Skocz do zawartości
Stefan BoliMniewKrzyżu

Kierownica Dla Gracza…strata Pieniędzy Czy Inwestycja Gwarantująca świetna Zabawę.

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar kupić kierownice i chodząc po sieci, przeglądając rożne fora spotykałem zdecydowanie przeciwstawne opinie.

Jedni uważali, że kupili i mogą zdecydowanie odradzić mi ten zakup, gdyż jest to zabawa na jedynie piec minut. Nic rewelacyjnego. Inni zdecydowanie polecali mi ten zakup. Mówili, że zabawa kierownica to coś zupełnie innego jak sterowanie za pomocą klawiatury i że jeżeli ktoś lubi wyścigówki i do grania w takie gry używa klawiatury to zakup

każdej nawet tej taniej kierownicy spowoduje, że zakocha się w wyścigówkach po raz drugi.

Jeżeli ktokolwiek ma kierownicę, niech mi poradzi czy warto cos takiego kupować a jeżeli tak to, jaki model.

Słyszałem, że Logitech jest liderem. Podobno kierownica, która jest rewelacyjna i jednocześnie

nie kosztuje majątku, co ta, o której powiem za chwile jest to sprzęt właśnie tej firmy, czyli Logitech Formula Force EX.

Jest pewien niekwestionowany lider, jeżeli chodzi o ten sprzęt i jest nim: Logitech G25 Racing Wheel. Problem polega na tym, że to być może cudo kosztuje około 1000 zł.

Proszę o radę.

Edytowane przez Stefan BoliMniewKrzyżu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest od tego specjalny dział Klawiatury, myszki, joysticki itp Tam trzeba było napisać ten temat.

A jeśli chodzi o samo zagadnienie kupowania kiery, to jeśli lubisz gry samochodowe naprawde, to bez kierownicy sie nie obejdzie. Sam własnie kupuje kiere, ale to nie znaczy, że nie wiem z czym to sie je. Już miałem z nimi do czynienia. Po zakupie kiery będziesz miał ochote grać we wszystkie gry jakie juz znasz na pamieć, ale z kierą bedzie to nowe doświadczenie, jakbyś grał pierwszy raz.Moim faworytem jest Logitech Driving Force Pro potocznie zwana DFP. Za taką cene jaką można nabyć tę oto nową kierownice, nie ma snesu kupować cokolwiek innego. Radze Ci ją nawet kupić za granicą, zaoszczędzisz ponad 100zł.

Ale najgorszego szajsu nie radze kupować, bo wcale nie "zakochasz sie w wyścigówkach po raz drugi"

Edytowane przez Miazga82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Stefan BoliMniewKrzyżu, jeśli masz grać na takiej grafie jakie wyniki masz w markach pod awatarem, to nie ma sensu kupować do tego kiery, tylko jeszcze z tego powodu zęby zaczną Cię boleć. Jeśli masz lepszą grafę to DFP będzie najlepszy oczywiście do symulatorów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja nie posiadam nic wypasionego.. logitech formula force gp... jak za 120 zl za nowke to wybor super hehe :) Nie zgodze sie z tym ze to zabawka na 5 minut... jezeli sie lubi jezdzic to bedzie sie graaloo i gralo :) ja kiere kupilem wlasciwie tylko dla TDU... pozniej zaczalem grac w lfs.. gtr2.. i stwierdzam ze zabawa przednia :) raczej nigdy mi sie to nie znudzi a kiere mam od 3 miesiecy i katuje ja najrzadziej raz na 2 dni :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zaczęłem obcowanie z kierą jak wylazł MS Flight Simulator 2004. Kupiłem od kumpla za 60 zł MediaTecha Runnera... badziew nad badziewiami ale, że była dostosowana do simów lotniczych z racji nie pełnej obręczy kierownicy to brałem i się nic nie pytałem :) Gdy odpaliłem GTR1 to odleciałem na wiele godzin - dosłownie :) Trzeba było mnie wołami odciągać :) To samo od Flight Simulatora 2004... można było sobie łopatki ustawić tak jak chodziły pedały i sterowanie samolotem było nie do opisania... do czasu aż złamałem jedną z łopatek... no co zmęczenie materiału ;)

Teraz od jakiegoś czasu mam Logitecha MOMO i obecnie wymiatam nią DIRT'A i jest rewelacja. Pamiętaj od kiery można się uzależnić. Może w niektórych grach realizm sterowania jest daleki od prawdziwego ale trenując można dojść do perfekcji i robienia najlepszych czasów, jednocześnie dobrze się przy tym bawiąc. Także @Stefan kupuj kierę i rozkoszuj się nie zapomnianymi wrażeniami :)

Co do ludzi, którzy mówią, że kiera to zabawa na kilka razy to bzdura. Jak się jeździ na kierze z widoku za samochodem to z pewnością.

Edytowane przez LCC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę poszperałem po necie i dowiedziałem się, że Logitech Driving Force Pro jest przeznaczone dla PS 2. Na forach ludzie rozpisywali się, że po ściągnięciu sterów pójdzie i na PC jednak to trochę za mało żeby z czystym sumieniem wydać prawie cztery stówy.

Luknijcie chociażby tu:

http://www.komputronik.pl/Konsole_do_gier/...,id,10916,s,1/#

albo tu:

http://www.logitech.pl/local/produkt/10916

Pomyślałem, że ta kiera rzeczywiście działa na PC jak i na PS2

Więc weszłam na dział kierownic dla PC i niestety tej kierownicy tam nie ma.

Zdecydowałbym się na nią, bo ma promień skrętu 900 stopni, ale fakt, że nie wiadomo do końca jak to jest z jej działaniem pod PC sprawia, że zaczynam myśleć o innej kierownicy:

http://www.logitech.pl/local/produkt/22665

Co o niej myślicie? Nie mogę tylko znaleźć informacji czy ma 900 stopni skrętu,

a skoro takowej informacji nie umieścili to raczej nie należy się spodziewać, że kiera posiada taką możliwość.

Jeżeli tylko ktoś jest w stanie znaleźć jakąś wiarygodna informacje w sieci, że Logitech Driving Force Pro rzeczywiście może działać pod PC i nie ma ona problemów z grami na blaszaka to będzie to sprzęt, który wkrótce zakupie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Pomyślałem, że ta kiera rzeczywiście działa na PC jak i na PS2

Więc weszłam na dział kierownic dla PC i niestety tej kierownicy tam nie ma.

Zdecydowałbym się na nią, bo ma promień skrętu 900 stopni, ale fakt, że nie wiadomo do końca jak to jest z jej działaniem pod PC sprawia, że zaczynam myśleć o innej kierownicy:

Wiadomo jak z nia. Mam DFP + PC i gram juz od dluzszego czasu. W sumie bedzie gdzies 3 miesiac non stop w GTR2 i GTL. Zasysasz Profilera i masz wszystkie funkcje w kierze na PC. Dziala.

A 400 zl? Sam sie naciolem. Wejdz na Simracing.PL , zalatwia Ci za 280. W Polsce nie ma DFP , a te ktore sa i tak sprowadzono z Niemiec i kosztuja 400. Gwara niemiecka obowiazuje w PL wiec nie kombinuj , ja stracilem tak bo zamiast dac 280 , dalem 400 bo chcialem miec polska gware ( a na pytania do firm otrzymywalem pokretne i sciemniajace odpowiedzi) a okazalo sie...ze w srodku mialem wlasnie niemieckie faktury :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stefan: Kurcze, gdyby DFP nie była na PC to bym o niej nie napisał. Troche zaufania i oleju w głowie. A info szukaj w reckach a nie specyfikacjach sklepowych. http://prs.simracing.pl/index.php?ind=revi...view&iden=3

http://liga.simracing.pl/sls_commerc/index...d=DisplayFAQ#P2

http://prs.simracing.pl/index.php?ind=revi...iew&iden=40

Firekage: Dokładnie, ja sobie nową DFP sam sprowadzam z Niemiec i ze wszystkimi opłatami kosztowała mnie ona niecałe 200zł

Edytowane przez Miazga82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na wstępie chciałbym podziękować za wasze rady. Szukałem Logitech Driving Force Pro po necie i ilekroć dzwoniłem do sklepu z pytaniem, na kiedy ją sprowadzą ci odpowiadali mi, że ta kiera nie jest już produkowana. Podobnie w komputroniku, wszyscy się zarzekali, że kiera sprzedawała się rewelacyjnie i z niewiadomych przyczyn brak informacji, że jej produkcja miałaby być wznowiona. Można przyjąć, że wszyscy się zmówili i za cholerę nie chcą mi tej kiery sprzedać albo, że faktycznie maja oni rację. Zamierzam kupić, Logitech G25 Racing Wheel i mam w związku z nią kilka pytań. Ta kierownica góruje nad pozostałymi (przede wszystkim ceną), tym, że posiada sprzęgło, ręczną skrzynię biegów, podwójny, force feedback oraz 900 stopni skrętu. Wszyscy się nią zachwycają, ale nigdzie nie mogę znaleźć informacje czy sprzęgło jak i manualna skrzynia biegów będzie działała z większością gier? Jak to by było super odpalić Mafie i móc korzystać ze sprzęgła i manualnej skrzyni. Co mi po tym sprzęcie skoro będzie mało gier, w których sprzęgło będzie obsługiwane, tym bardziej, że czytałem w dwóch recenzjach ze to sprzęgło jest wyjątkowo czułe, co dodatkowo nada grze realizmu.

Cena jest po prostu skandaliczna i gdyby można było kupiłbym Logitech Driving Force jednakże fakt, że nie można tej kiery nawet sprowadzić spowodował ze już całkowicie pogodziłem się z faktem, że nie będę posiadaczem dobrej kiery za nie aż tak wielkie pieniądze.

1.Wie ktoś czy mafia obsługuje sprzęgło jak i manualna skrzynie biegów?

2.Czy to będzie rzadkość, gdy spotkam samochodówkę obsługującą zarówno manualna skrzynie jak i sprzęgło?

3.Jeżeli odpowiedz na drugie pytanie brzmi „nie” to proszę o trzy lub cztery tytuły według was obsługujących sprzęgło oraz skrzynie manualną.

To nie był by dobry interes gdybym wydał taka kasę na coś, czego nie będę w 100 procentach wykorzystywał.

Z góry serdeczne dzieki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam takie pytanie. Kupiłem kilka lat temu kierownicę MT-cośtam (MediaTech). Kosztowała wtedy ponad 300PLN, ale mniejsza z tym. Chodzi o to, że była to jakaś uniwersalna do PC/PS/czegoś tam jeszcze. Po instalacji włączyłem CMR2 i na jednym z pierwszych zakrętów ukręciłem ją. Powód: opóźnione reakcje na ruchy kierownicą - ratując się przed wyleceniem z drogi skręciłem zbyt ostro i pstyk - plastikowa blokada wyłamana.

Pytania:

1. Czy wszystkie kierownice mają opóźnienia czy tylko moja tak miała? (może zła kalibracja/sterowniki).

2. Czy nowsze kierownice mają jakieś solidne blokady/zabezpieczenia przed ukręceniem?

3. Czy sprzęt w okolicach 100PLN z hakiem nadaje się do zwykłej zabawy? np. w CMR2, Toca Race Driver, NFS (dowolna wersje) Efekty ForceFeedback itp nie są mi do szczęścia potrzebne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez komentarza

Niestety ale Miazga82 ma racje. G25 wykorzystają w pełni takie gry jak Live for Speed, Rfactor, seria gier od SimBin, Richard Burns Rally pewnie też. Jak nie grasz/nie będziesz grał w żadną z nich to nie ma sensu wydawać tyle pieniędzy na kierownice.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja generalnie ilekroć wpadam do brata mojej żony, znikamy gdzieś potajemnie i zaraz jest jazda na logi MOMO :D

strasznie zajawkowa sprawa :]

Ostatnio sporo gram w "sportówki" więc przećwiczyłem i PES6 i różne samochodowki i musze powiedzieć że ani PAD ani takie MOMO/G25 to na 111100000% nie są pieniądze wyrzucone w błoto...

PS. Ostatnio graliśmy też na kierownicy w Fife :D prze okrutna masakra :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Ktoś by przy okazji sprowadził +1 DFP :) ?

WWW.SIMRACING.PL , kontaktuj sie z czlowiekiem od DFP w temacie o niej :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem G25. Nigdy wcześniej nie miałem żadnej kierownicy. Cały czas używałem klawiatury. Moje wrażenia, gdy odpaliłem GTR2 czy LFS były wręcz nie do opisania. Spodziewałem się dużo a otrzymałem jakieś pięć razy więcej frajdy niż mogłem się tego spodziewać. Macie rację, że mafia nie pozwoli mi wydobyć, chociaż połowy możliwości tej kiery, jednak mimo to jeździłem po całym Lost Haven w wzdłuż i w szerz z uśmiechem od ucha do ucha. Zwykły zakręt, nierówność czy zatrzymywanie się na światłach dawało niebywałą wręcz satysfakcję. Gdy już myślałem, że już niczym nowym mnie ta kierownica nie zaskoczy odpaliłem LFS i zacząłem żałować, że nie kupiłem tego sprzętu wcześniej. Drogie to było jak jasna cholera, do tego stopnia, że gdy wyjmowałem tę kasę w komputroniku poczułem się nieznacznie i przez krótka chwile jakby słabo. Była to ostatnia taka kiera w sklepie i oczywiście błyszczała na wystawie wewnątrz sklepu i taki jeden koleś (stał przede mną w kolejce), na oko w moim wieku ciągle się na tą kiere patrzył. Przestraszyłem się, że to on a nie ja będzie posiadaczem tego sprzętu. Moja obawa została spotęgowana w chwili, gdy podszedł bliżej do wystawy, przeczytał cenę i spytał się czy jest to ostatni egzemplarz. Gdy sprzedawca udzielił mu odpowiedzi twierdzącej, ten zaczął intensywnie myśleć, wyjął portfel i zaczął liczyć kasę. Byłem już pewien, że ostatnie dziesięć minut, jakie spędziłem stojąc w tej kolejce zostały zmarnowane, gdyż zdawało się już być pewne, że to nie ja, ale ten koleś zabierze to cudo do domu. Gdy wreszcie podszedł do kasy, zastanawiał się chwile nad czymś, po czym spytał się czy maja GeForca 8800 gts (albo GS już nie pamiętam) firmy Asus, gdy dowiedział się, że posiadają takie modele wyłącznie firmy Palit i Galaxy ten odwrócił się spojrzał na ta kiere przez jakieś 15-20 sekund, po czym powiedział „niech będzie Palit”. Cholera poczułem niebywałą ulgę. Na moje oko wydał ta kasę z mieszanymi uczuciami, gdyż zapewne nie bez powodu tak się ślinił na ta kiere zarówno kolejce jak i przy samym sprzedawcy. Gdy po nim podszedłem do sprzedawcy, odwróciłem się, palcem pokazałem na g25 i powiedziałem „kupuje proszę zapakować”, nie mogłem się powstrzymać i nie spojrzeć na tego jegomościa (stał obok i oglądał płyty CD dostarczone razem z kartą). Zapłaciłem, wyszłem i co jakiś czas oglądałem się za moje ramie czy nie biegnie za mną z kijem i nie skorzysta z okazji by tego dnia być nie tylko właścicielem karty graficznej za tysiaka, ale i kiery o podobnej wartości. Pomyślałem, że najważniejsze to dotrzeć do samochodu a potem już pójdzie z górki. Udało się, żadnych niespodzianek, poza faktem, że zapewne zostało mi zrobione zdjęcie przez foto radar, gdyż zapomniałem zwolnić na zakręcie gdzie stała ta cholerna kamera, jechałem bez pasów a prędkość przekroczyłem dobre dwa razy. Najważniejsze jednak, że sprzęt działa i mam z niego frajdę nie do opisania.

Jeżeli ktoś ma ochotę może sobie obejrzeć tą kierę w akcji. Nagrałem film jak

grałem w GTR2 oraz Colin 05.

http://youtube.com/watch?v=3R1D3n2RreE

http://youtube.com/watch?v=OLMQSZCOW_I

Edytowane przez Stefan BoliMniewKrzyżu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Generalnie ciesze sie twoim szczesciem bo po kupnie kiery w GTR2 i GTL tez mam banana , ale przegioles z chemioterapia..wiesz cos o tym? Durne porownanie i to bardzo :mur: :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie ten ktoś raczej nie miał problemów z wypadaniem włosów. Posta poprawiłem. To było wyjątkowe nie trafne porównanie, jakie pozwoliłem sobie użyć na tym forum. Ale tak na poważnie to on naprawdę, gdy zobaczył, że „jego” kiera jest wynoszona ze sklepu przez osobę inna niż on sam zdawał się naprawdę drastycznie po[gluteus maximus]ść na zdrowiu.

Ma ktoś Toca 3? Warto w to zagrać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

O Toce 3 zapomnij > kup Toce 2 i masz to samo ale nie za 50 zl a za 20. Wiele nie tracisz , generalnie wedlug mnie ta gra nie jest na kiere nawet na pro itd.

GTR2 + fizyka by Simracing.PL

GT Legends

rFactor + mody

LFS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak mi troche głupio podłaczac sie do tego tematu z pytniem o kierownice znacznie tańsze ale...

Logitech WingMan Formula Vibration Feedback Wheel za ok 150 zł

czy

Logitech Formula Force EX za ok 250 zł

czy te kierownice róznią się specjalnie czymś prócz tego ze jedna ma gumowe a druga plastikowe kólko??

czy warto dopłacać stówę do Force EX?

pzdr

PS.

jak tak czytam opinie o tych kierach to Force EX jest wyraźnie lepszej jakości, funkcjonalnie chyba specjalnie się nie różnią...

Edytowane przez welyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

250 za F EX? Uzywany DFP...Nic z "samogwautem" ... czyli zadne Vibration Feedback. A w tej cenie to chyba wolalbym Saiteka R440 :| jesli ma byc nowy :|

Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szkoda kasy na kiere do nfs, cmr. lepiej dobrego pada kup.

Właśnie ja też miałem zamiar kupić:

http://1klik.pl/sklep/Kierownice/Kierownic...4/c113/p664396/

ale do NFS Underground-a, faktycznie nie opłaca się kupować kiery do tej gry?

Wiem że to nie symulator ale bardzo lubię w to grać i myślałem że może z LDF będzie się jeździło lepiej.

Edytowane przez wwe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi