Skocz do zawartości
MacOSek

Lair

Rekomendowane odpowiedzi

Lair

Dołączona grafika

• Oficjalna strona: LINK
  • Developer: Factor 5
  • Wydawca: SCEA
  • Gatunek: Action, Adventure
  • Rozdzielczość: 1080p 60FPS
  • Data wydania: 30 sierpnia 2007 (USA), 28 września 2007 (Europa), 15 października (Australia)

---------------------------

nowe screeny:
Dołączona grafika

więcej screenów...

nowe filmiki:
http://www.n4g.com/ps3/News-34955.aspx

Wywiad - Factor 5 Chief, Julian Eggebrecht

Q: How do you look back at this point on the differences between the PS 3 and the Xbox 360?

A: You’ll have a hard time if you port without having a PS 3 game in mind when you created the 360 version. That is where a lot of complaints are coming from. They created the 360 engine with a unified memory architecture in mind, with the embedded frame buffer with its advantages and disadvantages, and not thinking too much in early stages about multicore. If you try to get that over to the PS 3, you’re in for a bad surprise. The PS 3 is all about streamlining about the two different memory pools. They are separate. You don’t have to do tiling because you don’t have an embedded frame buffer. All of these advantages of the PS 3 turn into disadvantages if you don’t start making your game on the PS 3. Hence the griping. If you create first on the PS 3, it is pretty easy to port it to the 360. A lot of companies coming on board now will probably start on the PS 3 and move to the 360. The lucky thing for us is we didn’t have to think about the 360 at all.

czyżby dlatego coraz więcej exclusive'ów z PS3 zapowiadanych jest także na iksa? ;) Edytowane przez MacOSek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na gametrailers.com pojawiło się kilka filmików z gameplaya i....co to ma być w ogóle?? Obejrzałem tylko "Groudn Combat Gameplay" i podziękowałem, raz że wygląda to szpetnie (na filmiku w HD !!, chociaż wiem że to moja subiektywna opinia) to na dodatek przycina a raczej się tnie.....Co się stało z tą grą?? Sami to zobaczcie to się przerazicie. Mam nadzieję że to jakieś nieporozumienie (stary build czy coś) bo po wielu screenach można było odnieść wrażenie że będzie to wyglądało co najmniej dobrze a tutaj takie coś!!!

Link (HD Windows Media):

http://download.gametrailers.com/gt_vault/..._gp_gt_h264.wmv

EDIT:

Obejrzałem jeszcze ten filmik "Battle at Sea" i wygląda on już znacznie lepiej chociaż nadal animacja momentami cierpi na brak klatek no i można dostrzec słabsze tekstury gdzieniegdzie (góry w oddali np.).

Edytowane przez TrueVanDal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłoby miło. Chociaż dziwne że filmik teoretycznie w HD wygląda tak badziewiasto :?. Kojak_ct, jak dasz radę jakoś zgrać te pliki i udostępnić to może cofnę swoje słowa bo to co zobaczyłem na GT bardziej mnie zniechęciło do tej gry niż zachęciło :(.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO to nie jest "prawdziwy" gameplay. Ten filmik już widziałem, zresztą też na Gametrailers ale co z tego skoro raczej nie przedstawia on faktycznej rozgrywki (boję sie to powiedzieć ale nawet miejscami mi tu renderem zajeżdża). Tamte filmiki które oceniałem przynajmniej pokazują faktyczną akcję i niestety ale dzieli je przepaść do tego filmiku (wyglądają biednie ale przynajmniej pochodzą z faktycznej gry, być może z jakiejś niedorobionej, wczesnej wersji ale jednak).

Na razie zdania nie zmieniam, po prostu poczekam na premierę i recenzje (albo inne filmiki z gameplay'a). Wtedy się okaże czy kamień spadnie mi z serca czy jednak obawy się potwierdzą. Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak Wy możecie oceniać grę po tak fatalnej jakości filmiku, gdzie kompresja rozmywa wszystko? Chyba na PSStore jest filmik (albo dwa) w 720p extra jakości. Polecam ocenić grę po tamtym filmiku. ;)

dobry żart :D przecież to nie jest real game :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba sobie jaja robicie? Przecież jakiś czas temu były dwa dośc długie filmiki (chyba na gametrailers) w których podczas takich właśnie akcji nad zniszczonym miastem pauzowano grę, wchodzono w konsolę i uruchamiano tryb freeview i pokazywano budowle, miasto i zastosowane efekty. Nie wiem co w tym takiego dziwnego, że gra może tak wyglądac? Miejscami zachwyca ale przy setkach żołnierzy animacja potafi dośc solidnie zaciąc. Czasami widac tez słabe tekstury ale przy tak skomplikowanych scenach i tylu obiektach nie ma się co dziwic.

Edytowane przez kojak_ct

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba sobie jaja robicie? Przecież jakiś czas temu były dwa dośc długie filmiki (chyba na gametrailers) w których podczas takich właśnie akcji nad zniszczonym miastem pauzowano grę, wchodzono w konsolę i uruchamiano tryb freeview i pokazywano budowle, miasto i zastosowane efekty. Nie wiem co w tym takiego dziwnego, że gra może tak wyglądac? Miejscami zachwyca ale przy setkach żołnierzy animacja potafi dośc solidnie zaciąc. Czasami widac tez słabe tekstury ale przy tak skomplikowanych scenach i tylu obiektach nie ma się co dziwic.

Ale na pewno oglądałeś te filmiki które tak srogo oceniłem? I co o nich powiesz? Jeżeli są stare (możliwe) to po kiego je w ogóle pokazują skoro były już też takie "wypaśne" jak te o których piszesz? Gra się powinna rozwijać a nie uwsteczniać. Pokazał się filmik to go skomentowałem zgodnie z moją "wizją" tej gry. Dla mnie temat zamknięty aż do nowych materiałów albo premiery samej gry. Nara.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie widzieliście TO i TO a w szczególności TO więc nie rozumiem zdziwienia, że PS3 może wygenerowa taką grafikę? Wiem, że 95% osób tego subforum to iksowcy i ładniejsze gry na PS3 vide Oblivion czy Fear (do którego zresztą dałem foty porównawcze - po czym szybciutko zniknęły :D - pewnie argument to OT ;) ) postrzegają jako "tragiczne" względem iksa ale taka jest rzeczywistośc. Lair wygląda ładnie, nawet powiem, że miejscami ślicznie a iloś obiektów, postaci i innych elementów po prostu poraża. W tym miechu o ile się nie mylę obiecano demko Lair więc będzie można zweryfikowac to co do tej pory pokazano. Na 100% zdam relację z fotami i opiszę obiektywnie czy dali radę czy d**y! ;) A do tego czasu raczej nie będę się udzielał bo szkoda szczępic klawiatury w imię czego? Żeby na każdym kroku byc atakowany przez iksowców? ;) Wolę ten czas przeznaczyc na dokończenie Faq-a o PS3 i przygotowac się do obrony pracy a resztę dla znajomych niż wykłucac się co lepsze, a gdzie tekstura ma mniej o 4 piksele. ;) To zostawiam Wam. :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie widzieliście TO i TO a w szczególności TO więc nie rozumiem zdziwienia, że PS3 może wygenerowa taką grafikę? Wiem, że 95% osób tego subforum to iksowcy i ładniejsze gry na PS3 vide Oblivion czy Fear (do którego zresztą dałem foty porównawcze - po czym szybciutko zniknęły :D - pewnie argument to OT ;) ) postrzegają jako "tragiczne" względem iksa ale taka jest rzeczywistośc. Lair wygląda ładnie, nawet powiem, że miejscami ślicznie a iloś obiektów, postaci i innych elementów po prostu poraża. W tym miechu o ile się nie mylę obiecano demko Lair więc będzie można zweryfikowac to co do tej pory pokazano. Na 100% zdam relację z fotami i opiszę obiektywnie czy dali radę czy d**y! ;) A do tego czasu raczej nie będę się udzielał bo szkoda szczępic klawiatury w imię czego? Żeby na każdym kroku byc atakowany przez iksowców? ;) Wolę ten czas przeznaczyc na dokończenie Faq-a o PS3 i przygotowac się do obrony pracy a resztę dla znajomych niż wykłucac się co lepsze, a gdzie tekstura ma mniej o 4 piksele. ;) To zostawiam Wam. :)

Pozdrawiam

Chyba mnie nie rozumiesz :?. Nie twierdzę że PS3 coś może a czegoś nie może. Pojawił się filmik na GT (dokładnie ten) więc go ściągnąłem (po części z ciekawości) i co zobaczyłem? Jakąś kpinę i tyle. I TEN filmik skomentowałem. Być może niepotrzebnie rzutuję to na obraz całej gry, fakt, mój błąd. Jednak postaw się w mojej sytuacji. Ściągasz coś z myślą że zobaczysz tzw. "pretty visuals" (w końcu Lair to jeden z głośniejszych tytułów na PS3) i widzisz to "coś". Co mogłem sobie pomyśleć? Rozumiem gdyby do premiery było z pół roku albo więcej, filmik przedstawiałby jakiś w miarę wczesny kawałek kodu więc siłą rzeczy nie mógłby powalać (wiemy jak ładnie rozwijał się Motorstorm) ale premiera we wrześniu, widzieliśmy wcześniej kilka dobrze rokujących materiałów (np. te Developer Walkthrough które podałeś) i nagle pojawia się ten nieszczęsny filmik. Ten film na Gametrailers jest NAJŚWIEŻSZY stąd mniemałem (i na dobrą sprawę nie wiem czy mogę przestać mniemać) że jest on w miarę nowy. Czy nowy jest to już nie wiem, ale faktem jest że wygląda on po prostu źle. Stąd wzięła się moja obawa że może jednak coś idzie nie tak jak powinno. Co do filmiku który wrzuciłeś na "Rapida" to jednak wątpię żeby WSZYSTKO tam pokazane było w reltime (jakaś część może tek ale nie całość, jak się będę mylił to mi akurat korona z głowy nie spadnie, o to się nie bój, nawet się będę cieszył jednak zdania nie zmienię...przynajmniej na razie...syndrom Killzona ;)).

Także nie ma się co unosić i od razu szufladkować ludzi jako "xboxowców", "peesowców" czy "nintendowców". Mam po prostu swoje zdanie, swoje obawy i przemyślenia. Nie musisz się z nimi zgadzać ale nie odbieraj wszystkiego jako atak na Ciebie albo na PS3. Ja z całą pewnością nie jestem xboxowcem i szczerze powiedziawszy twoje słowa mnie zabolały. Nie raz nie dwa broniłem Sony i jeżeli będzie taka potrzeba zrobię to znowu. Mimo to nie jestem też peesowcem (ani w ogóle nintendowcem) i nie uważam jakiejś platformy za gorszą. Staram się szukać dobrych stron każdego sprzętu. Gdy coś jest OK jest fajnie ale gdy coś jest niefajne uważam że trzeba o tym powiedzieć, niezależnie od platformy. Nie mam zamiaru nigdy bronić czegoś co na obronę nie zasługuje tylko po to żeby się komuś przypodobać. Nie piszę na forum żeby ludzie mnie lubili tylko żeby wyrazić swoje zdanie. Rzekłem, Peace!

PS: Sorka za OT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat do ciebie nie kierowałem wypowiedzi o iksboxowcach. ;) Napisałem to w podsumowaniu i nie kierowałem tego do Ciebie bo czytuję twoje wypowiedzi i znam twój stosunek do sprzętu. ;) Napisałem to ogólnie bo zazwyczaj kończy się to rzucaniem funboyami itp. ;)

Wracając do gry to dziwię się szczególnie Tobie, że zobaczyłeś kawałek filmiku z dużą kompresją i makroblokami i kawałkiem terenu i na tej podstawie oceniasz grę. Podobna sytuacja była w starym temacie o PS3. Ktoś wkleił obrazki po upscalingu i upisał się jaka to gra nie będzie biedna! :) Co lepsi oceniają gry po filmikach z youtuba i żyją więc wiesz. ;) Ale spox. Już niedługo dostaniemy demko, pojawią się filmiki w HD to co mądrzejsi policzą użyte shadery itp i sprawa się wyjaśni. ;) Sam także nie będę gorszy jak Lair okaże się crapem. ;)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość dragonlore

A do tego czasu raczej nie będę się udzielał bo szkoda szczępic klawiatury w imię czego? Żeby na każdym kroku byc atakowany przez iksowców? ;) Wolę ten czas przeznaczyc na dokończenie Faq-a o PS3 i przygotowac się do obrony pracy a resztę dla znajomych niż wykłucac się co lepsze, a gdzie tekstura ma mniej o 4 piksele. ;) To zostawiam Wam. :)

Pozdrawiam

jak przejrzysz swoje posty to dostrzezesz ze to ty zawsze bronisz jakies gry czy sama ps3(obojetnie czy ktos ma racje czy nie).Ludzie wchodza w dany temat i pisza swoje oddczucia i nikt niekieruje ich przeciez osobiscie przeciwko tobie.To ze pozniej toczysz swoje boje z uzytkownikami forum jest twoim wlasnym wyborem i na dodatek odwracasz kota ogonem ze ciebie ktos atakuje kiedy najpierw sam podkladasz "ogien do pieca" Czyli ktos napisze ze jakas gra mu sie nie podoba a ty oczywiscie wyciagniesz swoje "argumenty" i na koniec jeszcze dodasz ze cie ktos atakuje chociaz to ty sie sam wkrecasz w tematy.

Swoja droga ladnie sie umiesz usprawidliwic i poskarzyc :lol2: :wink:

ps.i koniecznie dokoncz Faqa bo cie ktos ubiegnie :lol2:

BTW -osobiscie po wielu filmikach uwazam ze Lair bedzie mial fajna grafe,z drugiej strony podzielam zdanie TrueVanDala ze po cholere wstawiaja filmiki z ktorych mozna wywnioskowac ze Lair bedzie graficznym gniotem!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko Kojak, nie ma sprawy ;).

A wracając do filmiku to jak już pisałem bardziej oceniłem go niż grę ale już to zostawmy w spokoju. Zbliża się E3, na pewno coś nowego zobaczymy. Obym mógł się wypowiedzieć w superlatywach ;). Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obejrzałem nagranie, które udostępnił kojak_ct.

Pomijając problemy z oprogramowaniem (niechciało mi się szukać, jak instalnąć kodeki na Linuksie, no to musiałem naprawić winde, która zaś padła :P - a i tak niemiałem dźwięku), to graficznie wyglądało cudnie, lecz... miejmy nadzieję, iż finalna gra będzie miała przynajmniej zbliżony wygląd (bo klimat to na pewno).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nierealny coś jest w tym co piszesz, najnowszy EGM i Lair dostaje 6/5.5/5 :blink:

Dołączona grafika

Też nie przepadam za tym tytułem, ale myślałem, że będzie to coś lepszego, zobaczymy jak ocenią inni :D

Edytowane przez cavarr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.neogaf.com/forum/showthread.php...070&page=12

Quote:

Okay... so I go into my local game shop to change my pre-order funds from Lair to Warhawk as I had decided this morning to buy Warhawk instead and perhaps rent Lair to see if it was really worth buying. In the game store on a test PS3 system, they have Lair up and running and ready for play-testing! I had to wait about 20 minutes for a kid to get off the game.. and here are my thoughts after about 30 minutes of game play...

The graphics are absolutely stunning. The setup I played on was on a flat screen 25 inch monitor. But I cannot even tell you how much better it looks in person then on all those gameplay videos everywhere! Factor 5 has really started to figure out how to unleash some of the power that the PS3 contains. The dragons skin looks real. The background is mind blowing with good detail even in the mountains miles away. The fire is also impressive and looks real. The avatars (people) look a little weak and could have a little more detail and realism, but hey.. who's perfect, right? ...I give the graphics a 9.5 out of 10.

Sound is very immersive with realistic sounding heavy fire breathing roaring each time a dragon breathes fire. You can hear the sound of the wind blowing past you as you fly into the sky. Sound effects intensify as the danger level increases. Very well done, but room for improvement as well and I award the sound an 8 out of 10 here.

Gameplay. This is where it is at. I was worried that the gameplay would be choppy or have low frame rates when there was a lot of action going on. This worry was demolished with my testing of the game as the action was smooth and completely free of any choppiness. Dragon motions were also very smooth and even realistic looking. Well, I guess they are realistic for what would be dragon flight as I have never seen a dragon fly in my life span.. but you get what I'm saying - that the dragon movements are convincing of what would be real motion should dragons actually exist. The sixasis controls are a little tricky at first and this is where I assume that low scores were given to the gameplay. At first, I got a little frustrated with the new motion sensing changing of flight direction. I could have set my mind right there that this game was flawed and frustrating. But I took a deep breath and tried to not come to conclusions too fast. And I am glad I did. Within 10 minutes of practice, I was steering my dragon like a pro.. with a little room for improvement. But the important thing is that within 10 minutes, the flight sixasis motion control changed from frustrating and new to fun and comfortable. This, to me... is awesome. A new way to play a big time game with new controls that work well after only minutes of play time! The dragon fights are intense and very rapid. I noticed myself getting into the game big time and moving my body as my dragon should move as I stood in the store. And I am one of those "cool gamers" that never move any thing except minimal finger movement for most games. But this game has me into it and into the relentless action in no time! If any thing is flawed, from my experience.. it is only the ground action which was a little awkward and didn't seem to move as smoothly or transition as well from controller to screen as the flight fights. My gametime was very limited, but I just got a feel that the ground action was a little short of being what Factor 5 has probably envisioned. None-the-less... the gameplay I would easily put at a 9 out of 10 score just because it was so much fun.. once i got the hang of it and dropped my common controls mindset. It looks like one of those great rare games that is pretty easy to learn, but hard to master. That shows promise for good replay value.

I am going to knock the overall score of this game a little for having no two player options and no kind of online scoring or play available. If they had only put in team play for two players or made it so players could have online battles, ohhh would this game totally rock.

Overall score. I am giving gameplay much more importance then graphics and sound. I will give 60% of my overall score to gameplay. So gameplay gets a 54/60. I am giving 30% of the score to graphics, so graphics get a 28/30. Sound gets 10% of the overall score in my books, and therefore gets a 8/10. The total of these three elements I have scored is a 90. I'm gonna slightly knock it as I stated for no multi-player possibilities as I stated.. and a game like this could have such incredible multi-player potential! I'm knocking it 3 percentage points for being solo player only and only hope they change this in "Lair 2".

My overall score from 30 minutes of game time with Lair is an 87%.

PS. I kept my pre-pay funds with Lair after playing the game and am now eagerly awaiting it's released date only 15 about two weeks from now!

Playing the game myself changed my mind about the low scores I had read it got. I suggest to everyone that you play the demo or rent this game yourself before coming to a decision on buying or not buying this game.

That is all.. thanks for your time reading about my personal experience with an upcoming PS3 title. Please form your own opinions and take my score as only part of your overall decision as to whether you will buy or not buy this title.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Confirmed: Lair delayed for PS3

Wow, even I didn’t see this one coming! Due to an extra step in QA testing to enhance the community features in the game, the release of LAIR, originally set for August 14th, has changed to September 4, 2007. Natural challenges that arose while finalizing the offline game to include key online features - such as leaderboards and medal systems - have led to the difficult choice of pushing back the release date. We appreciate everyone’s excitement and patience for the game and look forward to its release on September 4.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na samym początku gra mi się strasznie podobała. Im więcej nowych materiałów z gry widzę, tym coraz bardziej jestem przekonany jak strasznie biedna ta gra jest. Grafika średnia a rozgrywka tragiczna. Latamy smokiem jak statkiem kosmicznym i nawalamy ogniem jak z karabinu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi