yogurcik Opublikowano 3 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2002 :cry: jak podkrecic p4 1.6 z plyta abita bl-7 ?????? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erio Opublikowano 4 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2002 :cry: jak podkrecic p4 1.6 z plyta abita bl-7 ?????? Najpierw sprobuj technika na P4 - czyli pozycja w ksztalcie literek FSB> Jak nie zadziala to odblokuj mnożnik i sprobuj technika na AMD ;) A jak to nie zadziala, pozostaje ... pozycja po Bożemu :))))))) A tak serio ... POSZUKAJ PO WWW LENIU!!!!! co spodziewasz sie ze nie mam co robic tylko linkow dla ciebie szukac i na tacy ci je podac ????? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sewer Opublikowano 4 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2002 Stary nie widzisz ze koles pisze 1szego posta?? A ty mu odrazu taka zjebke :D Fakt że leń ! Podkrecaj podnosząc fsb i w miare potrzeb napiecie. Poszukaj po www- np na tweaku u Liska lub na overclockers... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erio Opublikowano 4 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2002 Sorry jogurcik .... ale najpierw sie czyta a botem sie pyta :))) nie obraz sie :) wpisz overclocking w googlach i po problemie ... PEACE ... ja nie Kaeres ... kłócic sie nie chce ;)) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 4 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2002 Sorry jogurcik .... ale najpierw sie czyta a botem sie pyta :))) nie obraz sie :) wpisz overclocking w googlach i po problemie ... PEACE ... ja nie Kaeres ... kłócic sie nie chce ;)) A jednak zachowales sie jak ...... (dokoncz sam) Po to jest forum zeby sobie pomagac a tym bardziej tym mniej doswiadczonym. Po co ma trzasc cale forum z kilkuset topicami jak moze poprostu zapytac wprost. Pytan jaka plyta pod AMD tez bylo i jest od cholery ale Wam sie jeszcze nie znudzily. Pomysl o tym. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 4 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2002 :cry: jak podkrecic p4 1.6 z plyta abita bl-7 ?????? Yogurcik w czym masz problem. Napisz dokladniej czy wcale nie masz pojecia o podkrecaniu czy jakos nie wychodzi. Opisz tez cos doklaniej o sprzecie, jaki to PIV (willamate czy northwood), jakie masz pamieci, itp. Wtedy cos wymyslimy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2002 Yogurcik poslij PW do uzytkowników p4 (np.ja :lol: ) I bedziesz mial szczegulowa odpowiedz 8) Milego postowania na Forum :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2002 Kaeres on chiba ma NW bo 1,6 wilma nie bylo :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV[666] Opublikowano 4 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2002 P4 willi 1.6 zdaje sie ze bylo ,bylo nawet 1.3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2002 ojjj raczej nie ale bylo tez 1,2 :P sam takowe mialem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 4 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2002 Kaeres on chiba ma NW bo 1,6 wilma nie bylo :?Jak to nie bylo ? Cosik pomyliles :) Jest nawet do kupienia tutaj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogurcik Opublikowano 4 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2002 :lol: Ciesze sie duzym zainteresowanie z waszej strony moim tematem za co bardzo dziekuje wiec jest tak juz podkrecalem kompa kiedys ale wtedy mialem amd 450 z plyta solteka i udalo mi sie go wykrecic na 550 ale gdy dokupilem reszte ( po kolcek i plyte dostalem w prezecie i nie mialem za duzego wplywu na to co mam ) po odpaleniu kompa szok dlamnie bo jakies soft menu 3 mi wyskauje w biosie i inne gadzety tego typuu wiec chcialem zaczerpnsac fachowej rady bo niechcialbym czegos zepsuc mam p 4 1.6 ale jakiego nie mam pojecia napiscie po cyzm poznac ktory to p4 willamate czy northwood napewno wentylator jest orginal plyta abita bl-7 pamieci sdramy 133 hd 60 ibm 7200 grf ati radeon 7000 64mb tv out ddr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymoon Opublikowano 4 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2002 :lol: Ciesze sie duzym zainteresowanie z waszej strony moim tematem za co bardzo dziekuje wiec jest tak juz podkrecalem kompa kiedys ale wtedy mialem amd 450 z plyta solteka i udalo mi sie go wykrecic na 550 ale gdy dokupilem reszte ( po kolcek i plyte dostalem w prezecie i nie mialem za duzego wplywu na to co mam ) po odpaleniu kompa szok dlamnie bo jakies soft menu 3 mi wyskauje w biosie i inne gadzety tego typuu wiec chcialem zaczerpnsac fachowej rady bo niechcialbym czegos zepsuc mam p 4 1.6 ale jakiego nie mam pojecia napiscie po cyzm poznac ktory to p4 willamate czy northwood napewno wentylator jest orginal plyta abita bl-7 pamieci sdramy 133 hd 60 ibm 7200 grf ati radeon 7000 64mb tv out ddr DOBRE :lol: nie obraz sie yogurcik, ale wymien to byle szybko. Co dokladnie ? ram, kup sobie chodziaz 256 ramu RIMM(!!!), i grafe - inaczej sprzet jest niewykorzystany i wychodzi ci na to samo jakbys mial celka 1 GHz albo i gorzej... No chyba, ze kompa uzywasz tylko do netu i worda, a nie do gier/grafiki... Co do podkrecania, no coz niestety nie po to sie odezwalem, zglos sie do flowermana na PW(taki przycisk na dole jego wiadomosci) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 4 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2002 :lol: Ciesze sie duzym zainteresowanie z waszej strony moim tematem za co bardzo dziekuje wiec jest tak juz podkrecalem kompa kiedys ale wtedy mialem amd 450 z plyta solteka i udalo mi sie go wykrecic na 550 ale gdy dokupilem reszte ( po kolcek i plyte dostalem w prezecie i nie mialem za duzego wplywu na to co mam ) po odpaleniu kompa szok dlamnie bo jakies soft menu 3 mi wyskauje w biosie i inne gadzety tego typuu wiec chcialem zaczerpnsac fachowej rady bo niechcialbym czegos zepsuc mam p 4 1.6 ale jakiego nie mam pojecia napiscie po cyzm poznac ktory to p4 willamate czy northwood napewno wentylator jest orginal plyta abita bl-7 pamieci sdramy 133 hd 60 ibm 7200 grf ati radeon 7000 64mb tv out ddrPosluchaj mnie uwaznie. ZBIERAJ KASE NA DDR lub jezeli masz wiecej kasy to na rimmy. Minimum 256MB ddr. grafa od biedy moze byc. A softmenu III to najlepsza rzecz na swiecie jaka moze spotkac overclockera. Jest to menu w ktorym sie bardzo latwo i skutecznie podkreca kompa. Po czym poznac procka ? Hmm... sprobuj odpalic programik cpuid moze on cos poradzi. Albo sisoft sandre. Zapytaj jeszcze kogos na tym forum kto ma PIV 1.6 jak sie sprawdza bez sciagania coolera. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogurcik Opublikowano 6 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2002 :cry: jeszce raz dzieki za rady ale mam nowy problem po poczytaniu troche forum i user manual od mojej plyty chcialem zaczac podkrecanie od zwiekszenia mnoznika ale okazuje sie ze mam zablokowany cuduje juz 2 godziny i nie wiem jak cokowiek uruchomic w soft menu poprzelanczalem SW i nic z tego moge tylko zwiekszac napiecie na klocku i tyle JAK TO OBEJSC ??? :?: :oops: :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nius Opublikowano 6 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2002 yogurcik, po co chcesz podkrecac procka skoro jego wydajność jest ograniczona slabą pamiecią i kartą graf. Przy tej konfiguracji 1,6 to i tak na wyrost. pozdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2002 yogurcik, po co chcesz podkrecac procka skoro jego wydajność jest ograniczona slabą pamiecią i kartą graf. Przy tej konfiguracji 1,6 to i tak na wyrost. pozdr. Własnie dlatego opłaca się mu podkręcać. Przyrost mocy bedzie odczówalny z każdym Mhz na fsb (przepustowość pamięci). Jeżeli to jest wilamette to troche małe szanse są na owocny oc ale zawsze warto spróbować :) . yogurcik wszyscy ci dobrze radza ,zmień pamięć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvM Opublikowano 6 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2002 yogurcik, po co chcesz podkrecac procka skoro jego wydajność jest ograniczona slabą pamiecią i kartą graf. Przy tej konfiguracji 1,6 to i tak na wyrost. pozdr. Własnie dlatego opłaca się mu podkręcać. Przyrost mocy bedzie odczówalny z każdym Mhz na fsb (przepustowość pamięci). Jeżeli to jest wilamette to troche małe szanse są na owocny oc ale zawsze warto spróbować :) . yogurcik wszyscy ci dobrze radza ,zmień pamięć. Jak On ma zmienić pamięć? musi zmienić od razu płytę. A jak zmieni płytę to niech lepiej sprzeda całego kompa jakiemuś naiwnemu frajerowi, bo P4 1,6 + SDRAM to porażka na maxa - wolniejsze nawet od celerona 1GHz nie wspomnę już o Duronie. Jeśli to nie wchodzi w grę to pozostaje zmieniać FSB czyli magistralę. Poszukaj w opcjach menu. Mnożnika nie zmienisz bo jest zablokowany i to tak skutecznie, że nie da się tego odblokować w żaden sposób. Gdybyś miał AMD to co innego. Jedynie specjalne wersjie P4 nieprzeznaczone do sprzedaży umożliwiają zmianę mnożnika. Niestety na wiele nie możesz liczyć - jak wykręcisz 1,8 GHz będziesz się mógł cieszyć. Generalnie tragedia. Gdybyś miał takiego choćby celerona Tualatin to mógłbyś spokojnie podkręcić go kilkadzisiąt procent. Ktoś kto Ci to sprezentował niestety nie znał się na sprzęcie i dał się zwieść magii megahertzów intela. Pieniądze wyrzucone w błoto niestety. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogurcik Opublikowano 6 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2002 :x sluchajcie ja nie moge zmienic pamieci na szybsze bo i tak moja plyta tego niepociagnie bynajmniej tak pisze w user manula KATASTROFA :cry: :cry: :cry: niechce ktos kupic p4 1.6 ????? :?: :?: :?: :P :P :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvM Opublikowano 6 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2002 :x sluchajcie ja nie moge zmienic pamieci na szybsze bo i tak moja plyta tego niepociagnie bynajmniej tak pisze w user manula KATASTROFA :cry: :cry: :cry: niechce ktos kupic p4 1.6 ????? :?: :?: :?: :P :P :P samego procka nie ma sensu - a szczególnie tu naiwnego nie znajdziesz. Daj najlepiej całgo kompa na ellegro + ogłoszenia w gazetach i kup nowego. Ja za 1500 PLN (brutto) złożyłem sobie sprzęcik na Duronie 1000@1280 i płycie Gigabyte na chipsecie AMD 761 (to tylko przykład). Ratuj się póki ten Twój intel coś jeszcze jest warty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogurcik Opublikowano 6 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2002 acha fsb tez mam zablokowane w soft menu SZAJZE :idea: chyba wroce do swego amd k6 550 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvM Opublikowano 6 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2002 acha fsb tez mam zablokowane w soft menu SZAJZE :idea: chyba wroce do swego amd k6 550 To akurat da się odblokować raczej na pewno - sprawdź czy czasem jakieś jumpery nie blokują możliwości zmiany FSB (nie znam tej płyty). D K6 550 to raczej się nie opłaca wracać - jednak to P4 jest minimalnie szybsze ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosher Opublikowano 6 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2002 Ale Mu dajecie rady! Zaraz sprzedawac, zalezy do czego mu komputer. Jesli nawet ma Willamete to tez zadna tragedia. Co do krecenia to w SoftMenuIII poszukaj opcji w stylu FSB gdzie wartosc bedziesz mogl zmieniac co 1 (100, 101, 102... 133 itd.). Mozesz to sprawdzic programikiem Intela (podpowiedzcie mu jakim bo ja zapomnialem). Tak pol zartem pol serio ustaw sobie magistrale 133Mhz, jak pojdzie na 2130 to Northwood a jak nie to Willamete. :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogurcik Opublikowano 7 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2002 :lol: :lol: 8) :lol: :D :D :D WKACU DOSZEDLEM CO I JAK HURAAA udalo sie troszke podkrecic mego pentiumka he he he o nie cale 50 mhz chodzi narazie 1639-1647 na 1.5v ( nie wiem czy nie za malo ) a temp klocka wacha sie 44-48 stopni zmienilem ext.clock ( cpu/agp/pci) ze 100/50/25mhz na 103/50/25mhz dalej sie boje cosik kombinowac zebym czegos nie zjaral wiec wielka prosba jak podkrecac swego petiumka zeby sie czasem nie spocil za nadto i do jakiej tem moze dojsc ?, i czy na fsb tez mu zmienic a jak tak to na co bo jest 3:1 4:1 i fix:pci i dalej jeszcze mamy mamory freq ( cpu:dram) 1:1 nie wiem do czego to jest tak samo jak speed error hold wl lub wyl ?????????? HELP and THANKS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogurcik Opublikowano 7 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2002 acha a komp mi sluzy przedewszystkim doi zabawy tzn gry and divixy i edycji mp3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogurcik Opublikowano 7 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2002 :?: :D nie wytrzymalem i dalej zaczalem podkrecac i jak narazie doszedlem do 1820 na napieciu 1,7 v balem sie temp. bo wyczytalem ze p4 1.6 najlepiej dziala do 50 stopni ( czy to prawda ?) a ja wlasnie tyle osiagalem na nim jak zapuscilem malowymagajaca gre the sims teraz zmnieszylem go do 1740 mniej wiecej ale temp. jest moze o 1 stopien nizsza acha sprawdzalem programem my cpu tam pisze mi ze mam willamate a na sandrze 2001 ze northwood i zgluplem znow ale wiem ze mam 512 kb cache moze to cos powie ???????????????? :?: :?: :?: p.s. i jeszcze jedna prosba jakiego najlepiej coolera wraz z radiatorem zalozyc bo w wodne chlodzenie nie chce sie bawic ?????? dzieki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogurcik Opublikowano 7 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2002 :lol: :lol: :lol: to znow ja jak narazie doszedlem do <Value>Intel® Pentium® 4 CPU 1.60GHz @ 1.92GHz</Value> dalej koniec bo niechce przeginac z temperatura podpowiedzcie mi czy jak mam orginalnego coolera firmy intel to on dziala na 5 wolt ??(bo narazie cienko z gotowka i musze czekac do pierwszego na kaske ) i czy mozna go jakos przerobic na wiecej ???( oczywiscie chodzi o lepsze chlodzenie )??? i jeszcze takie pytanko <Value>256MB 16x(16Mx8) SDRAM PC133U-333-542 (CL3 upto 133MHz)</Value> </InfoItem> <InfoItem> <Title>Memory Module 2</Title> <Icon>-1</Icon> <Format>0</Format> <Value>128MB 8x(16Mx8) SDRAM PC133U-333-542 (CL3 upto 133MHz)</Value> </InfoItem> jak widac mam dwie pamieci sdram tylko jedna chodzi x16 a druga 8x czy dobrze pisze czy moze ta x8 spowalniac cosik ??? :?: :P OKEAY NA DZIS DOSYC PYTAN I PODKRECANIA IDE SPAC A RANO DO PRACY :D :o :lol: 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 7 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2002 Wiesz jak zrob najlepiej ? Kup porzadna paste termoprzewodzaca np. termopox albo silver arctic III- ta druga jest droga ale najlepsza na swiecie w te klocki (35 pln). Kup tez porzadny cooler bo te starsze od Intela to sa takie sobie. Polecam Ci Volcano 7+ od firmy Termaltake - 140 pln. Wiem, duzo kasy za to wszystko ale nie bedziesz musial sie martwic o wysokie temperatury. A narazie to sciagnij obudowe bo watpie czy masz jakies dodatkowe wentylatory w obudowie zamontowane. I krec go spokojnie na 2.0Ghz tylko pamietaj tez o dzielniku zebys nie zjaral karty graficznej albo sieciowki :) I ustaw pamieci na CL2 bo w tej chwili masz CL3 - to da troche mocy, nawet sporo :) Jak mi sie cos przypomni to dam jeszcze znac, chyba ze wczesniej zadasz jakies pytanko to sluze pomoca na ile dam rady :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 7 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2002 :cry: jak podkrecic p4 1.6 z plyta abita bl-7 ?????? Twoja konfiguracja wola o pomste do nieba, a nie o podkrecanie... Pentium IV na pamieciach SDRAM to jakies tragiczne nieporozumienie. Athlona XP sobie jeszcze moge na nich wyobrazic, ale to juz jest jakas tragedia wydajnosciowa. Proponowalbym na poczatek sprobowac podniesc troche magistrale, a potem ewentualnie podniesc napiecia dla poprawy stabilnosci. :D :) :D :) HEHEHE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 7 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2002 :x sluchajcie ja nie moge zmienic pamieci na szybsze bo i tak moja plyta tego niepociagnie bynajmniej tak pisze w user manula KATASTROFA :cry: :cry: :cry: niechce ktos kupic p4 1.6 ????? :?: :?: :?: :P :P :P Wymieniaj plyte i pamieci. Grafike mozna wywalic pozniej... Z tak plyta nic nie osiagniesz. Na pewno znajdziesz plyte pod DDR w cenie tej co masz. Tylko znajdz frajera ktory to kupi. :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...