Skocz do zawartości
Kenji San

Ile Ram Do Gier?

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie. Chciałem się dowiedzieć ile RAM trzeba mięć załadowane w kompie żeby nie przycinały się takie gry jak Crysis, TimeShift, Bioshock itp. niedługo przyślą mi kostkę 512 MB do kompa, tak więc bym miał jeden giga w kompie.

Jak uważacie ile trzeba dołożyć jeszcze RAM'u ?? :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)

Giga w kompie to bylo dobre 3-4 lata temu .

Dzis standard to 2GB do nowych gier najlepiej jakis zapas 3 GB

pamieci sa obecnie w bardzo dobrych cenach , moga isc juz tylko w gore ,taniej nie bedzie .

Kenji San

Zacznij od pokazania w Sigu jak masz sprzet ,

bo sam RAM to nei wszystko zeby pograc w Crysisa

w przyzwoitych detalach ( medium-High np )

Edytowane przez Mario2k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i na pewno nie inwestuj w 3gb ddr1, ewentualnie dołóż do 1gb, bo 512 to trochę mało do czegokolwiek, albo lepiej pomyśl nad przesiadką na nową platformę

Edytowane przez przemekbydgoszcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie 2G styka ... oczywiście wszystko zależy od reszy a w szczególności grafy na 7300 zapomnij o płynności w Crysis itd nawet 4 G Ci nie pomogą .... Do gierek na chwilę obecną styka wykręcony najtańszy C2D , 2g DDR6400 i grafa pokroju 8800GS czy 9600 , oczywiście nie do Crysisa ale do innych tak , inna sprawa jakie rozdziałki ciebie interesują te grafy poradzą sobie w nowe tyt do 1280 ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W DDR1 nie opłaca się inwestować za bardzo.Nawet jakbyś miał 2GB ram,to na tej grafice Crysis będzie mulił strasznie ,nawet na średnich detalach.

Kuzyn ma Athlona64 3800 na AM2,GF 7900GS,2GB ram DDRII , i Crysis jako tako chodzi na średnich detalach.O high może już zapomnieć..no chyba,że pokaz klatek go zadowoli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie sprzedam go, bo troche za dużo mnie kosztował, ewentualnie będe go modernizował.

A propos, przyszła mi kostka 512MB i mam z Dual Channel, pamiątki z Goodrama poszły na 220MHz(440 efektywnie), max pójdą 450, ale wole zostać na 440. przepustowość w Evereście rzędu ok 7GB/s po OC.

Aha grafike też zamierzam niedługo zmienić na 8600GTS bądź 8800GS także kompa nie sprzedaje

Aha po dokupieniu tej kostki Crysis śmiga całkiem ładnie: niektóre ustawienia są na High a niektóre na medium nie patrzyłem sie które tylko shadery mam na low, bo mi po nich muli :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

piszesz, ze nie sprzedasz bo za duzo Cie kosztowal. Teraz bedziesz po koleji dokupowal rozne czesci zeby uczynic go szybszym. w Twoim zestawie bedzie to kolejno ram grafika... dalej konieczny bedzie nowy procesor x2. A stare czesci beda zostawac. W zwiazku z fatkem rozlozenia czynnosci modernizacji w czasie non stop bedziesz na tyle w plecy ze wyniki nie beda cie satysfakcjonowaly. A kasy wylozysz tyle podobnie jak na zakup czesci do nowego kompa. Np x2 s939 ma taka sama cene jak e2160. e2160 @3.0 albo wiecej jak umiesz/trafisz jest o niebo wydajniejszy od x2, a cena ta sama. Ramu 1gb to bedzie malo. co wtedy?? kupisz kolejne 1gb?? 2gb dobrego ramu ddrII kosztuje ~140zl taniego ~100. Ile za to kupisz ddrI?? nie wiecej jak 1gb! Jak dla mnie miedzy e2160, 2gb ram 8800gs a x2 3800, 1gb ram 8800gs jest kolosalna roznica.

A im dluzej nie bedziesz chcial sprzedac swojej maszyny tym bedzie mniej warta.

kolejne modernizacje nie zatrzymaja jej spadku wartosci

powolna modernizacja maszyny do grania to chyba najgorsze z ekonomicznego punktu widzenia co moze byc. zwlaszcza takiej, ktora nie ma szans na przyjecie mocnych elementow ze wzgledu na dyskontynuacje wsparcia dla niej np. s939, ddr1

Osobiscie mam: DFI LanParty nf4 Ultra-D, galaxy 7900gs 540/1400@620/1500, 2x512mb ram Geil Ultra-X BH5 400mhz@500mhz cl 2-2-2-2, Athlon 3000+ @2790MHz. Mimo ze ten zestaw byl na prawde fajny jakis czas temu, mozna bylo na nim troche poszalec to obecnie modernizacja go do poziomu umozliwiajacego rozsadne granie bylaby zbyt kosztowna. drogie pamieci, drogie slabe procesory/musialbym szukac selekta x2~>350zl/ grafika oznacza ze ALBO sprzedaje ja i kupuje nowa albo nie marudze i nic nie zmieniam. Uwierz mi ze to nie ma sensu. Fajnie ze masz juz 1gb ram, teraz daj sobie spokoj. Uzbieraj pieniazki, sprzedaj to co masz i kup zestaw do grania co najmniej taki: e2160, mobo p35/p31, 8800gs/9600gt, 2gb ram, zasialcz markowy 400w, + reszta czesci, a masz szanse zlozyc zestaw na ktorym na prawde pograsz, i ktory bedziesz mogl latwo i tanio w przyszlosci ~1 rok zmodernizowac za 1500zl. Gwarantuje ze ten sposob bedzie bardziej satysfakcjonujacy niz modernizacja s939.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Być może masz racje, ale kto kupi takiego ASRocka 939SLI32-eSATA2 z procesorem AMD Athlon 64 3200+ i na dodatek Venice. RAM to RAM akurat go opchne za 100 zeta czy tam jakąś inną cene.

Apropos do intela nie jestem zbytnio przyzwyczajony, dawno nie miałem platformy Intela odkąd mialem PII 266MHz z 64MB RAM.

Jak myślicie ile są warte te podzespoły, które załóżmy, że chciałbym sprzedać może się zastanowie:

ASRock 939SLI32-eSATA2 BIOS P1.40

AMD Athlon 64 3200+@2GHz Venice

1GB Goodram 2x512MB DualChannel

Bo tylko te muszą iść na sprzedaż. Grafiki to i tak nie sprzedam, a kto to kupi ?? Chyba że do biura

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Być może masz racje, ale kto kupi takiego ASRocka 939SLI32-eSATA2 z procesorem AMD Athlon 64 3200+ i na dodatek Venice. RAM to RAM akurat go opchne za 100 zeta czy tam jakąś inną cene.

Apropos do intela nie jestem zbytnio przyzwyczajony, dawno nie miałem platformy Intela odkąd mialem PII 266MHz z 64MB RAM.

Jak myślicie ile są warte te podzespoły, które załóżmy, że chciałbym sprzedać może się zastanowie:

Bo tylko te muszą iść na sprzedaż. Grafiki to i tak nie sprzedam, a kto to kupi ?? Chyba że do biura

AKurat za grafe to dostanieszy chyba więcej niż za procka i za płyte :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Allegro prawde Ci powie ;) Poszukaj i zobaczysz co po ile chodzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi