Skocz do zawartości
radas

Jak Wychłodzić Moją Budę ?

Rekomendowane odpowiedzi

Temp. chipsetu ponad 60*C

Ani jednego wentylatora w obudowie.

"0" pojęcia o wemtylatorach do chłodzenia budy.

Bardzo proszę o jakiekolwiek sugestie na temat wychłodzenia mojego kompa za pomocą wentylatorów umieszczonych ..

no właśnie ? Gdzie i jakie ? Najchętniej z oferty artic-cooling.

Tak naprawdę to nie wiem nawet czy powietrze ma być wpychane do , czy wyciągane z. Jeżeli tak czy siak , to czy te wentylatory mogą być jakoś "obustronnie" montowane ?

A oto oryginalny wygląd bebechów i miejsca w mojej obudowie:

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odwrocenie freezera na poczatek mile widziane. Inwencja tworcza godna podziwu. Dalej - wyciagajacy pod zasilaczem. 1x.... Tam sa miejsca na 120mm? Czy 92mm? Jak wiekszy sie zmiesci - slodko. Na przod pod dyskiem 92mm. Chociaz na to samo moglbys wpasc poswiecajac 5 minut na uzycie szukajki i przeczytanie wynikow :mur:

Jednyna nowoscia sa dwustronnie montowane... Rozumiem ze chodzilo ci o cos w stylu <-[wentyl|sciana|wentyl]<- :?: Przerost formy nad trescia jesli masz sensowny otwor ( duze oczka, grill, cala dziura... )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. na Chipset dajesz większy radiator - np. Pentagrama NP-40 Cu (tylko upewnij sie o kompatybilności) i na niego wentylatorek.

Niestety wg. strony producenta nie wejdzie ThermalRight HR-05-SLI, a szkoda.

2. sytuacje w obudowie poprawi nawet sam wentyl wyciągający - masz z tyłu budy pod zasilaczem miejsce na taki chyba 120. Jak coś to poczytaj http://www.short-media.com/articles/pc_air...t_cooling_guide

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

benek IMHO na Cu to nie wentylatorek tylko konkretny nawiew [;

...

A IMHO nie trzeba aż tak radykalnie - do wersji Al styknęłoby odpowiednie ułożenie kabli i wrzucenie wentylka zasysającego na spodzie budy (pod napedami) wtedy ruch powietrza jaki by powodował na 99% wystarczyłby.

Natomiast na wersje Cu trzeba dać wentyl bezpośrednio, żeby owiewać wszystkie finy. I nie trzeba jakiejś superszybkiej turbiny, bo cokolwiek sie nie wrzuci na chipset, to i tak będzie wydajniejsze niż fabryczna porażka, która wygląda tak

Dołączona grafika

:mur:

A generalnie możnaby spróbować nawet dac fabryczny wentylatorek (odkręcony od fabrycznego blaszko-radiatora) na któregoś Pentka, oczywiście trzebaby dac kołeczki dystansowe, bo ten wentyek jest "wklęsły" i inaczej wirnik ślizgałby sie po finach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na przód i tył zakładasz wentylatorki 92mm (przód zasysający, tył wypychający). Rozumiem że chciałbyś coś z Arctica bo są tanie. Pamiętaj że FAN 9 może działać tylko jako wypychający (czyli na tył), na przód możesz zamontować jedynie AF9225.

Osobiście wolałbym ciut dołożyć i skołować jakiegoś Noiseblockera, Papsta czy Fandera(nowego 92mm ciężko kupić).

Edytowane przez mookie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdopodobnie inzynierowie z DFI stwierdzili ze wszyscy ktorzy kupuja ich plyty w pierwszej kolejnosci wymieniaja chlodzenie na radiatory socketA/bloki wodne :lol2:

I tak tylko gdybam - co by bylo gdyby standardowa 40 ciagnela zamiast pchac na miedz powietrze... [;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tył to jak mi się wydaje 92mm

na tył http://www.arctic-cooling.com/fans2.php?idx=85

na przód http://www.arctic-cooling.com/fans2.php?idx=81

podłącz ja na 5v i sytuacja poprawi sie zdecydowanie

freezer jest źle założony, powinien dmuchać w stronę tyłu obudowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety wg. strony producenta nie wejdzie ThermalRight HR-05-SLI, a szkoda.
Za to pasuje 2617532[/snapback]
A IMHO nie trzeba aż tak radykalnie - do wersji Al styknęłoby odpowiednie ułożenie kabli i wrzucenie wentylka zasysającego na spodzie budy (pod napedami) wtedy ruch powietrza jaki by powodował na 99% wystarczyłby.

Natomiast na wersje Cu trzeba dać wentyl bezpośrednio, żeby owiewać wszystkie finy.

Z całym szacunkiem, ale znowu te teorie o wymaganiach miedzi względem przewiewu? <_<

(...)i tak będzie wydajniejsze niż fabryczna porażka, która wygląda tak

2617552[/snapback]

Prawdopodobnie inzynierowie z DFI stwierdzili ze wszyscy ktorzy kupuja ich plyty w pierwszej kolejnosci wymieniaja chlodzenie na radiatory socketA/bloki wodne :lol2: [;
Jest to rozwiązanie wbrew pozorom po wielokroć lepsze i rozsądniejsze (kto by pomyślał, nie?) niż ciągnące się przez całą płytę ciepłowody i systemy radiatorów w okół podstawki procesora. TO jest dopiero "porażka" :mur:

------

W temacie już chyba wszystko zostało powiedziane. Dorzucę tylko kilka opinii:

Wg. mnie wentylatory Arctic Cooling to całkiem rozsądny wydatek, jeśli nie chcesz przepłacać i ja bym się na nich skupił. Aczkolwiek wentylator zasysający powietrze do wewnątrz koniecznie na gumowych kołkach trzeba zamontować, bo rezonans będzie solidny. Na szczęście jak kupisz któryś z serii Fan 9/12 w zależności od otworu na tylniej ściance, to on ma już kołeczki sam w sobie, więc wystarczą 4 :)

Te dwa dodatkowe wentylatory powinny spokojnie wystarczyć.

Pozdrawiam :)

Edytowane przez poca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

freezer jest źle założony, powinien dmuchać w stronę tyłu obudowy

Czyli źle założyłem - na odwrót !?

O matko !

To będą problemy , bo pasta CLP !

Ja myślałem ,że wiatrak będzie dodatkowo chłodził kosci pamięci i dlatego tak założyłem .

Ni może już tak pozostać ?

A wogóle to:

Dzięki za wszystkie porady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale jak na procku ma znosne temperaturki to od biedy freezer moze zostac bo w pierwszy mposcie chodzilo glownie o te 60stopni na mostku wiec tu wystarczy wsadzic jakies inteligentniejsze chlodzenie no i wyciag pod zasilaczem bo juz zasysacz na przodzie nie jest az tak niezbedny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hymm

patrząc na tę budę jestem pewny że to się nieźle kisi,, coś mi się wydaje że założone wentylacji nieźle obniży temp na mostku,, przy okazji na wszystkim innym

freezer będzie walczył z fizyką

zdejmowałem chłodzenie z clp,, przetarłem,, rozsmarowałem jeszcze odrobinkę i działa jak złoto

spirytus + patyczki i clp wolno to wolno ale schodzi,, są ponoć lepsze metody coś czytałem w temacie o clp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam nadzieję ,że obrócenie tego frezera już też coś poprawi w temacie chłodzenia chipsetu.

Obecnie z samego schładzania CPU jestem zadowolony , SpeedFan pokazuje temp. np. teraz (po 20 min) 26*C.

Tylko ten chipset gorący z ikonką ognika w SpeedFanie !

Jutro wezmę się za obracanie.

Ciekawi mnie tylko jak z tą CLP sobie poradzę.

@forest kila zbila ,

a nie wystarczy (po ściągnięciu oczywiście) jeszcze raz tej samej pasty pędzelkiem poprawić ?

DZięki wielkie za wszystko !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ona będzie trochę wyschnięta ;)

u mnie nie starłem się czyścić do metalu, przetarłem, dopdzelkowałem jeszcze trochę i jak mówiłem działa elegancko :)

do zera ścierałem ze starego procka i po 1mcu jeszcze jakoś to wyglądało. można było przeczytać oznaczenia z shima i clp było widać w ryskach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro już jesteśmy przy tym temacie to przedstawię swoją teorię nawiązując do tych płaskowników i kuchenki gazowej. W encyklopedii można znaleźć tzw. ciepło właściwe obu materiałów czyli ilość energii jaka jest wymagana to podniesienia temperatury jednego kilograma materiału o jeden stopień:

Ciepło właściwe Cu - 380J/(kg*K)

Ciepło właściwe Al - 900J/(kg*K)

Zakładam objętość płaskownika 100 cm3, więc Cu waży 890 g a Al 270 g:

Ciepło właściwe Cu - 338J/(płaskownik*K)

Ciepło właściwe Al - 243J/(płaskownik*K)

Z tego wynika że aluminium zwiększy swoją temperaturę szybciej ze względu na niższy stosunek ciepła właściwego do objętości a także szybciej je odda ze względu na wyższą temperaturę a więc i szybciej działającą konwekcje cieplną.

W przypadku nawiewu ciepło właściwe już nie odgrywa tak znaczącej roli i na pierwszy plan wychodzi przewodnictwo cieplne, bo wtedy już nie ma konwekcji tylko wymuszony nawiew z wentylatora.

Oczywiście to tylko teoria i przy chwili wolnego czasu postaram się o test dwóch identycznych radiatorów(może Pentagram NP-40) z nawiewem i bez.

Edytowane przez Puma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Puma to kolejny fan drewna i chyba Rasiaka. 1000X :mur:

Idąc tym jakże nasyconym mądrościami postem dochodze do takiego wniosku:

Drewno (sosna, świerk) 2390 J/kg·oC

Płaskownik sosnowy o objętości 100cm3 waży 50g

Ciepło właściwe Sosny - ~120J/(płaskownik*K)

Aby nie rozpowszechniać głupot nie będę cytował i resztę wnioskowań doczytajcie u "fana drewna" i poznajcie najnowsze trendy w chłodzeniu :blink:

W zwiazku z tym właśnie wychodzę do lasu szukać sosenki na mój nowy radiator na CPU, a później w podskokach lecę do stolarni heblować i takie tam; 1000X :mur: Scythe Ninja moze sie chować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

W zwiazku z tym właśnie wychodzę do lasu szukać sosenki na mój nowy radiator na CPU, ...

A może lepiej poczytaj książke od Fizyki - to sie dowiesz, że drewno jest izolatorem ciepła, bo przewodnictwo cieplne Twojej przykładowej sosenki to 0,14-0,17 W/mK, więc nawet głupi ołów będzie 200x lepszy ze swoim tragicznym przewodnictwem cieplnym wynoszącym 34.8 W/mK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciepło właściwe Cu - 338J/(płaskownik*K)

Ciepło właściwe Al - 243J/(płaskownik*K)

Z tego wynika że aluminium zwiększy swoją temperaturę szybciej ze względu na niższy stosunek ciepła właściwego do objętości a także szybciej je odda ze względu na wyższą temperaturę a więc i szybciej działającą konwekcje cieplną.

W przypadku nawiewu ciepło właściwe już nie odgrywa tak znaczącej roli i na pierwszy plan wychodzi przewodnictwo cieplne, bo wtedy już nie ma konwekcji tylko wymuszony nawiew z wentylatora.

@benek: ja wiem, ze drewno jest izolatorem, ale chciałem doprowadzic do końca rozumowanie Pumy i wykazać, że wzięcie dowolnych liczb i kombinowanie to nie jest najlepsza metoda dowodzenia czegokolwiek.

Puma postawił hipotezę, że niższy stosunek ciepła właściwego do objętości implikuje szybsze oddanie ciepła ze względu na wyższą temperaturę w czasie konwekcji, jest to klasyczna półprawda, bo zależy też od przewodności ciepła i wielu innych, o czym nie wspomniał, a akurat przewodnosć lepszą ma miedź bo 401W/(m*K) w stosunku do 237 aluminium. Ogólnie konwekcje ciężko wylioczyc, bo zależności między wieloma czynnikami są nieliniowe (kształt, wymiar, temperatura ciała, predkosć przepływu środka chłodniczego, jego temperatury, przewodności cieplnych, ciepła właściwego, lepkości, gęstości i paru innych)

W dodatku nawiew jest jednym z ważniejszych czynników wpływajacych (wzmacniajaco) na konwekcję, więc uznanie, ze nawien nie powoduje konwekcji, ale jak rozumiem "wywiew ciepła" jest lekkim nieporozumieniem

Jak już piszesz, to pisz wszystko, bo inaczej bym sosenkę musiał porąbać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

frezer odwrócony , a temperatura chipsetu dalej wysoka

chwilami nawt 62*C !

Już teraz napewno będę musiał kupić wentylator choćby na przód

Arctic Cooling Fan 9 PWM

szumi on bardzo ?

Jeśli chcesz wrzucić tylko jeden wiatrak to wrzucaj wypychający na tył obudowy który jako sam o wiele bardziej radzi sobie poprawieniem obiegu powietrza w budzie niż jeden zasysający na przodzie.

Będzie miał z jakieś 800-1200 obr. w zależności od temp. więc nie powinien być głośny. Mam AC tylko 2x80 i są praktycznie niesłyszalne przy 1000 obr, więc tu zapewne będzie podobnie.

Edytowane przez mookie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

frezer odwrócony , a temperatura chipsetu dalej wysoka

chwilami nawt 62*C !

Już teraz napewno będę musiał kupić wentylator choćby na przód

Arctic Cooling Fan 9 PWM

szumi on bardzo ?

Ja trochę Ciebie nie rozumie, masz krótką piłkę, montujesz z przodu 120mm z tyłu 92mm koszt jeśli ze stajni Arctic Cooling to OK 25-30zł więc w czym problem? Mieszanie ciepłego powietrza w obudowie niczego nie da jeśli sie go nie wypompuje na zewnatrz, a dobrze jest też dać coś na nawiew zeby na cieplejsze elementy dotarło troche chłodu z zewnatrz. Do tego wszytskiego jeszcze masz dobrze przemyślana bude (chodzi o system wentylacji) wiec, nie oszczędaj 10zł na jednym wentylatorze, bo to smiech będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja trochę Ciebie nie rozumie, masz krótką piłkę, montujesz z przodu 120mm z tyłu 92mm koszt jeśli ze stajni Arctic Cooling to OK 25-30zł więc w czym problem? Mieszanie ciepłego powietrza w obudowie niczego nie da jeśli sie go nie wypompuje na zewnatrz, a dobrze jest też dać coś na nawiew zeby na cieplejsze elementy dotarło troche chłodu z zewnatrz. Do tego wszytskiego jeszcze masz dobrze przemyślana bude (chodzi o system wentylacji) wiec, nie oszczędaj 10zł na jednym wentylatorze, bo to smiech będzie.

jak widac na procku ma niezla temperature wiec raczej powietrze w budzie sie nie gotuje a nawet 2 wentylatory na tyl i przod imo nie rozwiaza problemu pseudoczegos na mostku ... wiec ja dalej uparcie podtrzymuje swoje zdanie - bo co ma odwrotnie zamontowany freezer do mostka (doswiadczalnie wyszlo ze nic :>) - zeby zmienic chlodzenie na mostku i ewentualnie podczepic wysysacz na tyl budki :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak widac na procku ma niezla temperature wiec raczej powietrze w budzie sie nie gotuje a nawet 2 wentylatory na tyl i przod imo nie rozwiaza problemu pseudoczegos na mostku ... wiec ja dalej uparcie podtrzymuje swoje zdanie - bo co ma odwrotnie zamontowany freezer do mostka (doswiadczalnie wyszlo ze nic :>) - zeby zmienic chlodzenie na mostku i ewentualnie podczepic wysysacz na tyl budki :>

Gotować sie nie gotuje, ale z pewnoscia nie jest tam tak chłodno, jak gdyby były tam wstawione wspomniane wentyle 120 i 92mm.

Problem pseudoczegos może sie poprawic przez ten zabieg (120 i 92mm) o ok 4-5*c

Odwrotny montaz Fryzjera nie ma znaczenia dla mostka, ale zgodnie z zasadami sztuki wypada jakieś wentyle w obuowie mieć (np 120 i 92mm), a nawet ich nie majac lepiej powietrze z ciepłego cpu kierować to tyłu w poblize zasilacza/otworu92mm/lub zamontowanego tak wentylatora niż na zatoki 5,25cala.

Aby zejsć poniżej tego co przewiduję czyli 4-5*c dzieki nawiewowi 120mm, to trzeba

a/znienić pastę na chipsecie na np AS5, zamiast oryginalnego kawałka gluta z nosa da to 2-3* poprawy

b/zmienić pastę i zamontować tam inne chłodzenie jak np niebieski zalman lub pentagram np-40cu, lub TR-05(sli jeśli trzeba)) to już da skok epokowy :) w temperaturze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

b/(..) lub TR-05(sli jeśli trzeba)) to już da skok epokowy :) w temperaturze

HR-5 =]

Swoją drogą gościowi conajmniej kilkukrotnie wyłożyliśmy kawe na ławe żeby przesmarował albo wymienił to chłodzenie na inne i zamontował wiatraki w budzie a temat sie ciągnie i ciągnie... a nic nowego już raczej nikt nie wymyśli :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HR-5 =]

Swoją drogą gościowi conajmniej kilkukrotnie wyłożyliśmy kawe na ławe żeby przesmarował albo wymienił to chłodzenie na inne i zamontował wiatraki w budzie a temat sie ciągnie i ciągnie... a nic nowego już raczej nikt nie wymyśli :)

.. a i ja już niczego więcej nie oczekuję , ślicznie raz jeszcze dziekuję.

Dzisiaj muszę koniecznie dysk wymienić (dramatyczny brak miejsca na starym), a w następnej kolejności zakładam wiatrak na tył , potem na przód i zmieniam chłodzenie na chipsecie na Zalman ZM-NB47J na pascie Arctic Silver 5

B-)

..........

update

.............

wentylator na tył założony , poprawa temp chipsetu o ok 4-5*C.

Teraz kolej na przód. Czy ten AF 12025 ma do podłączenia standartową wtyczkę 3pin do płyty głównej , czy coś innego ?

Edytowane przez radas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi