Jump to content
Shake

Ati Catalyst™ Software Suite Version 7.2

Recommended Posts

Changelog: https://a248.e.akamai.net/f/674/9206/0/www2...ease_notes.html

Download: http://ati.amd.com/support/drivers/xp/radeonx-xp.html

 

Nowości:

 

Catalyst™ 7.2 introduces a brand new version of the Catalyst™ Control Center for Windows XP. The new Catalyst™ Control Center delivers a number of significant enhancements:

Significant performance gains; Catalyst™ Control Center start-up time has been substantially reduced, and overall responsiveness has improved.

Reduced system resource usage

New 3D preview which significantly improves the ability for users to understand the benefits of enabling the many Catalyst™ features of their ATI Radeon™ graphics accelerator

Increased stability

Native 32 and 64-bit support

 

Wersja z Control Panelem (NGO): http://www.ngohq.com/home.php?page=Files&a...&dwn_id=382

WarCat 7.2: http://www.tweaksrus.com/index.php?option=...&Itemid=41/

NGO 1.7.2 (Cat 7.2): http://www.ngohq.com/home.php?page=Files&a...mp;dwn_cat_id=9

Edited by Shake

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do wydajności to jeszcze nie sprawdzałem dokładnie - ale jak na moje oko Gothic 3 chodzi odrobine płynniej.

Mam też problem z tymi sterami: uniemożliwiły mi włączenie odświeżania na moim lcd na 75Hz :/

W ustawieniach ekranu jest 60Hz i to wszystko. Na 7.1 bylo ok.

Niby Catalysty wykrywają maxymalne parametry mojego monitora ale ustawić max odświeżania nie moge.

Pozdr.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem jak u innych ale u mnie w 3dm05 wynik na nowych catalystach spadł o blisko 150pkt.

Co prawda jak juz pisałem wczesniej gothic 3 jakby chodził płynniej - innych gier zainstalowanych nie mam :lol2:

Mimo przeinstalowania driverów na 7.1 i tak nie moge ustawić odświeżania 75hz :mur:

pzodr.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oprócz problemów z CCC ,których i tak nie używam, jakieś sensacje ? Nie chce mi się znów wywalać sterów i instalować po czym ponownie wracać do chyba jak na razie najlepszych sterów pod x1950. Przydało by się by wreszcie zadziałała auto-regulacja wentyla. Tak żeby prędkość się zwiększała ,bądź zmniejszała względem temperatury. Bo u mnie to nie działa :mur:

Share this post


Link to post
Share on other sites

ty ale po co ci ccc tak właściwie??

ważne by stery były ok i wydajność była dobra i by nie było problemu z nimi a obsługa ccc to mnie tam nie interesuje bo i tak nigdy z tego nie korzystam.

musze ściągnąć te nowe stery i zobaczyć czy jest jakaś poprawa w wydajności mojego x1950 pro czy też nie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gregor1230 nie obraz sie wiem ,ze jestes tu juz bardzo dlugo ale moze jak piszesz ,ze masz NEW SYSTEM zapomniales o tym ,ze aby CCC dzialalo musi byc zainstalowany NET Frameworks czy jak to sie tam pisze. Sprawdz moze omylkowo nie zainstalowales tego ustrojstwa ? :) Pozdro

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pomóżcie, bo już mnie szlag trafia z tymi Catalami 7.2

Za nic w świecie nie mogę ustawić 2 ekranów pracujących jednocześnie. To jakaś paranoja. Albo TV albo monitor. Na poprzednich wszytko było bezproblemowe. Co oni znowu namieszali :mur:

Jestem tak wściekły na ATi-AMD, że chyba sprzedam tą kartę i kupię nvidie (znowu) - tam ustawienie optymalne dwóch wyświetlaczy zajmowało mi kilka godzin, przy Ati kilka sekund (na starych sterownikach) na nowych kilka dni w d...pe i nic.

 

WinXP SP2PL + updaty, .NET Framework 2.0, sterownik(osobno) i CCC osobno wersja PL.

TV podłączone przez S-video, monitor NEC FE770 stand. D-dub.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skoro nie ma rozwiązania tego problemu to trzeba będzie wrócić do 7.1.

Tyle tylko, że te nowe działają szybciej w OpenGL, a na dodatek CCC nie zajmuje już tyle pamięci co poprzedni, ale płakał za 7.2 nie będę. Z tym, że co m-c instalowałem nowe sterowniki i zawsze były to lepsze, poprawione wersje. Obecnie widać, że ATi równa z jakością ale w dół :angry:

Share this post


Link to post
Share on other sites

A więc tak problem jest z CCC bo coś chłopaki namieszali aby się szybciej uruchamiało i żeczywiście tak jest , ale nie dokońca to chodzi tak jak trzeba. Najnowszy nod32 już się nie gryzie z ccc jednakże czasem poprostu to CCC się nie chce otworzyć i basta. Jak się odpali to jaja z odświerzeniami i rozdzielczościami ekranu jak tylko wykryje tv pod tv outem. Stery same w sobie są bardzo dobre i w połączeniu z ati tray toolem chodzą wyśmienicie i taki zestaw polecam. Narazie trzeba zapomniec o konwersji filmów poprzez avivo.

@Kicha

Apropo dotnetfx to mam 1.1 , 2.0 i musi na tym działać ;).

@Evil One

Z tego co widzę i pamiętam aby CCC hulało pięknie to musisz miec dotnetfx w wersji 1.1 także ;) , ale w tym przypadku to i tak nie pomaga .

 

EHHHHHHHHHH mam już dość walki z 7.2 wracam do 7.1 .

Edited by Gregor1230

Share this post


Link to post
Share on other sites

...

@Kicha

Apropo dotnetfx to mam 1.1 , 2.0 i musi na tym działać ;).

@Evil One

Z tego co widzę i pamiętam aby CCC hulało pięknie to musisz miec dotnetfx w wersji 1.1 także ;) , ale w tym przypadku to i tak nie pomaga .

 

EHHHHHHHHHH mam już dość walki z 7.2 wracam do 7.1 .

Gregor no tak, ale przy zainstalowanych obydwu wersjach .NET'a czyli 1.1 i 2.0, CCC nie zawsze chciało się otworzyć. Z tego co wyczytałem wystarczy obecnie wersja 2.0. Ale tak, czy siak dzisiaj "przewalę" starsze sterowniki, i poczekam do końca marca na wersję 7.3 może coś poprawią z tym TV-outem.

 

EDIT: No i nic się nie zmianiło. Na 7.1 ten sam problem. :mur: Wygląda to tak, jakbym wogóle nic nie przeinstalowywał. Odinstalowałem najpierw, tak jak zwykle, CCC w Dodaj/Usuń Programy. Następnie sterowniki. Po czym, po restarcie zainstalowałem wersję sterownik 7.1, po czym polską paczkę CCC także 7.1. Zauważyłem, że poprzednie skróty w menu Start pozostały po wersji 7.2 (czyli charakterystyczne CCC Advanced/Wizard itp.). Coś mi się wydaje, że sterowniki 7.2 posypały mi Windows, i już tylko reinstalka ratuje, aby włączyć TV-out jednocześnie z monitorem.

Edited by Evil One

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakos nie mam problemow z CCC i jego odpaleniem.

 

System ma dosc zasyfiony. Zainstalowalem nowe stery na starych Catalystach i wszystko smiga.

Z odpalaniem też nie mam najmniejszych problemów, z grami, video itp.

Tylko za cholerę nie mogę dojść do ładu z TV-outem, a tak mi ładnie działał na starszych sterownikach.

I jak sobie pomyślę, że mam znowu przeinstalowywać system z całą masą oprogramowania, aktualizować Windows itp. to mam ochotę skoczyć z wieżowca na bańkę :damage_wall:

 

EDIT: :sad: Zainstalowałem niedawno wersję 6.12. To samo :mur:, teraz jestem już pewien, że system się rozsypał. Pewnie część rejestru odpowiedzialna za grafikę.

Z tego co się zorientowałem wersja Catalystów 7.2 jest kompletnie przeprogramowana w stosunku do starszych wersji. I chzba tu jest problem, może trzeba przeinstalować system, aby działały poprawnie, lub też jest to jeden z nierozwiązanych jeszcze błędów:

Known Issues for the ATI Catalyst™ Software Suite 6.x/7.1/7.2 niby nie ma, ale ten sam opis dla HDMI.

 

# ATI Catalyst Control Center™->Basic View: Connecting a secondary display device and attempting to enable it, may result in the inability to enable the device when using Basic view. Further details can be found in topic number 737-23446

# Uninstalling the graphics drivers may result in some of the files and folder failing to be removed in the Program File folder. Further details can be found in topic number 737-23715

# ATI Catalyst Control Center™->Basic View: Connecting a secondary display device and attempting to enable it, may result in the inability to enable the device when using Basic view. Further details can be found in topic number 737-24347

# Connecting a CRT as the primary display device and CV as the secondary display device may result in the desktop area and refresh rate being reported incorrectly when applying the 1080i30 Optimized mode within the ATI Catalyst Control Center™. Further details can be found in topic number 737-25174

Edited by Evil One

Share this post


Link to post
Share on other sites

Driver Cleanerem jeszcze nigdy nie odinstalowywałem, bo nie było powodu. Pierwszy raz taka niespodzianka od ATi, na popsucie humoru, mi się zdażyła. Jakby co, to podpowiedz tylko, czy trzeba odinstalować sterowniki razem z CCC przed użyciem tego progsa, czy on je sam usunie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mnie za to spotkała inna niespodzianka....

Mianowicie, gdy jeszcze posiadałem wersję sterów 6.9 to mój termometr, w momencie nie obciążenie grafiki, pokazywał ~36oC (stopni Celsjusza) na GPU, kiedy przeszedłem na wersję 7.2, temperatura ta podskoczyła do ~66oC.... Dla mnie jest coś nie tak.... Czy ktokolwiek spotkał się z czymś takim?? :huh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mnie za to spotkała inna niespodzianka....

Mianowicie, gdy jeszcze posiadałem wersję sterów 6.9 to mój termometr, w momencie nie obciążenie grafiki, pokazywał ~36oC (stopni Celsjusza) na GPU, kiedy przeszedłem na wersję 7.2, temperatura ta podskoczyła do ~66oC.... Dla mnie jest coś nie tak.... Czy ktokolwiek spotkał się z czymś takim?? :huh:

dotknij palcem radiatora na grafie a od razu sie przekonasz która temperatura jest prawidłowa, na starych sterach czy na nowych :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.