thermalfake Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2007 Firma Microsoft jest daleka od popierania piractwa, ale stoi na stanowisku, że jeżeli ktoś już korzysta z pirackiego oprogramowania, to niech to będą produkty sygnowane przez Microsoft. Na konferencji Morgan Stanley Technology w San Francisco, prezes działu aplikacji biznesowych w firmie Microsoft, Jeff Raikes powiedział, że jeżeli ktoś już musi korzystać z nielegalnych programów, to niech to będą programy Microsoftu. Jak to ma się do szeroko zakrojonej antypirackiej kampanii prowadzonej przez firmę? Otóż, według Microsoftu najważniejsze jest to, że ktoś ma zainstalowane ich oprogramowanie a nie konkurencyjnej firmy. Według Reikesa, od 20 do 25% oprogramowania w USA pochodzi z nielegalnego źródła. Jego użytkownicy są dla Microsoftu potencjalnymi klientami, i niektórzy z nich po jakimś czasie kupią legalne licencje. A kampania antypiracka jest po prostu swego rodzaju akcją marketingową. Źródło: benchmark.pl oczywiście w całej rozciągłości potępiamy przywłaszczanie cudzej własności ale jak to w życiu bywa "nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość [RONIN] Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2007 Z punktu widzenia marketingowca bardzo trafna polityka! Z resztą przy takich zarobkach które ma firma mogą sobie pozwolić na 'lekkie' propagowanie piractwa. Tylko czemu nie postąpią w taki sposób że obniżą ceny swoich produktów (niektórych, do domowego użytku) i tym samym jeszcze bardziej wyśrubują swoje dochody i zmniejszą piractwo. No ale to ich broszka a nie moja :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2007 Jak dla mnie to produkty dla domowego uzytkownika juz nie sa drogie (400zl OS, 400zl Office - a ile lat sie z nich korzysta?). Przydalaby sie jeszcze trzystanowiskowa licencja na Widows, tak jak to jest z Office, ale to juz chyba marzenia :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thermalfake Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2007 a przynajmniej dwustanowiskowa, bo przecież w wielu domach nie stoi tylko jeden pecet Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2007 Jak dla mnie to produkty dla domowego uzytkownika juz nie sa drogie (400zl OS, 400zl Office - a ile lat sie z nich korzysta?). Przydalaby sie jeszcze trzystanowiskowa licencja na Widows, tak jak to jest z Office, ale to juz chyba marzenia :)nom niestety raczej marzenia... niby masz racje że tanie, ale dla mnie to i tak drogo :( przecież który rodzic da Ci 400zl na oprogramowanie? moi mówią "ściągnij sobie, od czego płacę za internet?" i koło się zamyka... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardas Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2007 nom niestety raczej marzenia... niby masz racje że tanie, ale dla mnie to i tak drogo :( przecież który rodzic da Ci 400zl na oprogramowanie? moi mówią "ściągnij sobie, od czego płacę za internet?" i koło się zamyka... Niezle rozumowanie, moze sobie zarób, a nie tylko daj mama, daj tata. :mur: :mur: A jak prosisz o kase na buty to mowia Ci, idz ukradnij sobie, zaplace Ci za autobus (zebys mogl podjechac do sklepu)? :mur: :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2007 Nie porownujmy piractwa do kradziezy, bo to nie to samo. A odpowiadajac na zadane pytanie: przecież który rodzic da Ci 400zl na oprogramowanie?Moj ojciec sam wyszedl z inicatywa kupienia legalnego Office'a 2003 (przy okazji skorzystalismy z "darmowego" Office 2007, dzieki czemu mamy licencje na 6 stanowisk :lol: Swoja szosa, polecem O2007 kazdemu, jest rewelacyjny). Windowsa akurat mam legalnego z MSDN AA, ale jak przyjdzie do przesiadki na Viste to nie mam najmniejszego zamiaru bawic sie w sciaganie na lewo. Inna sprawa, ze wtedy bede juz sam zarabial na zycie. A co do tekstu Microsoftu w pierwszym poscie - bardzo zdroworozsadkowe podejscie IMO. Pewnych ludzi i tak nie przekona sie do kupna oryginalow (albo ich nie stac, co jest dziwne, zwazywszy, ze stac ich bylo na kompa), wiec lepiej niech sie przyzwyczajaja do produktow M$. Jak nie oni, to ich dzieci lub znajomi kupia, bo zdaza sie odpowiednio "wychowac" na piratach. Inna sprawa, ze M$ nie ma tak naprawde realnej konkurencji ani w temacie OS'a (MacOS nie licze, bo jest on w zasadzie powiazany z konkretna platforma sprzetowa), ani w temacie pakietu biurowego (OpenOffice.org jest tylko marna namiastka, a po wyjsciu O2007 to juz w ogole zostaje z tylu). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2007 Weźcie jeszcze pod uwagę to, że są tacy ludzie, którzy z ledwością sobie kompa kupili i po prostu im brakło na Win XP, albo koszt systemu operacyjnego przekracza wartośc komputera (do internetu nie potrzeba C2D..). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bio Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2007 Nie porownujmy piractwa do kradziezy, bo to nie to samo. przecież to jest to samo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crosis Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2007 przecież to jest to samo...Nie jest to samo. Była o tym dyskusja na oślej łączce (chyba w temacie o nalotach policyjnych - nielegalne oprogramowanie). Mr^_^maxa napisał: piractwo jest to TYLKO dystrybucja bez zgody innego dystrybutora (lub autora) lub wbrew tym warunkom - prowadzi JEDYNIE do ograniczenia potencjalnych zysków tychże osób/firm - niczego faktycznie im nie odbiera, ponieważ nie można pod żadnym pozorem domniemywać (a wręcz przeciwnie), że w przypadku niepobrania (w tym darmowo) oprogramowania/utworu z jednego tzw. nielegalnego źródła, klient zakupi oprogramowanie/utwór z innego tzw. jedynego legalnego źródła. kradzież jest wynikiem ograniczoności dóbr materialnych w przyrodzie. na przykładzie samochodu: złodziej samochodu jest złodziejem bowiem bez zgody właściciela wchodzi w posiadanie przedmiotu jego własności, ograniczając w ten sposób właścicielowi bez jego zgody jego prawo własności, przez uniemożliwienie korzystania czy posiadania (warunek kradzieży: ilość przedmiotów własności, tu. samochodów, w przyrodzie w jednostkowej procedurze kradzieży nie zmienia się). na przykładzie samochodu - piractwem byłoby POWIELENIE (zwiększenie np. z 1 do 2) ilości samochodów bez czyjejś zgody a następnie przejęcie na własność drugiego egzemplarza oraz dalsza jego dystrybucja(oczywiście nadal samochód ma taka markę jak na początku np. BMW) , czy to jest kradzież ? - no sam pomyśl jak już dałeś się zmanipulować "telewizyjnym krzykaczom" Kradzieżą określa się zabór cudzej rzeczy ruchomej w celu jej przywłaszczenia (art. 278 §1 KK). Nie można wg tej definicji ukraść systemu operacyjnego, co miałoby nastąpić na przykład poprzez skopiowanie płyty z systemem. O kradzieży moglibyśmy mówić, gdyby ktoś ukradł płytę, na której jest wypalony system. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2007 Jak się już tak zastanawiam to wole sto razy kupić oryginał niż mieć illegal. Ale jest to drugie ale. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2007 Weźcie jeszcze pod uwagę to, że są tacy ludzie, którzy z ledwością sobie kompa kupili i po prostu im brakło na Win XP, albo koszt systemu operacyjnego przekracza wartośc komputera (do internetu nie potrzeba C2D..).Win98SE kosztuje kilkadziesiat, gora 100zl. Do Internetu nie potrzeba XP... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2007 Heh, polityka dobra, poprostu chcą odciagnać ludzi od Linuksów. Bo w końcu te 2-gie są darmowe i to MS boli. Sam mam windowsa oryginalnego (98 i XP) oraz Office 97 (co prawda mma też nowszego ale... ;) ), i prawde mówiac wiecej nie kupie, na piracie mam to samo + nie trace kasy na aktywacje przez telefon ! (bo numer darmowy odpada, nie mam stacjonarki- same komórki w domu). Choć to chyba zalezy od mentalności, jedni (w tym mój kumpel) lubi oryginały bo np. ma ładną kolekcje pudełek/płyt. Znowu ja np. im mniej płyt na półce a więcej ISO na HDD/ płytek upchanych po pokrowcach- łatwiej wywalic przez okno w godzinie W tym lepiej. A z resztą co to kogo obchodzi, gdyby piractwo aż tak ich bolało/ i powodwało ogromne to przemysł komputerowy (głównie softu) by się nie rozwijał a jak jest- każdy widzi. Jedyni co na tym cierpią to chyba muzycy (bo coraz mniej płyt się "kupuje") no ale troche zjechałem z tematu heh... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2007 A z resztą co to kogo obchodzi, gdyby piractwo aż tak ich bolało/ i powodwało ogromne to przemysł komputerowy (głównie softu) by się nie rozwijał a jak jest- każdy widzi. Jedyni co na tym cierpią to chyba muzycy (bo coraz mniej płyt się "kupuje")Raczej "traca" glownie organizacje w stylu RIAA, MPAA, ZAiKS, ZPAV itp., czyli banda pasozytow. Jak pokazal chocby iTunes, wcale nie trzeba wydawac plyt, zeby zarabiac na utworach. nie trace kasy na aktywacje przez telefonRozumiem, ze Internet Ci odlaczyli? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2007 (edytowane) Miałem XP Home'a OEM, ale zmieniłem sprzęt i rzecz jasna licencja poszła się... Zresztą już wcześniej na starym configu przy próbie aktywacji miałem tekst typu: Została przekroczona ilość aktywacji. Dzwoniłem na infolinię, powiedziałem co i jak, otrzymałem odp, że muszę kupić nowego Windowsa :lol:. Ale przyznać należy, że płytka Windowsa ma chyba najbardziej elomłodzieżowy i bajerancki wygląd. Chyba najpiękniejsza płytka jaką w życiu widziałem. Microsoft sobie może na takie praktyki pozwolić. Wracając do tematu, to przyznam szczerze, że naprawdę Windowsa oryginalnego warto posiadać, choć nie zawsze byłem takiego zdania. Edytowane 14 Marca 2007 przez Spylon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EsiuWWW Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2007 Win98SE kosztuje kilkadziesiat, gora 100zl. Do Internetu nie potrzeba XP... :blink: klik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
studenc1k Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2007 przecież który rodzic da Ci 400zl na oprogramowanie?Przy kupnie Office 2003 wystarczy tylko 200zł. http://www.edu-akcja.pl/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr^_^max Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2007 do tematu: 1. zabieg marketingowy - w przyszłości im się to opłaci (sami to stwierdzają). 2. a jak niby m$ miałby zahamować piractwo, skoro wszelkie zabezpieczenia łamie się zazwyczaj dosyć szybko? (no tu już niemożność nazywają rozsądnym kompromisem...). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2007 Win98SE kosztuje kilkadziesiat, gora 100zl. Do Internetu nie potrzeba XP...ale do normalnej obsługi bezBSODowej cdroma... jak najbardziej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomos Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2007 gdyby wersje box byly tansze to mysle, ze duzo wiecej byloby uzytkownikow legalnego windowsa. tymczasem kupowanie takiego oema, zwlaszcza dla overclockerow, praktycznie nie ma sensu. w ciagu roku niektorzy wymieniaja sprzet kilkakrotnie... z drugiej strony patrzac - jesli ktos ma kase, zeby tak czesto wymieniac hardware, to raz moglby sie wykosztowac nawet na wersje box systemu. inna sprawa to zarobki w naszym kraju, ktore stanowia pewien problem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 (edytowane) Rozumiem, ze Internet Ci odlaczyli? Raczej powinieneś rozumieć to jako "aktywacja przez internet działała ale już nie działa" :) Edytowane 15 Marca 2007 przez Nerevar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 :blink: klik Zaprawszam na gielde komputerowa w Wawie, mozna tam system nabyc w cenie, jaka podalem - oczywiscie w pelni legalnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msn Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 :blink: klik :blink: :blink: :blink: http://www.allegro.pl/item171659788_ms_win...50_z_przes.html http://www.allegro.pl/item172417202_ms_win...gie_pl_oem.html http://www.allegro.pl/item172597601_ms_win...50_z_przes.html http://www.allegro.pl/item175585888_window...ie_wydanie.html btw jakby win xp kosztował 119zł, kto by nie kupił? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 Przy kupnie Office 2003 wystarczy tylko 200zł. http://www.edu-akcja.pl/ a 3 stanowiskowy edu kosztuje niecale 400pln. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 Hm pomysł nie najgorszy ,tylko w Polsce nie wiem czy by się tak sprawdziło. Skoro ktoś już ma darmowego windowsa to po co ma wydawać na licencje. Może zaoszczędzić trochę kasy. Niestety ,ale sporo osób w ten sposób rozumuje i wątpię by po jakimś czasie się zdecydowali na kupno licencji. Ja tam ze względu na pracę byłem zmuszony kupić XP.ka . Najgorsze jest to że mogę zainstalować to na 1 kompie ,a na drugim mam 98 ,który był dołączony do mojego dawnego kompa Duron 800. I też nie wiem czy to jest w pełni legalne ,bo licencja była na inny komputer. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanx Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2007 Miałem XP Home'a OEM, ale zmieniłem sprzęt i rzecz jasna licencja poszła się... Zresztą już wcześniej na starym configu przy próbie aktywacji miałem tekst typu: Została przekroczona ilość aktywacji. Dzwoniłem na infolinię, powiedziałem co i jak, otrzymałem odp, że muszę kupić nowego Windowsa :lol:. Ale przyznać należy, że płytka Windowsa ma chyba najbardziej elomłodzieżowy i bajerancki wygląd. Chyba najpiękniejsza płytka jaką w życiu widziałem. Microsoft sobie może na takie praktyki pozwolić. Wracając do tematu, to przyznam szczerze, że naprawdę Windowsa oryginalnego warto posiadać, choć nie zawsze byłem takiego zdania. A to dziwne, ja pierwszego kompa z orginalem kupilem 4 lata temu, mialem naklejke licencji oem. Do tej pory ze starego kompa zostalaa tylko stacja dyskietek.... :D Windows mi sie cały czas aktywuje bez problemu(tzn po poltora roku wyskoczylo ze limit aktywacji przekroszony i zadzwonilem pod infolinie(nie spowiadalem sie z e zmienialem cos w kompie :lol2: ) i bez problemu katywował sie pzrez telefon od tej pory bez problemu aktywuje sie przez neta cały czas, a robie reinstale raz na miesiac lub dwa. Najzabawniejsze ze obudowe mam ina a stara caly czas w piwnicy trzymam ze mam tego orginala <_< chcoaiz pewnie w razie kontroli i tak by stwierdziliz e musi byc na obudowie od kompa w ktorym est zainstalowany system :angry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
capone Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2007 Moim zdaniem pakowanie 400zl w viste to szaleństwo jak na polskie realia. Nie namawiam nikogo do piractwa. Win nie jest obowiązkowy można sobie linuksa zainstalować, za 75 zł jest emulator aplikacji z windowsa. Nie musimy być piratami. Jeżeli nas na coś nie stać to poszukajmy darmowego odpowiednika niż craka na google. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanx Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2007 http://www.allegro.pl/item175256126_window...wy_polecam.html 320zl uwazam ze da sie przezyc za system ktory jednak starczy nam na min 5lat grafike wymienia sie co 2 lata............... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 ja tam nie wiem ... płytka z XP mi się złuszczyła po stronie srebrzanki już dawno ... ale zdołałem zrobić ISO z niej i działa .. przetrwała 5 konfigów i jakoś się nie buntuje przy sprawdzaniu via net :D ... nie wiem ale dla mnie to chore ... jak kupuje system to powinienem jednak mieć na niego dożywotnią gwarancję użytkowania tymbardziej, ze winda nie jest w kij dmuchał i swoje kosztuje :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 A probowales dzwonic do M$ o wymiane nosnika? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...