Skocz do zawartości
YogiCK

Foxconn P35a / P35a-s

Rekomendowane odpowiedzi

Cytat

przecież sami sie zdecydowaliśćie na przejście z amd na intela ktoś was zmuszał ? ja po przesiadce odczułem znaczną różnicę w wydajności.Zresztą ani razu nie miałem dualboota na foxie.Także sprzedajcie co macie i wracajcie na AMD. Nikt was do niczego nie zmuszał...

Człowieku czego sie gorączkujesz wyluzuj - pewnie że nikt nas nie zmuszał, pewne jest też że Intel w chwili obecnej jako tako nie ma konkurencji w postaci procesorów Amd, a to że ty nie masz dual bootów to się ciesz a i pokaż mi jedną całkowicie bezproblemową płytę na P35

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

The SainT napisał(a):

przecież sami sie zdecydowaliśćie na przejście z amd na intela ktoś was zmuszał ? ja po przesiadce odczułem znaczną różnicę w wydajności.Zresztą ani razu nie miałem dualboota na foxie.Także sprzedajcie co macie i wracajcie na AMD. Nikt was do niczego nie zmuszał...

@Tajfo

Przecież niedawno założyłeś temat o przesiadce z AMD na intela. I Sam się zdecydowałeś na Abita IP35 wiedząc, że ma dual boota. Dla mnie to nie jest "towar niehandlowy" tylko tak napisany bios. Trzeba było kupić P35A-S. A jak mówisz,że nie widać różnicy to sprzedaj co masz i wracaj na AMD.

Przepraszam za to co pisze ale wydaje mi się, że niektórzy nie mają pojęcia żadnego odnośnie OC i wydajności niektórych podzespołów i gdy coś się sypie to najlepiej zwalić to na sprzęt niż na brak umiejętności poradzenia sobie z problemem. Irytuje mnie takie podejście do sprawy.

No sorry ale o tych przypadłościach wie każdy nie moją winą jest dual boot nie kompromituj się! Poza tym narazie nie podkręcam na max więc sprzęt powinien być jak skała na AMD nie ma takich problemów. Do Intela zwabiła mnie ta legendarna wydajność, której osobiście nie czuje a przynajmniej w windzie :?

Napisz mi jakie trzeba mieć pojęcie o OC i sprzęcie żeby nie mieć dual boota np. po zapisaniu ustawień w biosie wiem jesteś GURU więc pomóż nam niedoświadczonym :rolleyes:

Co do Abita nie narzekam bo pomimo oficjalnego braku wsparcia dla 45nm płyta odpala nie mam dual botów po odcięciu zasilania czy cold bugów oprócz mega vdropa (moim zdaniem wina niedopracowanego biosu) nie zauważam narazie większych problemów. Widzisz jeszcze jedna rzecz - popatrz ile nowych i trudnych wyrazów użyłem w jednym zdaniu niestety po przejściu na INTELA musiałem się ich nauczyć :mur:

Czytając wątki i wypowiedzi jak sugerujesz rzeszy niedoświadczonych userów odnoszę wrażenie, że jednak mam MEGA szczęście!!!

Sorry, że tak pisze ale irytuje mnie takie podejście do sprawy!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MarKov napisał(a):

Człowieku czego sie gorączkujesz wyluzuj - pewnie że nikt nas nie zmuszał, pewne jest też że Intel w chwili obecnej jako tako nie ma konkurencji w postaci procesorów Amd, a to że ty nie masz dual bootów to się ciesz a i pokaż mi jedną całkowicie bezproblemową płytę na P35

hehe,dual boot to normalna funkcja płyty/biosu,tak faktycznie teraz phenom jest idealny :lol2: sorry ale takiego bubla intel nigdy nie wypuszczał,co macie niby lepszego na platformie AMD(pokaż mi procek np. 1.6-2.0GHz który bez problemu podkręcisz na 3.0GHz)że nie ma dual boota?co z tego jak inne kretynizmy są,jakieś HTT problemy z dzielnikami pamięci i cienka wydajność o o/c nie wspominając,AMD nawet nie potrafi dopracować swoich X2 do większości aplikacji są jakieś hotfixy czy coreoptimizery :lol2:

czytajac te wszystkie posty cieszę się że siedze na p33 biosie i narazie wszystko działa dobrze,wątpie aby jakikolwiek bios od marsa czy p36 pozwalał na większe o/c bo tylko wtedy zmienie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam rolleyes.gif

Przestudiowałem ten wątek dokładnie w celu podkręcenia procesora.

