rafa Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2007 No wiecie delikatne podświetlenie może być ładne. Jak np miałem w AN8 Fatality, kilka dyskretnych czerwonych diód podświetlających fajnie wyglądało jak się odbijało od blachy pod mobo. Co innego jak jest jak żarówa i mruga :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atom3k Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2007 żarówa może i troche jest ale niekoniecznie mruga, może świeci stałym światłem i tak u mnie jest i wygląda to jakoś pytanie który V jest od mostka, który od fsb itakdalej, może mi ktoś te wszystkie napięcia rozszyfrować? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2007 MCH mostek północny ICH południowy To nie AMD tu nie ma v od fsb :D głównie regulujesz MCH i nap procka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2007 MCH mostek północny ICH południowy To nie AMD tu nie ma v od fsb :D głównie regulujesz MCH i nap procka. Jak się uprzeć to na AMD było V do HT czy HTT a nie FSB ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atom3k Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2007 MCH mostek północny ICH południowy To nie AMD tu nie ma v od fsb :D głównie regulujesz MCH i nap procka. CPU VTT - co to jest? MCH - mostek północny ICH - mostek południowy ICHIO - co to jest? DDR2 Reference voltage - co to jest? dziękować Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2007 Jak się uprzeć to na AMD było V do HT czy HTT a nie FSBŚwięta racja :D VTT - kiedys googlując natrafiłem na opinie że to napięcie pomaga podnieść max fsb procesora, ale sam nigdy go nie zmieniam i tu na forum nie widziałem żeby ktoś zachwalał zmiany po podniesieniu tego ICHI0 - napięcie dla pcie czyli karta graficzna DDR2 ref... - ma być zawsze połowe nap zasilania pamięci - nie zmieniać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atom3k Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2007 rafa: przepraszam, ze tak męcze aktualnie fsb mam na 320, mnożnik 10, z pamięciami tak nakombinowane, że na 960 idą reszty napięć nie zmieniłem, 3dmark'06 spokojnie sobie działał ale po restarcie komputera tryb graficzny windowsa mi się nie włączył, a w biosie, gdy sobie grzebałem była zwieszka puki co, większyłem MCH z 1.25 na 1.3, ale nie wiem, czy to jest to w każdym razie tryb graficzny "zatrybił" :] a jak teraz czytam to ICHI0 piszesz, że jest od pcie, opłaca się tu cokolwiek dodawać? i kwestia DDR2 Ref, mam na 0%, a pamięci na 2.175, zmieniać te procenty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2007 rafa: przepraszam, ze tak męcze aktualnie fsb mam na 320, mnożnik 10, z pamięciami tak nakombinowane, że na 960 idą reszty napięć nie zmieniłem, 3dmark'06 spokojnie sobie działał ale po restarcie komputera tryb graficzny windowsa mi się nie włączył, a w biosie, gdy sobie grzebałem była zwieszka puki co, większyłem MCH z 1.25 na 1.3, ale nie wiem, czy to jest to w każdym razie tryb graficzny "zatrybił" :] a jak teraz czytam to ICHI0 piszesz, że jest od pcie, opłaca się tu cokolwiek dodawać? i kwestia DDR2 Ref, mam na 0%, a pamięci na 2.175, zmieniać te procenty? Co do pierwszej części postu skup się raczej na stabilności CPU i RAMu bo mam pewne wątpliwości aby na zaledwie 320MHz chipset wymagał podnoszenia napięcia. Procesor pomęcz w Orthos'ie a ram w GoldMemory. Podnoszenie napięcia dla PCI-E to w warunkach na co dzień raczej nie najlepszy pomysł i radził bym zostawić jak jest podobnie z DDR2 Ref. U siebie podniosłem wszystkie napięcia (poza wspomnianymi) o jedno "oczko" w górę i spokojnie wystarcza do stabilnego FSB = 450MHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atom3k Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2007 dobra potestuję Orthosem i Gold Memory dzisiaj jak tylko z pracy wrócę, wszystko na def poza prockiem i ramem, zobaczymy --- przyszedłem do domu, vmem na 2.2, procka na 1.5, reszta default i godzinke orthos leci: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2007 dobra potestuję Orthosem i Gold Memory dzisiaj jak tylko z pracy wrócę, wszystko na def poza prockiem i ramem, zobaczymy --- przyszedłem do domu, vmem na 2.2, procka na 1.5, reszta default i godzinke orthos leci: Jak Orthos przeleciał minimum 2h (choć zalecał bym więcej) i GM nie wywalił żadnych niespodzianek, można wstępnie uznać takie ustawienia za stabilne. Zalecał bym tak jeszcze SPI32M tak dla pewności. No i oczywiście kilka dni normalnego użytkowania na tych ustawieniach, bo żaden program testujący zwyczajnej pracy na co dzień nie zastąpi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wąhol Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 mam tą płytę i jestem z niej bardzo nie zadowolony bo nie chce mi normalnie chodzić na tych podzespołach Procesor [775] Procesor Intel Core 2 Duo E6750 2.66GHz 4MB Pamięć Pamięć DDR2 2x1GB PC6400 800MHz GeIL Ultra CL4 GX22GB6400UDC Karta grafiki [PCIE] Karta GeForce 8800GT EVGA 512MB DDR3 Inne Zasilacz Enermax Liberty 500W AWT v2.2 komp albo się nie włącza albo stoi w miejscu albo sie zawiesza...pamięci nie widzi...procesor chodzi na 1GHz o co tu chodzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 mam tą płytę i jestem z niej bardzo nie zadowolony bo nie chce mi normalnie chodzić na tych podzespołach Procesor [775] Procesor Intel Core 2 Duo E6750 2.66GHz 4MB Pamięć Pamięć DDR2 2x1GB PC6400 800MHz GeIL Ultra CL4 GX22GB6400UDC Karta grafiki [PCIE] Karta GeForce 8800GT EVGA 512MB DDR3 Inne Zasilacz Enermax Liberty 500W AWT v2.2 komp albo się nie włącza albo stoi w miejscu albo sie zawiesza...pamięci nie widzi...procesor chodzi na 1GHz o co tu chodzi 1) Zaktualizować bios. 2) Ustawić taktowanie pamięci na 4-4-4-12 i zapodać 2.1V 3) przetestować pamięci memtestem - może są zwalone. 4) Napisac na forum czy pomogło :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wąhol Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 a więc nowy bios wgrany i nic niezmieniam wchodzę i ustawiłem tylko napięcie na 2.1V i na 4-4-4-12-18 1T i komp się nie włącza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 a więc nowy bios wgrany i nic niezmieniam wchodzę i ustawiłem tylko napięcie na 2.1V i na 4-4-4-12-18 1T i komp się nie włącza Command rate -2T lub auto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wąhol Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 (edytowane) komp ruszył na 4-4-4-12 ale nadal procesor jest na mnożniku 6x a nie 8x Edytowane 7 Grudnia 2007 przez wąhol Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 (edytowane) komp ruszył na 4-4-4-12 ale nadal procesor jest na mnożniku 6x a nie 8x 1)instrukcja strona 2-14 2)www.google.pl wpisać EIST, Enhanced Intel SpeedStep Technology Edytowane 7 Grudnia 2007 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 Swoją drogą po takim czasie jaki upłynął od premiery C2D myślałem iż pytania o SpeedStep się już skończyły, zwłaszcza iż jest to opisane w FAQ dla tej płyty na pierwszej stronie, wraz z instrukcją jak się tego pozbyć jak komuś przeszkadza... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 Tyle że 90% nowych użytkowników nie zagląda do FAQ...to widać w każdym temacie jakie padają pytania... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 W temacie było wspomniane o pojawieniu się biosu w wersji v16 i jego problemach (po raz kolejny) z AHCI, ale nikt z tego co zauważyłem nie wspomniał do tej pory o pojawieniu się zmodyfikowanej wersji v16A która rzekomo ma naprawiać ten błąd. Bios można pobrać z mojej strony : http://mardok.ovh.org/AB9_QuadGT/bios/M621E_16A.rar Lub : http://www.lvcoyote.com/M621E16A.zip Sam przymierzam się powoli do przetestowania tej wersji, no zobaczymy jak im to tym razem wyszło... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vanbastek Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 (edytowane) Przepraszam, że nie wertuję strony po stronie. Mam nadzieję, że nie będzie problemu z ustawieniem FSB 333MHz na tej płycie. Nie dopatrzyłem tego przed zamówieniem :mur: Edytowane 10 Grudnia 2007 przez vanbastek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stig Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 Przepraszam, że nie wertuję strony po stronie. Mam nadzieję, że nie będzie problemu z ustawieniem FSB 333MHz na tej płycie. Nie dopatrzyłem tego przed zamówieniem :mur: Jeżeli chodzi o wsparcie procow to nowy bios zalatwia sprawe. A tak poza tym takie fsb nigdy nie bylo problemem :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vanbastek Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 Jeżeli chodzi o wsparcie procow to nowy bios zalatwia sprawe. A tak poza tym takie fsb nigdy nie bylo problemem :wink:Dokładnie o to chodzi. Mam E6550. Dzięki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2007 Panowie czy ktoś ma lub słyszał o problemach z nowymi kartami szczególnie pcie 2.0. Dokładnie gf 8800gt/gts na Quadzie. Kumpel właśnie zakupił 8800gts 512MB Gainwarda i sa problemy. Komputer się zawiesza po wejściu do gry. Generalnie wogóle podczas odpalania trybu 3D. Na razie nie wiem jaka może byc przyczyna i próbuje wyeliminować płyte. Bios najnowszy załadowany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salwiusz Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2007 witam, od niedawna mam tą płytkę i oprócz opisanych już problemów (podwójne restarty, problem z uruchom ponownie) mam taki problem: otóż zupełnie bez żadnej przyczyny wysiada mi myszka. jest kursor ale nie mozna nim ruszać, ani kliknąć. klawiatura działa normalnie. klawia i mysz na usb (ten sam czujnik). nie pomaga reinstalowanie sterów. ma ktoś jkaies pomysły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nastynas Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2007 Witam, Mam problem z nagrywarką DVD: bardzo wolno przesyła dane z płyt na dysk. Czytałem na różnych forach o tym problemie ale wszystkie tam polecane rozwiązania nie działają w moim przypadku. Oto co próbowałem: -Usuwanie kontrolera IDE i restart (podawane jako najczęstsze rozwiązanie) -nowy firmware nagrywarki -w biosie jest ustawione IDE w Onboard PCI Device -grzebałem w rejestrze, klucze HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlClass -> MasterDeviceTimingMode itd. Sprzęt: Abit quad gt Intel COre 2 Quad Nagrywarka Benq 1655 LS Dochodzę do wniosku, że to sprawka płyty. Sprawdzałem z inną nagrywarką i jest to samo, transfer max nieco ponad 1 mega/sec. Pomożecie? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2007 Witam, Mam problem z nagrywarką DVD: bardzo wolno przesyła dane z płyt na dysk. Czytałem na różnych forach o tym problemie ale wszystkie tam polecane rozwiązania nie działają w moim przypadku. Oto co próbowałem: -Usuwanie kontrolera IDE i restart (podawane jako najczęstsze rozwiązanie) -nowy firmware nagrywarki -w biosie jest ustawione IDE w Onboard PCI Device -grzebałem w rejestrze, klucze HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlClass -> MasterDeviceTimingMode itd. Sprzęt: Abit quad gt Intel COre 2 Quad Nagrywarka Benq 1655 LS Dochodzę do wniosku, że to sprawka płyty. Sprawdzałem z inną nagrywarką i jest to samo, transfer max nieco ponad 1 mega/sec. Pomożecie? :) jak rozumiem nagrywarka IDE wiec podlaczsz ja pod kontroler Jmicron - a zainstalowales najnwozsze sterowniki dla tego kontrolera ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nastynas Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2007 (edytowane) jak rozumiem nagrywarka IDE wiec podlaczsz ja pod kontroler Jmicron - a zainstalowales najnwozsze sterowniki dla tego kontrolera ? Tak, sterowniki \jmicron_v103_32 EDIT: Dodam, że nagrywarka jest na kablu sama, zworka na master, złącze też kabla master. A w menadzerze urządzeń, nawet jak zmienię na "DMA jeśli dostępne" to i tak pisze że używa PIO. Edytowane 14 Grudnia 2007 przez nastynas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2007 Tak, sterowniki \jmicron_v103_32 EDIT: Dodam, że nagrywarka jest na kablu sama, zworka na master, złącze też kabla master. A w menadzerze urządzeń, nawet jak zmienię na "DMA jeśli dostępne" to i tak pisze że używa PIO. a zainstaluje najnowzsze z tego ftpa ftp://driver.jmicron.com.tw/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atom3k Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2007 Panowie czy ktoś ma lub słyszał o problemach z nowymi kartami szczególnie pcie 2.0. Dokładnie gf 8800gt/gts na Quadzie. Kumpel właśnie zakupił 8800gts 512MB Gainwarda i sa problemy. Komputer się zawiesza po wejściu do gry. Generalnie wogóle podczas odpalania trybu 3D. Na razie nie wiem jaka może byc przyczyna i próbuje wyeliminować płyte. Bios najnowszy załadowany Ja mam Gainwarda 8800GT 512MB Bliss i A9 Quad GT, nie ma żadnych problemów, ba, karta nawet się kręci :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2007 Karta przetestowana tez na IP35pro i IX38 QuadGT. W każdym przypadku zwiecha systemu w 3d więc to nie wina płyty a wadliwy fabrycznie 8800gts. Dzięki za odp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...