JaQs Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 (edytowane) Mam do wydania ok 230zl na dysk i nie bardzo wiem co zakupic. Pojemnosc od 250-320GB, ale najchetniej 320 bym wzial. Widze, ze na alledrogo ludzie na Samsungi leca, ale obecnie mam Samsunga SP0411N (40 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/133) i nie jestem z niego jakos switenie zadowolony. Pomijajac jego "pojemnosc", jest glosny. I glosny zrobil sie po niedlugim czasie od zakupu (dawno to bylo). Po za tym jest wolny. Grajac w gry nie raz zauwazylem, ze jest scinana przez to, ze dysk nie wyrabia z ladowaniem danych. Tak wiec jakos do Samsunga mnie nie ciagnie chyba, ze naprawde jakos sie to wszystko pozmienialo. :P Zalezy mi na ciszy no i predkosci (tak zeby nie bylo w/w sytuacji). Edytowane 21 Marca 2008 przez JaQs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Komixx Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 moze WD 320gb [AAKS] cicha wersja i dobry twardziel ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czapla_pl Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 Ja ze swej strony polece Seagate'a 250 GB 1-talerzowego link Szybki i cichszy niz poprzednie serie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 Dokładnie bierz ST3250420AS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaQs Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 A w pojemnosciach 320GB? Nie ukrywam, ze to 70GB by sie przydalo, a dyski sa niewiele drozsze. Ten WD jest fajny, ale Seagate jest lepsze no i co myslicie np. takim: http://www.allegro.pl/item329473043_salon_...0620as_waw.html . Jak wyglada sprawa jezeli chodzi o te Samsungi? Czy sa takie dobre na tyle na ile kosztuja czy moze jest okazja? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czapla_pl Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 (edytowane) Co do seagate'a z aukcji - dokladnie takiego mam u siebie w kompie, wiec co nieco moge o nim napisac. Jest dosc szybki (transfer z dysku na dysk w granicach >45 MB/s, transfer w obrebie dysku miedzy partycjami w granicach >17MB/s), natomiast czasami lubi o sobie przypomniec i wtedy jest dosc slyszalny. Nie moge na niego narzekac, ale jesli mialbym teraz wybierac to wzialbym wersje 1-talerzowa 250 GB lub doplacil do 500 GB 2-talerzowej(seria 7200.11) z 32 MB cache. Podsumowujac, jesli koniecznie chcesz miec 320 GB to ten seagate bedzie dobrym wyborem, ale moja rada -> kup 250 lub 500. pozdro Edytowane 21 Marca 2008 przez czapla_pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romil Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 Siema, ja również zamierzam zakupić nowy dysk, tylko że z troche wyższej półki objętości - 500GB (sorry JaQs że przyczepiam sie do twojego tematu, ale pasuje jak ulał ;) ) Przymierzam sie do: Maxtor DiamondMax 22 500 GB (ATA/300, 32MB, 7200, NCQ, RoHS) STM3500320AS Co sądzicie o tym modelu?? Z opisu wynika że troche może być głośny... 39dBA. Czy to jest duży minus? A może zaproponujecie jakiś inny model? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czapla_pl Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 (edytowane) Po przejeciu maxtora przez seagate'a wszystkie dyski tej marki to seagate'y z inna nalepka, wiec w srodku sa bebechy z barrakudy 7200.11. Roznica jest w zasadzie jedna -> maxtory maja krotsza gwarancje producenta (3 lata), a seagate'y maja 5 lat. Przez to optowalbym za seagate'm 500 GB z serii 7200.11 -> ST3500320AS -> link Edit: co do glosnosci to wg danych producenta oba zachowuja sie tak samo, oba modele beda w miare ciche, ale cudow bym nie oczekiwal :D Edytowane 21 Marca 2008 przez czapla_pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaQs Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 jesli mialbym teraz wybierac to wzialbym wersje 1-talerzowa 250 GB lub doplacil do 500 GB 2-talerzowej(seria 7200.11) z 32 MB cache. Podsumowujac, jesli koniecznie chcesz miec 320 GB to ten seagate bedzie dobrym wyborem, ale moja rada -> kup 250 lub 500. Przy 250GB moge zostac i pewnie tego Seagate wezme, ale jestem ciekawy jak sprawa wyglada w przypadku WD no i tych Samsungow? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
C16_2008 Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 (edytowane) Mam pytanie :-P Zamierzam właśnie kupić kompa, a ponieważ nie satysfakcjonowały mnie gotowe oferty postanowiłem sam go "sklecić". Sam nigdy tego nie robiłem i nie mam jeszcze niezbędnego doświadczenia, ale jakoś się to wszystko udało pogodzić tylko mam jeden problem :-P Nie jestem do końca pewny czy dysk też musi być dopasowany do płyty głównej :oops: :oops: :oops: (nie śmiać się :-P ) Jeśli tak to proszę o propozycje do płyty Asus M2N32-SLI Deluxe WiFi-AP nForce 590 SLI lub jak uważacie że to [ciach!]o to też zaproponujcie inną tak max za 650 zł ale żeby mi pasował Athlon 64 x2 6400 bo intela raczej nie kupie (są dużo droższe( a chce mieć przynajmniej z 3Ghz)) PS:ten dysk tak od 250 do 320 gb najlepiej do 250 zl Edytowane 21 Marca 2008 przez C16_2008 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaQs Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 Musi jedynie pasowac kontroler, ale plyty maja i SATA i ATA wiec nie ma z tym problemu. A co do plyty to nie jest fajna i najlepiej zalozyc nowy temat o tym, bo tu o czym innym dyskusja. ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czapla_pl Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2008 Przy 250GB moge zostac i pewnie tego Seagate wezme, ale jestem ciekawy jak sprawa wyglada w przypadku WD no i tych Samsungow? Samsungi byly zawsze cichymi dyskami, a i wydajnosciowo nie najgorsze. Co do WD to powiem tak: -> z nowszymi seriami nie mialem do czynienia(polecam poczytac tematy o nich na forum), ale patrzac z doswiadczen z dyskami tej firmy w przeszlosci to lipa, szczegolnie jesli chodzi o awaryjnosc (we wtorek na RMA leci 160GB, dzis kumplowi padla 80GB :)). pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzArNy` Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2008 (edytowane) ja moge wlasnie powiedziec, ze mnie WD nie zawodzi: - 2x 6 letnie 80GB - chodza nadal; - mojego brata 4 letnia 80GB - chodzi nadal; dlatego ja kupilem 320GB wlasnie WD :) - chociaz teraz bym bral 500GB od Seagate :) Edytowane 22 Marca 2008 przez DarkArrow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2008 Przy 250GB moge zostac i pewnie tego Seagate wezme, ale jestem ciekawy jak sprawa wyglada w przypadku WD no i tych Samsungow?I jeszcze nikt się nie odezwał że z tej całej serii *.11 są/mają być jednotalerzowce 320GB? Spójrz na ostatnią stronę tematu o tych Seagatach. Mam pytanie :-P Zamierzam właśnie kupić kompa, a ponieważ nie satysfakcjonowały mnie gotowe oferty postanowiłem sam go "sklecić". Sam nigdy tego nie robiłem i nie mam jeszcze niezbędnego doświadczenia, ale jakoś się to wszystko udało pogodzić tylko mam jeden problem :-P Nie jestem do końca pewny czy dysk też musi być dopasowany do płyty głównej :oops: :oops: :oops: (nie śmiać się :-P ) Jeśli tak to proszę o propozycje do płyty Asus M2N32-SLI Deluxe WiFi-AP nForce 590 SLI lub jak uważacie że to [ciach!]o to też zaproponujcie inną tak max za 650 zł ale żeby mi pasował Athlon 64 x2 6400 bo intela raczej nie kupie (są dużo droższe( a chce mieć przynajmniej z 3Ghz)) PS:ten dysk tak od 250 do 320 gb najlepiej do 250 zl A Tobie poradzę w ogóle założyć nowy temat jakiego kompa kupić. Jeżeli bierzesz athlona tylko dlatego, że ma 3GHz, to można by takie myślenie opisać dosyćniecenzuralnymi słowami :P Najtańszy Intel wyciąga po OC 3GHz reszta modeli nawet 4.5GHz, ale co z tego skoro 2GHz Intel jest szybszy/lepszy od AMD (tak! pomimo, że ma mniejszy zegar). A chcesz poszpanować to pomożemy Ci podkręcić po zakupie :P Załóż temat w "Co kupić" [end OT] //// No dobra, a teraz ja :P Proszę się wykazać i polecić mi następce mojego WD Clopsika Po pierwsze coś do 200zł (ofkors delikatnie płynny budżet, ale te ~280zł za 320GB to za dużo raczej). 200-250GB bo chyba więcej nie wciśniemy w tą cenę? No oczywiście SATA II. I najlepsze i najważniejsze dla mnie. Jakby to powiedział achmedzik: Silence! no i szybkość zarazem :) Jak już widzę wchodzą w grę seagaty z tej serii x.11 tak? Jednotalerzowe 250. A co powiecie o Hitachi? Też je sobie tak rozważam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaQs Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2008 (edytowane) I jeszcze nikt się nie odezwał że z tej całej serii *.11 są/mają być jednotalerzowce 320GB? Spójrz na ostatnią stronę tematu o tych Seagatach. Rzeczywiscie, ale nie wiadomo kiedy beda wprowadzone do sprzedarzy. Narazie i tak musze poczekac wiec moze jakos sie tak szczesliwie zlozy, ze juz beda (za 2 tyg?). Co do WD to powiem tak: -> z nowszymi seriami nie mialem do czynienia(polecam poczytac tematy o nich na forum), ale patrzac z doswiadczen z dyskami tej firmy w przeszlosci to lipa, szczegolnie jesli chodzi o awaryjnosc (we wtorek na RMA leci 160GB, dzis kumplowi padla 80GB ). ja moge wlasnie powiedziec, ze mnie WD nie zawodzi: - 2x 6 letnie 80GB - chodza nadal; - mojego brata 4 letnia 80GB - chodzi nadal; Dziwi mnie taka opinia o WD. Moze sam na nich nie pracowalem, ale w drugim kompie jest 80GB pare lat i chodzi ladnie. Samsungi byly zawsze cichymi dyskami, a i wydajnosciowo nie najgorsze. No u mnie ta cisza byla tylko do czasu. Ale na poczatku jak go mialem to bylem zachwycony. Nic nie bylo go slychac. Dopiero potem zaczal pierdziec w nieboglosy... Edytowane 22 Marca 2008 przez JaQs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2008 (edytowane) No dobra, a teraz ja :P Proszę się wykazać i polecić mi następce mojego WD Clopsika Po pierwsze coś do 200zł (ofkors delikatnie płynny budżet, ale te ~280zł za 320GB to za dużo raczej). 200-250GB bo chyba więcej nie wciśniemy w tą cenę? No oczywiście SATA II. I najlepsze i najważniejsze dla mnie. Jakby to powiedział achmedzik: Silence! no i szybkość zarazem :) Jak już widzę wchodzą w grę seagaty z tej serii x.11 tak? Jednotalerzowe 250. A co powiecie o Hitachi? Też je sobie tak rozważam. Kup Seagate 250GB 16MB 7200.10 ST3250410AS, bardzo szybki i cichy, sam go posiadam i oczywiście polecam :) . Edytowane 22 Marca 2008 przez maruh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2008 Kup Seagate 250GB 16MB 7200.10 ST3250410AS, bardzo szybki i cichy, sam go posiadam i oczywiście polecam :) .Ręczysz głową że cichy? :) Tj, hdd będzie leżał na biurku, planuję w końcu silent boxa zrobić, ale tak czy siak będzie w odległości 30cm. Mam nietypową prośbę (ofkors cisza pojęcie względne ale...) mógłbyś otworzyć sobie budę i przysunąć się do hdd? :P I powiedzieć czy świszczy i chrupi bardzo ;] Wady bezgłośnego kompa to właśnie dysk, bo tego zawsze słychać :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2008 Ręczysz głową że cichy? :) Tj, hdd będzie leżał na biurku, planuję w końcu silent boxa zrobić, ale tak czy siak będzie w odległości 30cm. Mam nietypową prośbę (ofkors cisza pojęcie względne ale...) mógłbyś otworzyć sobie budę i przysunąć się do hdd? :P I powiedzieć czy świszczy i chrupi bardzo ;] Wady bezgłośnego kompa to właśnie dysk, bo tego zawsze słychać :( A więc tak, jeśli przybliżę głowę dość blisko dysku to słyszę czasami delikatne chrupanie i minimalne świszczenie, a tak to dysk jest zamknięty w budzie CM 331 i z odległości metra nic nie słyszę, możliwe że bym coś usłyszał bo najgłośniejszym elementem teraz w mojej budzie jest zasilacz wiec może coś tam zagłusza ale nie sądzę :), dysk ten jest na prawdę bardzo cichy, przecież nikt nie trzyma dysku 20cm od uszu. Polecam :) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaQs Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2008 U mnie wlasciwie juz decyzja podjeta - ST3250410AS. Tylko, ze poczekam jeszcze ze 2 tygodnie az bede mial caly fundusz. Moze w tym czasie wejda te 320GB... :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2008 (edytowane) 20cm od uszu nie, ale 30 tak :D no nic, w razie czego pójdzie silent box :) Dzięki, w takim razie będzie Seagate. Poczytam tylko jeszcze o serii x.11 Edytowane 22 Marca 2008 przez Havoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...