Skocz do zawartości
-GIZIU-

Jaki Fundusz Emerytalny Wybrać ?

Rekomendowane odpowiedzi

Wybieraliśmy już zegarek, szczoteczkę elektryczną, golarkę... Czas na Otwarty Fundusz Emerytalny :wink: Założyłem ten temat, gdyż otrzymałem pismo z ZUS że jeśli do 14.01.2007r. nie podpiszę umowy z wybranym przeze mnie OFE, zostanie on mi wylosowany. A jak wiadomo, nie chcę trafić na lipę. O OFE wiem tylko tyle że coś takiego jest więc jestem zupełnie zielony. Prosiłbym więc o osoby będące w tej samej sytuacji co ja o wzięcie udziału w dyskusji, a osoby które już korzystają z OFE o polecenie/odradzenie danego OFE. Z góry thx.

Edytowane przez -GIZIU-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu nie skorzystasz z jakiegoś rankingu? Jest ich mnóstwo na stronach.

Ja osobiście wybrałam ING NN.

ps. Aha - polecenie i odradzenie - w chwili obecnej nie ma większego cieżaru gatunkowego, bo (na litość boską) nawet nie ma przepisów dotyczących wypłaty pieniędzy z tych funduszy. Tworzyli, tworzyli, a o tym zapomnieli. Teraz, o zgrozo, ZUS chce położyć na tym łapkę.

Ale to tak oftopicznie tylko.

Edytowane przez Agnes

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja osobiście wybrałam ING NN.

Gdybym miał dzisiaj wybierać, to wybrałbym tak samo, czyli ING NN.

Z tego co mi wiadomo to OFE należy wybrać do 10. stycznia, tj. do dzisiaj. Proponowałbym wybrać już dzisiaj nawet gdy w piśmie jest inny termin. Nie ma na co czekać, lepiej nie ryzykować.

Losowanie odbędzie się pod koniec stycznia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak trzeba do 10 stycznia 2007 czyli do dziś. Ja mam ING, bardzo korzystny fundusz bez ukrytych haczyków. Wszytko masz jak na dłoni, spory % składek idzie na konto, do konta masz dostęp internetowy i zawsze możesz sprawdzic co dzieje się z twoimi pieniędzmi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak przedmówcy korzystam z ING.

Generalnie zacznij od przejrzenia rankingów jak fundusze radziły sobie z mnożeniem naszych pieniędzy.

Dosyć przejrzyście jest to przedstawione na: http://www.money.pl/emerytury/porownanie/

IMHO ważna jest tutaj przede wszystkim stabilność - wole stały spokojny wzrost niż rok w górę, rok w dół ;>

Prowizje akurat w tej chwili wszystkie fundusze pobierają takie same - na początek 7% tego co ZUS im przekazuje z tendencją malejącą do 3,5% za x lat więc ten argument raczej odpada. (pardon, Allianz ma niższą)

IMHO należy też odpuścić sobie małych graczy z małymi aktywami - prędzej czy później zejdą z rynku. Zresztą jakoś bardziej ufam dużej firmie światowej niż OFE Polsat ;>.

Trzeba pamiętać, że późniejsza zmiana jest dosyć upierdliwa i w niektórych przypadkach może wiązać się z dodatkowymi kosztami, więc lepiej wybrać rozsądnie.

BTW: Pamiętaj, że w w większości przypadków złożenie aplikacji online nie jest zawarciem umowy. Jako, że masz czas właściwie do dzisiaj to koniecznie umów się bezpośrednio w OFE na podpisanie umowy dziś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co uslyszalem od pewnej milej pani, im wiecej czlonkow ma fundusz tym gorzej dla nas. W przypadku ING liczba czlonkow jest juz dosc wysoka.

Mi polecono Winterthur i w sumie tam jestem zapisany.

Niech zgadnę. Ta miła pani proponowała Ci Winterthur?

ING ma chyba ponad 2mln osób, lepszy jest jedynie Commercial Union, około 2,7mln (jeśli dobrze pamiętam ;)).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aaa, przepraszam.

Myslalem, ze przespalem jakas reforme :)

Przespałeś?

A może za dużo pracowałeś i nie miałeś czasu podpisać umowy? / A może za dużo pracujesz i nie masz czasu zainteresować się swoimi pieniędzmi w OFE?

Edytowane przez misico

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie za bardzo rozumiem.

Przeciez ja wybieralem OFE juz chyba z 5 lat temu. Mowimy tutaj o II filarze prawda ?

Przespałeś?

A może za dużo pracowałeś i nie miałeś czasu podpisać umowy? / A może za dużo pracujesz i nie masz czasu zainteresować się swoimi pieniędzmi w OFE?

Czytaj zanim coś napiszesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi