selekta Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 Witam w chwili obecnej posiadam w kompie zasialcz chieftec 360wat i monitor lampowy 21cali. Zamierzam do tego dokupić ups który utrzyma mi to do 5 minut(nie dłużej) w razie zaniku napięcia i zastanawiam się czy 400va wystarczy? czy muszę zakupić 600va?? po prostu nie chcę wywalać za dużo kasy na ups a nie za bardzi się na tym znam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 400VA na pewno wystarczy, może nawet mniej, ale trzeba sprawdzić ile pobiera monitor (tabliczka znamionowa) i komputer (jakiś kalkulator w necie). W danych UPS-a masz wykres/tabelkę która pokazuje jak długo trzyma dany model przy jakim obciążeniu - wbrew pozorom nie jest to do końca zależne od mocy UPSa, tylko raczej od pojemności zamontowanego akumulatora. :blink: ... na prawdę masz lampowy monitor? ... wooow :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweł.s Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 500va wytrzyma Ci nawet 25 minut (kupiłem wczoraj do firmy) więc spokojnie te 400 możesz kupić i nie będziesz się niczym martwił. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 Gdziesz czytalem ze niektore UPSy gryza sie z Aktywnym PFC zasilek, jak to naprawde jest?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 Gdziesz czytalem ze niektore UPSy gryza sie z Aktywnym PFC zasilek, jak to naprawde jest?? Z tego co wiem potrafią... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 nie przystosowany UPS (sinusoida przybliżona) może nawet uszkodzić zasilacz z PFC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Decho Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 nie przystosowany UPS (sinusoida przybliżona) może nawet uszkodzić zasilacz z PFC Nie mam argumentów przeciw. Ale doświadczenie mówi mi że to bzdura. Polecam artukuł: http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/sub/articlear_136573.html O ile nie mam najlepszego zdania o chip , to jednak fakt to fakty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 (edytowane) Nie mam argumentów przeciw. Ale doświadczenie mówi mi że to bzdura. Polecam artukuł: http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/sub/articlear_136573.html O ile nie mam najlepszego zdania o chip , to jednak fakt to fakty. no tu się powołałem na własne doświadczenie, Topower p5 400 u12 + APC = uszkodzenie zasilacza żeby było tego mało wystąpiło to dwa razy pierwszy po zakupie UPS-a i drugi po tym jak zasilacz wrócił z gwarancji, potem juz nie próbowałem podłączać tych dwóch razem, bo trudno było by wytłumaczyć wysyłając na na gwarancje Edytowane 11 Lipca 2007 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 Ciężko mi to przyznać ( :D ) ale Zawadaki ma rację, niektóre badziewne (lub stare) UPSy generują na wyjściu przebieg prostokątno-trapezowy ("przybliżona sinusoida", he he), który powoduje "ogłupienie" aktywnego PFC i może (ale nie musi) doprowadzić do uszkodzenia zasiłki lub samego UPSa. Problemu nie ma gdy sinusoida jest wytwarzana przy użyciu PWM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 No dobra skoro jest tak to mozecie zapodac ktore konkretnie UPSy sa odpowiednie do zasilke z Aktywnym PFC. Moze ktorys z forumowiczow co sie orientuje w temacie zrobi liste UPSow ktore sie nie gryza z nowymi zasilkami. Temat by sie potem przykleilo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 (edytowane) No dobra skoro jest tak to mozecie zapodac ktore konkretnie UPSy sa odpowiednie do zasilke z Aktywnym PFC. Moze ktorys z forumowiczow co sie orientuje w temacie zrobi liste UPSow ktore sie nie gryza z nowymi zasilkami. Temat by sie potem przykleilo. Ever ECO i DUO na pewno bo używam obu z zasilaczami z aktywnym PFC i działają, choć wersje DUO odradzam ma zawyżone parametry i można się zdziwić Edytowane 11 Lipca 2007 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Decho Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 no tu się powołałem na własne doświadczenie, Topower p5 400 u12 + APC = uszkodzenie zasilacza żeby było tego mało wystąpiło to dwa razy pierwszy po zakupie UPS-a i drugi po tym jak zasilacz wrócił z gwarancji, potem juz nie próbowałem podłączać tych dwóch razem, bo trudno było by wytłumaczyć wysyłając na na gwarancje Nie będę się spierał że to niemożliwe. Przytoczę tylko 2 przypadki: 1. Komp padł (dokładnie procek PII300) - więc został wymieniony, (myślę przypadek - zdarza się) po tygodniu padła płyta - wymieniłem płytę po tygodniu padł dysk - wysłałem do naprawy wrócił nowy, po tygodniu spalił się dysk. Okazało się że walnięty był zasilacz i to w taki głupi sposób że on sam działał a rozwalał inne elementy. Dziwne ale prawdziwe. Być może u Ciebie to wina na lini UPS-ZASILACZ ale może taki felerny zasilacz był. 2. Do UPS-a nie zaleca się (o ile nie zabrania) podłączania elementów indukcyjnych - tak czytałem. Chodzi tu o np. drukarki igłowe i inne tego typu urządzenia. Jednak również nie wolno podłączać tzw listw typu ACAR itp. (zwykłe rozgałęźniki można). Prawidłowe podłączenie powinno wyglądać tak: 1. Gniazdko w scianie -> Listwa 2. listwa ACAR (lub inna z filtrami) -> UPS, drukarki i inne urządzenia dużej mocy 3. UPS -> Komputer, monitor i inne pierdółki. Ważne jest też jak kolega wcześniej wspomniał rodzaj UPS-a (sinusoida na wyjściu czy piła). Ja używam APC Smart 700 i od kilku 7 lat nic mi się nie przydarzyło. Nawet nie wiem czy mam sinusoidę czy nie. Ale w pracy mam kilka innych UPS-ów starych i tanich które mają piłę na wyjściu, i kompy działają prawidłowo i te nowe i te stare. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 (edytowane) dwa razy tak samo felerny zasilacz ? za każdym razem dostawałem nowy, wiem bo miały inne numery seryjne i nie mały śladów mojego użytkowania (np: ślady po kleju z zacisków na kable, rysy na lakierze itd..) do UPS był podłączony tylko komputer i monitor LCD (nie było więcej gniazd w UPS żeby coś jeszcze podłączyć) PS. UPS był podłączone bezpośrednio do gniazda w ścianie (z bolcem) budynek stoi na osiedlu które ma 4 lata a sam stoi 2 lata więc cała instalacja od stacji do gniazdka jest nowa (budynek to domek jednorodzinny którego budowę nadzorowałem od momentu prac geodezyjnych do zamontowania gniazdek z ścianie wiec jest paranoicznie idealnie ze strony technicznej) Edytowane 11 Lipca 2007 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 Przy wyborze UPSa należy też zwrócić uwagę na jego sposób wchodzenia i wychodzenia z trybu podtrzymania: 1. "On-line" - brak przełączania, UPS cały czas jedzie z akumulatora, który jest doładowywany z sieci (najlepsze) 2. "Line-Interactive" - przełączenia następują synchronicznie z fazą w sieci (standard) 3. "Off-line" - zabytki/badziewia - przełączenia następują bez uwzględnienia fazy sieci, co powoduje przepięcia/przetężenia oraz grozi uszkodzeniem sprzętu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Decho Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 Tak jak pisałem, nie mówię że to niemożliwe. Być może faktycznie to był problem współpracy UPS-a i zasilacza. Chodzi mi tylko oto, że po pierwsze różne rzeczy się czasami zdarzają i po drugie, że do tej pory nie spotkałem się z takim przypadkiem a mam różne UPS-y i różne zasilacze w firmie. Ale wracając do tematu Gdziesz czytalem ze niektore UPSy gryza sie z Aktywnym PFC zasilek, jak to naprawde jest?? Być może i się gryzą, ja się z takim czymś nie spotkałem a sporo różnego sprzętu już widziałem. Ale nie mówię że to jest niemożliwe, po prostu nie bardzo chce mi się w to wierzyć (brak takich doświadczeń z mojej strony). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
selekta Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 Też mi się coś nie chcę wierzyć, że ups niszczy zasilacz- było by to trochę nielogiczne bo jego zadaniem jest ochrona zasilacza i komputera, a nie jego "spalenie". Firmy, które produkują ups'y napewno przeprowadzają jakieś testy co do jakości ich urządzeń:) swoją drogą jak piorun walnie w linie energetyczną lub lelektrownia pośle zamiast 220-240v 360 lub więcej to żaden zasilacz czy ups nie uchroni sprzętu. Ja zdecydowałem się na zakup ups'a "Pojemność VA/W: 1000VA/600 Watt " z dwoma gniazdami nowy na 24miesięcznej gwarancji. Po powrocie z urlopu powinienem go już mieć i zobaczę co i jak. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shake Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 No dobra skoro jest tak to mozecie zapodac ktore konkretnie UPSy sa odpowiednie do zasilke z Aktywnym PFC. Moze ktorys z forumowiczow co sie orientuje w temacie zrobi liste UPSow ktore sie nie gryza z nowymi zasilkami. Temat by sie potem przykleilo. Mam zasilacz Be Quiet! Straight Power E5 550W (oczywiście ma aktywny PFC) - od tygodnia przeszło chodzi bez problemu z APC Back-UPS RS 1000VA. Co by rozjaśnić ile mocy pobiera mój sprzęt: AMD X2 3800@4600, ATI 1950Pro 512mb, 2GB ramu, 2xHDD, 1DVD, SB X-Fi, mnóstwo rzeczy na usb + LCD 17 Nec 70GX2 + Ruter ADSL USR 9108 i to wszystko w desktopie pobiera około 150-160W wg PowerChute'a APC. Podczas grania pobór mocy oscyluje w granicach 200-220W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 18 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2007 (edytowane) Potrzebuję szybkiej pomocy, komp biurowy (jakiś cielak 2.0, bez grafy) + do tego monitor 17" crt, czy taki ups wystarczy? http://www.agito.pl/product/12754?cid=1 lub też http://www.agito.pl/product/12924?cid=1 Czym one się różnią oprócz 2 dodatkowych gniazd (bez podtrzymania, kto to w ogóle wymyślił?), kabelkiem komunikacji (RS vs USB) i bezpiecznikiem (ten drugi nie ma w ogóle?) edit: i 3 letnią gwarancją na ten drugi? Edytowane 18 Lipca 2007 przez Barthezzo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 19 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2007 Potrzebuję szybkiej pomocy, komp biurowy (jakiś cielak 2.0, bez grafy) + do tego monitor 17" crt, czy taki ups wystarczy? http://www.agito.pl/product/12754?cid=1 lub też http://www.agito.pl/product/12924?cid=1 Czym one się różnią oprócz 2 dodatkowych gniazd (bez podtrzymania, kto to w ogóle wymyślił?), kabelkiem komunikacji (RS vs USB) i bezpiecznikiem (ten drugi nie ma w ogóle?) edit: i 3 letnią gwarancją na ten drugi? DUO to mocono budżetowa konstrukcja o znacznie przeszacowanych możliwościach, trzymaj się daleko od tego... PS. oba mają bezpieczniki :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...