Skocz do zawartości
Lanc

Dfi Lanparty Dk P35-t2 & T2rs

Rekomendowane odpowiedzi

Mnie w tej płycie denerwuje to że po resecie biosu zworką ustawiam mnożnik procesora na 8, FSB na 350, ram synchronicznie na 700Mhz, podnoszę napięcie CPU +100mV, na nb daję V lekko w górę i resztę zostawiam. Po takim zabiegu płyta nie chce wstać i nic nie pomaga, tylko reset biosu, chociaż wiem że procesor z takim zegarem chodzi na podniesionym napięciu, pamięci też nie mają ciężko, ale płyta nie wstaje, tzn.probuje, ale jej się nie udaje:/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Markov a czy jesli wsadzilem E8200 to probowales sie bawic ustawieniami GTL ?? Bo jesli nie to juz wiesz dlaczego na MSI lepiej chodzi ten procek, bo po pierwsze lepiej miec w miare nowszy BIOS 9nie pamietam w ktorym dodano lepsza obsluge 45 prockow), a po drugie niestety ale musisz sie pobawic tymi ustawieniami GTL aby moc dobrze podkrecic procki z serii E8xxx. Pozdro

Edytowane przez Kicha

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja nic nadzwyczajnego nie robię :wink:

bios: mam chyba tą betę z 13 lutego

SG pokazuje teraz 48 stopni na nb przy napięciu 1,34V i procku 3GHz

jak szykałem fsbwall'a (fsb 480) to przy napięciu 1,41 lub 1,45 już nie pamiętam. nb miał chyba 55 stopni niemam żadnego na nim nawiewu tylko wentyl acutake 120 na 5V na tylniej ściance jako wyciąg.

memki u mnie chodzą 1000MHz.

a przy kręceniu do tych 480 podnosiłem tylko napięcie procka i nb do tych wartosci co napisałem reszty napięć nie ruszam poza memkami.

to co napisałem było ustawiane dla procka e2180 w sferze penrynów niemam doświadczenia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to dziwne...albo ta płytka dla co po niektórych jest zbyt trudna w ,,obsłudze,, (kwestia rozeznania biosu, skilla etc) albo faktycznie z niektórymi? egzemplarzami jest coś nie tak...dla tych co mają problemy proponuje rozeznać jeszcze grudniowy bios...dość miło go wspominam, ale kolejne też nie robią problemów, nie zapominajcie o dobrym ustawieniu pamiątek na początek oraz zapewnienie dobrych temperatur dla NB żeby w razie potrzeby móc swobodnie podbić na nim napięcie :) Bo to naprawdę dziwne żeby płyta stworzona do OC robiła ,,szkolne,, błędy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A potrafi ktoś wypowiedzieć się na temat porównania tej płyty do Abita QuadGT na 965? Muszę coś kupić w tym przedziale cenowym 300-350zł i tak szukam i się orientuję.

Edytowane przez _Mistrz_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Markov a czy jesli wsadzilem E8200 to probowales sie bawic ustawieniami GTL ??

Ustawieniami GTL się nie bawiłem bo szczerze mówiąc nie mam o tym zielonego pojęcia ale już jakoś sobie poradziłem tzn w tej chwili z lekko podniesionym napięciem procek chodzi stabilnie na 3,6Ghz 460x8. Martwi mnie tylko jedna rzecz ta temperatura chipsetu przy otwartej budzie w idle 59-60 stopni to jest jakieś nienormalne.

edit: disaster3 fajna buda ale czy aby przypadkiem ona nie odfrunie - przy takiej liczbie wentyli hehe. A tak poważnie nie masz za głośno tzn nie hałasuje zbytnio taka liczba wiatraków - nawet wolnoobrotowych ??

Edytowane przez MarKov

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie jest cichutko, fabryczne 3 wentylatory z Antecka wywalilem bo byly wlasnie glosne nawet na low speed i teraz mam wszystkie Scythe S-flexy pod kontrola panelu, i noctua'e na TR 120Extreme i jest bardzo cichutko :) i wydajnie.

Ale coraz bardziej mysle o WC, zaczelo mi sie podobac i tyle co wydalem ogolnie za chlodzenie, prawie 900 PLN to juz sadze ze bym niezle WC zlozyl na razie tylko na CPU i NB ale z czasem sie zobaczy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie poradźcie coś bo już nie wiem co jest grane cały czas w idle 60-62 stopnie na chipsecie - wydaje mi się że chyba trochę za dużo.

nawiew ?

bożesz - albo wiatrak 40mm wetknięty pomiędzy radiator a kondziorek (10 albo 12mm pasuje) albo z daleka - jak u mnie 12 cm na pamięci dmucha i przy okazji na mostek :P

@ 1,6V ma max 53 stopnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Markov ja w GTL tez sie nie lapie ale w Faq'u masz podane ustawienie wlasnie dla prockow serii 8xxx wiec zobacz z czym to sie je :). A co do temp na NB to fakt troszke duzo ja mam w idle teraz 44 stopnie a nap mam 1.37 V na NB. Moze masz cos nie tak w budzie i ci podgrzewa mocno mostek. Wlasnie tak jak inni radza zalatw sobie jakis maly wentylek na NB ,albo zobacz moze cos jest nie tak z pasta pod tym radiatorkiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeszukalem temat ale nie za bardzo znalazlem info na ten temat

czy plytki teraz sprzedawane maja juz wgrany bios obslugujacy 45nm ? czyli po prostu czy ruszy z miejsca np z e8200 ?

oraz czy plytka obsluzy rowniez szybsze pamieci w przyszlosci (np 1200mhz?)

Edytowane przez graczuuu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze watpie.

Moje mobo w miare swieze, kupione 3.3.2008 bios z 31.10.2007.

EDIT:

Moze ktos podpowie jakie jest bezpieczne napiecie i FSB na boxie?

Edytowane przez Mane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy plytki teraz sprzedawane maja juz wgrany bios obslugujacy 45nm ? czyli po prostu czy ruszy z miejsca np z e8200 ?

oraz czy plytka obsluzy rowniez szybsze pamieci w przyszlosci (np 1200mhz?)

odpali 45nm z każdym nawet najstarszym biosem

teoretyczne obsłuży 1200MHz, w praktyce Dark słabo prowadzi memki.

edyta:

bezpieczne to takie na jakich jest stabilne:), sensowne napięcie na boxie to jakieś 1,45v powyżej raczej nic szczególnego nie ugrasz

Edytowane przez svende

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy w momencie kiedy nic nie jest podkręcone to płyta może sprawić zwykłemu użytkownikowi jakiekolwiek problemy w codziennym użytkowaniu (cały tydzień nie ma mnie w domu i nie chce żeby reszta domowników miała kłopoty)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie poszly do 1250Mhz pozniej juz nie widzialem co i gdzie zmienic.

Memtest stable ? ;]

U mnie memki na 2.2v robią 1200Mhz. A 1250Mhz nie zrobią nawet na 2.7v ;) Niezależnie od ustawień pamięci w biosie. A memki potrafią więcej niż 1250Mhz ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie do właścicieli, czy płyta ma:

-obniżanie napięcia procesora w dół

-mnożnik w dół

-dużo dzielników pamięci (więcej niż 4)

?

Warto dopłacać do T2RS? Raid mi jest zbędny.

Wchodzi na nią Freezer?

Czy jest jakaś alternatywa dla niej w podobnej cenie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie do właścicieli, czy płyta ma:

-obniżanie napięcia procesora w dół

-mnożnik w dół

-dużo dzielników pamięci (więcej niż 4)

?

Warto dopłacać do T2RS? Raid mi jest zbędny.

Wchodzi na nią Freezer?

Czy jest jakaś alternatywa dla niej w podobnej cenie?

Min Vcore to domyślne dla danego proca ... niestety undevolting to nie tutaj

Mnożnik od x6 do domyślnego (połówki u mnie nie działają)

Dzielniki jak w każdej mobo na P35 (1:1, 5:6, 4:5, 3:5, 2:3, 1:2)

nie warto dopłacać do RS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi