Radzyn Opublikowano 7 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2007 Szukałem tutaj tematu o telewizorach na laser ale raczej nie znalazłem więc zakładam temat o telewizorach laserowych. http://nt.interia.pl/tylko-u-nas/najlepiej...laserowe,823374 Czy napewno wyprą LCD i Plazme?? Czy naprawde będą tańsze od LCD?? :blink: Zapraszam do dyskusji oraz dawanie jakiś co raz nowszych informacji na temat tych telewizorów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 (edytowane) w sumie to ja się dziwię czemu już dawno nie ma telewizorów laserowych... Lasery w kolorach rgb już są... zatem w czym problem :) Osobiście uważam że da się osiągnąc dużo lepsze efekty. Nie wiem jak wygląda ich technologia (zapewne będzie to telewizor projekcyjny), ale być może laser będzie połączeniem precyzji LCD i szybkości CRT, albo i nawet szybciej Idąc dalej, twierdzę iż każdy średnio zaawansowany elektronik majsterkowicz jest w stanie zbudować taki telewizor :).. a jak, to może się kiedys dowiecie jak zbuduję :D edit: no poszperałem i : Plasmas, which are filled with phosphorous gases, on some occasions have been known to suffer 'burn in' when displaying static images for extended periods - a problem Laser TV owners will not have to worry about. Laser TV can also display fast moving images without ghosting or image smearing, a drawback for some LCD screens with slow response times. LCD and plasmas can produce about half the colour gamut, which is the amount of colour which can be viewed by the human eye, whereas Laser TV can produce up to 90 per cent. Jean-Michel Pelaprat, CEO of Novalux, the company who has co-designed the laser components of the TV says the technology could also find its way to mobile phones and laptops as a way to project an image on a wall. co na pl znaczy mniej, nie więcej tyle: Plazmy wypełnione gazem fosforowym (?) mają tendencję do wypalania się jeśli pokazują statyczne obrazy, użytkownicy laser TV nie będą mieć tego problemu. Laser TV może także wyświetlać szybko poruczające się obrazy bez efektów ghostowania (jak w LCD, czy nawet w CRT choć dużo mniej) znanych z monitorów LCD ze względu na długi czas reakcji. LCD i plazmy potrafią potrafią wyświetlić około połowy gamy kolorów jaką człowiek może zaobserwować, natomiast laserowe TV do 90%. Boss całego tego przedsięwzięcia mówi, że technologia znajdzie zastosowanie w telefonach i laptopach wyświetlając obraz na ścianie :) no tak, że chyba się wstrzymam z zakupem LCD... :) Edytowane 8 Lutego 2007 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 O coś nowego. A po LCD juz mialy byc ze 2 czy 3 inne technologie. Idąc dalej, twierdzę iż każdy średnio zaawansowany elektronik majsterkowicz jest w stanie zbudować taki telewizor :).. a jak, to może się kiedys dowiecie jak zbuduję :DLepiej koncz reaktora, a nie sie za telewizory bedziesz brał :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 mnie zastanawia jak bys odchylal wiazke fotonow. zeby cos nia narysowac ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 Ciekawe jak będzie z efektem migotania na tych TV. mnie zastanawia jak bys odchylal wiazke fotonow. zeby cos nia narysowac ;)Nie trzeba jej odchylać - można kierować np. lustrem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 to powiedz jak chcez osiagnac szybkosc crt (zeby nie bylo trudno 60hz ;) ) za pomoca lustra :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 (edytowane) to powiedz jak chcez osiagnac szybkosc crt (zeby nie bylo trudno 60hz ;) ) za pomoca lustra :DA jak udało się osiągnąć odczytywanie danych z talerzy wirujących z prędkością 15 tys rpm ( dyski twarde ) - to też "problem mechaniczny" - generalnie głupie pytanie ... to tak jak byś zapytał: ciekawe jak osiągnął byś coś trudnego - odp. mogła by być równie głupia ale zasłużona : za pomocą zaawansowanej technologii Edytowane 8 Lutego 2007 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 (edytowane) nie mowie o zaawansowanej technologii tylko Idąc dalej, twierdzę iż każdy średnio zaawansowany elektronik majsterkowicz jest w stanie zbudować taki telewizor .. a jak, to może się kiedys dowiecie jak zbuduję:P jak wywazysz lusterko tak zeby rysowac obras w standardzie pal to jestes mistrz :P Edytowane 8 Lutego 2007 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 nie mowie o zaawansowanej technologii tylko :P jak wywazysz lusterko tak zeby rysowac obras w standardzie pal to jestes mistrz :P Aha - w takim razie to pytanie nie do mnie .... zrobić taki TV w domu ? :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radzyn Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 (edytowane) w sumie to ja się dziwię czemu już dawno nie ma telewizorów laserowych... Lasery w kolorach rgb już są... zatem w czym problem :) Osobiście uważam że da się osiągnąc dużo lepsze efekty. Nie wiem jak wygląda ich technologia (zapewne będzie to telewizor projekcyjny), ale być może laser będzie połączeniem precyzji LCD i szybkości CRT, albo i nawet szybciej Idąc dalej, twierdzę iż każdy średnio zaawansowany elektronik majsterkowicz jest w stanie zbudować taki telewizor :).. a jak, to może się kiedys dowiecie jak zbuduję :D edit: no poszperałem i : co na pl znaczy mniej, nie więcej tyle: Plazmy wypełnione gazem fosforowym (?) mają tendencję do wypalania się jeśli pokazują statyczne obrazy, użytkownicy laser TV nie będą mieć tego problemu. Laser TV może także wyświetlać szybko poruczające się obrazy bez efektów ghostowania (jak w LCD, czy nawet w CRT choć dużo mniej) znanych z monitorów LCD ze względu na długi czas reakcji. LCD i plazmy potrafią potrafią wyświetlić około połowy gamy kolorów jaką człowiek może zaobserwować, natomiast laserowe TV do 90%. Boss całego tego przedsięwzięcia mówi, że technologia znajdzie zastosowanie w telefonach i laptopach wyświetlając obraz na ścianie :) no tak, że chyba się wstrzymam z zakupem LCD... :) hehe to poczekasz jeszcze ze dwa lata mimo, że pod koniec roku mają być pierwsze telewizory z laserem ale wątpie aby do Polski to przyszło tak szybko a jak przyjdzie to będzie pic na wode fotomontaż, że będą kosztować o połowe taniej. Czytałem na forach, że to zwykły chwyt marketingowy jest ;) No i było by dziwne nowa technologia jak twierdzą lepsza od LCD i Plazmy będzie od nich tańsza :blink: Troche to nie zrozumiałe dla mnie jak na warunki dzisiejszego rynku Edytowane 8 Lutego 2007 przez Radzyn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2007 mnie zastanawia jak bys odchylal wiazke fotonow. zeby cos nia narysowac ;)wiązki fotonów nie trzeba odchylać.. można ją załamywać :) np. Nie trzeba jej odchylać - można kierować np. lustrem to powiedz jak chcez osiagnac szybkosc crt (zeby nie bylo trudno 60hz ;) ) za pomoca lustra :Dto proste... w drukarkach laserowych jest lustro 6 bądź 8 kątne... co znaczy że na jeden obrót wiązka lasera jest odchylana w poziomie (lub w pionie) 8 razy częściej niż czestotliwość obrotu takiego lustra... Zapodajesz 2000 rpm na lustro co nei trudno osiągnąć.... i masz odchylanie poziome 2kHz*8 = 16kHz... W zwykłym TV jest 15kHz z hakiem... Jest też inna ajdija... Odchylanie lusterek przebiegiem piłokształtny podawanym na głośnik :) odpowiednio zmodyfikowany i obdarowany lusterkiem :) - choć osiągniecie dużego ruchu głośnika przy 16kHz może być trudnym zadaniem No i było by dziwne nowa technologia jak twierdzą lepsza od LCD i Plazmy będzie od nich tańsza :blink: Troche to nie zrozumiałe dla mnie jak na warunki dzisiejszego rynkuco z tego że nowa... w sumie technologia nie jest nowa, bo takie telewizory (prototypy)były już 10 lat temu... Problem w tym, że do napędzania ich używane były duże i energochłonne lasery gazowe - w celu uzyskania koloru niebieskiego i zielonego. Kiedy wymyślono lasery półprzewodnikowe to najłatwiej robiło się i nadal robi się laser w kolorze czerwonym. Są one wręcz tanie jak barszcz. To co odkryto nowego to sposób na zmianę długości fali promienia lasera podczerwonego na czerwony, zielony i niebieski, dzięki czemu można zbudować całkowicie półprzewodnikowe działo laserowe rgb. technologia ta jest tańsza niż wyprodukowanie precyzyjnej matrycy LCD lub ekranu plazmy wypełnionej mikrobańkami z gazem... to jest chyba oczywiste. Telewizory projekcyjne tez już są ino napędzane żarówami... teraz wymieniono je na lasery więc nie widzę powodu dla którego miało by to kosztować krocie.. skoro elementy składowe są tanie. Inna sprawa to naciąganie klientów... tak samo jak sprzedawcy naciągają klientów na diody laserowe do podświetlania kompa "bo to laser", tak samo będą naciągać ludzi na telewizory laserowe... "bo to nie lcd czy plasma, to już .. laser!" - olewając fakt że wyprodukowanie kosztuje mniej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 to proste... w drukarkach laserowych jest lustro 6 bądź 8 kątne... co znaczy że na jeden obrót wiązka lasera jest odchylana w poziomie (lub w pionie) 8 razy częściej niż czestotliwość obrotu takiego lustra... Zapodajesz 2000 rpm na lustro co nei trudno osiągnąć.... i masz odchylanie poziome 2kHz*8 = 16kHz... W zwykłym TV jest 15kHz z hakiem...Piękne, piękne!!! Ale.... 2000RPM czyli Revolutions Per Minute to 33,3(3) obroty na sekundę. Niektóre materiały zmieniają swój współczynnik załamania światła pod wpływem przyłożonego pola elektrycznego i myślę, że to one właśnie znajdą tutaj zastosowanie - brak elementów mechanicznych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
capone Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 Jeżeli będą tańsze (dużo) od plazmy to będzie popyt na ten produkt. Nawet jak by miały gorsze parametry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 (edytowane) Piękne, piękne!!! Ale.... 2000RPM czyli Revolutions Per Minute to 33,3(3) obroty na sekundę. Niektóre materiały zmieniają swój współczynnik załamania światła pod wpływem przyłożonego pola elektrycznego i myślę, że to one właśnie znajdą tutaj zastosowanie - brak elementów mechanicznych. hehe no fakt... dałem że tak powiem ciała z rpmami... :oops: chylę czoła... a czy to przypadkiem nie znaczy rotates per minute? Edytowane 10 Lutego 2007 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 wiązki fotonów nie trzeba odchylać.. można ją załamywać :) np. to proste... w drukarkach laserowych jest lustro 6 bądź 8 kątne... co znaczy że na jeden obrót wiązka lasera jest odchylana w poziomie (lub w pionie) 8 razy częściej niż czestotliwość obrotu takiego lustra... Zapodajesz 2000 rpm na lustro co nei trudno osiągnąć.... i masz odchylanie poziome 2kHz*8 = 16kHz... W zwykłym TV jest 15kHz z hakiem... ... a jakbyś rozwiązał odchylanie w pionie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 Tak samo jak w czytnikach kodów kreskowych 2-wymiarowych - są dwa lustra. Pierwsze odchyla w poziomie i podaje wiązkę na drugie już dużo szersze lustro które odbija wiązkę w pionie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2007 Tak samo jak w czytnikach kodów kreskowych 2-wymiarowych - są dwa lustra. Pierwsze odchyla w poziomie i podaje wiązkę na drugie już dużo szersze lustro które odbija wiązkę w pionie. nie wpadłem na to ;)) ps. pozwij i do sądu skoro cie oszukali ;pp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 a co ma powiedzieć www.msn.com :D fakt że odkopuję.. ale jak ktoś nie widział to moze poogladać... nie jest to co prawda TV ale projektor laserowy... filmik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radzyn Opublikowano 5 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2007 Jest prawie końcówka roku 2007 a o laserówkach ani widu ani słychu ciagle słychać, że naukowcy testują a pierwszy Telewizor laserowy miał się pojawić już w tym okresie. Czekam na te telewizory bo jakbym miał wymieniać swego 100HZ Funai to na typ takiego telewizora :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 5 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2007 większe szanse ma chyba SED rozwijany od 1986 przez Canon i Toshibę ale jak widać potężne lobby producentów matryc nie wpuści tej technologi tak szybko na rynek (pytanie czy wogóle). popyt czy rynek zbytu kreują dziś zabiegi marketingowe producentów, a nie koszty produkcji - niestety :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 6 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2007 no ja też czekam i czekam a tu lipa :) Prędzej bym już sam zbudował ten laserowy TV gdybym miał lasery w odpowiednich kolorach :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radzyn Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 (edytowane) Czyli przez najbliższe lata w sklepach nadal Plazmy i LCD. A wymiana u mnie telewizora była sugerowana laserami ;) Ale dobra 100hz bez plazm czy LCD na razie mi wystarczy ;) Poczekamy... Edit: Ciekaw jestem jak się przyjmie OLED :) Edytowane 19 Lutego 2008 przez Radzyn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...