zgf1 Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 Zastanawiam sie nad chlodzeniem modulow RAM w kompie. Co sadzicie, czy takie chlodzenie cos tak naprawde daje: http://www.allegro.pl/item239636684_super_...ister_fvat.html Wydaje sie to byc takie male i niepozorne. Czy stosujac to chlodzenie wydluze zywotnosc kosci pamieci? Co z naklejkami gwarancyjnymi jesli sa przyklejone na kosci? Nie pogorszy to chlodzenia, naklejki te nie zniszcza sie przy odrywaniu i w efekcie strace gwarancje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 Uzywasz na codzien ramow na >2.7v? Nie - to sobie daruj. Pozatym gladkie aluminium moze da Ci kilka MHz wiecej przy tym samym napieciu i timingach. Stickery gwaranyjne rzecz jasna wylatuja... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 No moja obecna kosc ramu dziala na 2.8V - czyli od takiego napiecia juz wymagane sa radiatory? Po pracy jest dosyc ciepla... Nie chodzi mi raczej o osiagniecie wiecej MHz, ale kupuje teraz kosc ktora dobrze sie kreci i jest praktycznie bez gwarancji, chcialbym aby pochodzila jak najdluzej... Bardziej chodzi mi o wydluzenie zywotnosci... A gdy przykleje na stickery to moga sie "ugotowac" pamieci? (wieksza izolacja - sticker + tasma) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OneHotMinute Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 Zamiast takiego radiatora lepiej zrobić dobrą wentylacje obudowy - wszystkie podzespoły bedą wdzięczne;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 Zamiast takiego radiatora lepiej zrobić dobrą wentylacje obudowy - wszystkie podzespoły bedą wdzięczne;)Święte słowa! Święte słowa! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 IMO masz 2 wyjścia: - zwiększyć przepływ powietrza koło modułów RAM = wentylek wiejący na ramy - robisz coś w stylu OCZ XTC Memory Cooler, Corsair Dominator Memory Airflow Fan lub CoolIT Ram Fan itd - zwiększyć powierzchnie oddawania ciepła = dać 2 konkretne aluminiowe płaskowniki (na każdy moduł), a nie takie popierdułki jak z Twojego linka, mozna jeszcze do płaskownika dorzucić radiatorki z elektronicznego np takie do TO220 itp - masz linka jak ktoś to fajnie zrobił http://www.overclock.net/amd-memory/77081-...ry-cooling.html jak widac powierzchnia oddawania ciepła zwiększyła się kilkukrotnie (pod te płaskowniki dajesz zwykła pastę silikonową H która potem łatwo wymyć wodą z mydłem - pamiętaj że po myciu nalezy moduły osuszyć -> suszarka/piekarnik na 50*C/...) a mozna połączyć oba sposoby i "jadziemy" :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 Dzieki za info, no wlasnie myslalem aby kupic te z aukcji i na nie dokleic wlasnie jakies zeberka aby zwiekszyc powierzchnie oddawania ciepla. Nie wiem czy uda mi sie latwo zrobic zapinke aby te radiatory trzymaly sie na ramie.... Wentylacje mam w sumie dobra, ale planuje troszke jeszcze poprawic, wyciac otwor w "dachu" obudowy, aby cieple powietrze znad ramu szlo bez przeszkod w gore... Jednak tez zalezy mi na ciszy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaszaWspraju Opublikowano 29 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2007 Nawet super patenty OCZ na radiatorki ramow podwyzszaja teperatury. KLIK -- wyniki 3 strona. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 29 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2007 No moja obecna kosc ramu dziala na 2.8VTe 2,8V to na tych DDR2 z sygnaturki czy na jakichś DDR? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...