Palato Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2007 A więc witam :-P Posiadam HF1250x oraz SB0090 na Youp Paxach Czy da się jakoś softwareowo(systemowo?) znaleźć różnicę między bitrate 192 a 329kbps? Bo często nie widzę różnicy pomiędzy obydwoma, i zastanawiam się czy po prostu nie mam zmysłu audiofila czy zbyt [ciach!]iany sprzęt. I drugie pytanie. Na około 10% głośności słyszę dźwięk tylko z prawej strony(głośnika), a jak podciągnę na około 20% to z obu. Czy to normalne czy jakaś wada słuchu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blasphemy Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Ad 1 - byc moze masz za słaba dzwiekówkę by wychwycić róznicę, i / lub muzyka której słuchasz nie wymaga wysokiego bitrate. Ad 2 - podczas słuchania obróć się o 180 stopni, to powinno rozwiać Twoje wątpliwości :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2007 SB0090 na tym ? t_T Różnica jest ogromna zwłaszcza w utworach instrumentalnych, rockowych, tam gdzie są prawdziwe instrumenty. W szeroko pojętej muzyce elektronicznej różnica jest dużo trudniejsza do wychwycenia. BTW Słyszałem 320 gorzej grające od 192, 256. Na standardowym sprzęcie stacjonarnym różnica jest bardzo słyszalna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palato Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2007 SB0090 na tym ? t_T Do kogo to było skierowane? :D Ad 2 - podczas słuchania obróć się o 180 stopni, to powinno rozwiać Twoje wątpliwości Jutro sprawdzę, w nocy nie będę nawet włączał głośników. Co do muzyki, to słucham głównie wynalazków typu chillout, electro alternative rock itd. http://shadowdude.imeem.com/music/5MRodsbf/in_a_heartbeat/ Przykładowo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blasphemy Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2007 No to przy chillout i electro ciezko raczej bedzie wychwycic roznice, natomiast rock to inna para kaloszy. Tyle ze chyba bitrate to nie wszystko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palato Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Pozwolę sobie zauważyć że lekko zeszliśmy z tematu, albo ja po prostu za słabo sprecyzowałem. Chodzi mi o to czy da się jakoś wychwycić różnicę w jakości pomiędzy tymi dwoma beż użyciu głośników(systemowo). I ewentualnie czy byłoby to zgodne z zasadami jeśli zuploadowałbym 2 te same mp3 w 192 i 320, a wy byście mi napisali czy wychwyciliście różnice audofilskim uchem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Pewnie że by było zgodne, dawaj to T_T Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popej Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Chodzi mi o to czy da się jakoś wychwycić różnicę w jakości pomiędzy tymi dwoma beż użyciu głośników(systemowo). Są prowadzone takie badania, chociaż chyba trudno mówić o dobrej skuteczności. Generalnie chodzi o zbudowanie matematyczniego modelu odpowiadającego perceptualnym właściwościom słuchu. Wrzuć w google hasła typu: auditory perceptual model quality, to pewnie trafisz na informację. Istnieją też prostsze programy, które próbują wykryć wielkość dźwiękowych różnic między oryginałem a skompresowanym formatem lub po prostu sprawdzić, czy dzwięk przeszedł przez kompresję. Zobacz np. to: 2708253[/snapback] I ewentualnie czy byłoby to zgodne z zasadami jeśli zuploadowałbym 2 te same mp3 w 192 i 320, a wy byście mi napisali czy wychwyciliście różnice audofilskim uchem? Tak test możesz zrobić samemu na PC. Potrzebujesz programu do ABX. Jest ich wiele w sieci, np. foobar ma wbudowany test ABX, tylko musisz zrobić kompletną instalację. Przy okazj: rada z obracaniem się tyłem do głośników jest zła. Człowiek inaczej odbiera stereo od frontu, niz od tyłu. Zamiast się obracać, przełącz kabelki do głośników lub zamień głośniki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...