Jacek-Placek Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 (edytowane) UWAGA : Ponieważ płyty niewiele się różnią, głównie wyposażeniem, jedna typem pamięci Postanowiłem poszerzyć temat o następujące płyty : ASUS P5K cena około 550 zł ASUS P5K Deluxe Wifi cena około 820 zł Właściwości : Chipset Intel P35 + mostek ICH9R, Obsługiwane procesory : Pentium XE, Pentium D, Pentium 4, Intel Core2 Quad, Intel Core2 Duo, Intel Core2 Extreme FSB : 800-1333 MHz (obsługa Hyper-Threading), Obsługa pamięci : 4 sloty DDR2 667-1066 MHz; max 8GB Kontrolery : 133*1+ SATA II x 8, (RAID 0, 1, 5, 10) External 1, 1x PCI-E x16,!xPCI-Ex16@x4, CrossFire X16+X4, 1x PCI-E , 3x PCI, 10x USB v2.0, Zintegrowane 2 karty sieciowe PCI-E Gigabit - Marvell Wersja P5K Deluxe Wifi posiada : Realtek PCI (Wifi 802.11b/g), 2x IEEE-1394a Układ dźwiękowy : AD1988B-8CH Intel High Definition Audio (8 kanałów, S/PDIF out coaxial & optical Technologie : AI Gear2, AI Nap, WiFi-AP Solo, 8-Phase Power Design, Heat-pipe,Stack Cool 2, O.C. Profile, Q-Connector, CrashFree BIOS 3, EZ Flash 2, Music Alarm. 100% Conductive Polymer Capacitos, Al Slot Detector ASUS P5K3 Deluxe wifi cena około 890 zł Właściwości : Chipset Intel P35 + mostek ICH9R, Obsługiwane procesory : Pentium XE, Pentium D, Pentium 4, Intel Core2 Quad, Intel Core2 Duo, Intel Core2 Extreme FSB : 800-1333 MHz (obsługa Hyper-Threading), Typ obsługiwanej pamięci : DDR3-800, DDR3-1066, DDR3-1333 Kontrolery : 133*1+ SATA II x 8, (RAID 0, 1, 5, 10) External 1, 1x PCI-E x16,!xPCI-Ex16@x4, CrossFire X16+X4, 1x PCI-E , 3x PCI, 10x USB v2.0, Układ dźwiękowy : AD1988B-8CH Intel High Definition Audio (8 kanałów, S/PDIF out coaxial & optical Zintegrowane 2 karty sieciowe PCI-E Gigabit - Marvell+ Realtek PCI (Wifi 802.11b/g), 2x IEEE-1394a Technologie : AI Gear2, AI Nap, WiFi-AP Solo, 8-Phase Power Design, Heat-pipe,Stack Cool 2, O.C. Profile, Q-Connector, CrashFree BIOS 3, EZ Flash 2, Music Alarm. 100% Conductive Polymer Capacitos, Al Slot Detector Wszystkie dane o płytach będę uzupełniał na bieżąco. Tu mamy pierwsze testy wersji P5K A tutaj więcej zdjęć Edytowane 11 Lipca 2007 przez Jacek-Placek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość [RONIN] Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 Z wyglądu wynika że płytka ma swoje plusy i minusy. Myśle że za te pieniądze można znaleść coś ciekawszego... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 ja poczekam na coś co będzie miało DDR2 i DDR3 - i tak zawsze obsadzam tylko 2 sloty a na razie DDr3 nie widziałem w sprzedaży Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 ale z chłodzeniem to iście przegięli :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość [RONIN] Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 ale z chłodzeniem to iście przegięli :|Tu się zgodzę. Mogli sobie darować tyle HP. Dali by wentyl jakiś wolnoobrotowy i gitara <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek-Placek Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 (edytowane) ja poczekam na coś co będzie miało DDR2 i DDR3 - i tak zawsze obsadzam tylko 2 sloty a na razie DDr3 nie widziałem w sprzedaży to jest wersja dla DDR2 i DDR3 Edytowane 7 Maja 2007 przez Jacek-Placek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 P5K3 ma tylko DDR3 - co jest dziwne biorac pod uwage ze pamieci DDR3 nie ma :P W EU mobasy leca: asus p5K = 154€ asus P5K deluxe = 229€ Wiec nie jest w komputroniku najgorzej. Bonusem jest obsluga nowych prockow 45nm. Cas 3 wreszcie ma znaczenie :) Wyzsze FSB bez modow. Znajdziesz cos lepszego w cenie 830PLN ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 6 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2007 z tymi HP to lekkie przegięcie. Te HP, ktore znajdują się przy bankach pamięci mysle ze moga przeszkadzać w zalozeniu 120mm wentylka na chlodzenie. Obstawiam ze ja osobiscie bym miał problem zeby zalozyc na mojego infinity wentyl ktory mam teraz, czyli Arctic Cooling 12 (120mm). A szkoda... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek-o Opublikowano 7 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2007 no, takiej ninjy czy infinity to tam nie założysz (pozostają chłodzenia z wentylem ustawionym równolegle do płyty głównej) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 7 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2007 Hmmm... Czy to ma dwa razy eSata? Tak by wyszło po focie - super, w sam raz do RAIDu :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek-Placek Opublikowano 7 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2007 P5K3 ma tylko DDR3 - co jest dziwne biorac pod uwage ze pamieci DDR3 nie ma :P P5K3 jest na DDR2 i DDR3 - oficjalnie potwierdzone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.:Max:. Opublikowano 7 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2007 (edytowane) O to jeszcze teścik tego mobasa Asus P5k3 Deluxe Może ktoś się orientuje, czy coś wiadomo o Intel X38 (Bearlake-X)? chipset for the Core architecture is expected to be released on Q3. Bearlake-X is the successor to Intel's 975X chipset at the high end of the market and is expected to feature PCI Express 2.0 (running at a 5Ghz rather than 2.5Ghz clock), 2xPCIe x16 ports, support for a 1333Mhz PSB and PC2-6400 (DDR2 800) and PC3-1333 (DDR3 1333) memory support. Bearlake X will also feature Intel's ICH9 southbridge. Edytowane 7 Maja 2007 przez .:Max:. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek-Placek Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 (edytowane) Na razie jest mało informacji, ale z tego co przeczytałem na stronach "XtremeSystems" to jest właśnie Intel X38 (Bearlake-X). BTW ciekawe po ile będą DDR3. Pewnie na początek jakaś zaporowa cena. Tylko dla zapaleńców z wypchanymi portfelami. Edytowane 8 Maja 2007 przez Jacek-Placek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 Cena za wersje deluxe jest chora. To juz lepiej poczekac na cos na X38 pewnie tez bedzie kolo 800-900 bedzie kosztowac. Ale wersja bez deluxe jesli kreci sie podobnie moze byc ciekawa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.:Max:. Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 (edytowane) Cena za wersje deluxe jest chora. To juz lepiej poczekac na cos na X38 pewnie tez bedzie kolo 800-900 bedzie kosztowac. Ale wersja bez deluxe jesli kreci sie podobnie moze byc ciekawa. Ja też poczekam na X38 to będzie wypas, no i oczywiście zobaczymy ceny i wydajność DDR3 <_< Miejmy nadzieję, że cena nas nie zabije :-P Edytowane 8 Maja 2007 przez .:Max:. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek-Placek Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 Mamy coraz więcej danych, więc postanowiłem rozszerzyć temat ( zmiany na górze, na pierwszej stronie). Zapraszam do dyskusji. Ja od siebie dodam, że po pierwszych konkretnych testach zacznę polować na P5K lub Deluxe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2007 Proponuje rozdzielić temat na ddr3 i ddr2 bo potem będzie burdel straszny :/ Płyty podobne, ale na pewno z pamięciami będzie inaczej, więc IMO lepiej jak będą oddzielnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek-Placek Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2007 (edytowane) Jest to pomysł , choć wydaje mi się że jeszcze bardzo długo nie zobaczymy maniaka z DDR3. Jak się taki pojawi to zmienię temat. Na razie, myślę, że będziemy to traktować raczej jako dodatek z informacjami do tego tematu. Edit: 1066 Mhz @ 7-7-7-20 , CENA : 1650 ZŁ :huh: Edytowane 13 Maja 2007 przez Jacek-Placek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chwali Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 Czyli plyty pod DDR3 sa kompatybilne wstecz i mozna w nie wlozyc DDR2? (przymanjmniej te najdrozsze). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 Czyli plyty pod DDR3 sa kompatybilne wstecz i mozna w nie wlozyc DDR2? (przymanjmniej te najdrozsze).przecież wszystko pisze jasno i wraźnie jak płyta chipset ma obsługę DDR2 i DDR3 oraz odpowiednie sloty to można używać kości DDR2 lub DDR3 - jak widać nie wszystkie płyty na P35 mają oba typy gniazd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 (edytowane) [...] 1066 Mhz @ 7-7-7-20 , CENA : 1650 ZŁ :huh: :blink: :arrow: 2x2GB ? :mrgreen: chyba że te radiatory to ze złota :) Edytowane 14 Maja 2007 przez KAMILcom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 (edytowane) Lykam P5k DLX. W srode najpozniej bedzie :) Martwi mnie tylko jak bede zdejmowal chlodzenie stckowe z tego badziewia bo nie mam nic przygotowane na SB :P a wyglada na to ze to jest w calosci Edytowane 14 Maja 2007 przez Zulusman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 Zulusman mam nadzieje że sie podzielisz wrażeniami - bo też wypycham QuadGT i nie wiem czy P35 od GB czy asusa a może NF650 od GB ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 Zaskoczyl mnie Komputronik/DHL Wczoraj po 16 zamowilem, dzis przed 17 juz byli u drzwi.... kolatali a ja nie mialem kasiurki :( Zamiast sie bawic mobaskiem pissze do was....buuuuuu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 (edytowane) Zaskoczyl mnie Komputronik/DHL Wczoraj po 16 zamowilem, dzis przed 17 juz byli u drzwi.... kolatali a ja nie mialem kasiurki :( Zamiast sie bawic mobaskiem pissze do was....buuuuuu to dałeś ciała ... czyli nie odebrałeś dzisiaj ? Edytowane 15 Maja 2007 przez yotomeczek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 zulusman testuj szybko bo dzisiaj w PCP przyjechały GB P35-DS4 a ja nie wiem co kupić :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 zulusman testuj szybko bo dzisiaj w PCP przyjechały GB P35-DS4 a ja nie wiem co kupić :P Bądź pionierem i weź Giga Syfa Nie wiem czemu nie P35-DS3R ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 bo nie mają na stanie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 Jutro okolo 9 mam zamiar ja miec... mam juz telefon do goscia, jak tylko skoncze prace bede go meczyl.. a teraz: DO PRACY P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobih Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 wyglada obiecujaco razem z taniejacymi c2q... http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=144202 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...