Oli20053 Opublikowano 25 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2008 Strap najlepiej ustawić na AUTO bo wtedy na liście masz pokazane wszystkie możliwe dzielniki dla pamięci i możesz łatwo wybrać odpowiadające ci taktowanie. A według specyfikacji Intela VID Voltage Range: 0.85 V – 1.3625 V (mowa o wartościach ustawianych w BIOS-ie, zakładajac że ma się normalną płyte która nie zawyża napięć). Harry to chcesz powiedzieć że moja płyta jest nienormalna skoro ma VID 1.22V? :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ns5 Opublikowano 25 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2008 Nie ? VID zależny jest od seri procków może być procek z VID 0.85V a następna seria z VID 1.3625V jest to przedział którym dysponuje firma jako napięcie zasilające proca :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 25 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2008 Nie o to mi chodziło. Chodziło mi o zawyżanie napięć względem tego co się ustawiło w BIOS-ie. Czyli jak ustawisz 1.22 V to płyta nie powinna podawać napięcia wyższego niż 1.22 V (czyli stałe napięcie powinno być poniżej tego, gdyż po przejściu w idle nastąpi chwilowy skok do właśnie 1.22 V). Jak ktoś dalej ma wątpliwości odnośnie VID i Vdropa to polecam odszukać artykuł o QX9650 na AnandTech. A ten przedział co podałem określa bezpieczny VID dla 45 nm procesorów wg specyfikacji Intela. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoVyKoMp Opublikowano 25 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2008 nie uważam że DFI jest wynalazkiem a tym bardziej słabym... tym bardziej widać to po tym co ona pokazuje i jak jest popularna na zachodzie tam gdzie nie ma monopolu asusa i gigusa... przy ustawionym V 1.325 w biosie CPU-Z pokazuje mi 1.35 V... słyszałem kiedyś o tym, że CPU-Z nie do końca dobrze odczytuje... uważasz że moja płyta jest XXX i podaje więcej niż jej pozwalam ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ns5 Opublikowano 26 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2008 Nie o to mi chodziło. Chodziło mi o zawyżanie napięć względem tego co się ustawiło w BIOS-ie. Czyli jak ustawisz 1.22 V to płyta nie powinna podawać napięcia wyższego niż 1.22 V (czyli stałe napięcie powinno być poniżej tego, gdyż po przejściu w idle nastąpi chwilowy skok do właśnie 1.22 V). Jak ktoś dalej ma wątpliwości odnośnie VID i Vdropa to polecam odszukać artykuł o QX9650 na AnandTech. A ten przedział co podałem określa bezpieczny VID dla 45 nm procesorów wg specyfikacji Intela. Dlatego jest Vdrop :P ustawia 1.22 + Vdrop i jest ok :P a jeżeli płyta trzyma wyższe napięcie i go nie zmienia to i tak jest to na + :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 26 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2008 (edytowane) od 2-ch dni jadę tak: starczy do gier i net-u ;-) Edytowane 26 Października 2008 przez Racuch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
COA Opublikowano 26 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2008 (edytowane) Wczoraj dopadłem wolfa 8400 E0< powiedzcie mi panowie czy 1,30 volta i 4 ghz przy 24/7 nie zrobi mu kuku. Do tej pory używałem E6550 i ten hulał przy 1,45v na 3,4 ghz i było ok. Nie wiem czy ciągnąc go dalej potencjał ma spory, ale nie chodzi mi max o oc do smarka, ale o o znalezienie bezpiecznej częstotliwości do pracy 24/7 Edytowane 26 Października 2008 przez COA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czolo7 Opublikowano 26 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2008 (edytowane) bedzie git http://processorfinder.intel.com/details.aspx?sSpec=SLB9J Edytowane 26 Października 2008 przez czolo7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mobot Opublikowano 26 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2008 od 2-ch dni jadę tak: starczy do gier i net-u <tu powinien byc obrazek> szok :blink: . ktory to tydzien? xD dlaczego mu sie taka padaka musiala trafic ale 4,5 ghz zrobi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoVyKoMp Opublikowano 26 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2008 kutewka... czemu ja musiałem dostać C0 ? wogóle macie jakiś patent żeby np. napisać do agito, oficjalnie na rynku były już E0 i powinni mówić, że mają C0 czy coś w tym stylu ? xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 27 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2008 Nikt nie ma obowiązku sprzedać ci E0. Mają zapas ze starego zamówienia to muszą się najpierw tego pozbyć, dostałeś w pełni wartościowy produkt więc niestety nic nie zdziałasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banzai Opublikowano 27 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2008 kutewka... czemu ja musiałem dostać C0 ? wogóle macie jakiś patent żeby np. napisać do agito, oficjalnie na rynku były już E0 i powinni mówić, że mają C0 czy coś w tym stylu ? xD Jakby nie patrzeć, miałeś 10dni na zwrot towaru, sprzedać teraz C0, czekać na "umocnienie złotówki" ;) i kupić E0. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 27 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2008 sry za OT , kiedy pojawią się jakieś nowe procki ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 27 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2008 sry za OT , kiedy pojawią się jakieś nowe procki ??E8600 jest ostatnim z rodzinki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonnou Opublikowano 27 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2008 Ile pobiera Watów model E8400 ? Nie podkręcony ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 27 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2008 E8600 jest ostatnim z rodzinkiTo wiem... A kiedy następcy ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 27 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2008 http://forum.purepc.pl/Socket-423-478-775-...11-t252989.html EOT ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 27 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2008 Ile pobiera Watów model E8400 ? Nie podkręcony ?Poniżej 35 W pod ORTHOSem, zależnie od domyslnego VID. Pod Linpackiem lekko przekracza 35 W przy VID 1.25 V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 27 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2008 Ile pobiera Watów model E8400 ? Nie podkręcony ? E8400 C0 vs E8400 E0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Powerslave Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2008 od 2-ch dni jadę tak: starczy do gier i net-u ;-) A moze jakis screen nie w idle? moj wstaje na 1.14V i tez moge powiedziec ze styknie do gier i netu... ale jak przychodzi co do czego to wywala po sekundzie w Orthosie, co prawda Orthosem sie nie gra, ale wole sprawdzic pod wiekszym obciazeniem niz nagle po kilku godzinach gry niesprawdzonym prockiem wkurzac sie gdy zacznie sie resetowac w najwazniejszych momentach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2008 u mnie Orthos chodził przez ponad 24h . Żadnych błędów... wczoraj grałem z godzinkę w CSS i nagle bluescreen... co jest przyczyną jeszcze nie wiem ale biorę pod uwagę procesor... Zobaczymy czy się jeszcze będzie wysypywał przy grach.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banzai Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2008 Fajne temperatury :P, do netu też starczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszwg Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2008 (edytowane) Witam wszystkich. Czytam wasze forum ,przewertowalem okolo 70 stron ale nigdzie nie moge znalezc tego co mnie interesuje.Byc moze zadaje pytanie w zlym temacie ale prosze o wyrozumialosc i odpowiedz gdyz widze , ze wielu ludzi zadaje podobne pytania i trafiaja sie odpowiedzi negatywne typu co ty tutaj piszesz to nie ten temat a inni odpowiadaja pomocnie... Mianowicie posiadam mobo ASUS P5K PRO i e8400 obudowa dobrze wentylowana a na procu Max Orb 1200mm. Probowale na wszystkie optymalne sposoby ustawiac napiecia GTL.PLL.VTT.C1E i wszystko do zmiany pracy procesora w idle wylaczone w biosie. Co mnie zastanawia ta plyta nie ma ustawien napiec GTL na 0,5 tylko w granicach 0.63 a z tego co wiem sa to wartosci dla procesorow 65nn.Dodam ze bios mam najnowszy rev 1202 sprzed miesiaca. Oczywiscie sugerowalem sie tym co inni z was ustawiali w biosie na podobnych plytach i mieli osiagi na poziomie 4Ghz i wyzej. Moja prosba jest nastepujaca,prosze kogos kto posiada ASUS P5K PRO o zalaczenie zdjec z ustawieniami biosu przy podkreconym stabilnym procu w granicach 4Ghz i wyzej.Ja osiognolem stabilne 3,95Ghz PRZY 1.25V w biosie 1.24v w cpu-z. 72 stopnie na rdzeniach w stresie a powyzej 3,95Ghz orthos wywala mi po okolo 5godzinach nawet jak zwieksze napiecie dla rdzeni do 1.3v tylko temperatura sie zwieksza a wywala tak samo. Dzis kolo godziny 17stej postaram sie wrzucic zdjecia z ustawieniami mojego biosu i prosze o pomoc gdyz zalezy mi na odpowiedzi. Edytowane 29 Października 2008 przez lukaszwg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2008 (edytowane) Witam wszystkich. Czytam wasze forum ,przewertowalem okolo 70 stron ale nigdzie nie moge znalezc tego co mnie interesuje.Byc moze zadaje pytanie w zlym temacie ale prosze o wyrozumialosc i odpowiedz gdyz widze , ze wielu ludzi zadaje podobne pytania i trafiaja sie odpowiedzi negatywne typu co ty tutaj piszesz to nie ten temat a inni odpowiadaja pomocnie... Mianowicie posiadam mobo ASUS P5K PRO i e8400 obudowa dobrze wentylowana a na procu Max Orb 1200mm. Probowale na wszystkie optymalne sposoby ustawiac napiecia GTL.PLL.VTT.C1E i wszystko do zmiany pracy procesora w idle wylaczone w biosie. Co mnie zastanawia ta plyta nie ma ustawien napiec GTL na 0,5 tylko w granicach 0.63 a z tego co wiem sa to wartosci dla procesorow 65nn.Dodam ze bios mam najnowszy rev 1202 sprzed miesiaca. Oczywiscie sugerowalem sie tym co inni z was ustawiali w biosie na podobnych plytach i mieli osiagi na poziomie 4Ghz i wyzej. Moja prosba jest nastepujaca,prosze kogos kto posiada ASUS P5K PRO o zalaczenie zdjec z ustawieniami biosu przy podkreconym stabilnym procu w granicach 4Ghz i wyzej.Ja osiognolem stabilne 3,95Ghz PRZY 1.25V w biosie 1.24v w cpu-z. 72 stopnie na rdzeniach w stresie a powyzej 3,95Ghz orthos wywala mi po okolo 5godzinach nawet jak zwieksze napiecie dla rdzeni do 1.3v tylko temperatura sie zwieksza a wywala tak samo. Dzis kolo godziny 17stej postaram sie wrzucic zdjecia z ustawieniami mojego biosu i prosze o pomoc gdyz zalezy mi odpowiedzi. Mam ten sam proc (rev. C0) i płytę... Tu masz screeny zbiosu: Z tego co mówisz to masz strasznie NISKIE napięcia i to jeszcze przy rev. C0 ?? Dziwne... U mnie CPU-Z pokazuje Vcore-1.376v , temp. w idle 42-44C , w stresie nie przekracza 70C . Orthos na prio 9 chodził ponad 24h i żadnego błędu. Edytowane 29 Października 2008 przez hyper_2002 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszwg Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2008 (edytowane) Jestem pewny ze przy napieciu 1.38v jak u ciebie w biosie temperaturke bede mial w granicachh 80 stopni w stresie ale zobaczymy najwyzej podkrece obroty wiatraka na procu heh. Z tego co widze masz wlaczony Transaction Booster,a ja szczerze nigdy tego nie wlaczalem dzis sprubuje i zobacze co sie stanie jak zapuszcze na noc orthosa. A propo 1.25v w biosie wiem ze to malo ale powiem szczerze , ze dojezdzalem do 1.35v i zadnej roznicy w stabilnosci nie widzialem zawsze przy 4Ghz orthos wywala po okolo 5godzinkach nawet przy tak wysokim nap. Te 1,25v sam widzisz ze orthos ponad 20 godzin smigal przy 3.95Ghz i bez problemow wiec uwazalem ,ze nie bylo potrzeby dawac wyzszego nap od 1,25 jesli nic mi to nie dodawalo do stabilnosci... Czyzbym sie mylil ? Edytowane 29 Października 2008 przez lukaszwg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2008 E8400 C0 vs E8400 E0Wymądrzyłeś się, a mimo to nie odpowiedziałeś na pytanie kolegi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2008 Jestem pewny ze przy napieciu 1.38v jak u ciebie w biosie temperaturke bede mial w granicachh 80 stopni w stresie ale zobaczymy najwyzej podkrece obroty wiatraka na procu heh. Z tego co widze masz wlaczony Transaction Booster,a ja szczerze nigdy tego nie wlaczalem dzis sprubuje i zobacze co sie stanie jak zapuszcze na noc orthosa. A propo 1.25v w biosie wiem ze to malo ale powiem szczerze , ze dojezdzalem do 1.35v i zadnej roznicy w stabilnosci nie widzialem zawsze przy 4Ghz orthos wywala po okolo 5godzinkach nawet przy tak wysokim nap. Te 1,25v sam widzisz ze orthos ponad 20 godzin smigal przy 3.95Ghz i bez problemow wiec uwazalem ,ze nie bylo potrzeby dawac wyzszego nap od 1,25 jesli nic mi to nie dodawalo do stabilnosci... Czyzbym sie mylil ? Też swego czasu miałem coś takiego że po 5h Orthos się wysypywał... Podniosłem o jedno oczko napięcie do góry i już szedł przez 24h bez błędów. PS.Ustaw w Orthosie prio najlepiej 9 i wtedy zobacz czy przejdzie te 20h na tym v1.25 . Dziwna anomalia... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszwg Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2008 (edytowane) Tak jak pisalem wczesniej, zalaczam zdjecia z ustawieniami biosu . Wiec prosze o jakies sensowne podpowiedzi co bym mogl zmienic aby te stabilne 4Ghz uzyskac zapuszczajac orthosa przy prio 9 na kilkanascie godzinek. Najlepiej jak by ktos wkleil zdjecia z ustawieniami biosu dla ASUS P5K PRO Ps.Wartosci CPU GTL i NB GTL sa ustawione na minimalna wartosc a z tego co wiem to dla 45nn jest to wartosc ciut za wysoka gdyz powinna wynosic 0.5 moze tylko troszke wiecej przy kreceniu proca co wy na to? To samo ma sie FSB Termination Voltage dla 45nn powinna wynosic 1.1v ale u mnie w biosie minimum to 1.2v ,ktore jest standardem dla 65nn ,ale z tego co pisalem na tym forum jest to normalne ze w biosie jest 1,2 ale w praktyce niby podaje 1.1 ale nie wiem jak sie to ma wzgledem tej plyty. Edytowane 29 Października 2008 przez lukaszwg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2008 Też swego czasu miałem coś takiego że po 5h Orthos się wysypywał... Podniosłem o jedno oczko napięcie do góry i już szedł przez 24h bez błędów. PS.Ustaw w Orthosie prio najlepiej 9 i wtedy zobacz czy przejdzie te 20h na tym v1.25 . Dziwna anomalia... teoria o testowaniu przez kilkanaście godzin też jest do podważenia często i gęsto wysypują się pamięci, niedowoltowany NB i masa innych części na MOBO jako ogólny test platformy to się zgodzę :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2008 Tak jak pisalem wczesniej, zalaczam zdjecia z ustawieniami biosu . Wiec prosze o jakies sensowne podpowiedzi co bym mogl zmienic aby te stabilne 4Ghz uzyskac zapuszczajac orthosa przy prio 9 na kilkanascie godzinek. Najlepiej jak by ktos wkleil zdjecia z ustawieniami biosu dla ASUS P5K PRO Ps.Wartosci CPU GTL i NB GTL sa ustawione na minimalna wartosc a z tego co wiem to dla 45nn jest to wartosc ciut za wysoka gdyz powinna wynosic 0.5 moze tylko troszke wiecej przy kreceniu proca co wy na to? To samo ma sie FSB Termination Voltage dla 45nn powinna wynosic 1.1v ale u mnie w biosie minimum to 1.2v ,ktore jest standardem dla 65nn ,ale z tego co pisalem na tym forum jest to normalne ze w biosie jest 1,2 ale w praktyce niby podaje 1.1 ale nie wiem jak sie to ma wzgledem tej plyty. hm... jak już mówiłem , uważam że masz za niskie napięcie.. nie spotkałem nikogo z tym prockiem i to jeszcze w rewizji C0 żeby ustawiał Vcore na poziomie 1.2v . Jakie masz vcore w cpu-z gdy w biosie ustawisz je na Auto ?? PS. Może sflashuj Bios-a do wcześniejszej wersji, może jakieś przekłamania ? (ja mam tego Biosa 1104) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...