Skocz do zawartości
Lanc

Dfi Lanparty Dk P35-t2 & T2rs

Rekomendowane odpowiedzi

Hmm nie wiem co u was jest nie tak ,ale u mnie system sie szybko wczytuje tzn. mozecie dokladniej napisac co do tego dlugiego wczytywania systemu ? tzn czy chodzi wam o ten pasek botowania (czy jak to sie zwie) co jest pod napisem Windowas czy ogolnie o czas po jakim wyskakuje wam pulpit ? Bo jesli chodzi o ten pasek to u mnie przelatuje jeden raz ,ale moze to byc zwiazane ,ze zawsze po instalce systemu troche go modyfikuje w rejestrze za pomoca Podklejonego watku w dziale OPROGRAMOWANIE/Microsoft Windows/Optymalizacja XP

PS. @costi gdzie znalazles ten Bios z kwietnia 2008 ?? Bo ja za chiny na stronce DFI nie widze tej wersji Biosu tylko z 11/03.2008 ???

Edytowane przez Kicha

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne, jak tylko wroce do domu (czyli jutro rano) ;) Jeszcze z czegos screeny chcesz (pytam bez zlosliwosci)?

EDIT: jest bios z 4. stycznia, wiec mozliwe, ze mam wlasnie taki - amerykanie pisza najpierw miesiac, potem dzien.

Moze niech ktos u siebie sprawdzi, co mu CPU-Z pokazuje?

Z drugiej strony, w poprzedniej plycie mialem nowszy bios niz te dostepne na stornie Asusa, wiec wszystko jest mozliwe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie spoko chce tez z czystej mojej ciekawosci bo nigdzie nic nie moge znalezc o tym biosie do tej plytki, a chcialbym poczytac jakie tam sa zmiany w porownaniu do poprzednich :). A tak jak mowie napisalem na forum DFI to tez sie dziwia,ze jest taki bios i pytaja sie czy dokladnie to ta sama plyta glowna :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś poza Hipo próbował wyciągnąć max stabilnego fsb z tej mobo na procach E8xxx ??

U mnie do ok 520 łatwo, potem ściana i na 530 sie kończy) ...

Tylko nie pisać mi że to wina proca (90% E8xxx jest w stanie pracowac z fsb 600MHz - na 965)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli to mobo (jak większość P35) robi fsb niewiele ponad 500 ... szkoda

coś się postęp w mobasach zatrzymał na 965 ...

Problem polega na braku odpowiedniej regulacji GTL w tych plytach... chociaz i tak sa jakies magiczne sztuki co robia ponad 600 na P35.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak jest z napieciami na tej plycie? Mam ustawione +112.5mV, 366x9 i Orthos (Small FFT, Priority 9) nawet minuty nie przechodzi :/ VID wg. CoreTemp mam 1.325V.

Przy powyzszym ustawieniu CPU-Z i Smartguardian pokazuja mi napiecie CPU 1.4V - wychodziloby, ze faktycznie jest dodawane +75mV. Na ile mozna wierzyc odczytom z tych programow? Czy napiecie podawane na CPU zgadza sie z tym, co jest w nich podawane, czy moze plyta zaniza/zawyza VCPU w stosunku do odczytow?

Pytanie pomocnicze - o ile bezpiecznie mozna podnosic napiecie na procka? 3.3 GHz to nie jest to, co misie lubia najbardziej, chcialoby sie wiecej, tylko wolalbym wiedziec, jak bardzo moge mu dac "do pieca" ;) Ew. ktore jeszcze napiecia moga poprawic stabilnosc CPU?

Innych napiec nie zmienialem, pamieci maja dzielnik 333/800, timingi 5-5-5-15, reszta auto, wiec obecne problemy to raczej nie ich wina (moga spokojnie wiecej niz 880MHz przy CL5 ;) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie pytanie czy jak wy podkręcacie procka to po zapisaniu w biosie, komputer się wyłącza ale ponownie się nie włacza jednak dioda koło ramu nie gaśnie, po przycisku power komp się włacza no chyba, że przecholuje to się wiesza na reklamie Lanparty i clear cmos.

Ja próbowałem przed chwilą swojego E8400 puścić na 4 GHz udało mi się ale na chwile przynajmniej super pi wykonałem. Jednak orthos wywalił błęda i się zwiesił. Na napięciu 1.26 v, nie wiem czy to proc mnie tak ogranicza czy ramy, bo wydaje mi się , że ramy żeby poszły na 891 MHz musiałem podnieść do 2.1v.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A te pytanko pierwsze czy też tak masz, że po podkręceniu wyłącza się i nie włacza się sam po chwili ? Bo na mojej poprzedniej mobo się włączał i czy mógłbyś mi powiedzieć jaki masz efekt gdy przecholujesz z oc też zwieszka na reklamie płyty ?

Edytowane przez unknown88

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm, czyli 965 lepsze od P35 pod wzgledem max FSB? "brak odpowiedniej regulacji GTL w tych plytach" - tzn. sprzetowo nie ma tej regulacji (jakies oszczednosci lub celowo zeby ograniczyc o/c), czy w biosach nie dodali?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A te pytanko pierwsze czy też tak masz, że po podkręceniu wyłącza się i nie włacza się sam po chwili ? Bo na mojej poprzedniej mobo się włączał i czy mógłbyś mi powiedzieć jaki masz efekt gdy przecholujesz z oc też zwieszka na reklamie płyty ?

Jesli nie przegne, to po zmianie FSB w biosie ma double boota - wstaje, wylacza sie, wstaje ponownie.

Jesli przegne, to jest roznie - albo wiesza sie na POST (czyli logo DFI), albo brak obrazu i speaker piszczy jak szalony. W pierwszym przypadku czasami udaje sie wejsc do biosu, w drugim tylko clear CMOS pomaga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha to co może być przyczyną u mnie , że po podkręceniu od razu komp się wyłącza i sam nie włacza ? I ta dioda koło ramu świeci. Mam jeszcze pytanie tam na dole płyty jest wejście do fana, obok tego wejścia jest kondensator czy on się przypadkiem nie nagrzewa ? Ponieważ wtyczka do wiatraka jest z 1 mm obok niego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dioda kolo RAM sie powinna chyba swiecic - w kazdym razie u mnie swieci sie po wlaczeniu kompa.

Co do kondensatora - nie sprawdzalem, ale IMHO to nie jest przyczyna. U mnie kondensatory sekcji zasilania (te blizej tylnej krawedzi) sa schowane pod blaszka od mocowania chlodzenia na CPU i maja 1mm wolnego, a wszystko dziala ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn o ten kondensator to z ciekawości się pytałem, czy one się grzeją jeśli tak by było to chyba dfi nie zamontowało by koło niego wtyczki pod fana.

Co do tego, że ci świeci koło ramu jak działa komp to normalne jednak ja się pytałem o moment tuż po podkręceniu kiedy komputer się wyłącza < wtedy świeci i się sam nie włacza choć powinien. Co najdziwniejsze wczoraj podkręcałem to 3 razy sam się włączył ponownie za 4 razem kiedy przecholowałem z oc nie włączył. Kiedy go włączyłem zwieszka na logo dfi. Możliwe, że taki efekt jest kiedy przecholuje z oc ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ze w Smart i Cpu-Z ci pokazuja mniejsze nap to jest wlasnie efekt Vdropp'a. Tak jak na chyba kazdej plycie tak i na tej wystepuje Vdropp i jest ona zalezny od podanego nap w biosie.

@costi znalazlem wkoncu stronke na ktorej byla podana tabelka z Vdropem na tej plytce http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?p=2777435

Edytowane przez Kicha

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje, niech Ci Bozia w megahercach na CPU wynagrodzi ;)

BTW. moze by tego linka tez do FAQ dodac?

To jeszcze sie upewnie czy dobrze to rozumiem: Vdroop powoduje, ze pod obciazeniem spada napiecie CPU?

Biorac przyklad z podlinkowanej tabeli: ustawil sobie 1.45V (1.35V+100mV), w idle na mierniku wyszlo 1.441V, pod obciazeniem spada do 1.4V?

Jak sie domyslam, bez ingerencji w plyte jedynym sposobem na przeciwdzialanie temu zjawisku jest ustawienie wyzszego napiecia CPU w biosie?

Przy okazji widac, ze plyta daje ok. 10mV mniej niz sie ustawia (patrze po napieciach w idle).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OT

Przepraszam za OT i taka małą prywatę :)

Kupiłem na allegro płyty jak w podpisie i niestety sprzedawca dał ciała, nie wyjął z budy maskownicy. Buda teę została sprzedana i pojechała już w Polskę. Może komuś padła taka płyta i ma takąq maskownice na zbyciu, chętnie odkupię. Ewentualnie czy ktoś się orientuje gdzie takie cudo dostać? Ale szczerze wątpię :(

Edytowane przez Mane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi