wilczurek Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2007 zakładam ze komp pobiera 400W to zasilacz 450 czy więcej . Podajcie procętowo ile musi być nadmiaru . Tego nie ma w FAQ! :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2007 Jeśli masz kompa który pobiera realnie 400W w pełnym obciążeniu, to najbardziej optymalnie dobrany zasilacz powinien mieć około 30 % rezerwy, czyli 520W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczurek Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2007 thx za brak "wejścia na chate" i odpowiedz :lol: . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niko2003 Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2007 thx za brak "wejścia na chate" i odpowiedz :lol: . Z takim avatarem :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2007 Jeśli ktoś się sensownie i logicznie wysławia zawsze pomogę. Nie było tego w FAQ więc odpowiedziałem. Nienawidzę po prostu bezmózgich leni, którzy potrafią mi truć d.. na gg i pw i zaśmiecają forum postami które były wałkowane tysiące razy. Trudno ale mam ciężki charakter. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczurek Opublikowano 30 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2007 poprostu wczuwasz się w admina :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 30 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2007 Nawet nigdy nie próbowałem nim tu zostać. Jestem za bardzo impulsywny. Chyba że popiję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2007 zakładam ze komp pobiera 400W to zasilacz 450 czy więcej . Podajcie procętowo ile musi być nadmiaru . Tego nie ma w FAQ! :D czy mówiąc o 400W masz na myśli konfigurację z sygnaturki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 1 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2007 Ta konfiguracja może pobrać co najwyżej 200W, myślę, że ma co innego na myśli. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 1 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2007 Ta konfiguracja może pobrać co najwyżej 200W, myślę, że ma co innego na myśli. ;) zgadza się :D nie mówiąc nawet ile W pokazał Rybie mienik mocy przy 2 x 8800 i C2D ;) - okolo 300W :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slow Opublikowano 1 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2007 zgadza się :D nie mówiąc nawet ile W pokazał Rybie mienik mocy przy 2 x 8800 i C2D ;) - okolo 300W :blink: No ladnie, Zenfist walczy z manią watow ;) Jak to powiedzial Lepper, "przeciez to strzelanie gola do wlasnej bramki". ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczurek Opublikowano 1 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2007 300W na 2x g80 + c2d heh to ja na tym fortonie moge dołożyć jeszcze karte fizyki :D:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 1 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2007 Jasne, tylko że ten miernik o którym mowa, nie pokazuje wartości delikatnie ujmując chwilowych, przy rozruchu pobór jest znacznie wyższy, nieraz nawet dwukrotnie. Każdy zasilacz ATX 2.x o mocy ciągłej poniżej 450W by się zes...ł. Nawet jeśli komp przy normalnej pracy pobiera około 300W, co uważam za wartość bardzo możliwą tzn. 2x 8800 =160W + c2d 120W. Poczciwy Barton potrafi zeżreć więcej niż c2d, ale "mikrony" robią swoje. Z resztą przy chłodzeniu do temperatur ujemnych według mnie pobór mocy spada jeszcze bardziej, ale to tylko moja subiektywna teoria, trzeba by było ją sprawdzić w praktyce. Tutaj pole do popisu dla ryby. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 Bingo ;) Podobną sytuację mamy przy dużej ilości dysków twardych... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 Z resztą przy chłodzeniu do temperatur ujemnych według mnie pobór mocy spada jeszcze bardziej, ale to tylko moja subiektywna teoria, trzeba by było ją sprawdzić w praktyce Benito pobór mocy jest dalej taki sam.. tu tylko mamy bardzo dobre "odciaganie" ciepła z procesora. Częsciowo masz racje bo nie trzeba takiego Vcore by proc biegał na np Def. frq ( ale za to agregat cygnie co niemiara ;) ) Jedynie jak mamy nadprzewodnosc to mamy mniejszy pobór bo przewodnik nie ma rezystancji..( nie pamietam jak z co sie dzieje z impendancja ). Ale nie pamietam co sie dzieje z krzemem w temperaturaz zera absolutnego... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 Jasne, tylko że ten miernik o którym mowa, nie pokazuje wartości delikatnie ujmując chwilowych, przy rozruchu pobór jest znacznie wyższy, nieraz nawet dwukrotnie.ale dotyczy to tak strony sieci jak i odbiornika? chodzi mi konkretnie o sam zasilacz. Nawet jeśli komp przy normalnej pracy pobiera około 300W, co uważam za wartość bardzo możliwą tzn. 2x 8800 =160W + c2d 120W.300W dla takiego configu? to skad prawie 2,5A w kablu sieciowym, ktory zasila mojego kompa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek_135 Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 ale dotyczy to tak strony sieci jak i odbiornika? chodzi mi konkretnie o sam zasilacz. 300W dla takiego configu? to skad prawie 2,5A w kablu sieciowym, ktory zasila mojego kompa? Hmmm, ale mamy chyba jeszcze pewien kąt ( fi )... :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 Hmmm, ale mamy chyba jeszcze pewien kąt ( fi )... :wink:chcesz powiedziec, ze wspolczynnik mocy TG900-U95 jest na poziomie 0,5? :blink: watpie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek_135 Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 Jeśli chodzi Tobie o sprawność to zdecydowanie nie to mi chodziło. Myślałem, że masz zastrzeżenia do tych 300W, a następnie mówisz, że na mierniku wyskakuje Tobie 2,5A i jak, że niby ma to dać 300W... 240*2,5=600VA ... to jest moc bierna... A wzór na moc czynną P=U*I*cos(fi)... O to mi chodziło... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 Jeśli chodzi Tobie o sprawność to zdecydowanie nie to mi chodziło.nie. wlasnie chodzi mi o wspolczynnik mocy - cos(fi), nie mieszajmy do tego samej sprawnosci zasilacza. przynajmniej na razie ;) Myślałem, że masz zastrzeżenia do tych 300W, a następnie mówisz, że na mierniku wyskakuje Tobie 2,5A i jak, że niby ma to dać 300W... 240*2,5=600VA ... to jest moc bierna... A wzór na moc czynną P=U*I*cos(fi)... O to mi chodziło... no dokladnie :) nie ma takiej mozliwosci, aby cos(fi) mial 0,5, no chyba, ze zasilacz jest walniety lub pracuje<10% swoje wydajnosci, co tym bardziej nie jest mozliwe w moim przypadku ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek_135 Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 nie. wlasnie chodzi mi o wspolczynnik mocy - cos(fi), nie mieszajmy do tego samej sprawnosci zasilacza. przynajmniej na razie ;) no dokladnie :) nie ma takiej mozliwosci, aby cos(fi) mial 0,5, no chyba, ze zasilacz jest walniety lub pracuje<10% swoje wydajnosci, co tym bardziej nie jest mozliwe w moim przypadku ;) Nikt wyżej nie mówił, że zachodziło to właśnie na tym Taganie... Ale jeśli coś pobiera tylko tyle mocy, to nagle nie będzie potrzebowało więcej z powodu, że zasili się je z mocniejszego zasilacza... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczurek Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 że przy rozruchu jest straszny pobór to wiem . C2d + asus z chipem 650I + gf6600 2hdd 2*ddr2 rAm ile na rozruchu?? ( w lapie to nie będe miał problemów max wymiana to ram i czasami CPU :lol2: ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 Mówimy o mocy oddawane przez zasilacz a nie pobieranej z sieci. Przy prądzie stałym nie potrzeba uwzględniać cos fi. Jeśli zasilacz oddaje 300W mocy kompowi, to przy sprawności 80% pobierze z sieci jakieś 360W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 (edytowane) Myślałem, że masz zastrzeżenia do tych 300W, a następnie mówisz, że na mierniku wyskakuje Tobie 2,5A i jak, że niby ma to dać 300W... 240*2,5=600VA ... to jest moc bierna... A wzór na moc czynną P=U*I*cos(fi)... O to mi chodziło... Nie pisac bzdur!!! Wg tego wzoru liczymy moc pozorną. Moc bierna to Q=U*I*sin fi [VAr] Jeśli zasilacz oddaje 300W mocy kompowi, to przy sprawności 80% pobierze z sieci jakieś 360W.Dokładnie to 375W*0,8=300W Edytowane 2 Lutego 2007 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 kwazor Krzem w temp zera absolutnego jest izolatorem......... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 Wiem że 375 tylko jak pisałem posta nie miałem kalkulatora pod ręką, liczyłem więc prościej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frondziak Opublikowano 5 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2007 witam, podepnę się pod temat. Jestem w trakcie wybierania zasilacza, ale nie chce w tym miejscu prosic o doradztwo, tylko o wyjasnienie z jakiej linii obciązany jest moj konfig - płyta główna Epox 8RDA3+pro - athlon mobile barton - 2xHDD - 2xDVD-RW - karta graficzna Geforce 5600 - Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 5 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2007 a co google przestalo dzialac? » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « z 12v idzie procesor a grafa z 5v Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 19 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2007 hmm tak sobie czytam te posty i.. tutaj np http://sklep.benchmark.pl/pelny_28239.html w komentarzach goście maja komputerki całkiem całkiem a piszą o 150W. to jasne że rodzi się pytanie po co mi te 400W? i czytam tutaj że sprawa startu wygląda troszkę inaczej. tak się zastanawiam bo mamy tu na forum kilku userów płyt Abit KN9 i wielu z nich ma problem zimnym bootem. zasilacze mają bardzo różne. zwykle po wciśnięciu przycisku reset wszystko wstaje już normalnie. jednak przy pierwszym bootowaniu komp zostaje z czarnym ekranem. czy to może być problem obciążenia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 20 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2007 A nie łaska przeczytać całego topicu i użyć mózgu. Przecież zostało to wyjaśnione całkiem jasno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...