Jump to content

Recommended Posts

pamietam kolo 2000r byl wysyp padajacych IBM produkowanych na wegrzech ale chyba nawet to nie mialo takiej skali

 

tez odnosicie takie wrazenia?

A całej serii Fujitsku na waliwych chipach Cirrrusa to nie pamietasz ?

Gdzie wtedy Fujitsu wycowało sie z 3 letniej gwary ( i inni producenci poszli za nim .. ) a trwało to dobre 2 lata zanim znowu wróciła 36 miesieczna gwara...

 

Zreszta z 2 strony zobacz ze ilosc Gbit /cal robi sie coraz wieksza i odsetek uszkodzonych dysków tez wzrasta liniowo....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możliwe są 2 opcje: uszkodzenie danych smart na hdd/uszkodzenie firmware albo coś się dzieje na łączu z dyskiem, np: używasz "przejściówki" na SATA, masz skopane stery do chipsetu, uszkodzony kontroler, uszkodzony/niewłaściwy bios MB, wirus albo antywirus.

 

Jeśli wcześniej smart "działał", to sprawdź dysk na inym kompie - jeśli bez zmian to w grę wchodzi raczej tylko uszkodzenie hdd.

 

Czy reklamowac? powinni to uznac, ponieważ uszkodzenie "ukrytych" obszarów dysku może w krótkim czasie go uśmiercic lub spowodowac niestabilne zachowanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobiłem sobie właśnie małą analizę i wyszło takie coś:

Dołączona grafikaDołączona grafika

No i teraz martwi mnie parametr C8 którym tak straszycie. Dysk jest prawie nowy, śmiga zacnie, na gwarancji jeszcze 2.5 roku, więc zastanawiam się co robić. Mogę poczekać i zobaczyć jak się sytuacja rozwinie (czy błędów przybędzie czy nie- o tym dlaczego za moment). Mogę też próbować od razu wymieniać na gwarancji, ale jak mam to umotywować? "Dysk działa super ale koledzy na forum mówili, że mam wymienić"? :wink:

 

Czy tego typu błędy mogą mieć miejsce w przypadku używania lapcia w warunkach "nietypowych"- czasem używam go jadąc samochodem, więc obija się nieco- może to powoduje ten błąd? Dlatego też chcę poczekać i zobaczyć, czy kolejny raz błąd się pojawi dopiero po takim "obijaniu się".

 

Co radzicie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

 

Od jakiegos czasu moj dysk zachowuje sie conajmniej dziwnie ...

Co jakis czas plyta go nie widzi, sam system dlugo sie instaluje (w sobote przesiadlem sie na P45)

Kilka kabelkow sata juz uwalil ...

 

Ponizej zamieszczam screen ukazujacy kondycje w/w dysku, za sugestie bede ogromnie widzieczny

 

HDD

Share this post


Link to post
Share on other sites

mendelmax: zmień sobie hdd na ssd ;)

Bez wątpienia SSD znajdzie się w następnym lapciu, ale tego planuję używać jeszcze ok. 1.5 roku, więc póki co wolę skupić się na tym, co już mam :wink:

 

Przychodzi mi jeszcze jedna rzecz do głowy- z samego początku partition magic zrobił mi w nim kaszanę z partycjami, więc może stąd "write error"?

Bo jak mówiłem, ogólnie dysk prawie nowy, śmiga super, a tu taki błąd? :blink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

czy ktos wie co oznacza ten blad ?

 

Dołączona grafika

 

dysk samsung f1 1tb

dodam ze to dzisiaj wyskoczylo mi po zmianie karty gtf ... :D

ale kabelki sata dociskalem nawet wymienilem,

uzywam programu ready drive plus do niepodpisanych sterownikow ktory costam zapisuje w bootsektorze

 

dysk chodzi bez najmniejszych problemow jak narazie nic zlego nie odczuwam

Edited by hanti

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hanti spotkałem sie z takim błedem w RAID 0 na intelu.. na jedym z dysków wyskoczyło cos takiego..

Zadnych dziwnych zwiech strat danych nic --dysk pracuje normalnie do dzis dnia a juz mineło 0.5 roku. Jedynie kontroler raid pyta przy kazdym uruchomieniu o backup..

Dyski HD322HJ...

 

Jest sporo informacji w necie ze w Samsungach pokazuje sie B8... i nikomu jeszcze twardy nie padł...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hanti spotkałem sie z takim błedem w RAID 0 na intelu.. na jedym z dysków wyskoczyło cos takiego..

Zadnych dziwnych zwiech strat danych nic --dysk pracuje normalnie do dzis dnia a juz mineło 0.5 roku. Jedynie kontroler raid pyta przy kazdym uruchomieniu o backup..

Dyski HD322HJ...

 

Jest sporo informacji w necie ze w Samsungach pokazuje sie B8... i nikomu jeszcze twardy nie padł...

good bo wlasnie to mi wyskoczylo jak karta grf wymienilem i nie chcial komp wstac tylko pikal itp pare razy probowalem restart pewnie wtedy cos sie moglo w smarcie pomieszac, te jedyne bledy co na screenie na samym dole ze write musialy wlasnie wtedy powstac, do tej pory ciagle te same liczby zadna ilosc bledow nie rosnie ani nic.

w sumie uspokoiles mnie ale w razie czego robie najnowszy backup waznych plikow na dvd ;p

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

Do niedawna posiadałem tylko jeden dysk: WD 320GB AAKS

 

Dołączona grafika

 

Czyli SMART pokazuje że wszystko jest ok. Dysk także podczas pracy nie sprawia żadnych problemów

 

Niedawno kupiłem drugi dysk WD 640GB AAKS

 

Dołączona grafika

 

I tu zaczynają się problemy. Dysk ścina się pod obciążeniem i zawiesza komputer. Odczyt HD Tune:

 

Dołączona grafika

 

 

Parametr Ultra DMA CRC Error Count wskazuje najprawdopodobniej na problem z taśmą, ale:

 

1) Sprawdzałem dysk na 6 różnych taśmach (w tym na taśmie od starego dysku) i dalej to samo

2) Dysk sprawdzany był na wszystkich portach SATA na płycie głównej - j.w.

3) Dysk testowany był na innych komputerach z moją taśmą i chodzi ok

 

Dysk wymieniłem w serwisie na nowy, ale niestety jest dalej to samo. Wczoraj znowu oddałem dysk do serwisu, ale wygląda na to że jego elektronika jest w porządku bo chodzi dobrze na innych komputerach

 

Czy możliwe jest że mam uszkodzony kontroler SATA na płycie głównej, mimo tego że stary dysk chodzi ok?

Share this post


Link to post
Share on other sites

...

3) Dysk testowany był na innych komputerach z moją taśmą i chodzi ok

 

Dysk wymieniłem w serwisie na nowy, ale niestety jest dalej to samo. Wczoraj znowu oddałem dysk do serwisu, ale wygląda na to że jego elektronika jest w porządku bo chodzi dobrze na innych komputerach

 

Czy możliwe jest że mam uszkodzony kontroler SATA na płycie głównej, mimo tego że stary dysk chodzi ok?

Wygląda na problemy z zasilaniem -> C0>0. Albo zasiłka nie wyrabia, albo problem sprawiają badziewne wtyczki.

Starszy dysk może być mniej "wrażliwy" na jakość zasilania i dlatego działa ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zasilacz jest nowy (kupiony 2 tygodnie temu) - BE QUIET 450W

 

Przeglądając zrzuty SMART z różnych dysków widzę że ta wartość: C0 Power Off Retract Count zawsze wynosi więcej niż 0

 

Czy aby na pewno świadczy ona o problemach z zasilaczem?

 

Napięcia zasilacza wynoszą:

+3,3V = 3,35V

+12V = 12,40V

+5V = 4,92V

 

Wygląda to więc w miarę dobrze. Stabilność systemu bez tego problematycznego dysku także jest dobra

Share this post


Link to post
Share on other sites

C0>0 oznacza zaniki zasilania lub spadek zasilania, który został uznany za zanik.

Konkretnie: awaryjne parkowanie głowic.

 

Skoro dysk na innym kompie działa prawidłowo, tzn że jest sprawny -> problem jest u Ciebie.

Pomiary napięć nie przesądzają o sprawności zasilacza, dają jedynie większą pewność ale <100%

Mogą to być wtyczki.

 

Inna wersja, pomijając kwestie zasilania: błędy CRC na sprawnym dysku i kablach oznaczać mogą:

- oc kontrolera sata

- włączone SSC (spread spectrum clocking)

- niekompatybilność w trybie SATA2 (FW dysku, bios MB, sterowniki)

- w rzadkich przypadkach problemy z zakłóceniami (np. z powodu wadliwych połączeń masy w kompie/zasilaczu)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za rady

 

Jeśli chodzi o parametr C0, jak widać na starym dysku mam wartość 395 , na nowym po kilkugodzinnej pracy jest już 5 - czy występowanie czegoś takiego jest już podstawą do reklamacji zasilacza?

 

Oc kontrolera SATA - sprzęt nie był nigdy kręcony, w grę wchodziłoby tylko uszkodzenie tego kontrolera. Ale czy możliwe jest aby na uszkodzonym kontrolerze SATA jeden dysk pracował prawidłowo a drugi już nie?

 

SSC - niestety nie znalazłem takiej opcji w BIOSIE, jedyne co było to "DISABLE UNUSED PCI CLOCK" - zmieniłem na tak, ale jako że dysk oddałem do serwisu więc nie mam jak sprawdzić laugh.gif

 

Problemem może też być chyba konflikt między firmware dysku a kontrolerem SATA.

 

Z możliwości jakie mi pozostały to oddanie do serwisu płyty głównej lub zasilacza, a może obydwu na raz icon_sad3.gif (czyli miesiąc bez kompa)

 

Tomazzi co byś poradził w tej sytuacji?

Share this post


Link to post
Share on other sites

SSC - niestety nie znalazłem takiej opcji w BIOSIE

... bo chodzi o SSC dysku - na stronie WD masz instrukcję z ustawieniami zworek.

Niektóre biosy także oferują opcję pod tytułem "SATA kontroler SSC", lub wykrywają to automatzycznie.

 

Nie należy mylić z ustawieniem "Spread Spectrum Clocking" dotyczącym CPU (inna zakładka w biosie) ;)

 

Sata1 też warto spróbować.

 

Kwazor: scan sectorów nic nie da, ponieważ błędy CRC dotyczą połączenia kontroler<->dysk i nie mają nic wspólnego z błędami na powierzchni talerza ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Heh, a więc to o zworki chodziło :oops:

 

Na razie nie mam tego jak sprawdzić - jak tylko odbiorę dysk z serwisu to na pewno wypróbuje wyłączenie SSC i/lub ograniczenie do SATA1

 

Tomazzi, widzę że orientujesz się o co w tym chodzi - proszę odpowiedz na 2 pytania:

 

1) Czy wartość parametru SMART: C0 Power off retract count wynoszącego więcej niż 0 jest podstawą do reklamacji zasilacza?

 

2) Czy możliwe jest aby na uszkodzonym kontrolerze SATA płyty głównej jeden dysk pracował prawidłowo a drugi już nie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

1) nie, ponieważ nie udowodnisz bezpośredniego związku - np. dlatego, że C0 może oznaczać odłączenie kieszeni z dyskiem podczas pracy. ;)

btw, jest też pewien "haczyk" związany z zasilaczem: "normalny" zanik zasilania nie powoduje zazwyczaj błędów C0, ponieważ dobry zasilacz podtrzymuje zasilanie przez pewien czas od zaniku, co wystarcza do poprawnego zakończenia pracy dysku.

2) "uszkodzenie" to tak szerokie pojęcie, że nie można z pełną odpowiedzialnością potwierdzić bądź zaprzeczyć tej teorii :rolleyes: Jeśli przyjąć że problem leży po stronie mobo, to już raczej winny jest bios kontrolera.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W podglądzie zdarzeń zauważyłem dziwne komunikaty:

 

Przede wszystkim w momencie kopiowania danych z/do dysku 640GB pojawia się cała masa błędów:

 

"Sterownik wykrył błąd kontrolera na \Device\Harddisk1\D" (Identyfikator zdarzenia: 11 ; źródło: disk) - w momencie kopiowania dużego pliku sypnęło kilkaset tego typu błędów w podglądzie zdarzeń

 

Oprócz tego znacznie rzadziej pojawiają się też błędy:

 

"Nie można uruchomić usługi HDD Information Service z powodu następującego błędu: Nie można odnaleźć określonego pliku" (Identyfikator zdarzenia: 7000 ; źródło: Service Control Manager)

 

"Model DCOM odebrał błąd: Nie można odnaleźć określonego pliku. podczas próby uruchomienia usługi HDDSvc z argumentami "-Service" w celu uruchomienia serwera" (Identyfikator zdarzenia: 10005 ; źródło: DCOM)

 

"Urządzenie \Device\Ide\IdePort5 nie odpowiedziało w ramach ustalonego limitu czasu: (Identyfikator zdarzenia: 9 ; źródło: atapi)

 

Z pewnością te komunikaty mają związek z problemami opisanymi przez mnie w poprzednich postach, ale niestety nie umiem ich interpretować

 

Macie jakieś pomysły?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za rady

 

Dysku jeszcze nie odzyskałem z serwisu, ale patrząc na ustawienia zworek dysku podane na stronie internetowej to miałem SSC cały czas wyłączone. Pozostała jeszcze opcja SATA1

 

Wydaje mi się że przyczyny moich problemów mogą być w tej sytuacji dwie:

 

1) Konflikt firmware dysku twardego z BIOSem kontrolera SATA płyty głównej - ale teorię tą obala chyba fakt że znajomy z innego forum mając identyczny problem co ja (ta sama płyta, ten sam dysk) wymienił dysk na Samsunga, lecz to problemu nie rozwiązało

 

2) Problem z działaniem kontrolera SATA płyty głównej w stosunku do nowych dysków twardych - jest to o tyle prawdopodobne że ABIT nie wspiera już technologicznie swoich produktów (a nawet w czasach świetności firmy były z tym problemy)

 

Nie chce się pozbywać tej płyty głównej, bo poza wymienionym problemem działa znakomicie. Wygląda na to że będę musiał zakupić kontroler SATA na PCI.

 

W każdym bądź razie będę jeszcze kombinował jak odzyskam dysk

Share this post


Link to post
Share on other sites

SSC warto sprawdzić z 2 powodów: WD niekonsekwentnie stosuje jumper raz do włączania a raz do wyłączania SSC, w związku z tym mogło zwyczajnie dojść do "pomyłki". Po drugie: przełączenie SSC może pomóc, ponieważ zmienia się wówczas algorytm synchronizacji bitów i istnieje szansa że "ta druga" wersja zacznie działać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam szanownych forumowiczów

 

Mam 3 hadeki seagate 500 (7 miesięcy), 320(4 miesiące) i 160 GB(10 mesięcy-troche przeleżał w szafie)

 

 

 

Dołączona grafika

Dołączona grafika

 

 

Dysk ST160 miał kiedyś dwie partycje i pewnego dnia stracił drugą z danymi po smarcie zresztą widać, że coś się dzieje - C7. Zaś dyski 500 GB i 320 GB moim zdaniem mają się świetnie nic im nie dolega. Martwi mnie jednak wskazanie 01 Raw Read Error Rate. Nie mniej jednak odkąd pamiętam u seagate zawsze było koło miliona i dysk działał.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

 

Januszxp - parametr (05) wskazuje że masz bad sectora

 

Co do mojego problemu to dziś odzyskałem dysk z serwisu (6WD 40GB AAKS) - a w zasadzie to drugi raz dostałem nowy dysk

 

Pierwsze testy - niestety to samo co wcześniej (kilka postów wyżej)

 

Przełączyłem zworkę SSC na dysku i wygląda na to że działa ok :razz:

 

średni transfer spadł do ok 95 MB/s, ale przede wszystkim dysk sie nie ścina i normalnie kopiuje pliki

 

Tyle jeśli chodzi o pierwsze wrażenia - dopiero 2 razy puściłem na nim testy

 

Biorę się za dalsze testowanie i zdam relację :razz:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.