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=241094

Ale mam problem z biosem tej płyty, tzn. jak ustawiam ratio 1:1.2 (tak aby taktowanie pamięci było jak najniższe) i wpisuje FSB 1333

to wtedy uzyskuje częstotliwosc proca 2.4. i pamieci 800 icon_biggrin3.gif

Co mam zrobic by podkręcic proc do 2.8 lub nawet 3 Mhz by częstotliwośc pamieci wynosiła 800.

Wiem że jak dam FSB większe niz 1333 to taktowanie proca będzie wieksze ale i pamięci też większe niz 800.

A przy większym taktowaniu pamięci komputer się resetuje i jest nie stabilny damage_wall.gif

Co robic ?

C2D E6300

2 X 1G Patriot

Foxconn P-35-S

X1950 pro

Chietec 400 W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GREGMASTER, jaki ma mnożnik Twój procesor domyślny? jaki masz bios, podaj dokładny model ramu.

Userek, no właśnie też siedzę na P33, sprawdzałem P36 i imo jest gorszy.

p.s otrzymałem odpowiedź od foxconna w sprawię słabszych osiągów Serii E2XXX i E4XXX na naszym foxconie, i w sprawie obsługiwaniu FSB1600 ( MSI i ASUS będzie obsługiwać)

Dear Piotr,

Thanks for supporting Foxconn products.

1. with regard to this issue, pls try to update the latest bios 6B3F1P36: ( jeśli to ta sama wersja P36 co ktoś wcześniej dawał to tradycyjnie nic nie poprawili w tej sprawie, a nawet pogorszyli w moim wypadku :? )

http://www.foxconnchannel.com/support/down...ID=en-us0000003

2. on how to flash bios, pls refer to the link:

http://www.foxconnchannel.com/support/faq_...ID=en-us0000066

3. about whether foxconn is going to support FSB1600 or not, so far we have not planned to do that and any update, we will post at our website.

Thanks and best regards,

Foxconn Technical Support

Edytowane przez vincT_T

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc tak

Mnożnik to 7

Pamięci mam takie

http://www.nokaut.pl/pamieci-operacyjne/pd...cl5-5-5-15.html

A Bios

O80014

Data 12/12/07

Tak pisze w Everescie

Niewiem jaki to Bios dokładnie ale aktualizowałem niedawno.

Edytowane przez GREGMASTER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba masz P33, przy włączaniu kompa w POST masz napisane jaki masz bios, ew zobacz w Fox update, jeśli chcesz mieć taktowanie 2,8 GHZ [400(1600)x7] ustaw dzielniki na 1:1, wtedy będziesz mieć te 800mhz na pamięciach. Mam nadzieję, że napięcia itp masz dobrze poustawiane. Jeśli chcesz mieć 3GHz to już przekroczysz 800mhz ramu, z czym Twoje ramy nie powinny mieć problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

vincT_T napisał(a):

Oczywiście, że jest <_< coś chyba słabiutko czytałeś ten temat, nawet w FAQ masz napisane jak ustawić dzielnik 1:1 :huh:

No coś takiego pisze :? trochę tego nie kumam !?

Mam pamięci PC6400, które są ustawione w BIOSie jako 800. Czy to normalne że nie mam dostępu do dzielnika 1:1??

A: Dzielnik 1:1 dostępny jest jedynie dla ustawienia 667

To znaczy że mam ustawic pamieci na 667 i potem dzielnik 1:1 i jazda z FSB !?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mieli takiej na stanie i dali coś o identycznych możliwościach. Mają prawo zrobić coś takiego.

Zastanawiam się czy sprzedać Abita i kupić zamiast niego P35A-S, czy zostać na Abicie.

Edytowane przez YogiCK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

YogiCK napisał(a):

Nie mieli takiej na stanie i dali coś o identycznych możliwościach. Mają prawo zrobić coś takiego.

Zastanawiam się czy sprzedać Abita i kupić zamiast niego P35A-S, czy zostać na Abicie.

Powinni przynajmniej zapytać czy sie zgadzasz jak zależy ci na foxie to zbesztaj ich ze masz kartę na crosfire :) i że takich jaj sie nie robi :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj jadę na miasto połazić po znajomych sklepach czy w zamian za Abita nie dali by mi Foxa.

Chociaż szczerze mówiąc mniejsza problemowość Abita w kwestii Oc bardzo mnie pociąga

Edytowane przez YogiCK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam chętnie bym sprawdził jak mój procek biega na innej płycie :) a co do dual bootów miałem je na Abicie IB9 i DFI Infinity itd am2 też ma coś ala dual boot :) i żeby nie było, że nie wiem o czym piszę bo mam w domu kompa awaryjnego na am2 :P

Edytowane przez Marcinas83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tajfo napisał(a):

Masz kłopoty ze zrozumieniem mojego postu to przeczytaj go powoli na głos albo niech ktoś Ci go przeczyta -> są syntezatory mowy itd. :mur:

EOT!

W którym miejscu czegoś nie zrozumiałem? może jednak sam się zastanowisz zanim coś napiszesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, skoro P36 jest juz dostepny oficjalnie na www do pobrania, i jak sie okazuje, jest to dokladnie ta sama wersja, ktora dostalismy pare dni temu w zalaczniku maila od foxa (data biosu: 20 lutego), to prosze o male podsumowanie:

- co zmienilo sie na + w porownaniu do poprzednich wersji

- co na -/zostalo skopane/pogorszone

- co jeszcze jest nie tak/niedomaga, o co mozna by pomolestowac foxa (chodzi gl. o bugi/niedorobki, a nie o nowe feature'y)

najlepiej jakby kazdy punkt (na + czy -) potwierdzily przynajmniej 2 osoby aby wyeliminowac przypadkowosc etc.

Edytowane przez sliza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok zaczalem zabawe z pamieciami. :D

Dołączona grafika

2x1gb A-data EE+ na promosach...

1280MHz 5-5-5-15 tRFC 62

Wiem to tylko spi 1mb, ale to dopiero poczatek, wynik zrobiony na szybko...

O takim OC na biosie od P35A moglem pomarzyc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RaKLeZ napisał(a):

Ok zaczalem zabawe z pamieciami. :D

2x1gb A-data EE+ na promosach...

1280MHz 5-5-5-15 tRFC 62

Wiem to tylko spi 1mb, ale to dopiero poczatek, wynik zrobiony na szybko...

O takim OC na biosie od P35A moglem pomarzyc...

Czyli potwierdza się wszystko to o czym było już mówione. Mamy dobrą płytę ze skopanym biosem :mur: bo panom inżynierom z Foxconna nie chce się wypuścić raz a dobrego biosu :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, skończcie ten flame war amd vs intel bo tu nie miejsce na to. Zaśmiecacie tylko wątek.

Wracając do tematu. Od tygodnia na moim P35A-S jadę na biosie D38 i nie mam z nim żadnych problemów, wręcz przeciwnie, mam w końcu stabilne 3.6ghz na moim E8200 (dalej nie kręciłem bo nie wiem czy na zwykłym boxowym coolerze nie będzie mu za gorąco, poza tym NB ma standardowy radiator, nic więcej). Uważam, że mówienie w stylu "ta płyta jest do kitu bo nie mogę wyżej podkręcić cpu" jest nie na miejscu bo są to bardzo dobre płyty jak na tą cenę i nie można od nich wymagać nie wiem jak wielkich osiągów. Ja w sumie byłem zdecydowany na DFI, zaledwie stówkę droższą ale później stwierdziłem, że różnicę w cenie między Foxconnem zainwestuje w lepsze ramy i opłaciło się. Na razie mam za friko 1ghz więcej i to mnie cieszy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marcinas83 napisał(a):

Czyli potwierdza się wszystko to o czym było już mówione. Mamy dobrą płytę ze skopanym biosem :mur: bo panom inżynierom z Foxconna nie chce się wypuścić raz a dobrego biosu :mur:

Nie chce się - bo co dobre idzie w Marsa. Rynek...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

delwin napisał(a):

Nie chce się - bo co dobre idzie w Marsa. Rynek...

Ja to bardzo dobrze rozumiem :), ale to nie zmienia faktu, że taki bios jak P36 można było już dawno wydać. Zaraz skopiuje z gotowca i im wyślę maila :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi