sarmat Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2007 (edytowane) Witam. Planuję zainstalować na swoim laptopie Windowsa XP i Ubuntu, jednak mam problem, gdyż posiadam niewielki dysk twardy o pojemności 40GB i nie wiem jak powinienem to rozplanować. Na chwilę obecną wymyśliłem coś takiego: 11,5GB - C: (NTFS) - Windows XP i programy 4,5GB - / (ext3) 1,5GB - /home (ext3) 512MB - SWAP 19,2GB - D: (NTFS) - magazyn dla obu systemów, czyli dokumenty, gry, filmy, muzyka itp. Zaznaczam, że częściej będę korzystał z XPeka. Co sądzicie o tym podziale? Będzie dobry? Czy 4,5GB na / i 1,5GB na /home starczy na Ubuntu i jakieś tam małe programy? Nie chcę, żeby pewnego dnia zaskoczył mnie błąd "Brak miejsca na dysku" przy normalnym korzystaniu z komputera. :E Edytowane 15 Sierpnia 2007 przez sarmat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Przy normalnym uzywaniu i nie instalowaniu jakiś wielkich ilosci duzych programów tyle wystarczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uosiu Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2007 i nie dawaj NTFS na wymiane. mimo ze ntfs-3g jest stable to nie ufam mu na tyle by go uzywac na codzien. wsadz fat32 na D: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Ten swap do do Windows czy Ubuntu? Ile masz ramu, bo od tego zależy rozmiar partycji. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Rozmiar SWAPa w zade nsposób nie zalezy od ilosci ramu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uosiu Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2007 pod windowsem zalezy... pod gentoo mam 128mb swapa na zawolanie. czyli jest wylaczony i mam plik ze swapem o rozmiarze 128mb, ktory odpalam jak potrzeba :P i tak nigdy nie jest uzywane wiecej niz 8mb :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Nie zalezy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uosiu Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2007 wiwne, mam XP SP1 i mam 256 ramu uzyte na starcie i 430mb w swapie uzyte, jakos mi sie dziwne przypomina proporcja 1.5x wielkosc ramu... ale swap w XP musi byc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2007 "ale swap w XP musi byc" Przetłumacz to tym, którzy plik stronicowania mają wyłaczony... Ja mam srednie uzycie pliku stronicowanai na poziomie 1/2 - 2/3 wielkosci ramu. A w przeciwienstwie do twojej dziurawej wersji, która nawet nie ma supportu, uzywam SP2, które to wg niektórych zajmuj wiecej ramu itp... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uosiu Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2007 nie uzywam sp2, gdyz jest mi niepotrzebny, uzywam tylko wiadomego mi softu, w wiekszosci open-source, mam mocno postawionego firewalla, antywirus tez stale aktualizuje i skanuje dysk co 2tyg i jakos system mi zyje juz trzeci rok. [/ot] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TrueVanDal Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2007 i nie dawaj NTFS na wymiane. mimo ze ntfs-3g jest stable to nie ufam mu na tyle by go uzywac na codzien. wsadz fat32 na D:Ja używam i nie mam żadnych problemów ;). Ale jak kto woli ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Eh, powodzenia z 512MB swap przy 2GB ram. Wyłączenie pliku stronicowania może sprawdza się przy zwykłych aplikacjach, ale po zapuszczeniu konkretnej gry lub programu z prawdziwego zdarzenia, to użycie swap jest koniecznie. Inaczej Windows może się zadławić. Na 512MB i 1GB RAM na pewno się zadławi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2007 "Konkretne" programy(pomijam gry) i tak uzywają dysku do tymczasowego przechowywania danych i nie jest im potrzebny PF. Do tego windows w razie potrzeby zwiększa rozmiar PF nawet gdy ten jest ustawiony na sztywno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Co może być trochę trudne na partycji 512MB :D No chyba że bez pytania użytkownika wykorzysta inną partycję... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorg Opublikowano 18 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2007 sam probowalem kiedys jak sie bawilem linkuksem dodac mu obsluge partycji ntfs- wlasnie przy pomocy tego pluginu ntfs -3g. Za cholere to nie chcialo dzialac, a ze nie oglem zniesc sytuacji wk torej ktos do mnie przychodzi z dyskiem i ja go nie moge podlaczyc to wrocilem do Visty :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TrueVanDal Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2007 sam probowalem kiedys jak sie bawilem linkuksem dodac mu obsluge partycji ntfs- wlasnie przy pomocy tego pluginu ntfs -3g. Za cholere to nie chcialo dzialac, a ze nie oglem zniesc sytuacji wk torej ktos do mnie przychodzi z dyskiem i ja go nie moge podlaczyc to wrocilem do Visty :PJa stosuję ntfs-config. Ten magiczny programik zajmuje się konfiguracją ntfs3g i wsio śmiga :). Link: http://flomertens.free.fr/ntfs-config/index.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...