cavarr Opublikowano 17 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2008 (edytowane) mam szybkie pytanie. Skladam kompa kumplowi na E8400 i troche sie zdziwilem bo ten procek ma VID=1.225V batch Q808.... czy jest to mozliwe? Z tego co czytam watek to ludzie maja roznie VID'y ale zwykle oscyluja w ok. 1.15V lub nawet mniej. No chyba ze Core temp 0,99 Beta zle pokazuje i jesli tak to jakiego napiecia nie przekraczac przy OC, nie chodzi mi o extremum tylko taki maxik na AC np. do gameingu. Niektorzy co maja VID ok 1.15V o jade do 1.25V to ok. ale ten cep co jest u mojego kumpla w kompie to tez moze jecha o 0.1V wiecej. Wtedy bedzie mial 1.35V?Zdarzają się procki z VID równym 1.225V więc wszystko jest w najlepszym porządku B-). Co do napięcia to Intel zaleca nie przekraczać 1.3625V, choć nie wiem jak sie to ma przy tak wysokim VID. Większe napięcie może powodować degradację, choć nie musi. Wszystko jest zależne od sztuki jaka ci się trafi :razz: edit Nie wiem na jakiej becie sprawdzałeś VID, ale od wersji CT 0.99.0.12 poprawiono odczytywanie VID w 45nm prockach Intela. Wcześniejsze wersje pokazywały 1.1125V, a teraz jest 1.225V. Edytowane 18 Maja 2008 przez cavarr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 18 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2008 dzieki kolego za info :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 18 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2008 (edytowane) nie mialem za wiele czasu i obiecuje poprawe. CPU 1,45V, VTT 1,15V, GTL 62-62-62 or cztery leszki 0,66l : ) a tutaj jedyneczka @1.5V Edytowane 18 Maja 2008 przez meeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 18 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2008 ladnie, chociaz real 1,5V to juz przesada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 18 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2008 (edytowane) 4-ry leszki zrobiły swoje :D to jest robione na AC więc przejmujesz "pałeczkę" nr.1 w PL :) pięknie p.s. radiergummi a co ma Real do SPI ? <_< Edytowane 19 Maja 2008 przez Racuch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2008 A ile V poszło na ramy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 71proste Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2008 (edytowane) nie mialem za wiele czasu i obiecuje poprawe. a tutaj jedyneczka @1.5V NIE CYTUJEMY OBRAZKÓW!!! // ULLISSES no ladnie,1.5v na AC 4.9Ghz powiedzialbym,ze swietnie!!!to chyba najlepiej w PL :) moze to Cie bardziej zmobilizuje,lepszy wyniczek te same ustawienia,nizszy zegar o 40Mhz ;) Edytowane 28 Maja 2008 przez ULLISSES cytowanie obrazków Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m40 Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2008 Zainstalowałem sobie Core Temp 0.99 jakich wskazań według tego programu nie przekraczać? Przy 1,27V i 3500MHz i minucie Orthosa temp skacze mi na 72*C Nie wiem czy to zła temp czy nie. Proca chłodzę Scythe Infinity + Fander na 1000rpm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2008 Jak na mój gust 72C to trochę za wiele. Tym bardziej przy takich taktach. Ja aczkolwiek na wodzie, w stresie przy 3.6Ghz mam 48-49C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m40 Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2008 Chyba muszę jeszcze raz rozebrać kompa... na E6750 przy tych samych taktach i napięciu 1.43V temp była mniejsza. Możliwe że pasta zawiodła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2008 Chyba muszę jeszcze raz rozebrać kompa... na E6750 przy tych samych taktach i napięciu 1.43V temp była mniejsza. Możliwe że pasta zawiodła.można spokojnie odjąć te 10C core Temp mniej więcej o tyle zawyża pasta nie zawiodła raczej docisk i ew. wklęsła czapa co się zdarza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m40 Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2008 Wklęsłe czapy zdarzały się we wcześniejszych rewizjach, te nowsze maja spiłowane rogi (chociaż na pewno są i wklęsłe). Pasta to był Zalman ZM-STG1 warstwa była dobrze nałożona, ale zmieniłem na AS 5 poprawiło się o 2-3*C. Docisku nie zmienię Scytche Infinity zawsze dociska tak samo. Temp. nadal za wysoka, możliwe że odczyty są takie sobie. Core Temp oblicza temperaturę w oparciu o Tjunction więc nie jest to realna temp układu. Wcześniejsza wersja Tj. pokazuje 100*C a nowsza 105*C i o te 5*C różnią się odczyty. Everest też pokazuje 70*C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2008 (edytowane) E8400 @ 1,5V, thermalright ultra czy jak mu tam + delta = koniec FSB płyty DFI LT P35-T2R mobas nie zrobi ani MHz wiecej FSB niezaleznie od mnoznika :( jeszcze poprobuje inne biosy ale nie podniecam sie za wczasu.. http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=363365 Edytowane 21 Maja 2008 przez meeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2008 Fajniutki wyniczek a co do FSB to jak na P35 i FSB 566mhz na E8xxx to i tak dobrze bo nie które płyty potrafią kończyć się w okolicach 530mhz... :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2008 Fajniutki wyniczek a co do FSB to jak na P35 i FSB 566mhz na E8xxx to i tak dobrze bo nie które płyty potrafią kończyć się w okolicach 530mhz... :wink:Nie koncza sie plyty, nie koncza sie procesory, a parametry gtl ktorych nie mozna zmienic na takie jak byly np w 965. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2008 (edytowane) Nie koncza sie plyty, nie koncza sie procesory, a parametry gtl ktorych nie mozna zmienic na takie jak byly np w 965. Tia...ryba coś o tym wspominał a konkretnie o braku właściwej regulacji GTL w płytkach na P35...tu widać 965 lepiej się prezentuje ;] jest możliwość załatwienia tego przez ,,odpowiedni,, bios do danego modelu mobo?? Edytowane 21 Maja 2008 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2008 965 wysyla nieco innego sygnaly do cpu niz nowe plyty, dlatego tak fajnie wyglada sprawa z fsb. Nie da sie tego zmienic, jedynie nieco podreperowac ustawieniami gtl, co nie zawsze pomaga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiss Opublikowano 22 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2008 (edytowane) Witam Od wczoraj jestem w posiadaniu e8400 i są to doppiero moje pierwsz boje Udało mi się zrobić 4GHz, ale dopiero na vcore 1.38 i temp. 70 st. na razie troche ponad godzina w orthos stabilnie Czy mogę tak zostawić na stale? Czy vcore i temp. nie są za duże? Proszę o komentarz Edytowane 22 Maja 2008 przez kiss Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Symbian Opublikowano 22 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2008 Kiss, niezla sztuke trafiles. Gdzie kupowales ? Pytam bo niedlugo bede mial podobny zestaw do Twojego (pamieci tez bede zmieniał). Nie kusił Cie quad ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 22 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2008 (edytowane) meeron dlaczego masz zamazane vcore? a piszesz 1.45 v na 4.9Ghz ja na 4.9 ghz z ramen na cl 5 i normalnym systemie do 3Dmark mialem 9.42 s i to na fsb tylko 516 Edytowane 22 Maja 2008 przez marcin255A Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 22 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2008 (edytowane) CPU-Z valid nie podaje Vcore - a zdjecie jak widze z valida wlasnie... U mnie podobnie Edytowane 22 Maja 2008 przez Dimek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiss Opublikowano 22 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2008 Symbian, co znaczy niezla sztuka? Po prostu kupilem pierwszy lepszy w sklepie, ale martwi mnie ta temp. w stresie 70 st. w orthos Quda w ogole nie bralem pod uwage bo i do czego mi on? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manieq1 Opublikowano 22 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2008 Sztuka wcale nie taka dobra :) ja niestety tez taka trafilem.... 70 st. to troche sporo. Zmien boxa na cos lepszego i powinno byc ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 22 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2008 Kiss, niezla sztuke trafiles. Gdzie kupowales ? Pytam bo niedlugo bede mial podobny zestaw do Twojego (pamieci tez bede zmieniał). Nie kusił Cie quad ?Niezła sztuka robi 4G na poniżej 1.3 albo i poniżej 1.25v... meeron dlaczego masz zamazane vcore? a piszesz 1.45 v na 4.9Ghz ja na 4.9 ghz z ramen na cl 5 i normalnym systemie do 3Dmark mialem 9.42 s i to na fsb tylko 516 obrazek Nie ma vcore, bo to screen z validacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 22 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2008 a to jasne ale wolno na takie takty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 22 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2008 Tia...ryba coś o tym wspominał a konkretnie o braku właściwej regulacji GTL w płytkach na P35...tu widać 965 lepiej się prezentuje ;] jest możliwość załatwienia tego przez ,,odpowiedni,, bios do danego modelu mobo?? ... dla scislosci zle mnie cytujesz. Wiekszosc plyt nie ma takiej fajnej regulacji GTL jak DFI LANParty (pomijajac DARK) poczawszy od P35. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiss Opublikowano 22 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2008 Sztuka wcale nie taka dobra :) ja niestety tez taka trafilem.... 70 st. to troche sporo. Zmien boxa na cos lepszego i powinno byc ok.ale ja nie mam boxa gdybys się pofatygował spojrzeć w podpis a na 3600 to chodzi mi na 1.2450 pytałem o co innego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manieq1 Opublikowano 22 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2008 No nie spojrzalem... Ale tymbardziej na takim chlodzeniu 70st to przegiecie. Moze zaduzo/za malo pasty, albo krzywa podstawa/czapa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiss Opublikowano 23 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2008 A takie pytanie: Orthosa wywaliło dopiero po ponad ośmiu godzinach, priorytet 9 Jak to rozumieć?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 23 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2008 (edytowane) ... tak ze mozesz to zostawic bo zadna aplikacja nie wykorzysta Ci tak procka ja Orthos w codziennym uzytku. Wogle dziwie sie tym co katuja tyle godzin sprzet. Puszczasz sobie Orthosa max godzinke, jesli nie ma reseta lub bledu to juz sukces. Wtedy odpalasz sobie jakiegos smarka, jesli nie ma resa to kolejny sukces. Odpal sobie jakies gry (jesli grasz) jesli wszystko w porzadku, to mozesz wtedy sobie odpuscic dalsze katowanie sprzetu bo po co? Istnieje nikle prawdopodobienstwo ze gdzies Ci sie wysypie. Mi w sumie nie wiem jaka sztuka sie trafila bo kupilem 1-szego lepszego z brzegu BOX'a w bardzo dobrej cenie, mialem brac od Meeron'a selekta a na tamta chwile nie mialem kasy (bo sklep wisiał mi z przelewem za padnieta kosc) a musialem cos brac bo PDC oddawalem wiec zaryzykowalem. Na chwile obecna wiem tyle ze na def. poszedl 9x400 na 1:1 z pamieciami. Jak bede mial czas to sprawdze ile robi. A tak naprawde to i tak chodzi na def. (3.0Ghz w EIST'em i C1E enabled) po co mi wiecej do netu. Edytowane 23 Maja 2008 przez disaster3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...