Skocz do zawartości
ernik

Zawieszajacy Sie Gpu?

Rekomendowane odpowiedzi

Sytuacja jest nastepujaca, grafika chodzi na standardzie (galaxy 7900gs z zalmanem). Jak zapuszcze jakas gierke mocno obciazajaca grafe to po jakims czasie ma ona dziwne przyciecia i w pewnym momencie zacina sie obraz ale po chwili sie odblokowuje. Sprawdzane na kilku sterownikach, to samo. :mur:

Co jeszcze dziwniejsze po restarcie sysu i tescie w 3dmark2005 - wynik ok. 9100 pkt. - a po tym zacieciu - ok. 7400pkt - tak jakby rdzen sie przegrzewal i standardowo obnizal swoje taktowanie (tak sie domyslam bo np. w sterach nie ma zadnych zmian czestotliwosci) - dodatkowo po tym freezie w 3dmark05 w testach 3d pokazuja sie 'niby' artefakty - obraz dziwnie przeskakuje i robia sie dziwne cienie - po restarcie kompa wszystko wraca do normy... :blink:

czy takie zachowanie grafiki moze byc powodem reklamacji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli nic nie kombinowales i tak sie samo z siebie dzieje to dawaj na gware. Pewnie sie grafa przegrzewa.

(Chociaz moglbys na poczatek przesmarowac gpu nowa pasta termiczna - ale potem jak bedziesz dawac na gware trzeba spowrotem takiego silikonowego 'gluta' nalozyc ;) )

Edytowane przez xacti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nastaly chlodniejsze dni i ... gpu przestal sie wieszac :mur:.

Zastanawiam sie powaznie nad tym, zeby rozkrecic chlodzenie i zamiast silikonowego gluta nalozyc jakiegos arctica... tylko boje sie ze w razie co moga nie uznac gwarancji :sad:.

Ale jak im wysle karte a beda akurat chlodne dni, oni potestuja i okaze sie, ze w tych warunkach jest ok? To bedzie troche lipa...

Edytowane przez ernik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jak im wysle karte a beda akurat chlodne dni, oni potestuja i okaze sie, ze w tych warunkach jest ok? To bedzie troche lipa...

W takim razie opisz zaistniałą sytuację, jeżeli okażą się kompetentni, sprawdzą ją w odpowiednich warunkach :).

Ewentualnie możesz poczekać aż temperatura "skoczy" w górę...

Swoją drogą rzeczywiście zimno się zrobiło <_<.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak okazuje sie ze nawet w chlodniejsze dni wystepuja freezy, znacznie rzadziej bo raz na kilka dni, ale jednak wystepuja... Jak byly te cieplejsze dni to raz sie zwiesila gra po 10 minutach...:mur:

W tym tygodniu wysylam grafe na serwis, mam nadzieje ze nie bedzie problemow...

Update: Karte wysle w przyszlym tygodniu bo dopiero dzisiaj udalo sie zalatwic zastepstwo dla niej...

Bede informowal jak sprawa sie rozstrzygnie...

Edytowane przez ernik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie same objawy miała moja 6800GS zanim się zacięła na amen... no może nie dokońca ale potem działała tylk ow trybie awaryjnym i z artami :( nie jestem pewien czy sie przegrzala czy porpostu szlag ja trafial ;p ale raczej to 2

Edytowane przez Nerevar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój kolega ma Zalmana 7900GS, wersje juz fabrycznie podkręconą.

Czyli tą najlepszą, z 256MB pamięci.

Przesmarowanie AS5 dało mu 5 stopni mniej w stresie. :)

Karta w stresie miała 70 stopni, a teraz 65. W te cieplejsze dni, teraz ponoć 62.

Ile masz u siebie?

Na czas grania zostaw w widnwosie Monitoring Rivy TUner, a potem zerknij na maxymalną temperaturę. :)

Karta sama w sobie się naprawdę niexle podkręca, 640MHz na rdzeniu i .. 900MHz na pamięciahc chyba. Nie zmieniał napięc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i karta wrocila z serwisu i....

1. testowali niby 4 dni i nic sie nie dzialo

2. serwisant mi powiedzial ze wprawdzie opisywane przeze mnie objawy wskazuja na przegrzewanie/uszkodzenie gpu, ale skoro u niego nic sie zlego nie dzieje nie moze wymienic karty...(i teraz mu udowodnij ze u niego nic sie nie dzialo) - opisywalem ze czasem potrafi smigac i tydzien i sie nic nie dzieje...

3. musialem zaplacic za serwis 30zl

4. wiec sie pytam czy jak zdejme radiator i gluta i zaloze jakas normalna paste to nie bedzie problemu z gwara, a on mi wypala ze jesli tak zrobie to strace gwarancje...

powiem jedno, albo dwie rzeczy

1. nigdy wiecej GALAXY - szajs jakich malo...

2. nigdy wiecej nie kupie nic w sklepie ARCHE - jak to sie reklamuja (bezproblemowa gwarancja) - taaa jasne...

teraz kombinuje co zrobic z ta karta...? :mur: doradzcie... - przesmarowac ryzykujac utrate gwary?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety, na serwisie nie ma co polegać. Ogólnie rzecz biorąc nie masz nic do stracenia, karty nie chcą przyjąć, a i tak w razie czego paste mozesz spowrotem przesmarować na tą stockową. Zresztą wątpie zeby serwisanci sie w ogóle zorientowali.

Edytowane przez Caehl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaka to jest wersja tego 7900 GS (ta tańsza z niższym zegarem, która weszła do sklepów chyba w maju ?), ja kupiłem taką do komputera w czerwcu i też mi się zawieszała na stocku, pomogło underclockowanie karty w rivatuner (chociaż takich numerów jak tobie u mnie nie robiła).

Edytowane przez Thomas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4. wiec sie pytam czy jak zdejme radiator i gluta i zaloze jakas normalna paste to nie bedzie problemu z gwara, a on mi wypala ze jesli tak zrobie to strace gwarancje...

Większej głupoty nie słyszałem.Możesz zmienić pastę i nie mogą sie dowalić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przesmaruj rdzeń, wyczyść radiator z kurzu (może być zapchany czy coś) i jak będzie działać wystaw na allegro :D I kup coś cywilizowanej firmy. To nie przypadek, że na ebay.com nie ma nic od Palita i Galaxy. Za to pełno jest EVGA, XFX, BFG, ASUS i innych. Ja obstawiam, że chłodzenie może być źle zamontowane - bo to w końcu Zalman, jeśli dobrze siedzi, to nie powinien dopuszczać do przegrzewania karty. Sprawdź jeszcze temperatury - najlepiej Ati Tool. Wiesz czym chłodzona jest większośc 7900GS? Taki ASUS 7900GS TOP - referencyjny coolerek, a fabrycznie rdzeń na 590MHz chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przesmaruj rdzeń, wyczyść radiator z kurzu (może być zapchany czy coś) i jak będzie działać wystaw na allegro :D I kup coś cywilizowanej firmy. ...

Przesmarowalem i dziala od tygodnia oki :) ... ale i tak szukam klienta (chyba znalazlem u siebie w okolicach, daje mu oprocz gwarancji ze sklepu tydzien na testniecie) - gosc napalony wiec chyba wezmie...

a w planach mam Powercolora X1950Pro 512MB ACCELERO Extreme - mialem na testach wersje 256mb i mi sie spodobal...

Wiem ze to nie duzy skok wydajnosciowy ale:

Nie widze nic sensownego w cenie 700-800 - a karty w stylu 8600GT z 128-bit szyna to IMO porazka, przyjda gierki na DX10 i karta sie zadlawi... A wydawac ponad 1000 zeta na 8800GTS jest bez sensu...

No i 7900GS poszedl do ludzi, czekam na X1950PRO...

Edytowane przez ernik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

................

powiem jedno, albo dwie rzeczy

1. nigdy wiecej GALAXY - szajs jakich malo...

...............

Generalizujesz @ernik Galxy to dobra firma w dobrych pieniadzach :)

Coz ten model pewnie jest feralny, tak jak plyta w moim opisie od sznownego ASUSA :mur:

Ja ma 6600 z chladzeniem walsnie zalamna i zlego slowa na niego nie powiem, strasznie cichy i owiewa moduly pamieci. Owszem pod wiatrakiem bialy glut, zamiast jakiejs dobrej pasty, w cieple dni temperatura dochodzi do ok~60' co nie stanowi zadnego porblemu dla karty.

Tak wiec nie generalizuj prosze, dobra firma produkujaca niezgorszy sprzed za "ludzka" cene.

Nie bede wywodzil sie teraz nad Gainwardem, co on potrafi "splodzic" :D

GALAXY dobre jest B-)

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wspomnainy tutaj typ zawieszenia się karty (kilkunastu-kilkudziesięcio sekundowy zwis samej karty bez zwisu kompa czy artefaktów) jest z reguły efektem niewyrabiana się shaderów w procesorze graficznym - czy to w wyniku podkręcania czy też słąbego chłodzenia (lub jednego i drugiego).

Przynajmniej ja tak zauważyłem na różnych kartach Nvidii od 6xxx do 8xxx.

Jak nie wyrabiają się pamięci to mamy artefakty z reguły w postaci śnieżenia, jak nie wyrabiają się ropy to mamy artefakty z reguły w postaci plam, a jak nie wyrabiają się shadery to mamy wspomniane krókei zwisy.

Podczas tego zwisu temperatura GPU spada i tym samym shadery odzyskują optymalne warunki pracy i karta/system powraca do pracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi