Skocz do zawartości
Miguel707

FAQ. Jaki komputer do gier? Polecane zestawy komputerowe - opinie, sugestie i pytania

Rekomendowane odpowiedzi

@ NeoMagNeT

Tak nie zrobię. Dlaczego? Ze względu na to, że ASRock ma zintegrowaną kartę graficzną oraz to, co się dzieje obecnie w kartach graficznych Gigabyte (a przecież pewien czas temu tak źle nie było). Moim zdaniem sytuacja ze spadkiem pewnego poziomu w płytach głównych może po prostu nastąpić. ASRock ma tendencje odwrotną.

Rozmawiałem w tej sprawie z kilkoma osobami (mianowicie oc'erami wyższej rangi).

Acha czyli polecamy Asrocka bo to jeden z jego kilku udanych produktow od lat, ale za to GB zostal wyciety bo kiedys w przyszlosci moze mu jakosc spasc chociaz nikt do tej pory nie narzeka na wspomniany model ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chociaz nikt do tej pory nie narzeka

Taki argument, to sobie możesz .....

Nikt nie narzeka, bo nikt tu na forum jeszcze tego nie ma, więc nie będę eksperymentował z Gigabyte - to raz (a osoby z ASRock'iem ze mną rozmawiały, lecz ich na forum już nie ma).

Popatrz, co robi Gigabyte w kartach graficznych - to dwa.

Osób, które pytałem na pewno nie przebijesz - to trzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki argument, to sobie możesz .....

Nikt nie narzeka, bo nikt tu na forum jeszcze tego nie ma, więc nie będę eksperymentował z Gigabyte - to raz (a osoby z ASRock'iem ze mną rozmawiały, lecz ich na forum już nie ma).

Popatrz, co robi Gigabyte w kartach graficznych - to dwa.

Osób, które pytałem na pewno nie przebijesz - to trzy.

Za to twoj argument , ze plyty GB sa do d... bo maja slabe karty graficzne powala swa merytoryczna wymowa :) O tym , ze jak zaczales polecac Asrockowe plyty tez ich prawie nikt nie mial nie wspominam.

A GB przynajmniej jest dostepny w wiecej niz jednym sklepie.

Edit: Tak sie z ciekawosci spytam: ile w takim razie posiadaczy na forum ma polecony asrock P45TS ?

Edytowane przez Michaelius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To są zestawy polecane. Nikt nikomu nie nakazuje kupowanie tych bebechów, tym bardziej w tym sklepie.

Nikt i nigdy nie napisał jeszcze "poradnika" nie zawierającego błędów.

Kiedyś przeczytałem, że Mugen nie wchodzi do PC-A06B. Jednak wchodzi.

Proponuję założyć konkurencyjny topic.

Ja polecał nie będę, bo mój X3 działa jako X4...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Integra zawsze się przyda.

Dyskusja na temat gigabyte czy asrock robi lepsze płyty nie ma sensu, ponieważ każdy producent robi lepsze i gorsze modele, i nie raz gorsze sztuki się trafiają. Na razie nikt nie narzeka na asrocka, więc powinien zostać.

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie dlaczego niejest uwzględniany procek Q6600 jest przecież prawie w takiej samej cenie jak AMD Phenon x3 a ma 4 rdzenie?

ps.

Co do integry to odradzam najwyżej że komp tylko do internetu. Ja posiadałem takie rozwiązanie w swoim poprzednim zestawie z płytą Asrocka, po włążeniu dodatkowej karty graficznej komp zaczął się wieszać, w różnych momentach. Zmiany kart, zasilaczy nic niedało. Sama płyta z karta graficzną zintegrowaną działała dobrze. Więc jeśli z dodatkową kartą to bez integry.

Edytowane przez Snake

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do zestawu nolimit konieczny jest jak najszybszy dysk SSD o pojemności 30-128 gb na partycję systemową.

Z esc to był by ten OCZ 30gb, ale widziałem szybsze dyski.

Edit

Zalety: szybkość, cisza.

Ocz 30gb vertex o te mi chodzi :)

Edytowane przez maxymili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do integry to odradzam najwyżej że komp tylko do internetu. Ja posiadałem takie rozwiązanie w swoim poprzednim zestawie z płytą Asrocka, po włążeniu dodatkowej karty graficznej komp zaczął się wieszać, w różnych momentach. Zmiany kart, zasilaczy nic niedało. Sama płyta z karta graficzną zintegrowaną działała dobrze. Więc jeśli z dodatkową kartą to bez integry.

nie uogólniaj , mogłeś trafić na wadliwy model lub po prostu Twoja sztuka była wadliwa.

Znajomy ma zestaw z phenomem2 x3 720 i asrockiem a780gxh , przez miesiąc siedziała na integrze i dopiero później dokupił grafikę. Wszystko działało i nadal działa prawidłowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i zamiast 2*500gb F2EG jeden 1TB bo to i tak na magazyn więc ważniejsze jest bezpieczeństwo danych niż szybkość.

Sadzę że dyski mające 1 talerz i 5400obr maja mniejsza awaryjność niż pojedynczy wielotalerzowy dysk 7200obr. I co za różnica czy padnie pojedynczy dysk czy tez jeden z dysków w raidzie 0 i tak tracimy dane. A wybierając raid zyskujemy prędkość i ciszę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sadzę że dyski mające 1 talerz i 5400obr maja mniejsza awaryjność niż pojedynczy wielotalerzowy dysk 7200obr. I co za różnica czy padnie pojedynczy dysk czy tez jeden z dysków w raidzie 0 i tak tracimy dane. A wybierając raid zyskujemy prędkość i ciszę.

Przepraszam, że nie piszę drukowanymi ;)

SpinPoint F2 EcoGreen 5400 rpm 1TB 32mb cache - 379zł "o take" mi chodziło

Po co raid skoro można mieć jeden dysk z dwom talerzami o tej samej prędkości i dwukrotnie większym kaszem w niższej cenie? Szybkość ma 2go albo 3cio rzędne znacznie bo to tylko magazyn plików. W moim projekcie z dyskiem ssd intela x25m na system oczywiście.

Edytowane przez maxymili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś czuję, że będę musiał zmienić nazwę zestawu no-limit na odpowiednią kwotę, bo widzę, że nie wszyscy zrozumieli cel takiego zestawu.

Gdyby rzeczywiście był to do końca no-limit, to np. zamiast i7 920 byłby i7 965, a granica opłacalności gdzieś się po prostu kończy zupełnie. Proponuję potraktować no-limit, jako zestaw, który powinien kupić człowiek z nieograniczonym funduszem, lecz chęcią wydania ich sensownie bez wyrzucania w błoto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SSD Vertex albo Intel podawany wyzej - z moich ostatnich miesiecznych zaglebien w rynku hardwarowym (mam braki jakies 6..7 latek tylko :D ) - najlepsza inwestycja w komputer w 2009 roku :) Przyrost wydajnosci kompa do ceny najlepszy. Nawet koszt 1000 zl jest stosunkowo niski jesli popatrzyc na przyrost wydajnosci pracy systemu, aplikacji, gier. Tez dopieszczalem/dopieszczam swoj zestawik praktycznie nolimit i najbardziej zadowolony jestem z tego ze sie zdecydowalem na SSD.

Troche praktyki na poparcie teorii :legal:

Filmik 1 - otwieranie aplikacji i vibra test (boskie :D )

Edytowane przez ilear

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak napisał poprzednik, to się po prostu opłaca. i7 można podkręcić co nieco więc 965 jest bez sensu, ale HDD nei podkręcisz do SSD nawet dobrym młotkiem. Krótko mówiąc jako rasowy skąpiec kupując zestaw bez uwagi na braki kasowe na pewno zakupił bym SSD intela za jedyne 1500zł :) a gdybym oszczędzał wziął bym tego OCZa za jedyne 800zł.

Wg mnie warto jak tylko kogoś na to stać. Co więcej ceny SSD szybko spadają a szybkości rosną. Niedługo każdy nowy PC poza lowendem będzie miał SSD na system a już za kilka lat HDD stanie się dziwnym wynalazkiem do specjalnych zastosowań i radykalnie podrożeje.

Godzina dziwna ale testuje nowe części ;) jak na razie pełnia hajfa :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skladam kompa ktory ma byc prezentem na komunie. Budżet, mały bo ca 1700-1800 zł z monitorem( ma być "płaski" =wymagania rodzinki.)

Wymyśliłem coś takiego:

Intel Pentium Dual Core E5200 285 zł

Gigabyte EP31-DS3L 259 zł

GoodRam 2GB (2x1GB) PC800 CL5 80 zł

Seagate 250GB 7200rpm 16MB cache SATAII 175 zł

HIS HD 4670 IceQ 512MB DDR3/256bit 750/2000 TV/2xDVI PCI-E 291 zł

Logitech S120 Black 49 zł

Pioneer DVR-216D SATA (black) 110 zł

antec nsk4000 150 zł

ModeCom MC-350ATX 2.0 PFC 115 zł

BenQ G2010WA TN - 469 zł

Ceny głownie z ESC, bez kosztów wysyłki. Wychodzi 2000 zł bez 2 zł, a jeszcze przesyłka. Gdzie można byłoby urwać jeszcze 200-300 zł? Może płyta + proc od AMD wyjdzie taniej ? ale jaka?

Karta grafiki tańsza, a która pozwoli bezproblemowo pograć w mało wymagające gry dla 10 latka. Ewentualnie jakiś tańszy LCD 18-20 cali ?

Niestety nie jestem na bieżąco w sprawie sprzętu i stąd moje dylematy :) proszę więc bardziej doświadczonych o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz zmienić platformę na 7750 + A770DE, wyjdzie trochę taniej a wydajnościowo podobnie. Intel po OC jest wyraźnie lepszy, ale wątpię, żeby w najbliższej przyszłości dzieciak coś podkręcał. No i do tego zmiany jakie podał andrew777.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli

Procesor : AMD Athlon X2 7750+ Black Edition - 269 zł

Płyta Główna : ASRock A780GXH - 349 zł

RAM : GoodRam 2GB 800MHZ - 80 zł

Samsung 320GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F1 179 zł

Napęd : Samsung SH-223F SATA - 90 zł

Zasilacz: Modecom MC-350ATX 2.0 - 115 zł

Głośniki: Logitech S120 Black 49 zł

Obudowa : Antec nsk 4000 (kwestia wizualna;) 150 zł

Monitor : BenQ G2010WA TN 469 zł

1756 zł , to już trochę lepiej. Podpowiedzcie jeszcze co do monitora. Czy ten będzie odpowiedni czy lepiej coś zmienić, chętnie na tańszy.

ps z góry dzięki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi