Skocz do zawartości
Armo

Największe Wpadki Technologiczne 2007

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wspomnę o np. zajętej na "dzień dobry" pamieci operacyjnej (2 minuty po uruchomieniu lapka) - prawie 600MB (dla mnie kpina)

I kolejny który nie rozumie jak Vista zarządza ramem....

Ile razy by nie pisać ze Vista zarządza pamięcią inaczej niz XP i rzeczywiste uzycie jest duzo nizsze to i tak ktos z tym wyskoczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Villentretenmerth

a wystarczyło dołożyć 2GB-ową kość RAMu za 120 zł by docenić ten system

"Crapu" z wysokimi wymaganiami nie wnoszącym nic naprawdę dobrego i ciekawego do tematu nie zwykłem "doceniać"

Ale jak widać Ty tak.

przypominasz mi osoby notorycznie sprawdzające temperaturę swojego procesora i zabiegające o informacje czy aby jest właściwa. ten System troszkę inaczej (lepiej) zarządza pamięcią i nie marnuje jej odłogiem kiedy klikasz na forum - musisz spojrzeć na to z odwrotnej strony :)

Czy "ten System troszkę inaczej(lepiej) zarzadza pamięcią" - to ocenię ja użytkowując ten system przez minimum 1 rok (a nie Ty)

ps1. przeglądarka Firefox uruchamia Ci się na Vista szybciej o 0,0003 ms niż na np. XP ?? ciekawe ....

ps2. przeczytaj proszę dokładnie i ze zrozumieniem mój poprzedni post.

przyzwyczajenia i jeszcze raz przyzwyczajenia oraz krążące opinie

Premiera Windows Vista odbyła się oficjalnie w PL w dniu 30 stycznia 2007. Niedługo minie 1 rok od premiery.

Ilu użytkowników w PL korzysta LEGALNIE z nowego OSu ? ok. 9-12 % (wg. róznych źródeł w sieci)

Z tych 9-12 % odlicz ok. 60-70 % użytkowników którzy zostali ZMUSZENI do zakupu komputera (zazwyczaj laptopa) z Vistą.

(ponieważ gdyby nie zostali ZMUSZENI w 70-80 % wybraliby sprawdzony XP)

Widać wielka jest ta siła "przyzwyczajenia", że nawet Mikromiękki tego biedaczysko nie przewidział.

w kontekście zarzutów jest to argument jak najbardziej zasadny w tej dyskusji

Dla mnie to nie jest żaden argument, ale dla przeciętnego uży-szkodnika który lubi mieć wszystko podane tzw. "na tacy" - powiedzmy że tak.

(Na szczęście mamy "świętego graala" - czyt. GOOGLE - sterowników co niemiara do WSZYSTKIEGO - trzeba tylko poszukać/poczytać fora)

ale to jakaś zupełnie oderwana i frywolna fantazja znowu nie mająca merytorycznie nic wspólnego z komentowanym fragmentem tekstu.

A co, nie wolno mi ?

Podobno mamy demokrację, a ja lubię sobie pożartować/poironizować (niepotrzebne skreśl).

Chyba mi nie zabronisz ?

z pozdrowieniami, kolego "dymy".

I kolejny który nie rozumie jak Vista zarządza ramem....

Ile razy by nie pisać ze Vista zarządza pamięcią inaczej niz XP i rzeczywiste uzycie jest duzo nizsze to i tak ktos z tym wyskoczy...

A co mnie obchodzi jak Vista "zarządza" pamięcią RAM ???

Ważne dla mnie że mając 1GB OS ten pracuje moim zdaniem "subiektywnym" wolniej niż XP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Crapu" z wysokimi wymaganiami nie wnoszącym nic naprawdę dobrego i ciekawego do tematu nie zwykłem "doceniać"

Ale jak widać Ty tak.

Czy "ten System troszkę inaczej(lepiej) zarzadza pamięcią" - to ocenię ja użytkowując ten system przez minimum 1 rok (a nie Ty)

ps1. przeglądarka Firefox uruchamia Ci się na Vista szybciej o 0,0003 ms niż na np. XP ?? ciekawe ....

Dla mnie to nie jest żaden argument, ale dla przeciętnego uży-szkodnika który lubi mieć wszystko podane tzw. "na tacy" - powiedzmy że tak.

A co, nie wolno mi ?

Chyba mi nie zabronisz ?

z pozdrowieniami, kolego "dymy".

A co mnie obchodzi jak Vista "zarządza" pamięcią RAM ???

Ważne dla mnie że mając 1GB OS ten pracuje moim zdaniem "subiektywnym" wolniej niż XP.

ulżyło? ..to luz ~ jesteś pro

dyskusja jest bezpłodna jak już pisałem

pzdr

Edytowane przez dymy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Villentretenmerth

ulżyło? ..to luz. dyskusja jest bezpłodna jak już pisałem

pzdr

I to jak !!!

Normalnie włączył mi się "czasowstrzymywacz" ;)

pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poruszany często aspekt wolnego kopiowania plików na Viście, fakt na początku nie było za ciekawie ale po wyjściu nowych łatek jakoś nie czuję specjalnie różnicy z 2003 (XP nie mam u siebie od lat). Brak sterowników, jak ktoś ma 6letni skaner czy coś takiego to może ja na szczęście nie miałem żadnych problemów ze swoimi zabawkami. Miliony pytań typu "Czy aby na pewno?" jeden klik podczas zabawy w vLite i nigdy więcej się tego nie uświadczy, podobnie się ma sprawa do rzekomych setek procesów. Kolejna sprawa "Długie ładownie systemu i mieleniem dyskiem" jak dla mnie na RAID 0 nie widzę specjalnych różnić między 2003 a Vistą w tej kwestii. Wiele osób coś tam marudzi i płacze że im wolno Vista chodzi no cóż jak to się mówi "przyroda" albo nie umieją zoptymalizować systemu do swoich potrzeb albo maja starsze komputery albo zero chęci. Najbardziej rozbawiła mnie kwestia finansowa "bronią Visty bo zapłacili za nią kupę kasy" ja za swoja nic nie dałem (licencja dla studentów z uczelni) i początkowo wziąłem tylko i wyłącznie z ciekawości, po kilku próbach i zabawie przekonałem się do tego systemu i nie mam zamiaru wracać do 2003 na tej maszynie (bo komputerów w domu mam więcej a co za tym idzie i systemów). Konfiguracja sieci na Viście jaka konfiguracja wpiąłem kabel i działa, nawet tak z pozoru błahe "bajery" jak klikane ścieżki naprawdę potrafią przyśpieszyć często wykonywane czynności, grać nie gram praktycznie w ogóle to wydajność w grach mnie nie interesuje, może wydać się to dziwne ale komputer nie służy tylko do grania...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ubuntu nie trzeba kompilowac mplayera ;)

Tylko, ze wersja w repozytoriach jest mocno nieswieza, a najnowsza jest rozprowadzana tylko w postaci kodu zrodlowego... poza to jedyna metoda, zeby wykorzystac rozszerzenia w stylu SSE...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie napisałem że jest potrzebna ? Napisałem tylko iż nie widzę różnicy, zresztą co to za zdziwienie przeca od lat RAID 0 to nic egzotycznego.

Napisałeś to tak, jakby co drugi komputer posiadał dyski w systemie RAID. Jak długo uruchamia Ci się Vista i 2K3 (od chwili wciśnięcia włącznika do momentu, w którym można już pracować).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...dziś 90% krytykujących Vistę korzysta z XP i uważa że ma rozeznanie co do tego który system jest lepszy - dlaczego nie korzystają z W2K? czy są świadomi, że XP jest tylko jego lekko ułomnym młodszym bratem? połowa z nich narzeka na warzywniak w Viście, a dla kolorowego paska porzuciła praktyczne zalety poprzednika. dlaczego wybrali słabszy ale bardziej efekciarski system? dlaczego kupując nowy komputer nie wybierają w takim razie W2K tylko wciąż XP?

Czemu to WXP jest ulomnym bratem W2k? W czym w2k jest lepszy od xp?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałeś to tak, jakby co drugi komputer posiadał dyski w systemie RAID. Jak długo uruchamia Ci się Vista i 2K3 (od chwili wciśnięcia włącznika do momentu, w którym można już pracować).

No to ciężko tak porównywać bo samo "wykrywanie" dysków w macierz trochę trwa, na pewno dłużej niż dysków single bo BIOS kontrolera RAID się trochę wlecze (po drodze mam jeszcze wykrywanie podpiętych urządzeń do kontrolera JMicron) ;) Nie przeprowadzałem testów ze stoperem w dłoni więc nie mogę podać konkretnych wyników zresztą napisałem iż w moim odczuciu nie ma różnicy i mi to wystarcza. Natomiast co do kwestii "jakby co drugi komputer posiadał dyski w systemie RAID" może nie co drugi ale jest ich już bardzo dużo, dyski są już stosunkowo tanie a i jakość/wydajność wbudowanych kontrolerów RAID znacznie się podniosła. Też nie twierdze iż Vista nadaje się na każdy komputer, dla przykładu na reszcie moich maszyn dalej "króluje" mój ulubiony z poprzedniej serii systemów, Windows 2003 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- zajmuję o połowę mniej miejsca na dysku (przy praktycznie tych samych możliwościach)

- ma o połowę mniejsze wymagania (przy praktycznie tych samych możliwościach)

- lepiej zarządza pamięcią

- lepiej stronicuje

- bezpieczniejszy i lepszy do pracy w sieci (wbudowany tryb stealth)

- szybszy i bardziej stabilny mimo odwrotnych zapewnień

- bez zbędnej aktywacji

- i wiele wiele innych zalet :)

Edytowane przez dymy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowości w XP w stosunku do W2k:

* Nagrywanie dysków CD - System potrafi w prosty sposób nagrywać płyty CD za pomocą wbudowanego programu nagrywającego.

* Nowe menu Start - Menu zawiera w pierwszej kolejności najczęściej używane programy, co większości użytkowników ułatwia i przyspiesza pracę.

* Łatwy dla użytkownika interfejs - Dzięki opcji grupowania programów na pasku zadań nie powstaje bałagan związany z otwarciem dużej ilości programów. System został także zaopatrzony w funkcję automatycznego oczyszczania pulpitu, która przenosi do osobnego folderu skróty z pulpitu, które nie były używane przez ostatnie 60 dni.

* Technologia ClearType® - To technologia pozwalająca na podwyższenie jakości i wygładzenie tekstu na ekranach LCD

* Inteligentne oszczędzanie energii - Ta funkcja przydaje się użytkownikom laptopów. Dzięki monitorowaniu przez system stanu baterii, system może zachować wyniki pracy zanim stan baterii się wyczerpie i zamknąć system bez szkody dla użytkownika i komputera. Po załadowaniu baterii system rozpoczyna pracę od tego momentu, gdy został on zahibernowany.

* Przełączanie użytkownika - Przydatne, gdy z komputera korzysta klika osób. Gdy jeden użytkownik pracuje, a drugi chce zdobyć dostęp do spersonalizowanych danych na swoim profilu, można przełączyć użytkownika pozostawiając jego profil w takim stanie, w jakim został on zachowany, po czym do niego powrócić po skończeniu pracy przez drugiego użytkownika.

...faktycznie zmian co niemiara, nie mówiąc już o ich "nowatorstwie", a w zamian trzeba poświęcić kilkadziesiąt MB ram, co w tamtych czasach było nie bez znaczenia zal.pl :/

A teraz dla porównania różnice pomiędzy XP i Vista

* Dzięki nowej technologii ładowania i zamykania systemu, system wraca ze stanu wstrzymania w nie więcej niż 2 sekundy, a ładowanie się systemu trwa krócej niż w Windows XP.

* Aplikacje ładują pliki 15% szybciej niż w Windows XP.

