Skocz do zawartości
Camis

Internet W Gts Energis Dla Klientów Tp

Rekomendowane odpowiedzi

dzisiaj stałem się szczęśliwym posiadaczem multimo (choć przyznam, że gdyby nie dotrzymali umowy to chętnie zmieniłbym na netie ;) ) - dokładnie 19 dni od podpisania umowy.

Działam na własnym modemie usr9107, więc dostałem w liście tylko płytkę z instrukcją i list z poważaniem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i jak Wam się sprawuje Multimo?

Bo moje papierki nadal leżą w TP a panowie nie raczą już ponad 2 tygodnie poinformować na jakim są 'etapie' przygotowania dla mnie łącza...

A GTS wykręca rączki w każdą możliwą stronę, tylko nie w stronę TP i mało ich interesuje, że to trwa tyle. Za kilka dni minie miesiąc od złożenia zamówienia, nic przyjemnego takie czekanie, biorąc pod uwagę, że od 6 sierpnia zostanę odcięty od internetu, a potrzebuję go do pracy w domu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli to jednak prawda, że ten modem 'ogranicza'. Na radiówce mam lepsze pingi, co prawda co jakiś czas u mnie skaczą, ale gdy są stabilne to są niższe. Kiedyś ktoś tutaj robił porównanie modemów i okazało się, że lepszy modem daje nawet o 10ms niższe pingi.

To jakiego modemu ADSL używasz do łączenia się z Internetem nie ma absolutnie wpływu na pingi :) Tak samo radiówka. Połączenie do tego samego "źródła Internetu" kablem i dobrze zestawionym linkiem radiowym będzie posiadać takie same opóźnienia...

Dodam jeszcze, że jaki coś pingujecie to używajcie do tego 1024 bajtowych paczek, ponieważ one bardziej odzwierciedlają normalny ruch sieciowy.

ping -l 1024 strona_www
Edytowane przez PartyBOY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TAK :)

Modem służy tylko do zestawienia połączenia, oraz konwersji sygnału (to tak mocno upraszczając). Zgodzę się, że jeden modem może się łączyć dłużej od innego. Jak już połączenie zostaje nawiązane to modem pełni tylko funkcję powiedzmy mostu między połączeniem USB <-> RJ-11 lub RJ-45 <-> RJ-11. Wyższe pingi jednego modemu podczas pomiaru mogą wynikać po prostu z gorszych warunków łącza w danym momencie.

Edytowane przez PartyBOY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@sough

Mam pytanko. Możesz sprawdzić poleceniem ping ip niemieckich serwerów z UT2004. Byłbym bardzo wdzięczny.

Sprawdzamy w: polecenie uruchom/cmd i tam wpisujesz przykładową komendę "ping wp.pl"

Prosiłbym o sprawdzenie takich IP, wpisujemy zamiast adresu wp.pl

83.142.84.226

85.14.220.43

193.202.63.243

80.69.76.18

oraz polski 193.42.218.23

Do wp.pl też mógłbyś podać do porównania z moją Neo 512 .

Ja przeważnie do niemieckich mam średnią około 56ms

do wp.pl 21-25ms

Jak będziesz sprawdzał prosiłbym, żebyś wyłączył całkowicie wszystkie programy korzystające z internetu.

Nie wiem czy będzie się opłacało wymieniać na Multimo. Transfer za bardzo mnie nie interesuje tylko niskie pingi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sough

WIELKIE DZIĘKI!!!

Co do instrukcji, to zawsze lepiej napisać, niż później dopisywać :D.

Czyli około 10ms lepiej, co w UT2004 na TAM'ie to niebo a ziemia. Ach co to za dobre czasy były, jak na Chello na stancji miałem ping 44. Na multimo byłoby nawet lepiej z tego co widzę.

Jeszcze raz dzięki. W końcu jakieś porządne info o pingu odnośnie tej cudownej gry :P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po 4 miesiącach oczekiwania oto tydzień temu zadzwonił do mnie na kórkę pan i poinformował mnie, że usługa Multimo jest dotępna. Powiem szczerze, że mnie zaskoczył bo sądziłem, że już się nie doczekam. Powiem szczerze, że było warto czekać. Niby to samo o neo, a jednak. Przez ponad tydzień użytkowania, nie miałem żadnych rozłączeń, żadnych nagłych skoków pingów (które są dużo lepsze niż na neo szczególnie za granicą) transfer taki jak ma być. Generalnie jak tak dalej pójdzie to zwiążemy się chyba z Multimo na dłużej. Dodam, że zamówiłem 2 Mbit.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tele Psy blokowały, ale teraz już mają jakąś komórkę w Multimo od męczenia TP-sy. Genrelanie pierwszy raz TP-sa odrzuciła dlatego, że rzekomo mam u nich usługę SDI :D. Po przesłaniu wszystkich papierów, że umowa na SDI skończyła się w 2003 TP-sa nabrała wody w usta i trwało to właśnie 4 miesiące. Tak czy inaczej miałem inne źródło internetu więc stwierdziłem, że będe czekałdo skutku dla zasady nie wezme nic w TP-sa właśnie za takie praktyki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TAK :)

Modem służy tylko do zestawienia połączenia, oraz konwersji sygnału (to tak mocno upraszczając). Zgodzę się, że jeden modem może się łączyć dłużej od innego. Jak już połączenie zostaje nawiązane to modem pełni tylko funkcję powiedzmy mostu między połączeniem USB <-> RJ-11 lub RJ-45 <-> RJ-11. Wyższe pingi jednego modemu podczas pomiaru mogą wynikać po prostu z gorszych warunków łącza w danym momencie.

Mylisz się.

Jak będę miał czas to zrobię pomiary, w każdym bądź razie mam teraz zamiast modemu router adsl wifi i żeby było śmieszniej ping poprawił mi się o kolejne 2 ms mimo iż na drodze ma kolejny przystanek w postaci routera. Celowo przed zamianą modemu na router sprawdzałem pingi bojąc się że się pogorszą .

To samo tyczyło się sagema i zyxela - sprawdzałem ping na chwilę przed podmianą modemu i wielokrotnie i naprawdę była bardzo duża różnica.

Zaś co do warunków pomiaru to moje multimo pod względem pinga jest bardzo stabilne :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

mam takie pytanie bo chce zalozyc sobie internt w multimo

W TP wystarczy miec plan socjalny i mozna korzystac z internetu ?

Czy trzeba placic zamiast tego planu za dzierzawe 36 zł ?

I takie pytanie mam zalozyc linie telefoniczna tp czy linie cyfrowa ISDN tp ?

z gory dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez dzis zadzwonilem i powiedzialem im jak sie ma sprawa

i rowniez czekam na wynik

edit:

dzis z ciekawosci wszedlem na strone http://www.noc.gts.pl/matrix/index.php co by zobaczyc jak ma sie gts

i az mnie zamurowalo

Dołączona grafika

i nie dziwi mnie juz dluzej ze moje lacze ostatnio wyciaga 4 kB dl, maja BIG problem

Edytowane przez Krzynek1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi