Skocz do zawartości
Mr. J

Bad Sectory - Dokładna Diagnostyka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, szukam programu który wskazał mi dokładnie położenie wszystkich Bad Sectorów, nawet tych które zostały zrealokowane i nie są już uznawane przez program diagnostyczny jako błędne. Dobrze by było jeśli program rysowałby diagram taki jak np w HD Tune, chociaż nie koniecznie, wystarczy żebym wiedział gdzie one są.

Wynikom skanowania z HD Tune jakoś nie chce mi się wierzyć... Potrzebne mi to wszystko jest ponieważ chcę utworzyć partycję na obszarze wolnym od bad sectorów, a jestem pewien że one są.

Z góry dzięki za pomoc :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, szukam programu który wskazał mi dokładnie położenie wszystkich Bad Sectorów, nawet tych które zostały zrealokowane i nie są już uznawane przez program diagnostyczny jako błędne. Dobrze by było jeśli program rysowałby diagram taki jak np w HD Tune, chociaż nie koniecznie, wystarczy żebym wiedział gdzie one są.

Wynikom skanowania z HD Tune jakoś nie chce mi się wierzyć... Potrzebne mi to wszystko jest ponieważ chcę utworzyć partycję na obszarze wolnym od bad sectorów, a jestem pewien że one są.

Co rozumiesz pod pojęciem "zrealokowane"? Oznaczenie bad sekorów przez system operacyjny, czy przez wewnętrzne oprogramowanie dysku? Jeśli chodzi o bad sektory to przeszukaj forum pod kątem "padów dysków" i hasła LLF.

Edytowane przez msb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co rozumiesz pod pojęciem "zrealokowane"? Oznaczenie bad sekorów przez system operacyjny, czy przez wewnętrzne oprogramowanie dysku? Jeśli chodzi o bad sektory to przeszukaj forum pod kątem "padów dysków" i hasła LLF.

Chodzi mi o wszystkie fizyczne bad sectory na dysku. Pisząc zrealokowane, miałem na myśli bady które zostały zastąpione przez sektory z puli zapasowej. Przepraszam jeśli się źle wyraziłem.

Przeskanowałem dziś dysk programem mhdd, jednak nie wykrył żadnych błędów, mimo iż SMART pokazuje 35 sektorów w pozycji "Reallocated Sector Count". A mi chodzi o program który wykryłby wszystkie błedne miejsca, nawet te "naprawione"

Edytowane przez Mr. J

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie reallokowane sektory ich adresy zapisane w g-list . Zeby dowiedziec sie konkretne adresy reallokowanych sektorow nalezy wyczytac modul tablicy defektow g-list i wtedy mozna po wpisam ustalic dokladnie jakie sektory byli reallokowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Zrobiłem skan dysku programem HD Tune i wykryło mi jeden bad, ale jak go skanowało to komputer zaciął się (nic nie reagowało) ale po ok. 30s znów wszystko działa. Co to może być??? Proszę o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale czym może to być spowodowane??

Kolega nawet nie podal model dysku i nie podal faktyczny typ bledu, dla tego hd tune nie bardzo pasuje -> MHDD scan 2XF4 i wynik na forum razem z odczytem smart ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega nawet nie podal model dysku i nie podal faktyczny typ bledu, dla tego hd tune nie bardzo pasuje -> MHDD scan 2XF4 i wynik na forum razem z odczytem smart ..

Tak tylko że nie umiem tego zrobić. Czy ten program formatuje dysk??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A o co chodzi z tym 2x F4?? Jak mam ustawić ten program?? Sorki za lamerskie pytania ale nic nie wiem o tym programie:P

Ściągasz obraz MHDD, wypalasz na CD/DVD. Ustawiasz w BIOSie, żeby komp bootował z napędu optycznego. Wrzucasz płytkę i jak program się załaduje - naciskasz dwa razy klawisz F4 i program zacznie skanować powierzchnię dysku. Pod koniec testu spisujesz ilość sektorów z poszczególnym odczytem.

PS. Polecam uzbroić się w cierpliwość, bo test nie trwa 15 min :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możliwe bo oglądałem taśmę i jedna ścieżka jest przedarta. Ale już zamówiłem w cooling.pl nowy okrągły kabel ac.ryan:

http://www.cooling.pl/ac-ryan-kabel-hdd-30...ukt,108910.html

A dlaczego reallocated... jest podświetlone na żółto??

Edytowane przez choody92

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi