Skocz do zawartości
TomaszPaweł

Boinc Rosetta@home Gpugrid Milkyway@home Qmc@home Aqua@home I Inne Projekty :)

Rekomendowane odpowiedzi

niniejszym chciałem się pochwalić, iż wczoraj dołączyłem do grona milionerów :mrgreen:

i tak przy okazji - zastanawiam się nad wymianą mojego radka na 4890 (ale dopiero jak ceny dobrze spadną), będzie duża różnica w milce albo cc? póki, co to tylko zamysł na co wydać ewentualny nadmiar gotówki :)

Gratki. :)

Co do zakupu, celuj w serię 58xx. 57xx nie ma podwójnej precyzji, nie policzysz MW, zostaje tylko CC. Dodatkowo proces 40nm, sporo mniej prądu ciągnie niż Twoja obecna w 55nm.

Zakup lepiej 4770.

A najlepiej 2 4770 :)

W CF je do gier, a do liczenia sam miod.

No chyba zeby 5770/50 - imho znacznie lepszy wybor anizeli 4890.

Mi wlasnie trafila sie pamiec - 2x1GB OCZ za....

32 PLN ? Kupilem 10szt ...... ;)

EDYTA:

Zlozylem zamowienie w sklepie internetowym - ciekawe czy zrealizuja zamowienie

Może z tego nic nie być.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamówiłeś następujące produkty:

szt. Produkt Nr ref. Cena

5 x 2GB DDR II 800 Platinum Rev2 CL4-4-4 (2 x 1 GB)

OCZ2P800R22GK

157,40 zł

Podsumowanie: 157,40 zł

Przesyłka Kurierem (Przesyłka kurierem (również raty)- ceny doty 20,00 zł

SUMA: 177,40 zł

i odpowiedz na zamowienie

Drogi Kliencie ,

Status Twojego zamówienia nr 9771 został właśnie zmieniony.

Komentarz: Witam, Niestety liczba zamówień przekroczyła fizyczne stany magazynowe tego modelu. Serdecznie przepraszamy ale jesteśmy zmuszeni anulować zamówienie.

Nowy status: Anulowane

strona do aktualnej oferty

http://www.softon.pl/product_info.php?info...-2-x-1-GB-.html

napisaliby ze blad, to olewam i sie smieje

ale teraz jest znerwowany

jak ich ugrysc ??

majkel - info do mnie w sprawie 5970 - chyba ze softom na promocje :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4850 vs 4890 w MW - to tak naprawdę starcie taktowań rdzeni - bo pamięci nie wpływają na szybkość przetwarzania MW (W CC odgrywają za to kolosalną rolę).

Rdzenie są identyczne.

HD4850 to 625Mhz a HD4890 to 850Mhz.

No troche jednak wpływają, bo jak ustawiałem żeby było chłodniej dla pamięci i je odwoltowywałem i odtaktowywałem do 650MHz to różnica jest nawet do 0.1% z każdą sekundą. W skali całej doby to sporo więcej policzy przy ustawieniu normalnym pamięci.

Ostatnio pobawiłem sie w mocniejsze OC i GPU TOOLem stabilnie do 860MHz moge dać :D szkoda tylko że w iTarcker na stałe tak nie moge a odpalać program za każdym razem to nie jest wygodne. No ale przynajmniej te 800 jest.

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@TomaszPaweł: rdzenie identyczne w 4850 i 4890? Chyba miałeś na myśli 4870 i 4890. A ja muszę popracować nad stabilnościa, bo po 30 minutach komp sie wysypuje ;/ Podejrzewam grafę ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za odpowiedzi i gratulacje :)

radka raczej niewiele już podkręcę bo przy tych taktach ma temp. ~70st. przy akceptowalnym hałasie i max obciążeniu, niestety to chłodzenie iceq4 nie jest takie cudowne jakie niby miało być,

na 5850 raczej nie ma szans (chyba, że w jakimś konkursie wygram :)), a tym bardziej przy tym procku a quady i tak za drogie na 775, póki co to jakiejś gruntowej modernizacji nie mam w planach na ten rok...

Edytowane przez Adu82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3436544[/snapback]

No ale przynajmniej te 800 jest.

No to jak masz 800 - to również nie ma sensu zmieniać. Zbieraj na HD58xx.

Ciekawa oferta

29H:32M - tyle zajęła mi próbka AQUA 128-6M-256 - masakra... 38,197 punktów... - oczywiście komputer był używany do różnych rzeczy w tym czasie...

Edytowane przez TomaszPaweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@TomaszPaweł: rdzenie identyczne w 4850 i 4890? Chyba miałeś na myśli 4870 i 4890. A ja muszę popracować nad stabilnościa, bo po 30 minutach komp sie wysypuje ;/ Podejrzewam grafę ;/

Pod względem wydajności różnią się tylko zegarami. Od strony gier oczywiście pamięci robią istotna różnice ale dla obliczeń w MW liczą się tylko MHz egzemplarza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładna bestia, ale...

Ciekaw jestem kiedy producenci MB zaczną umieszczać gniazda PCI-E co "3" sloty - tak aby pomiędzy kartami z 2 slotowym chłodzeniem była przynajmniej przerwa na 1 slot. Nie mam nic przeciwko powiększeiu wymiaru MB i stworzeniu nowego dużego standardu dla nowej generacji komputerów.

Ja mam farta z moją P5E - mam slot odstępu pomiędzy dwoma slotami PCI-E x16 obsadzonymi 2 slotowymi kartami - lepsze chłodzenie.

Dołączona grafika

Jak znalazł domek dla np.: 2x HD5970 :)

Z pewnością ta płyta może mi posłużyć do budowy małego potworka z 4 GPU w przyszłości :)

Windows ATI v2.09 Optimized Apps Available

January 5, 09:18 CST

Version 2.09 of the ATI application for Windows has been made available on the power/optimized applications page. This version should run a little faster on all ATI cards. Install now, or just be patient. Version 2.09 is slated to become the standard application for Windows ATI within the next week if no issues are found by those running it as a optimized application.

CC - nowa szybsza aplikacja 2.09 dostępna!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładna bestia, ale...

Ciekaw jestem kiedy producenci MB zaczną umieszczać gniazda PCI-E co "3" sloty - tak aby pomiędzy kartami z 2 slotowym chłodzeniem była przynajmniej przerwa na 1 slot. Nie mam nic przeciwko powiększeiu wymiaru MB i stworzeniu nowego dużego standardu dla nowej generacji komputerów.

CC - nowa szybsza aplikacja 2.09 dostępna!

Parę płyt z PCI-E co 3 sloty jest, nie za wiele, ale coś się da sklecić. Ja w liczydle ( płyta prawie że ze śmietnika, częściowo uwalona ale punkciki daje! ) ma niestety sloty dla graf co 2, dlatego zamiast 2x4770 muszę iść w 1x coś mocniejszego.

BTW, CC jeszcze szybsza niż w 2.08? Tam pokazywałeś różnicę 1 minuty, to tutaj ile zyskujemy tym razem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, szybka piłka - co dziś się najlepiej liczy na wolniejszych* sprzętach? Bo kusi mnie, żeby po dłuższej przerwie znowu cos tam czasami pomielić... :wink:

* wolniejszych = coś pokroju E2200/E4300/itp. albo lapki z Pentium M/Dual Core/itp. Jeśli grafika, to X19xx/R3850 (warto na tych grafach w ogóle?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BTW, CC jeszcze szybsza niż w 2.08? Tam pokazywałeś różnicę 1 minuty, to tutaj ile zyskujemy tym razem?

Powiem tak - wzrost jest choć minimalny to wyraźny - z liczoną AQUA w tle na wszystkich rdzeniach CPU próbki idą pomiędzy 5:38 - 5:46

Dla wszystkich "słabszych" (to pojecie względne bo u mnie i PIV 1.6Ghz liczy) komputerów do liczenia na CPU polecam MilkyWay z optymalizacjami pod x64 - to aby nakosić punktów. Ładnie również punktuje PrimeGrid x64 (AP26).

Jeśli liczysz również dla idei to w czołówce są Rosetta@Home - ale zajmuje dużo RAM - około 300MB na WU, Malariacontrol - stosunkowo niedużo RAM, oraz inne projekty białkowe.

Karta HD3850 to zabytek - ale parę punktów potrafi wygenerować :wink:

Tutaj przykładowe wyniki w CC podobnej karty:

Running Collatz Conjecture (3x+1) ATI GPU application version 2.09 by Gipsel (Win32, CAL 1.3)instructed by BOINC client to use device 0Reading input file ... done.Checking 206158430208 numbers starting with 2361992582871097518440CPU: Intel(R) Xeon(TM) CPU 2.80GHz (4 cores/threads) 2.79077 GHz (0ms)CAL Runtime: 1.3.145Found 1 CAL deviceDevice 0: ATI Radeon HD3800 (RV670) 512 MB local RAM (remote 28 MB cached + 64 MB uncached)GPU core clock: 669 MHz, memory clock: 829 MHz320 shader units organized in 4 SIMDs with 16 VLIW units (5-issue), wavefront size 64 threadssupporting double precisionInitializing lookup table (16384 kB) ... doneStarting WU on GPU 0Copy lookup table to GPU memory (16384 kB)Initialize step array on GPU (128 MB)predicted runtime per iteration is 112 ms (33.3333 ms are allowed), dividing each iteration in 4 partsborders of the domains at 0 1024 2048 3072 4096No checkpoint data found.needed 1767 steps for 236199258305315077423098497824362301 total executed steps for 206158430208 numbersWU completed.CPU time: 18.6563 seconds,  GPU time: 2900.14 seconds,  wall clock time: 2902.69 seconds,  CPU frequency: 2.79077 GHz

Odpowiednie projekty to CC i MW. Liczenie MW na CPU wyklucza liczenie na GPU na tej samej maszynie. CC mniej wygrzewa karty graficzne. Możesz zrobić miska MW na CPU i CC na GPU.

Na kartach x19xx nie policzysz....

Czy warto zainwestować w system x64 - warto - polecam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jak tak ładnie sobie piszemy, to zapytam się o kwestię sprzętu w przyszłości.

Czy taki AMD x4 3GHz na jajko, to dobry wybór biorąc pod uwagę obliczenia na CPU, czy jednak Intel jest sporo wydajniejszy? W liczydle na Socket 939 mam X2, ale w porównaniu z moim C2d to jest kaplica. Przy zegarze 2.2 GHz jest 2x wolniejszy niż C2d przy 3.6 GHz. Oczywiście jest to staroć ( wygrzebałem żeby w ogóle zastartować ) i nie wiem, jak to wygląda obecnie ( phenomy itp. ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witamy w drużynie! Zombiaki nie są takie słabe! Szczególnie w grupie! :lol2:

No to jak tak ładnie sobie piszemy, to zapytam się o kwestię sprzętu w przyszłości.

Czy taki AMD x4 3GHz na jajko, to dobry wybór biorąc pod uwagę obliczenia na CPU, czy jednak Intel jest sporo wydajniejszy? W liczydle na Socket 939 mam X2, ale w porównaniu z moim C2d to jest kaplica. Przy zegarze 2.2 GHz jest 2x wolniejszy niż C2d przy 3.6 GHz. Oczywiście jest to staroć ( wygrzebałem żeby w ogóle zastartować ) i nie wiem, jak to wygląda obecnie ( phenomy itp. ).

Bardzo lubię AMD - ale do liczenia na CPU - wybrał bym kolejny raz INTELA.

Natomiast jeśli chcesz zbudować kompa do liczenia na grafach, to czy to będzie intel czy amd nie ma znaczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, ja zaczynałem z.... Pentium 150Mhz - ale był szał jak przesiadłem się na PII 266Mhz a potem 400Mhz - normalnie urywało głowę... a te dzisiejsze procki, jakieś takie wolne :wink:

Takiemu PIV 1.6 1 jednostka MW zajmuje... 33665s... a grafice... 80s...

P.S. Zaktualizowałem stronę www drużyny.

30 000 000 :banana: :rolleyes:

EDIT:

Dzisiaj padł kolejny rekord dzienny TPT: 1,543,072 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sie zastanawiałem co mi tak punktuje, a to chyba AQUA dobrze daje. Jak się pokusze to odpale więcej komputerków @ CPU :-D

Do liczenia na cepie - Intel bo ma HT. Żeby zrobić to samo co na i7 musiałbyś mieć dwie 620stki.

Zresztą przy grafice ze dwa rdzenie na jeden GPU trzeba zwolnić...

BTW: chyba muszę włączyć misję "obrona".

BTW2: widze tu ostre natarcie wycelowane na miejsce 5.

Edytowane przez majk3l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj padł kolejny rekord dzienny TPT: 1,543,072 :)

Jutro będzie więcej. :wink:

Ja sie zastanawiałem co mi tak punktuje, a to chyba AQUA dobrze daje. Jak się pokusze to odpale więcej komputerków @ CPU :-D

Do liczenia na cepie - Intel bo ma HT. Żeby zrobić to samo co na i7 musiałbyś mieć dwie 620stki.

Zresztą przy grafice ze dwa rdzenie na jeden GPU trzeba zwolnić...

Tak myślałem, że jednak Intel lepiej się spisze. Dla mnie bez różnicy, kupuję to, co jest w danej chwili odpowiednio wydajne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...