Nadrill Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 Witam. Jako iż komp domaga się nowych części, postanowiłem COŚ do niego dokupić. Nie wiem tylko, co żeby jak najbardziej przyspieszył. Mój komp: Athlon 3200+ Asus M2N-E GF 7600 GT 2x512 mb RAM DDR2 Mogę wydać około 200 zł. Na początku byłem pewien, że muszę dokupić RAMy... Lecz mam 2x512 a 1x1GB kostki chyba się dokupić nie da. Więc trzeba 1x2GB. Jakieś propozycje, co zmienić? Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amfidiusz Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 Sprzedajesz: Procek: 40zł Płyta: 130zł RAM: 50zł (ceny pesymistyczne - razem: 220zł) Kupujesz: Gigabyte P31-DS3L: 190zł Intel Dual Core E2160: 190zł GoodRAM 2x1GB: 120zł (razem: 500zł) Możesz na razie wstrzymać się z wymianą ramu i dokupić go, kiedy uzbierasz parę groszy więcej ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nadrill Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 Ech, zależy mi na czasie... Pewnie lepiej by wyszło, ale jak dla mnie za dużo kombinowania... Zresztą nawet jakbym tak zrobił, musiałbym wydac 280 zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 Witam. Jako iż komp domaga się nowych części, postanowiłem COŚ do niego dokupić. Nie wiem tylko, co żeby jak najbardziej przyspieszył. Mój komp: Athlon 3200+ Asus M2N-E GF 7600 GT 2x512 mb RAM DDR2 Mogę wydać około 200 zł. Na początku byłem pewien, że muszę dokupić RAMy... Lecz mam 2x512 a 1x1GB kostki chyba się dokupić nie da. Więc trzeba 1x2GB. Jakieś propozycje, co zmienić? Pozdrawiam. Jaka aplikacja ma przyspieszyć , co działa za wolno ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nadrill Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 Jaka aplikacja ma przyspieszyć , co działa za wolno ? Jaka aplikacja? Chodzi ogólnie o zwiększenie prędkości, Windows przy wielu aplikacjach dostaje czkawki. Kupiłem zresztą wczoraj Call of Duty 4. Działa na maksymalnych, ale przy większej jatce ilość fpsów spada do 15... Tak jak pisałem: zależy mi na czasie. Tak jak pan w 2 poście podał musiałbym czekać na części z 3 tygodnie(sprzedaż - 5 dni, święta nadchodzą, oczekiwanie na kasę, ściągnięcie części...). Wiem, że takim sposobem komp przyspieszy najbardziej, ale to nie moja ostatnia modernizacja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 (edytowane) Do nowych gier jak i pracy w windzie aby było komfortowo przydają się dwa jajka, tak więc kup procka X2 za ok 200zł już idzie wyrwać. Sprzedaj Athlona i będziesz miał na 1GB ramu, kombinacja 2x512 i 1x1GB powinna działać. Np tego http://allegro.pl/item325586699_amd_athlon...w_gw_3l_fv.html Edytowane 16 Marca 2008 przez maruh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nadrill Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 No niby tak, ale zawsze jest x2 więcej RAMu. Może warto poczekać na jakieś nowe, wydajne procki od AMD a na razie kupić RAM? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 No niby tak, ale zawsze jest x2 więcej RAMu. Może warto poczekać na jakieś nowe, wydajne procki od AMD a na razie kupić RAM?A to AMD nie ma wydajnych prockow?? Sprzedajesz proca i RAM potem kupujesz X2 za 140zł i 2x1GB Kingstona na elpidzie. Razem wyjdzie 280zł-to co dostaniesz za procka i RAM... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 Jaka aplikacja? Chodzi ogólnie o zwiększenie prędkości, Windows przy wielu aplikacjach dostaje czkawki. Kupiłem zresztą wczoraj Call of Duty 4. Działa na maksymalnych, ale przy większej jatce ilość fpsów spada do 15... Tak jak pisałem: zależy mi na czasie. Tak jak pan w 2 poście podał musiałbym czekać na części z 3 tygodnie(sprzedaż - 5 dni, święta nadchodzą, oczekiwanie na kasę, ściągnięcie części...). Wiem, że takim sposobem komp przyspieszy najbardziej, ale to nie moja ostatnia modernizacja. Najsłabszą stroną jest GPU w tym zestawie ale przy takiej kwocie i COD4 to chyba najlepiej wymienić CPU skoro przy jatkach spada bo zalecają dwurdzeniowy CPU. http://www.apollo.pl/store/show_detail/32304 a potem myśleć co dalej (jeśli XP jeśli Vista to mało też RAM.) po sprzedaniu starego CPU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nadrill Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 Dobra, doszedłem do wniosku, że machnę od razu ramy i proca. Myślę, że dobrym procem będzie AMD ATHLON 64 X2 4600+ BOX (AM2)... Idzie w moim mieście za 236 zł. Do tego jakieś RAMy do 130-140 zł. Co proponujecie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 Dobra, doszedłem do wniosku, że machnę od razu ramy i proca. Myślę, że dobrym procem będzie AMD ATHLON 64 X2 4600+ BOX (AM2)... Idzie w moim mieście za 236 zł. Do tego jakieś RAMy do 130-140 zł. Co proponujecie? ...Kingstona na Elpidzie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 Czy brakuje RAM w konkretnej grze możesz sprawdzić odpalając menadżera zadań w tle i zobaczyć historię użycia RAM, następnie ocenić czy miał wpływ na wynik, jednocześnie zobaczysz też historię użycia CPU Jeśli masz chłodzenie to od X2 4600+ ciekawiej wygląda taki z odblokowanym mnożnikiem http://morele.net/produkt/142718 Z obejrzenia historii może też wyjść że pierwsza pod młotek idzie karta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryken Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 (edytowane) ja bym wymienial wszystko od razu po co bawic sie w ozywianie trupa? Te ceny co podali wczesniej przy sprzedazy to ceny minimalne za takie powinno pojsc od razu na allegro wiec dlugo nie czekasz. Ale jak musisz pchac sie w to, tylko i wylacznie dokup 2x1gb ramu elpidy 120zl, uzywanego x2 i mozesz pomyslec nad uzywana 8600gt wtedy poczujesz roznice. Jezeli nie masz tyle hajsu to zmieniajac grafe zyskasz najwiecej. Oczywiscie uzywane to z gwarancja przynajmniej na rok i full box. Edytowane 16 Marca 2008 przez bryken Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nadrill Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 Nie mam konta na Allegro. To na tyle w tym temacie. Piszę juz n-ty raz: chcę się z tym wyrobić do świąt(środa). To ma być taki 'prezent'. Dalej czekam na sugestie ad. proca i RAMu. A kartę kiedyś się wymieni. Jak dla mnie daje radę, jeszcze. Na razie najsłabszym ogniwem jest proc i mała ilość RAMów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor121 Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 Jakie ożywianie trupa,przecież to Am2 i ddr2.Gdyby kupował procka i ram na s939,to było by ożywianie trupa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryken Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 (edytowane) no to nie trup a przezytek :D lepiej pasuje. o ramach to ile mozna pisac? Procek http://allegro.pl/item327331931_megapromoc...ndsor_oem_.html pierwszy lepszy z brzegu mozesz sie zastanowic ale nie jestem pewny czy ma Cache L2 2 x 512MB wedlug aukcji ale i tak lepiej kupic uzywke boxa ktorej pozostalo 24miechy gwary i masz wiatraka :D do wyboru do koloru http://allegro.pl/48881_athlon_64_x2_am2.h...B521%5D%5B1%5D= nie trzeba miec konta na allegro starczy poprosic znajomego co ma konto poza tym najwyzszy czas je zalozyc a kingstony na elpidach dostaniesz wszedzie idziesz do sklepu chcialem kupic kingstony 667, tylko chcialbym sobie wybrac odpowiednie kosci i szukasz oznaczen elpida. Edytowane 16 Marca 2008 przez bryken Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nadrill Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 Mam kolegę co ma konto na Allegro, ale teraz jest za granicą. Chcę kupić w sklepie. Co to za pamięci Kingston na elpidach? Bo w sklepach nie znalazłem. A jeśli nie te, to jakie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 (edytowane) Są to pamięci marki Kingstone na kościach ELPIDA, szukaj takich kingstonów i patrz na nalepkę na pudełku, w lewym dolnym rogu naklejki jeśli zobaczysz oznaczenie ELP to znaczy że są na Elpidach czyli fajnie się kręcą i takie kup. :) Edytowane 16 Marca 2008 przez maruh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nadrill Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 Aha... Ale ja raczej nie mam zamiaru podkręcać. Można prosić o jakąś propozycję konkretnych RAMów? I Athlon 64 x2 5000+ Black Edition jest lepszy od zwykłego 5000? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 (edytowane) Mam kolegę co ma konto na Allegro, ale teraz jest za granicą. Chcę kupić w sklepie. Co to za pamięci Kingston na elpidach? Bo w sklepach nie znalazłem. A jeśli nie te, to jakie? Asus M2N-E jest wybredna jeśli chodzi o pamięci między innymi z powodu niskiego napięcia na RAM. Drogie za ok 165 to takie http://morele.net/produkt/123817/ tamie za ok 120 to takie http://morele.net/produkt/93382/ Black Edition nie ma dołączonego chłodzenia a 5000 jest wiele rodzajów i kupując Black Edition nie będzie nieporozumienia co do typu CPU. Black Edition można podkręcić odrobinę bardzo łatwo bo wystarczy zmienić mnożnik (ale nie ma konieczności) do OC jest najlepszy. Edytowane 16 Marca 2008 przez dwaIP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nadrill Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2008 Asus M2N-E jest wybredna jeśli chodzi o pamięci między innymi z powodu niskiego napięcia na RAM. Drogie za ok 165 to takie http://morele.net/produkt/123817/ tamie za ok 120 to takie http://morele.net/produkt/93382/ No faktycznie, jedne za 165 zł, drugie za 170 zł. Dziś poczytałem trochę forum i różne strony. Wszyscy namawiają do E2160, a np. tu nie jest taka wielka różnica między tym procesorem a Athlonem X2 4400+. Aha, jakbym miał brać już AMD, to pewnie wezmę Athlona X2 5000+ Black Edition. Więc skoro niewiele przegrywa 4400 z E2160, to 5000 może będzie na równi...? Zresztą E2160 to procek niszowy, bo ma mniej jakiejśtam pamięci. Nie wiem do końca, nie znam się dobrze na tym, tylko jak dla mnie trochę to nielogiczne jest. Przechodzenie na Intela to dla mnie utrudnienie - muszę zmienić też płytę, a to dodatkowe koszta. Jakby była kolosalna różnica, to wiadomo, że trzeba przejść, ale jak wyżej opisałem, nie wydaje mi się. Chyba, że ktoś mi to wyjaśni. Inna opcja to taka, że zamiast RAMów można dołożyć do proca. Ale Athlona mocniejszego się nie opłaca brać jak 5000+, a Intel nie ma żadnego potężnego proca w cenie max. 300 zł. Poza tym, mam 1 GB, a 2 GB chyba staje się standardem... Proszę mnie nie 'jeździć', jeśli gadam głupoty, ale tak jak myślę, tak napisałem. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2008 Ale Athlona mocniejszego się nie opłaca brać jak 5000+A to czemu ? Gdybym dziś kupował X2 to brałbym model z cache drugiego poziomu 2x 1024 KB o poborze mocy 65W i max wydajności więc model ADO5200IAA6CZ (5200+) http://products.amd.com/en-us/DesktopCPUDetail.aspx?id=38 Akurat model 5000+ to nic ciekawego (tylko 2x 512KB) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2008 @ Kyle bulshit cache w AMD ( K8) nic nie daje , za sprawa kontrolera w procu http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=3333-9 popatrz sobie na porownanie 5000 vs 5200 ... roznica nie warta ceny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2008 No faktycznie, jedne za 165 zł, drugie za 170 zł. Dziś poczytałem trochę forum i różne strony. Wszyscy namawiają do E2160, a np. tu nie jest taka wielka różnica między tym procesorem a Athlonem X2 4400+. Aha, jakbym miał brać już AMD, to pewnie wezmę Athlona X2 5000+ Black Edition. Więc skoro niewiele przegrywa 4400 z E2160, to 5000 może będzie na równi...? Zresztą E2160 to procek niszowy, bo ma mniej jakiejśtam pamięci. Nie wiem do końca, nie znam się dobrze na tym, tylko jak dla mnie trochę to nielogiczne jest. Przechodzenie na Intela to dla mnie utrudnienie - muszę zmienić też płytę, a to dodatkowe koszta. Jakby była kolosalna różnica, to wiadomo, że trzeba przejść, ale jak wyżej opisałem, nie wydaje mi się. Chyba, że ktoś mi to wyjaśni. Inna opcja to taka, że zamiast RAMów można dołożyć do proca. Ale Athlona mocniejszego się nie opłaca brać jak 5000+, a Intel nie ma żadnego potężnego proca w cenie max. 300 zł. Poza tym, mam 1 GB, a 2 GB chyba staje się standardem... Proszę mnie nie 'jeździć', jeśli gadam głupoty, ale tak jak myślę, tak napisałem. :wink: Zmienili cenę od czasu wpisania a takie są też dobre http://morele.net/produkt/63868/ może nawet lepsze bo 1.8v E2160 bez OC jest dużo wolniejszy od X2 4400+ E2180 jest porównywalny z X2 4400+. Ponadto X2 ma wirtualizację która może się kiedyś przydać. X2 powyżej 5000+ Black Edition nie polecam zwłaszcza przy takiej karcie graficznej. Jak będziesz potrzebował to bezproblemowo zmienisz tego Black Edition na 5400+ zmieniając tylko mnożnik w bios. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2008 @ Kyle bulshit cache w AMD ( K8) nic nie daje , za sprawa kontrolera w procu 2943823[/snapback] Ponadto X2 ma wirtualizację która może się kiedyś przydać. Nie wiem czy już się nie przydaje przy aplikacjach 32 bit i Widows Vista X64. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2008 zanim 64-bit beda powszechnie uzywane jeszcze troche minie w tym czasie ten 5200 bedzie juz dziadkiem IMO jezeli autor nie chce zmieniac pratformy to kupic jakikolwiek proc X2 i ram nawet 3600 X2 non OC powinien dac kopa w porownaniu do 1 jaja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2008 Tu jest bardziej miarodajne porównanie CPU w grach i nie tylko: http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showd...i=3112&p=11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2008 zanim 64-bit beda powszechnie uzywane jeszcze troche minie w tym czasie ten 5200 bedzie juz dziadkiemSystemy 64 bitowe są już powszechnie używane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nadrill Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2008 Zmienili cenę od czasu wpisania a takie są też dobre 2943909[/snapback] zanim 64-bit beda powszechnie uzywane jeszcze troche minie w tym czasie ten 5200 bedzie juz dziadkiem IMO jezeli autor nie chce zmieniac pratformy to kupic jakikolwiek proc X2 i ram nawet 3600 X2 non OC powinien dac kopa w porownaniu do 1 jaja Pisałem, że jeśli będzie duża różnica w mocy, to mogę zmienić, choć dla mnie to więcej problemów. Jeśli jednak ma nie być wielkiej różnicy, to chyba lepiej oszczędzić zmianę platformy. Tu jest bardziej miarodajne porównanie CPU w grach i nie tylko: http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showd...i=3112&p=11 Nie no, 5000 dobrze sobie radzi... ale ma większe taktowanie. Po podkręceniu też nie jest źle, choć przegrywa z niszowym Pentiumem. To jak to jest? Teraz zaczęło się polecanie mi Athlonów, a wszystkim składającym komputery daje się E2160 lub mocniejsze, jeśli chcą wydać więcej. Bo po tym rankingu nie ma jakiegoś zmiażdżenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bociczek Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2008 Jemu raczej chodzilo o 64-bitowe aplikacje ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...