodzi o te rankingi to w skali iluś tam lat Allianz zajmuje 1 pozycje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-GIZIU- Opublikowano 10 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2007 OK, zdecydowałem się na ING. Zadzwoniłem i ma dziś podjechać do mnie przedstawiciel. Wielkie dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 10 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2007 Niektórzy dopiero od niedawna pracują. ;) Aaa, przepraszam. Myslalem, ze przespalem jakas reforme :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
letrev Opublikowano 10 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2007 ING chwali się najlepszymi wynikami - cokolwiek to znaczy :) Ja tez się na nich zdecydowałem ale jak to będzie to chyba nikt nie jest w stanie przewidzieć ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora001 Opublikowano 10 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2007 Najlepszymi wynikami a potem wszystko utopia w marzy :P nvm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misico Opublikowano 10 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2007 (edytowane) Aaa, przepraszam. Myslalem, ze przespalem jakas reforme :) Przespałeś? A może za dużo pracowałeś i nie miałeś czasu podpisać umowy? / A może za dużo pracujesz i nie masz czasu zainteresować się swoimi pieniędzmi w OFE? Edytowane 10 Stycznia 2007 przez misico Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaxxL Opublikowano 10 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2007 Moj tata ma w SAMPO teraz to sie nazywa NORDEA nie narzeka http://www.money.pl/emerytury/profile/ofe,...merytalny.html# http://www.nordeapolska.pl/ofe/ofe_inwest....1&typ_wyk=2 Staly wzrost nawet :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EsiuWWW Opublikowano 10 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2007 Nie za bardzo rozumiem. Przeciez ja wybieralem OFE juz chyba z 5 lat temu. Mowimy tutaj o II filarze prawda ? Przespałeś? A może za dużo pracowałeś i nie miałeś czasu podpisać umowy? / A może za dużo pracujesz i nie masz czasu zainteresować się swoimi pieniędzmi w OFE? Czytaj zanim coś napiszesz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...