Skocz do zawartości
KaxxL

Restauracja Starego Zegarka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam stary zegarek ELGIN 1904 r 15j

Brakuje mu - szkielka, wskazówki od sekund, lancuszka

A takze przedni i tylni zawias bo sa juz stare i slabo chodza.

Moglby ktos doradzic jak ew gdzie odrestaurowac tylnia pozlacana klapke (widac wzory ale nie sa tak glebokie jak w orginale) oraz gdzie moge kupic te czesci ? na allegro byla tylko szybka ale nie od tego modelu - interesuja mnie tylko org czesci

any ideas?

Edytowane przez KaxxL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja bym się udał do jakiegoś lombardu. Tylko nie takiego gdzie ludzie oddaja tv itd, tylko coś bardziej porządnego. Jakieś meble stare, obrazy, rzeźby i właśnie zegarki. Czesto ludzie ktorzy się tym zajmują, muszą te rzeczy reperować więc liczyłbym że człowiek z tej branży by Ci pomógł z zegarkiem. Co do oryginalnych części. Hmm, może być problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja bym się udał do jakiegoś lombardu. Tylko nie takiego gdzie ludzie oddaja tv itd, tylko coś bardziej porządnego. Jakieś meble stare, obrazy, rzeźby i właśnie zegarki. Czesto ludzie ktorzy się tym zajmują, muszą te rzeczy reperować więc liczyłbym że człowiek z tej branży by Ci pomógł z zegarkiem. Co do oryginalnych części. Hmm, może być problem.

Z tego co wiem takie coś nazywa się antykwariat, a nie lombard :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarmistrz - nie jest potrzebny bo mechanizm dziala swietnie :) (bo juz ma na swoim koncie jedna wizyte)

Pojde zobacze

A odnowienie zegarka z zewnatrz chyba odpada bo grawerowanie tych wszystkich ozdob kupe kasy by kosztowal

Musze poobserwowac ebay/allegro moze cos sie trafi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarmistrz - nie jest potrzebny bo mechanizm dziala swietnie :) (bo juz ma na swoim koncie jedna wizyte)

Zegarmistrz to akurat się zajmuje nie tylko tym. Chyba ze byłes u takiego co ma zakład 1x1 obok budki z hotdogami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bylem u zegarmistrza z 50letnim stazem juz na emeryturze, a takiego elo zegarmistrza nie ma u mnie w miescie

Wiem ze to nie tani sport-koszty grawerowania przewyzszyly by wartosc zegarka

Jak na swoje 103 lata wyglada swietnie imo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dowiem sie jaki koszt i wysle do zegarmistrza od starych zegarkow (ma jeszcze czesci do nich org) z jednego forum ;-) jezeli cena nie bedzie wygorowana to pokaze efekt przed i po

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Sorry za 2 posty ale chcialem temat w gore

Zamieszczam zdjecia bo pomyslalem ze kilka osob napewno chcialoby zobaczyc o czym mowa i czego mu brakuje ;]

Zegarek z 1904r.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi