letrev Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 (edytowane) jak różnica była 1dBA to znaczy że ten zasilacz na takim konfigu + do użytku domowego dyski i parę innych gratów nie dotrwa do końca gwarancji na 99% Edytowane 28 Marca 2007 przez letrev Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kater Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 (edytowane) Razem z Katerem jesteście w błędzie bo sprawność 80% oznacza że zasiłka bierze z gniazdka np 500W, ale oddaje już jako prąd stały (3,3 5 12 -12 5vsb) tylko 400W a 100W to straty oddane głównie jako ciepło Gdyby było tak jak mówicie to brałby 400W z gniazdka a na liniach (prąd stały) odawałby 500W a to już oznacza sprawnosć 120% :) EDIT to co jest na tabliczce zasilacza jako output to juz jest po odliczeniu strat czyli faktyczny pobór (z gniazda) to [output tabliczki+ ok 20% outputu (straty)]x[prąd pobrany przez wszystkie podzespoły komputera/output tabliczki] Svende Ja to rozumiem tak - wykres w artykule podaje 321 idle i 440 load. Tzn. że tyle jest zmierzone w gniazdku, przed zasilaczem. I tyle Ci elektrownia naliczy, że zużyłeś. W zasilaczu te 440 jest przetwarzane i częściowo w postaci ciepełka ulatuje w powietrze. Do komponentów zasilacza dociera więc mniej - załóżmy że zasilacz ma 80% sprawność (pewnie coś kole tego, może deko mniej, ale nieważne). Czyli komponenty pobierają z wszystkich linii razem, w zależności jak się te 20% policzy (w tył czy w przód, nie wiem jak lepiej) albo 366W albo 352. Gdyby zasiłka wykorzystała cały output, który zgodnie z zapewnieniami producenta może oddać (co przecież jest możliwe), czyli te 430W na liniach +, to żeby ten output wyprodukować musiałaby z gniazdka wziąć 20% więcej prądu (cały czas zakładamy niezmienną, dla ułatwienia, sprawność 80%), czyli 528 albo 551W (znowu w zależności w którą stronę się liczy - to mnie zawsze rozwalało jak liczyłem VAT :E). Oczywiście, cały czas rozumiemy, że zasiłka nie może oddać więcej niż bierze. Kilka linków na których bazuje swoje wypowiedzi link 1 link 2 link 3 - najważniejszy! Słaby jestem z matmy, nie rozumiem za bardzo wzoru na output po odliczeniu strat :/ Masz jakiś bardziej przystępny sposób na objaśnienie tego? Ale chyba zaczynam rozumieć o co Ci chodzi. Napisałem "Topek brał w stresie" a powiniem był napisać "komputer pobierał w stresie". Albo napisać "Topek oddawał w stresie". Jednak z dalszej części mojego posta jasno wynika co miałem na myśli. Edytowane 28 Marca 2007 przez kater Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase1 Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 ee - w prawdzie polonista nie jestem, ale art wydal mi sie nudnawy. ponadto samo porownanie - 2 zasilacze ok - ale dlaczego jeden z nich (top - brak w sklepach) nie jest juz osiagalny dla nikogo, 2'gi tyo dla wybranych (cena tagana) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 ee - w prawdzie polonista nie jestem, ale art wydal mi sie nudnawy. ponadto samo porownanie - 2 zasilacze ok - ale dlaczego jeden z nich (top - brak w sklepach) nie jest juz osiagalny dla nikogo, 2'gi tyo dla wybranych (cena tagana) to nie byl test strikte zasilaczy, tylko pokazanie jakiej mocy potrzeba zasilacza dla normalnych ludzi :] czasem sie spotyka ze ktos w kompie ma np 7900 jakies i zasilacz....mocarne 600-700W, po kiego to nie wiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 pare pytan do "ksiedza prowadzacego" ;) - dlaczego taki slaby proc? no nie pasuje mi do tego SLI w ogole ;) - dlaczego nie dociazyliscie tego zestawu na maksa? tzn 100%cpu+100%gpu? ogolnie test ok. tylko osobiscie czuje jakis niedosty <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 Już wszystko rozumiem...początkujący piszą dla początkujących...to chciałeś powiedzieć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 (edytowane) nędza merytoryczna. już miałem napisać, że fajnie, że chociaż napisałeś ile jaki komputer pobiera mocy z gniazdka, to jednak i tak nie naisałeś jaki jest rzeczywisty pobór mocy, co byłoby mogłobybyć hintem dla kogoś. nie zabieraj się za pisanie o rzeczach o których masz małe pojęcie. -- fotki OK ;-) Edytowane 28 Marca 2007 przez pmp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 pare pytan do "ksiedza prowadzacego" ;) - dlaczego taki slaby proc? no nie pasuje mi do tego SLI w ogole ;) - dlaczego nie dociazyliscie tego zestawu na maksa? tzn 100%cpu+100%gpu? ogolnie test ok. tylko osobiscie czuje jakis niedosty <_< zrobie dla ciebie dogrywke :] ale po 24 maja Już wszystko rozumiem...początkujący piszą dla początkujących...to chciałeś powiedzieć? Nie, poziom dostosowany do ogolu spolecznosci, nie tylko dla wybranych co maja ogomna wiedze na ten temat. W tym arcie chcialem ukazac 2 rzeczy, ile zjazda taki komputer i czy 450W wytrzyma. Obie rzeczy sa, takze nie wiem po co drazycie jeszcze ten temat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 zrobie dla ciebie dogrywke :] ale po 24 maja Nie, poziom dostosowany do ogolu spolecznosci, nie tylko dla wybranych co maja ogomna wiedze na ten temat. W tym arcie chcialem ukazac 2 rzeczy, ile zjazda taki komputer i czy 450W wytrzyma. Obie rzeczy sa, takze nie wiem po co drazycie jeszcze ten temat. Być może chciałeś, ale nie pokazałeś jakiej mocy zasilacza wymaga taki komputer. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 Nie, poziom dostosowany do ogolu spolecznosci, nie tylko dla wybranych co maja ogomna wiedze na ten temat. W tym arcie chcialem ukazac 2 rzeczy, ile zjazda taki komputer i czy 450W wytrzyma. Obie rzeczy sa, takze nie wiem po co drazycie jeszcze ten temat."wytrzyma" ? no wytrzyma. szybkie testy i odpalenie. a zostawiles moze tego kompa tak na pare h, przez kilka dni? bo nie wiem co odpiszesz komus, gdy przyjdzie do ciebie z zalem, ze kupil zasilacz w/g twojego testu i po paru dniach zabawa sie skonczyla. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
letrev Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 @ benito ok testowałeś to wiesz. Tylko powiedz mi co znaczy "ZAMIATA" bo ja swojego SeaSonic'a obciążałem już na najprzeróżniejsze sposoby włącznie z SLI 8800GTX + prockiem z mojego zestawu który swoje ciągnie i nie widzę miejsca w którym Topower miał by tak "zamiatać" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 (edytowane) Ja to rozumiem tak - wykres w artykule podaje 321 idle i 440 load. Tzn. że tyle jest zmierzone w gniazdku, przed zasilaczem. I tyle Ci elektrownia naliczy, że zużyłeś.zgadzam się W zasilaczu te 440 jest przetwarzane i częściowo w postaci ciepełka ulatuje w powietrze. Do komponentów zasilacza dociera więc mniej - załóżmy że zasilacz ma 80% sprawność (pewnie coś kole tego, może deko mniej, ale nieważne).zgadzam sie załóżmy sprawność 80% i 20% ogrzewa powietrze Czyli komponenty pobierają z wszystkich linii razem, w zależności jak się te 20% policzy (w tył czy w przód, nie wiem jak lepiej) albo 366W albo 352.Tu trochę obnazasz swoja niewiedzę, bo oczywiste jest, ze to co jest dostarczane do komputera to 440W*80%=352W To jest zreszta w 3 artykule: "What is efficiency in a power supply? It is defined as the power loss in AC-to-DC conversion, expressed as a percentage of total AC input power. For example, a power supply that requires 100W AC input to produce 70W DC output has an efficiency of 70%. In this example, 30W is lost as heat within the PSU. " Gdyby zasiłka wykorzystała cały output, który zgodnie z zapewnieniami producenta może oddać (co przecież jest możliwe), czyli te 430W na liniach +, to żeby ten output wyprodukować musiałaby z gniazdka wziąć 20% więcej prądu (cały czas zakładamy niezmienną, dla ułatwienia, sprawność 80%), czyli 528 albo 551W (znowu w zależności w którą stronę się liczy - to mnie zawsze rozwalało jak liczyłem VAT :E).Proste załozenie, mówimy o zasilaczu o mocy 430W (czyli cos porządnego a nie codeshit czy coś:), który ma osiagi w 100% zgodne z tabliczką, czyli jest w stanie zasilić komputer ( jak wolisz zestaw zarówek) który zuzywa 430W. Teraz poprawka wierzę , ze chciałeś napisać że komputer wykorzystuje cały output a nie zasiłka. I dokładnie mi o to chodzi, że zasilacz z outputem 430W (który jest obciazony komputerem lub żarówkami na łączna wartość 430W) bierze z gnaizdka dokładnie 537,5W, bo wynika to ze wzoru x(W)*80%=430W czyli przekształcajac x(W)=430W/0,8. Oczywiście zasilacz ma 80% sprawność przy 100% obciążeniu. Oczywiście, cały czas rozumiemy, że zasiłka nie może oddać więcej niż bierze.Tak, bo jest to rzecz oczywista :) Kilka linków na których bazuje swoje wypowiedzi 2554358[/snapback] 2554358[/snapback] 2554358[/snapback] Słaby jestem z matmy, nie rozumiem za bardzo wzoru na output po odliczeniu strat :/ Masz jakiś bardziej przystępny sposób na objaśnienie tego? w podanym wcześniej wzorze był mały błąd, który powodował kilka watów róznicy, ale idea jest niezmienna prąd zuzyty przez podzespoły=prąd pobrany z gniazdka*80% Wcześniej chciałem tylko podkreślic, ze prad pobrany z gnaizdka jest zależny od bieżącego zuzycia Ale chyba zaczynam rozumieć o co Ci chodzi. Napisałem "Topek brał w stresie" a powiniem był napisać "komputer pobierał w stresie". Albo napisać "Topek oddawał w stresie". Jednak z dalszej części mojego posta jasno wynika co miałem na myśli.no tak generalnie to jedynie ten bład mnie zbulwersował :) Dla mnie nic z dalszej części temtego postu nie sugerowało co rzeczywiscie miałes na myśli Abstraciach!ac od tych chyba (ostatecznie) zbędnych wyjaśnień, to artykuł jak zwykle poraża ilościa nieistotnych zdjeć, opisem wtyczek, dodatków, i pierdół typu podpięcie 4 fanderów. Bełkot na samym początku typu "Jak wiemy, prócz stabilnej pracy, zasilacz musi charakteryzować się poprawnymi oraz stabilnymi napięciami, co pozwoli zachować nam dłuższy bezawaryjny czas pracy reszty komponentów." powoduje że całkowicie utozsamiam sie ze zdaniem: Już wszystko rozumiem...początkujący piszą dla początkujących...to chciałeś powiedzieć?No i później będa stada ludzi co po przeczytaniu arta, będa sądzić skoro jakis Topek 450W uciagnał to moze kupię Tronje 550W za 99zł (bo zasialcze powyzej 500W to już zapas mocy) i będzie mi wspaniale chodziło sli 8800gtx, albo ci bardziej przezorni zaiwestuja w Topka 450W tyle, ze dosć szybko pod takim obciązeniem wyzione ducha. Na końcu artu powinno być artykuł z o.o. (z ograniczona odpowiedzialnością) PS Kater: VAT zawsze liczy sie od podstawy i tak samo sprawność też od podstawy czyli od wpływu do zasilacza :) Edytowane 28 Marca 2007 przez svende Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek_135 Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 Ale do tego dochodzi jeszcze jedna sprawa o której na pierwszej stronie pisał Benito i po drodze Latrev napomniał... Sprawnośc jest, jaka jest i to dla zwykłego człowieka jest raczej mało istotne, bo różnicy w koszta pomiędzy zasilaczem o sprawności 75 a 80% nie odczuje. I w dodatku po porstu nie musi się tym przejmować, to go nie musi interesować szczególnie i tyle. Ale chodzi o to w drugą stronę, co się po prostu ludziom może mylić i pewnie tak jest, nie ma to nic do sprawności zasilacza: Chodzi o to, że jak na zasilaczu ( całyc zas mówimy o firmowych ) jest ~400W, to jak zasilimy komputer, który będzie miał zapotrzebownie na 360-390W to taki komputer długo nie pochodzi. I to jest WAŻNE dla zwykłego usera. Jak kupujecie zasilacz, to taki, zeby wasz komputer nie obciążył zasilacza w ~100% bo będzie wszystko chodziło łądnie, czasem troszkę dłużej, czasem krócej, ale w końcu siądzie... I dlatego tutaj daje się, 70-80% zapasu... I to ine ma nic do sprawności. Ten zapas daje się po to, aby komputer działał długo i stabilnie. I tutaj na uwadze trzeba mieć także to, że większość tego, co obciązają współczesne komputery, leci z 12V i tyle. Ten zasilacz w teście Top P7 450W na 12V oddaje max 360W ( z tabliczki ) i myślę, że tutaj trzeba mieć na uwadze te 70-80% obciązenia i będzie ok w zupełności. A jak z 360 wezmiemy te 70% to robi się sporo mniej, bo tylko ~250W. ( niektózy może skorygują, bo te 70% z samej 12V jest jak dla mnie ok z zapasem w takich zasialczach, ale ja ich nie testuję i to może być nad to przesadne, także Benito w razie czego mam nadziję, że to skoryguje, o ile nie trzeba brać tego aż tak na zapas. ) Ale jeśli przyjąc takie kryteria, to ten zasilacz robi się słaby na taki komputer z testu. No ja sam do takiego kompa dałbym mocniejszą zasiłkę, z 500-600W. Ale w tym teście chodzi o coś innego, że nie trzeba do jednej z lepszych możliwości dla zwykłego człowieka bardzo mocnych zasilaczy, bo się za nie przepłąca, to zostało pokazane i jest ok. Jednak też mi brakowało w tym teście jakiegoś firmowego zasilacza z przedziału 500-600W, który byłby IMO idealny do takiego zestawu. Ale został test zrobiony takżeby pokazać to, co miał pokazać i to zorbił, tylko myślę, że teraz można jeszcze drobne poprawki tam uwzględnić, żeby faktycznie nikt nie kupował takiego komputera i do niego tych 450W, bo to za mało. W następnym teście pewnie bardziej się przyłożą i będzie lepiej, przecież wszyscy cały czas się uczymy. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 Art udowodnił, że pod taki zestaw tymczasowo (godzina, dwie, trzy) mozna podłaczyc Topka 450W, o czym znaczna część ludzi z forum była w gruncie rzeczy przekonana. Drugą gorszą reczą jest to, że poczatkujacy użytkownik uwierzy, że 450W jest bardzo bezpiecznym i stabilnym wyborem do takiej mocnej platformy, tym bardziej że dla początkujacego użytkownika liczą się nie wahania napiec, ale to czy napiecia są bliższe ideałowi - równiutkie 12v 5v 3,3v a w tym lepszy jest Topower bo tagan zawyżał nieco Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 co wy sie upraliscie ze ten zasilacz przy dluzszej pracy sie spali :/ policzcie sobie sami, korzystajac ze sprawnosci. 450W w stresie i przy optymistycznym scenariuszu 80% sprawnosci. Jest to 360W w stresie pobieranej przez cala platforme, a zasilacz ma ich 450W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryce Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 (edytowane) może komuś pomoże ;) PD 915 5.34ghz 1.8 (sonic tower +2xdelta) Abit Quad GT Patriot llk 2x512 800 88 gts 320 bez oc tagan 430 i idle na czymś takim 11.38V Edytowane 28 Marca 2007 przez bryce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 (edytowane) a ty przestan zgrywac elo znawce zasilaczy, niesmaczne to sie zaczyna robic. Art jest kierowany do ludzi poczatkujacych, a nie inzynierow od budowy zasilaczy. Zapomniales zaznaczyc ze inzynierom od budowy zasialczy Benito nawet do pięt nie dorasta, chcialbym z nim osobiscie porozmawiac na temat zasilaczy i ogólnie elektorniki - jestem tego bardzo ciekaw jakby to wygladało ;] To wyląduje u Naczelnego i zgodnie z regulaminem powinieneś ponieść za to konsekwencje. OMG, ryba trzeba uciekać, jutro kupuje bilety do Buenos Aires ;] @ Benito daj sobie siana, bo zadnych konstruktywnych uwag jeszcze od Ciebie nikt nie widział - nie twierdze ze sie nie znasz... ale udowodnij to nam w przystępny sposób a nie farmazony wypisujesz. Edytowane 28 Marca 2007 przez lukasrz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 co wy sie upraliscie ze ten zasilacz przy dluzszej pracy sie spali :/ policzcie sobie sami, korzystajac ze sprawnosci. 450W w stresie i przy optymistycznym scenariuszu 80% sprawnosci. Jest to 360W w stresie pobieranej przez cala platforme, a zasilacz ma ich 450W.Tylko, ze Topower może dac max 360W na 12v a ten zestaw bierze ok 330-340w z 12 czyli linaia 12v jest obciązona do oporu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 Tylko, ze Topower może dac max 360W na 12v a ten zestaw bierze ok 330-340w z 12 czyli linaia 12v jest obciązona do oporu bo inne napiecia w ogole nie sa uzywane... zbyt pesymistyczni jestescie. bryce: sory, ale taganik twoj to nic przy topowerze :P mowa o tych modelach Łukasz: od jutra na miasto wychodze tylko z ochrona BORu :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 @ Benito daj sobie siana, bo zadnych konstruktywnych uwag jeszcze od Ciebie nikt nie widział - nie twierdze ze sie nie znasz... ale udowodnij to nam w przystępny sposób a nie farmazony wypisujesz.Teraz postaram się to podać w formie przytepnej dla BENITO: Redaktorzy proszą byś swe uwagi formułował w sposób jaki był pisany art czyli początkujący dla poczatkujących, myśle, ze prawdopodobnie wtedy mozesz liczyc na ich zrozumienie, nie jest to jednak pewne bo Redaktorzy są pewni swej nieomylności może komuś pomoże ;) PD 915 5.34ghz 1.8 (sonic tower +2xdelta) Abit Quad GT Patriot llk 2x512 800 88 gts 320 bez oc tagan 430 i idle na czymś takim 11.38V No to masz problem, Ryba by zrobił idealne 12,00V :) Ryba, a jakie inne napięcia i w jakich wielkościach sa wykorzystywana w tym zestwwie? Postaraj sie rozświetlić mroki średniowiecza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 Teraz postaram się to podać w formie przytepnej dla BENITO: Redaktorzy proszą byś swe uwagi formułował w sposób jaki był pisany art czyli początkujący dla poczatkujących, myśle, ze prawdopodobnie wtedy mozesz liczyc na ich zrozumienie, nie jest to jednak pewne bo Redaktorzy są pewni swej nieomylności Men... kolejny cwaniak do ^ ntej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 może komuś pomoże ;) PD 915 5.34ghz 1.8 (sonic tower +2xdelta) Abit Quad GT Patriot llk 2x512 800 88 gts 320 bez oc tagan 430 i idle na czymś takim 11.38V Odpowiedzmy sobie teraz na dwa pytania: 1. Ile osob ma procek wykrecony do >5 GHz? 2. Co ryba napisal w artykule i w tym temacie na temat zasilacza do ostrego OC? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 Odpowiedzmy sobie teraz na dwa pytania: 1. Ile osob ma procek wykrecony do >5 GHz? 2. Co ryba napisal w artykule i w tym temacie na temat zasilacza do ostrego OC? 1. ja czesto mialem w tym roku szkolnym ;) 6.8GHz na celeronie przy 1.9-2V w stresie i Topower kleka ->11.98 stres. Przykro mi niezmiernie z tego powodu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 Odpowiedzmy sobie teraz na dwa pytania: 1. Ile osob ma procek wykrecony do >5 GHz? 2. Co ryba napisal w artykule i w tym temacie na temat zasilacza do ostrego OC? to nie ma nic do rzeczy, procek ciagnie max 180W Gf8800gts spokojnie ponizej 100W Tagany maja od 312-335W na 12v więc to wręcz kliniczny przykład, ze artykułowi do idealu daleko, reszta podzespołów jest praktycznie pomijalna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 to nie ma nic do rzeczy, procek ciagnie max 180W Gf8800gts spokojnie ponizej 100W Tagany maja od 312-335W na 12v więc to wręcz kliniczny przykład, ze artykułowi do idealu daleko, reszta podzespołów jest praktycznie pomijalna a ja koledze bryce polece wymiane multimetru albo zasilacza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 a ja koledze bryce polece wymiane multimetru albo zasilacza.żeby dojsć do tych wniosków nie trzeba być gejzerem intelektu, tylko wstaw sobie swoje słowa do schowka, bo po tym arcie być moze częsciej będziesz je musiał wklejać w odpowiedziach, ze markowy zasilacz 450W nie dal rady 2x8800gtx i c2d (to wariant gdy wymiana miernika nic nie zmieni) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryce Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 (edytowane) Odpowiedzmy sobie teraz na dwa pytania: 1. Ile osob ma procek wykrecony do >5 GHz? 2. Co ryba napisal w artykule i w tym temacie na temat zasilacza do ostrego OC? wydaje mi się że odebrałeś to jako atak ;) a tak nie było miało to cel informacyjny i po 1 i po 2 :P Edit: Ocenzurowano :lol: Edytowane 28 Marca 2007 przez bryce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 wydaje mi się że odebrałeś to jako atak ;) a tak nie było miało to cel informacyjny i po 1 i po 2 :P niop zasiłka sux :) i pewnie ją zmienie ;) @svende -> kalkulator obciążenia pokazał 345W w loadzie ....... jeśli chodzi o sam cpu kalkulator i wartosci podawane przez producentow mozesz wsadzic sobie w D....omek dla lalek :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryce Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 (edytowane) kalkulator i wartosci podawane przez producentow mozesz wsadzic sobie w D....omek dla lalek :P to ile ciągnie :P że ten tagan taki "mientki" sie zrobił :P Edytowane 28 Marca 2007 przez bryce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 to ile ciągnie :P że ten tagan taki "mientki" sie zrobił :P masz inny miernik? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...