svende Opublikowano 14 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2008 (edytowane) A overdrive nie ustawia Ci automatycznie napięcia 1.25V? Bo ja bym tym pokręcił, ale nie moge się przez powyżej napięcia defaultowego przebić. Chociaż zapewne da się to gdzieś zmienić, ale za mało wczoraj czasu miałem, żeby sie tym zająć.Automatycznie ustawia na początku, ale jest tam jest regulacja napięć (vcore, vdimm, nbcore, nb ht, nb pcie i jeszcze jakies), tylko przełącz na tryb zaawansowany, bo na amatorze zmiana napieć jest chyba niedostepna :lol2: Edytowane 14 Marca 2008 przez svende Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Je m appelle Ferdinand Opublikowano 14 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2008 Automatycznie ustawia na początku, ale jest tam jest regulacja napięć (vcore, vdimm, nbcore, nb ht, nb pcie i jeszcze jakies), tylko przełącz na tryb zaawansowany, bo na amatorze zmiana napieć jest chyba niedostepna :lol2: Chodzi o to, że zmiana jest do max 1.25V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 14 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2008 u mnie jest do 1,55V w overdrivie, ale moze jak wystartuje z większym to granica sie podniesie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 14 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2008 B3 http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showd...?i=3260&p=3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 14 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2008 Tri-Core Phenom 8600 tested Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 15 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2008 @dwaIP http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=3260 czyli klik pierwszy >coś o b3< (...) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 15 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2008 http://www.echannelline.com/usa/story.cfm?item=23041 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2008 Na domyślnych ustawieniach najlepiej bo podatność na OC to oddzielna kategoria dość dobrze znana na tym forum. Chętnie zobaczył bym solidnie wykonany pomiar poboru prądu przez wymienione CPU zwłaszcza jeśli w zestawie będzie E8xxx lub X2 w wersji G2 bo w sieci są "dziwne" wyniki. Aby to łatwo zrobić trzeba mieć płytę opartą o tym sam chip pod AM2 i 775 właściwie to o tym samym poborze prądu . Chętnie zobaczę wynik w AiBench (dla potwierdzenia spekulacji że w pojedynczym rdzeniu niewiele się zmieniło pomiędzy X2 i X4. a głównym ulepszeniem jest L3 i ilość rdzeni, wynik będzie o tyle istotny że następne X4 mają mieć więcej L3 i można będzie oszacować od dołu spodziewany przyrost wydajności X4 45 nm w grach i innych aplikacjach wrażliwych na wydajność RAM) E8xxx w tescie nie ma, ale postaram sie szybko to nadrobic ;) Wyniki AIbencha zamieszczam na forum, bo na portalu ma on wartosc 0 dla 99.99% czytelnikow. Phenom9600 -> 44 s. X2 5000+ -> 53 s. E6600 -> 42 s. Q6600 -> 42 s. Art. czeka na publikacje, wyniki sa conajmniej ciekawe w porownaniu do konkurencji ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2008 ryba, TBL patch włączony ? kręciłeś może tego BE ? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2008 ryba, TBL patch włączony ? kręciłeś może tego BE ? :D TBL patrz wlaczony. Nastapila mala pomylka i dostalem procka no BE :sad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2008 No nie gadaj że z włączonym patch'em tego proca testowałeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2008 No nie gadaj że z włączonym patch'em tego proca testowałeś? Mialem dobry powod ku temu, aby tak testowac. Bo np. z wylaczonym patchem, wyniki niektorych testow 3-4 razy mniejsze jak z wlaczonym :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2008 (edytowane) hmmm... może w biosie po prostu było na odwrót? sprawdzałeś AMDO czy jest włączony czy wyłączony? dziwne, pierwszy raz słyszę żeby cokolwiek było wydajniej przy włączonym. No chyba że tym testem była AiBench :lol: tam to im gorzej tym lepsze wyniki :lol: Edytowane 17 Marca 2008 przez hary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2008 (edytowane) E8xxx w tescie nie ma, ale postaram sie szybko to nadrobic ;) Wyniki AIbencha zamieszczam na forum, bo na portalu ma on wartosc 0 dla 99.99% czytelnikow. Phenom9600 -> 44 s. X2 5000+ -> 53 s. E6600 -> 42 s. Q6600 -> 42 s. Art. czeka na publikacje, wyniki sa conajmniej ciekawe w porownaniu do konkurencji ;) Faktycznie są ciekawe a co do ilości 9 to chyba ich za dużo bo bywał wykorzystywany w publikacjach. Trzeba tylko wyraźnie zaznaczać że wykorzystuje tylko jeden rdzeń. Przy X2 jest raczej pomyłka. http://twojepc.pl/artykuly.php?id=intel_core&strona=10 Edytowane 17 Marca 2008 przez dwaIP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2008 hmmm... może w biosie po prostu było na odwrót? sprawdzałeś AMDO czy jest włączony czy wyłączony? dziwne, pierwszy raz słyszę żeby cokolwiek było wydajniej przy włączonym. w biosie jest dobrze, AMDO mialo zielone swiatelko, czyli wlaczony byl patch. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2008 (edytowane) Ale tylko w tym benchu wyszedł lepiej z patchem? Pytam bo w tej chwili w sokecie tkwi Brisbane i nie moge od razu sam sprawdzić Edytowane 17 Marca 2008 przez svende Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Je m appelle Ferdinand Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2008 Mialem dobry powod ku temu, aby tak testowac. Bo np. z wylaczonym patchem, wyniki niektorych testow 3-4 razy mniejsze jak z wlaczonym :lol: Jak znajde wolną chwilę, to potestuje dokładnie :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2008 Jak znajde wolną chwilę, to potestuje dokładnie :-P Wez pod uwage szczegolnie Winrara ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolass Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2008 Wez pod uwage szczegolnie Winrara ;)Żeby było obiektywnie nie? I tylko wbudowany benchmark :D a gry jakieś? WIC albo coś z nowych rzeczy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2008 arta na portalu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2008 (edytowane) Heatspreader is soldered onto the core" http://img401.imageshack.us/my.php?image=dsci0145bk3.jpg Edytowane 26 Marca 2008 przez FatAlbert Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinas83 Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2008 (edytowane) Heatspreader is soldered onto the core" http://img401.imageshack.us/my.php?image=dsci0145bk3.jpg :D , ale widok ładny :) Przyznaję się nie czytałem tylko spojrzałem wpierw na zdj. Edytowane 26 Marca 2008 przez Marcinas83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2008 a znasz angielski choć trochę ? bo ja wyczytałem, "Heatspreader jest przylutowany do rdzenia" ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 Nie jest tylko pewnie piszacy chciał przekazac ze tak mocno jest sklejony z HIs ze "jak przylutowany ".. Widac ze pasta ternicza pod rdzeniem mocno trzymała.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 Piszesz Kwazor jakby się nie lutowało IHS do rdzeni ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 No wiesz jaks jeszcze nie widziałem..... P.s. Ty ostatnio w GDA nie pomieszkujesz ??? Raz chyba twojego sobowtora widzialem w tczewie jak wsiadal do pociagu w strone GDA... .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 (edytowane) Poszukam później zdjęć z odlutownym IHS, ładnie widać że jest tam lut :) No to możliwe, że mnie kiedyś widziałeś bo zazwyczaj mam w Tczewie przesiadkę, ale raczej nieczęsto jeżdżę, po świętach głównie itp. :P Edytowane 27 Marca 2008 przez hary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spookie Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 http://anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=3272&p=1 Nawet "coś tam" poprawili Ktoś wie kiedy ma sie pokazać 9150e ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 No to możliwe, że mnie kiedyś widziałeś bo zazwyczaj mam w Tczewie przesiadkę, ale raczej nieczęsto jeżdżę, po świętach głównie itp Taka smutna twarzyczka mi migneła.... oj hary wystrzegaj sie mnie ...... ja jestem wszędzie ;) Lut ?? na rdzeniu ??? nie che mi sie w to wierzyc... Kiedys z ciekawosci rozebrałem celka 433 na PGA i lut tylko trzymal IHs-a a sam rdzen byl przykryty małą iloscia pasty termo.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 (edytowane) Lut ?? na rdzeniu ??? nie che mi sie w to wierzyc...Oj, na Intelach to już od dość dawna są lutowne, wertuje to XS i wertuje i nie mogę znaleźć zdjęcia z AMD (odlutowanym, tak żeby było widać że lut nie pasta, bo wyrwanych to kilka znalazłem, a odlutowanego nie mogę), F3 są czasem lutowane, nowsze brisbane też czasem. Zdjęcia z Intelem: http://sg.vr-zone.com/articles/LGA_Process...val/3878-3.html Na pastę to to średnio wygląda :P Jak kiedyś przypadkiem znajdę jakieś foty z AMD to ci podeślę żeby już nie spamować na forum, dzisiaj już mi się nie chce szukać :P Edytowane 27 Marca 2008 przez hary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...