* Dzięki funkcji ReadyBoost możemy użyć pendrive w celu polepszenia wydajności komputera.

* Nowy instalator, który umożliwia zainstalowanie systemu w około 15 minut (Windows XP instalował się 20-45 min).

* Wprowadzone nowe zabezpieczenia ochrony treści opierają się na mechanizmach uruchamianych podczas bezczynności systemu. W efekcie nie kolidują one z pracą użytkownika, jednak powodują większe zużycie procesora, nawet kiedy system jest bezczynny.[3][4][5]

* Narzędzie tworzenia obrazów instalacyjnych i dysków twardych - ImageX i format ich zapisu Windows Imaging Format (WIM)

* Zmodyfikowana funkcja Przywracania systemu, w której tworzonych jest mniej koniecznych punktów przywracania, co jest równoznaczne z oszczędnością miejsca na dysku.

* Usprawniona wyszukiwarka plików; potrafi wyszukiwać wszelkie pliki użytkownika według nazwy, rozszerzenia a także słów kluczowych podanych przez użytkownika. Możliwe jest także wyszukiwanie z użyciem języka naturalnego. Praktycznie każda aplikacja w systemie zawiera pole do wyszukiwania plików. Funkcja ta jest odpowiedzią na Spotlight firmy Apple.

* Zostało ułatwione przenoszenie danych między komputerem a urządzeniami przenośnymi.

* Usprawnione zostało przenoszenie plików i ustawień użytkownika pomiędzy komputerami.

* Nowa wersja przeglądarki Internet Explorer 7 (dedykowana dla Windows Vista wersja wykorzystująca mechanizmy niedostępne dotąd w systemach Windows, takie jak na przykład Mandatory Integrity Levels). Procesy przeglądarki odseparowane są od pozostałej części systemu, przez co znacząco zwiększa się poziom bezpieczeństwa w stosunku do poprzedniej wersji IE. Z punktu widzenia zwykłego użytkownika, Internet Explorer 7 oferuje funkcjonalność podobną do funkcjonalności innych nowoczesnych i bezpiecznych przeglądarek (takich jak Mozilla Firefox czy Opera), z czego najbardziej zauważalną jest przeglądanie w kartach.

* Nowy klient poczty Windows Mail - następca Microsoft Outlook Express.

* Nowy mechanizm logowania błędów, znany pod nazwą kodową Crimson. Jego zadaniem jest monitorowanie, zarządzanie i raportowanie kondycji systemu.

* Nowy format dokumentów XPS, bazujący na XML-u (alternatywa dla PDF).

* Nowa wersja odtwarzacza multimediów Windows Media Player oznaczona numerem 11.

* Windows Movie Maker ze wsparciem technologii High Definition

* Windows DVD Maker, pozwalające przechwytywać materiał wideo, tworzyć płyty DVD z filmami oraz tworzyć efektowne pokazy slajdów.

* Windows Photo Gallery - aplikacja służąca do zarządzania zbiorami zdjęć i obrazów.

* Windows Driver Foundation - usprawniona obsługa sterowników sprzętu komputerowego.

* Obsługa formatu nośników nowej generacji HD DVD oraz Blu-ray (jeżeli twórca konkretnego filmu wyrazi takie życzenie, oglądanie zabezpieczonych treści w wysokiej rozdzielczości może wymagać posiadania bardzo specyficznego sprzętu, włącznie z certyfikowaną przez Microsoft kartą graficzną, dźwiękową oraz monitorem)[4]

* Windows SideShow - funkcja umożliwiająca obsługę dodatkowego, małego ekranu LCD (o przekątnej ok. 3") montowanego na zewnętrznej części obudowy niektórych komputerów przenośnych bez włączania komputera. Mogą być na nim pokazywane m.in. stan baterii, zegar, menu sterowania funkcjonalnością odtwarzacza mp3 i/lub informacje o nowych wiadomościach e-mail.

* Obsługa tworzonej przez Microsoft sieci P2P znanej pod nazwą kodową Avalanche, połączonej z oprogramowaniem "Windows Meeting Space", umożliwiającym m.in. dzielenie się zasobami pulpitu online.

* Nowe czcionki przystosowane do ClearType: 2 szeryfowe (Cambria i Constantia), 4 bezszeryfowe (Segoe UI, Calibri, Candara i Corbel), jedna o stałej szerokości znaku (Consolas) i inne.

* Nowy sposób obsługi tekstu i czcionek z wykorzystaniem Unicode i możliwości "Avalona" w zakresie skalowania.

* Narzędzie Windows Snipping Tool pozwalające na stworzenie zrzutu ekranu zaznaczonego fragmentu pulpitu (także o nieregularnym kształcie), zapisanie go bądź wysłanie do adresata poprzez program pocztowy.

* Nowy uproszczony Rejestrator dźwięków, posiadający jedynie funkcje nagrywania dźwięku i jego zapis do formatu WMA (format ten będzie też prawdopodobnie wykorzystywany w ustawieniach dźwięków zdarzeń systemowych; jedynie Windows Media Player 11 wykorzystywać będzie format WAV przy zapisie ścieżek audio).

* Obsługa dowiązań symbolicznych w stylu tych znanych z systemów rodziny Unix.

* Ulepszone Menu Start. Napis Start z logiem Windows został zastąpiony okrągłym logiem Windows (tzw. Vista Orb), zaś kaskadowy widok Wszystkie programy został zastąpiony przez drzewko tworzone w jednym oknie. Dodatkowo menu posiada funkcję szybkiego wyszukiwania plików.

* Brak wsparcia dla systemu plików FAT16. Zastępującym go systemem stało się nowe rozwiązanie UDF, co powoduje możliwość nagrywania płyt CD i DVD "w locie", a także możliwość usuwania lub modyfikacji plików, nawet jeśli płyta nie jest RW.

* Usunięta obsługa portu gier. Teraz kontrolery gier (m.in. gamepady, dżojstiki, kierownice) można podłączać wyłącznie do portu USB.

* Rozpoznawanie mowy, umożliwiające sterowanie systemem wyłącznie za pomocą głosu. Rozpoznawanie mowy nie jest jednak dostępne w polskiej wersji Visty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To podsumujmy niektore innowacje:

* Dzięki nowej technologii ładowania i zamykania systemu, system wraca ze stanu wstrzymania w nie więcej niż 2 sekundy, a ładowanie się systemu trwa krócej niż w Windows XP.

Jest w XP, nazywa sie hibernacja bodajze.

* Wprowadzone nowe zabezpieczenia ochrony treści opierają się na mechanizmach uruchamianych podczas bezczynności systemu. W efekcie nie kolidują one z pracą użytkownika, jednak powodują większe zużycie procesora, nawet kiedy system jest bezczynny.[3][4][5]

Jee, niech czas CPU nam zra niewidoczne procesy, ktore beda za nas decydowac co mozemy ogladac, a co nie...

* Nowa wersja przeglądarki Internet Explorer 7

tez jest pod XP

* Nowy format dokumentów XPS, bazujący na XML-u (alternatywa dla PDF).

A to akurat funkcja bardziej Office 2007, niz Visty 9ktory to Office jest tez pod XP)

* Nowa wersja odtwarzacza multimediów Windows Media Player oznaczona numerem 11.

Czy mnie pamiec nie myli, ze to tez jest dostepne pod XP?

* Windows Movie Maker ze wsparciem technologii High Definition

WMM tez juz byl w XP

* Obsługa formatu nośników nowej generacji HD DVD oraz Blu-ray (jeżeli twórca konkretnego filmu wyrazi takie życzenie, oglądanie zabezpieczonych treści w wysokiej rozdzielczości może wymagać posiadania bardzo specyficznego sprzętu, włącznie z certyfikowaną przez Microsoft kartą graficzną, dźwiękową oraz monitorem)[4]

Zajebisty ficzer, nic tylko sie cieszyc, ze po kupieniu sprzetu za grube tysiace Vista Ci powie "spie...".

* Nowy uproszczony Rejestrator dźwięków, posiadający jedynie funkcje nagrywania dźwięku i jego zapis do formatu WMA (format ten będzie też prawdopodobnie wykorzystywany w ustawieniach dźwięków zdarzeń systemowych; jedynie Windows Media Player 11 wykorzystywać będzie format WAV przy zapisie ścieżek audio).

Kolejny ficzer polegajacy na obcieciu funkcjonalnosci...

* Ulepszone Menu Start. Napis Start z logiem Windows został zastąpiony okrągłym logiem Windows (tzw. Vista Orb), zaś kaskadowy widok Wszystkie programy został zastąpiony przez drzewko tworzone w jednym oknie. Dodatkowo menu posiada funkcję szybkiego wyszukiwania plików.

Ktos sie smial z "nowego menu start" w XP? To smiejemy sie dalej...

* Brak wsparcia dla systemu plików FAT16.

Zdaje sie, ze to jest dosc popularny tutaj filesystem na partycje z pagefile?

* Usunięta obsługa portu gier. Teraz kontrolery gier (m.in. gamepady, dżojstiki, kierownice) można podłączać wyłącznie do portu USB.

A Ty, uzytkowniku kontrolerow na porcie gier, idz sie wypchaj...

Ciekawe swoja droga, dlaczego na tej liscie nie znalazlo sie Aero? Upiekszacze w XP sa be, ale te w Viscie sie juz dyskretnie przemilcza?

- ma o połowę mniejsze wymagania (przy praktycznie tych samych możliwościach)

I przy okazji ma wyglad na poziomie systemow sprzed 10 lat, a niektorzy lubia, jak system jest mily dla oka. Poza tym w dzisiejszych czasach jest to chyba srednio istotny argument?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I przy okazji ma wyglad na poziomie systemow sprzed 10 lat, a niektorzy lubia, jak system jest mily dla oka.

heh nie wydziwiaj, nikt Ci nie broni zainstalować sobie WindowBlinds albo Samurize. XP po sześciu latach ma ciągle te same trzy schematy plus klasyczny - można szaleć, co? inna sprawa, że te mniej kolorowe ikony w 2000 są dużo bardziej przyjazne i funkcjonalne. W XP w gąszczu kolorów zawsze musiałem się doszukiwać tej właściwej pośród innych, a w 2000 odnajdywałem ją błyskawicznie - dlatego uważam że ten przyrost oczopląsu niestety odbija się na czytelności - ludzki umysł po prostu łatwiej i szybciej kojarzy proste symbole. na tej samej zasadzie znaki drogowe nie ewoluują w tym artystycznym kierunku

Poza tym w dzisiejszych czasach jest to chyba srednio istotny argument?

no jeśli tak na to spojrzymy to analogicznie większość zarzutów wobec Visty też robi się średnio istotna bo komputer i oprogramowanie kupujemy z myślą o jutrze :)

Edytowane przez dymy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

costi - mozesz dopisac

* Nowy instalator, który umożliwia zainstalowanie systemu w około 15 minut (Windows XP instalował się 20-45 min).

:lol2: 15 minut to on kopiuje pliki z dvd

* Usprawniona wyszukiwarka plików; potrafi wyszukiwać wszelkie pliki użytkownika według nazwy, rozszerzenia a także słów kluczowych podanych przez użytkownika. Możliwe jest także wyszukiwanie z użyciem języka naturalnego. Praktycznie każda aplikacja w systemie zawiera pole do wyszukiwania plików. Funkcja ta jest odpowiedzią na Spotlight firmy Apple.

wow, super wyszukiwarka, szkoda, ze ktos nie wie jak w ogole dziala spotlight (wszystko ma zindeksowane, a wyniki wyszukiwania sa pokazywane w locie podczas wpisywania slowa, bez czekania i mielenia wszytkich partycji dysku) Edytowane przez kucyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak swoja droga, to to:

bylo chyba juz w Win2k...

ale nie w wydaniu Desktop Search, musiałbyś sobie zainstalować coś od Google albo Copernic'a. poza tym nowe menu start świetnie się spełnia i można obejść się bez mychy - przycisk okien i wpisujesz sobie początek nazwy, a później tylko eneter - nareszcie ms zauważył że klawa jest dużo szybszym narzędziem pracy :) nie zgłębiałem tematu wyszukiwania ale Vista chyba więcej uwagi poświęca indeksowaniu bo szukanie działa zdecydowanie inaczej niż w poprzednich wersjach okienek i faktycznie przypomina poruszanie się po już gotowym indeksie - i chyba to miała na myśli wzmianka innowacyjna. generalnie jakis postęp widać, a cena ta sama albo nawet niższa :)

Edytowane przez dymy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

costi - mozesz dopisac

:lol2: 15 minut to on kopiuje pliki z dvd

Visty nie uzywalem dlugo , nie pasi mi i nikt mnie nie przekona skoro XP styka mi do wszystkiego , ale poruszono tutaj kwestie czasu potrzebnego na instalke. Nie przypominam sobie , aby mi sie Vista zainstalowala w 15 minut....interesujacy patent. Jesli dobrze pamietam to trwalo to dluzej niz instalka XP'ka...ten od zera leci gdzies ponad 20 minut...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wow, super wyszukiwarka, szkoda, ze ktos nie wie jak w ogole dziala spotlight (wszystko ma zindeksowane, a wyniki wyszukiwania sa pokazywane w locie podczas wpisywania slowa, bez czekania i mielenia wszytkich partycji dysku)

Jak się wyłączy indeksowanie to i mieli dyskiem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokladnie. 90% z tych, co siedza na tym forum od razu po instalce wylacza indeksowanie (podobnie jak inne, bardziej lub mniej uzyteczne uslugi) zeby zaoszczedzic cenne 2mb ze swoich 2gb ramu, a potem sie dziwiaz ze nie jest tak fajnie jak ms obiecywal. ja osobiscie indeksowanie wylaczylem, bo na dysku mam porzadek i nie pamietam kiedy uzylem szukajki, ale z laczonym dziala ona zdecydowanie lepiej niz w xp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym tylko dodać jeszcze moje trzy grosze co do przydatności Visty...

Miałem ten system, wersja Ultimate x64 oczywiście oryginalna.

Mam też XP Home również oryginalny.

W Viście bardzo podoba mi się interfejs użytkownika, system chodzi szybko i jest bardzo przejrzysty. Bardzo ciekawa, zawierająca więcej opcji jest nowa edycja Windows Movie Marker i przydatny jest Windows DVD. Niestety, nie działa mi tuner TV Leadtek Winfast TV2000 XP Expert, mimo zainstalowania sterowników ze strony producenta. Po prostu Media Center i Leadtek Winfast PVR II nie wykrywają tunera i już.

ALE TO JESZCZE NIE WSZYSTKO:

Jeżeli zostawię komputer na jakiś czas, oczywiście monitor przejdzie w stan uśpienia, jednak po wybudzeniu gdy dam CTRL+ALT+DELETE wyskakują mi paski różnych odcieni jakiegoś koloru (zielony bądź brązowy - różnie) i zmienia się ów kolor odcieni, gdy wymuszę wyłączenie systemu przez przycisk na obudowie (inaczej się nie da...). A gdy komputer przejdzie w stan uśpienia, po wybudzeniu go - dokładnie to samo, jednak nie trzeba wciskać CTRL+ALT+DELETE, by to ujrzeć.

Gdyby nie te wady, używał bym Visty - jednak doczytałem się, że innym działa normalnie owa karta TV i nie mają takich problemów jak ja. Skoro ten system zachowuje się na mojej - bądź co bądź, nieoryginalnej konfiguracji komputera (w sensie, że wiele osób ma takie same, bądź bardzo podobne komputery) w ten sposób to ja podziękuję debilom z M$.

P.S. Instalacja Service Pack 1 RC 1 w cale nie polepszyła sytuacji, ba, tego samego dnia system się wysypał całkowicie :P .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi