Skocz do zawartości
karaluch

Power Station Za 25tys.

Rekomendowane odpowiedzi

Mam za zadanie skompletować zestaw do obliczeń matematycznych 3D i chciałbym abyście podzielili się swoimi doświadczeniami z takim sprzętem. Sprzęt powstanie za jakieś pół roku!

Założenia:

1. Duża ilość ramu (min 16gb - 8x2GB)

2. Mocne procesory (min to 2x core duo)

3. Płyta z PCI-E x8 dla karty graficznej (klasa GeForce 8500)

4. Szybkie duże dyski (min 2TB) zamontowane na stałe (hotswap zbędny)

5. Obudowa tower (ewentualnie Rack 3-4U)

Fundusze:

24tys. zł brutto

Platforma Intel wersja 1:

1. Płyta główna: Intel Workstation Board Veronia S5000XVN - 6xSATA - PCI-E x16 [max 32GB]

2. Procesor: 2x Dual-Core Intel Xeon Processor 5080 - 3,73 GHz; Passive

3. Pamięć: 8x Kingston 2GB 667MHz DDR2 ECC Fully Buffered CL5 DIMM Dual Rank, x4

4. Obudowa: Intel SC5400 BASE Riggins 2

5. Obudowa akcesoria: Kosz do 4 dysków SAS/SATA/SCSI do obudów SC5400

6. Dysk twardy: 4x Seagate 1 TB Barracuda ES (32MB, Serial ATA II)

7*. Karta graficzna: GeForce 8500 GT Asus Silent 512MB HDTV & DVI (PCI-E)

8*. CD-Rom: Asus DVD+/-RW DRW-1814BL LightScribe BOX black

9*. Monitor: 19" BenQ FP93GP srebrno-czarny

10*. Klawiatura: Logitech Classic Keyboard

11*. Myszka: Logitech MX400 Performance Laser Mouse

(* standard dla wszystkich wersji jakieś 1.5tys zł brutto)

Razem 22tys. brutto

Ale następnego dnia urodził się pomysł na Intel wersje 2:

1. Płyta główna: Supermicro X7DB8+ - 6xSATA/SCSI Ultra320 - PCI-E x8 [max 64GB]

2. Procesor: Quad-Core Intel Xeon Processor 5365 - 3,00 GHz; Passive

3. Pamięć: 16x Kingston 2GB 667MHz DDR2 ECC Fully Buffered CL5 DIMM Dual Rank, x4

4. Obudowa: Supermicro CSE-745S2-800

Uwagi do tej wersji:

Płytka jest genialna dla tych zastosowań bo jest 16banków, więc można do niej tanim kosztem załadować 32GB (dla niezorientowanych kość 2GB ECC kosztuje 600zł, z kość 4GB kosztuje 4000 zł !!). Do tego płytka posiada nowoczesny chipset obsługujący Xeony wersji 5300, wiec można załadować do niej taniego quad-corowca, z tym że te dostępne na dziś z zegarem 2.66 to mało. Programy liczące pracują na 100% procesora z adresowaniem jak największej ilości ramu (ilość ramu to ograniczenie dokładności, a szybkość procesora to szybkość obliczeń).

Uwaga na temat procesora Intel: Jeszcze nie wiem na co się zdecydować 2x Dual-Core Intel Xeon Processor 5080 3,73 GHz czy na Quad-Core Intel Xeon Processor 5365 3,00 GHz. Tych Xeonów 5365 3,00GHz nie ma jeszcze w Polsce więc nie mam ceny aby wiedzieć czy starczy na takie 2 czy tylko na 1. W idealnym przypadku wsadzę takie 2, jak nie starczy kasy to tylko 1 a drugi dokupi się za jakiś czas. Brakuje testów, w których walczyłyby 2x duale 3,73 z 1 quadem 3,00.

Uwaga na temat procesora 2: Wiem, że kiedyś Opterony były wydajniejsze od Xeonów bo miały kontroler pamięci, szybką magistrale i każdy z procesorów miał własną pamięć. Teraz jednak zupełnie nie mam rozeznania bo Xeony seria 5100 czy 5300 mają szybszą magistrale i są taktowane lepszymi zegarami. Do tego nie rozumiem dlaczego Opterony są takie drogie, bo chyba 8tys za procesor 2corowy 2.8GHz to dużo?!

Uwaga na temat obudowy: W zestawie Intel 1 zastosowałem polecaną przez intela fajną obudowę, ma dobrą cenę i zadowalające parametry, np. takie jak 1 zasilacz i brak zbędnych kieszeni hotswap. Jednak Supermicro zaleca zastosowanie ich obudowy dla tej płyty głównej, która jest niepotrzebnie droga i a do tego nie ma jak zainstalować dysków na stałe. Zastanawiam się nad jakimś zamiennikiem klasy tego intela, o którym pisałem wcześniej.

Uwaga na temat dysków: Zastosowałem 4 dyski SataII z buforem 32MB i co najważniejsze prędkością zapisu 130MB (Seagate 1 TB Barracuda ES) ale zastanawiam się przy okazji płyty głównej z SCSI Ultra 320 czy nie zastosować dodatkowego dysku 73GB 15K obrotów z transferem wewnętrznym 160MB (Seagate Cheetah X15K.5 73 GB (80-pin) ST373455LC) tylko dla systemu.

AMD wersja 1:

(w trakcie opracowywania)

Edytowane przez karaluch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na wstępie - skoro sprzęt ma powstac dopiero za pół roku to nie warto go już dziś planować .

Za pół roku dużo się pozmienia ( AMD na dobre wprowadzi K10 , Intel wrzuci całą gamę CPU 45nm - Penryn , Wolfdale , Yorkfileld itp. ) .

DDR3 pewno będzie tańsze i o lepszych parametrach .

Tyle jeżeli chodzi o narzekanie .

Teraz parę porad -

Chyba Lepiej brać Xeon Quad , ten DX 3,73 Ghz to chyba stary Irwindale ( Netburst etc. ) , w dodadku chyba na FSB 800 , Quad pewno pracuje na FSB 1066 lub 1333 - do tego to 2 sklejone Conroe .

Nie wiem jak wygląda sprawa wydajności NB vs. Conroe w przypadku serwerów i stacji roboczych , w desktopach Conroe to był/jest duży krok na przód jeżeli chodzi o wydajność .

Co do HDD , w USA koszt 1 TB HDD to ~ 360 $, na PLN wychodzi jakieś 1 000 zł , dodać do tego VAT , cło itp. pewno wyjdzie 1 500 jak nic , czyl;i jakieś 6 k zł za same dyski ,a ty chcesz za 1,5 zł monitor 19" , VGA , mysz , klawe i cdrom .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Platformy AMD nie masz raczej co opracowywać, Intel zawsze był lepszy w czystych kalkulacjach, do profesjonalnych zastosowań.

Zestaw nr 1 mi się bardzo podoba, ale dwójka również niczego sobie.

Nie da sie połaczyć 2x corequad?

Proponuje popytać się na forum max3d.pl w dziale hardware. Być może nzajdą się tam posiadacze jakieś farmy, powiedmzy 64x Xeon 2,2GHz.

Gotowe zestawy to z reguły dobre propozycje.

Myślałeś nad propozycjami Apple`a?

Ps: Przydałby mi się taki kompik do renderowania w 3d maxie, maya i lightwave oraz taka ilośc rmau do pracy w photoshopie.

Edytowane przez Pussik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do reyden: Ceny aż tak nie spadają w klasie serwery aby cie cena strasznie przejmować, wiem jedno 6miesięcy trwa realizacja takiego zamówienia i muszę na dziś (lipiec-sierpień) ustalić specyfikacje. Po za tym trzeba dokładnie przemyśleć każde z rozwiązań. W tej chwili jestem w 80% zdecydowany na Intela. Z bardzo dużą przewaga dla zestawu 2xquad-core 3.0 z tym, że nie wiem ile te procesory kosztują, pewnie za kilka miesięcy cena spadnie tak aby wyszło wspomniane 25tys. A co do tych dysków to cena na runku to 1400zł sztuka a ja się rozpędziłem z tymi gwiazdkami. 1.5 tys to za [ciach!]łki :) a dyski to 6tys. Kolejna sprawa to DDR3, w serwerach niedoczekano się jeszcze pamięci na magistrali 800 wiec nie sądzę aby w przeciągu roku znalazły się jakieś płytki, które pociągną takie pamięci!

Co do gotowców i Apple to chyba nie mamy takich pieniędzy, zastanawiam się jeszcze nad Sun-em ale teraz zajmuję się własnym zestawem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Platformy AMD nie masz raczej co opracowywać, Intel zawsze był lepszy w czystych kalkulacjach, do profesjonalnych zastosowań.

Zestaw nr 1 mi się bardzo podoba, ale dwójka również niczego sobie.

Nie da sie połaczyć 2x corequad?

Proponuje popytać się na forum max3d.pl w dziale hardware. Być może nzajdą się tam posiadacze jakieś farmy, powiedmzy 64x Xeon 2,2GHz.

Gotowe zestawy to z reguły dobre propozycje.

Myślałeś nad propozycjami Apple`a?

Ps: Przydałby mi się taki kompik do renderowania w 3d maxie, maya i lightwave oraz taka ilośc rmau do pracy w photoshopie.

Nie zawsze - a uniwerku Maxa Plancka kolega używał Athlonów/Opteronów Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja wiedza jest troszeczkę już nie aktualna i odnosi się do sytuacji gdy walczyły procesory 1-corowe. Wówczas to Opterony miały dużą przewagę z uwagi na zintegrowany kontroler pamięci i szeroką szynę (HyperTransport), a w dodatku każdy procesor miał własną pamięć i pamięci ewentualnie mogły komunikować się między sobą.

Opteron (sytuacja z 2005-2006): Pamięć - Procesor - Chipset - Procesor - Pamięć

Xeon (sytuacja z 2005-2006): Procesor - Procesor - Chipset - Pamięć

Tera jednak jest nieco inaczej. Intel ma bardzo wydajne 2 i 4-corowe procesory, które chodzą na bardzo wysokich magistralach. Przypominam ze seria 5300 i 5100 chodzą na 1333, a najszybsze pamięci DDR2 ECC chodzą tylko na 667. Wiecie może jak teraz wygląda rozgrywka w układzie 4-corowym bo najmocniejszy Alhlon64 x2 jest tłem dla Xeon-a 5365

Nie wiem czy to przypadek ale Apple swoje najmocniejsze maszyny buduję właśnie na Intelu !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi