Skocz do zawartości
ath

Pentium Dual Core E2140 / E2160 / E2180 / E2200 / E2220

Rekomendowane odpowiedzi

panowie mam od wczoraj E2160

Nie kręciłem ...

Wentyl boxo'wy plus Arctic Silver 5 ... temperaturach w stresie 55-60 *

obudowa wentylowana ... co jest ? Pasta musi się rozgrzać ? Przecież przy takich temperaturach nie ma szans na OC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie przy 334*9 temperatury w IDLE na poziomie ~32stopni. Chłodzenie Tacensa - Gelus Extreme na minimalnych obrotach. Oczywiście AS5 na cepie.

Zabieramy się dalej do kręcenia cepa :] A wyniki w lowclocku będą, jak drugi dysk wyczyszczę. Ave.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam,

podkrecilem procesor do wartosci 3GHz, testuje go juz ponad godz programem orthos, nie wykazuje bledow ale co kilka minut zamraza mi na 2-3 sekundy obraz, test caly czas idzie w tle, czym to jest spowodowane, cos nie wyrabia (zasilacz, procesor) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam,

podkrecilem procesor do wartosci 3GHz, testuje go juz ponad godz programem orthos, nie wykazuje bledow ale co kilka minut zamraza mi na 2-3 sekundy obraz, test caly czas idzie w tle, czym to jest spowodowane, cos nie wyrabia (zasilacz, procesor) ?

Daj mu więcej papu :]

A jakie ustawienia Orthosa i prio?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam po długiej(!) przerwie.

Czy do 2160 i wykręcenia go na te wspaniałe 3Ghz potrzeba chipsetu P31/35? Czy da się na jakiejś "ekonomicznej" płycie?

I czy kupno 2160 i wykręcenie na 3Ghz na w/w "ekonomicznej" płycie, lepszym rozwiązaniem od AthlonX2 3600+ AM2 Windsor + K9N NEO-F, również wykręconego na ~3Ghz? Z tego co na testach wyczytałem 4400 bije na łeb 2160(bez oc).

Fundusze gonią niestety, student musi sobie radzić ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam po długiej(!) przerwie.

Czy do 2160 i wykręcenia go na te wspaniałe 3Ghz potrzeba chipsetu P31/35? Czy da się na jakiejś "ekonomicznej" płycie?

I czy kupno 2160 i wykręcenie na 3Ghz na w/w "ekonomicznej" płycie, lepszym rozwiązaniem od AthlonX2 3600+ AM2 Windsor + K9N NEO-F, również wykręconego na ~3Ghz? Z tego co na testach wyczytałem 4400 bije na łeb 2160(bez oc).

Fundusze gonią niestety, student musi sobie radzić ;)

A to P31 to nie jest ekonomiczny ?

Używanego Gigabyta na P31 kupisz za poniżej 200 zł (o ile nówka tyle nie kosztuje - nie chce mi się sprawdzać :P)

Generalnie wystarczy ci każda płyta, która pociągnie FSB 333 - a tyle to robi zdecydowana większość.

Ja już na prio 9 nie daje rady

Palato: Żeby na AM2 3600 zrobić te 3ghz to już trzeba mieć szczęście, na e2160 idzie praktycznie każdy

Na E8400 na prio9 da się pracować, tylko przymula przy przełączaniu okienek ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie wydaje się to najrozsądniejszy wybór. Pomimo tego że to mały kikut i mogę mieć problemy z wciśnięciem tam grafiki i Audigy :P

Ale tak na marginesie to nigdzie nie byłem w stanie znaleźć żadnych używek.

Edytowane przez Palato

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba slaby egzemplarz procesora trafilem, po ustawieniu stand napiecia (cpuz 1.298 w obciazeniu) w biosie procesor robi tylko 2.9GHz (363x8)

probowalem rowniez na 333x9, potrzebuje wtedy 1.38V z biosa (ponoc plyta zaniza) i cpuz pokazuje wartosc 1.35 ale test orthos wykazuje bledy po 2 godzinach wiec 2.9GHz to jest chyba jego maksimum (mowa oczywiscie o stand V, na wyzsze nie pozwala mi chlodzenie)

nie chce go meczyc wiekszym napieciem bo te 100-200MHz nie zrobia chyba wiekszej roznicy (nie bawie sie w super prime), a tylko zakatuje procesor temperatura bo dochodzi do 70 stopni, na 3.2GHz pewnie bedzie potrzebowal z 1.4V a tym samym temp pojdzie w gore

ewentualnie moze gdybym mial lepsza plyte to poszedl by wiecej ?

Edytowane przez peve

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziś skuszony opowieściami o wall'u postanowiłem poszukac swojego... bo chyba zabawa setfsb to nie to samo?

a to skutki zabaw z bronią :wink:

Dołączona grafika

dalej chyba już nie idzie bo po dodaniu 2 oczek do tego napięcia, czyli ok. 1,62V niehce wstać na 484 :sad: a i tempy już nie są za ciekawe bo to co pokazuje core temp to jest idle jak liczył próbkę to miał ok 71 stopni.

chyba że to wina płyty ale wątpię aby dfi dark potrzebował na nb więcej niż 1,41V? reszta na deflaut.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi