Jump to content
Sign in to follow this  
MaciekCi

Sos Bolognese Do Spaghetii

Recommended Posts

No więc tak, przepis na sos powstał w oparciu o sos pizzowy by RS

 

 

Oryginał :

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «

 

My project :

 

Przepis dotyczy porcji dla 2 osób

 

1. 4 pomidory zalewamy w garnuszku wrzątkiem.

2. Sparzone pomidory bez problemu obiera się ze skórki. Kroimy je na drobne kawałki zostawiając wodnisty miąższ.

3. W siekaczu (ręcznym czy elektrycznym) kroimy jedną cebulę, średniej wielkości.

4. Drobno kroimy albo "wyciskamy" 3-4 ząbki czosnku.

5. Z mięsa mielonego, (w sklepie można kupić tzw. "Tatar" - też pasuje) 250g, robimy kulki o średnicy 1,5-2cm.

5. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę (uwaga ! nie za mocno !).

6. Kiedy oliwa się trochę rozgrzeje, wrzucamy cebulę i tuż po jej zeszkleniu wrzucamy nasze kulki mięsne.

7. Po chwili, kiedy kulki są już trochę podsmażone, wrzucamy czosnek, który będziemy musieli rozprowadzić drewnianą łyżką, ze względu na jego "kleistość". ;)

8. Dosłownie po kilku chwilach wrzucamy nasze pomidory. (wraz z miąższem !) Dodajemy łyżkę koncentratu (ja zawsze używam Łowicza, nie wiem jak będzie z innymi). Wszystko mieszamy, żeby cebulka i czosnek nie leżały na dnie. ;)

9. Po około 10 minutach, dodajemy sól, pieprz, oregano i bazylię. Mieszamy, przy okazji możemy też trochę rozgnieść pomidory łyżką. :)

10. Wszytko przykrywamy przykrywką i ... no właśnie, tu zaczyna się zabawa. Zmniejszamy ogień na 40-50% i ... uwaga ! Sos powinien gotować się 2-3 godziny :lol: (mówię poważnie).

* Pamiętajmy o mieszaniu sosu, najlepiej co ~ 10 minut.

* Jeśli sos stanie się za gęsty, dobrze przygotować sobie około 0.5L rosołu z kostki Knorr, jeśli nie, to H2O z kranu też się dobrze spisuje. ;) Poprostu dolewamy trochę co jakiś czas.

* Mieszać, dolewać-mieszać, mieszać, dolewać-mieszać i tak w kółko najlepiej przez 2-3 godziny. :)

 

Czemu aż tyle ? Nawet nie wiecie, jak smak sosu potrafi się zmienić, powyżej 3 godzin nie gotowałem to trudno mi powiedzieć, w każdym bądź razie, między sosem 1-godzinnym a 2,5 godzinnym jest różnica kolosalna ! :D

 

 

Makaron gotujemy dowolny, ja preferuję "rurki". Do tego na górę starty parmezan albo gouda. Palce lizać ! ;)

 

 

Mam nadzieję, że będzie smakować, danie bardzo proste, i jeśli mamy nadmiar wolnego czasu, przyjemnie się robi. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mięso mielone można zastąpić tuńczykiem. Jadłem tak we Włoszech i sam próbowałem w domu - bardzo dobre. Tuńczyk zwykły z puszki w sosie własnym.

Share this post


Link to post
Share on other sites

imho wcale nie musi się tyle gotować, co stwierdzam po odgrzewaniu "30-minutowego" sosu [; hehe

 

odgrzany o wieeeele lepiej smakuje

Share this post


Link to post
Share on other sites

imho wcale nie musi się tyle gotować, co stwierdzam po odgrzewaniu "30-minutowego" sosu [; hehe

 

odgrzany o wieeeele lepiej smakuje

O! I to jest sekret dobrego smaku :)

Mnie prawie wszystko smakuje lepiej kiedy jest odgrzane :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oryginalny włoski sos bolonski:

 

Składniki

250g chuda mielona wołowina

250g chuda mielona wieprzowina

przecier z 1 kg pomidorów

25g masła

2 łyżki oliwy z oliwek

1 średnia cebula

czosnek

6 łyżek czerwonego wytrawnego wina

sól

pieprz

 

Przygotowanie

W rondlu rozgrzewamy masło z oliwą z oliwek. Następnie do tłuszczu wrzucamy pokrojoną cebulę. Potem wkładamy stopniowo oba rodzaje mielonego mięsa. Kiedy mięso zaczyna lekko brązowieć, dodajemy pozostałe składniki – przecier z pomidorów oraz czerwone wino. Teraz zostawiamy sos na ogniu na dłuższy czas. Można ewentualnie trochę posolić i dodać ząbek czosnku. Sos boloński powinien gotować się następnie przez około trzy godziny.

Zamiast spaghetti możemy ugotować trochę grubszy makaron – tagliatelle. Ugotowany al dente makaron wykładamy prosto na patelnię, na której wcześniej wlaliśmy dwie łyżki sosu. Mieszamy i wykładamy na talerz. Całość posypujemy parmezanem.

 

© Antonio Carluccio

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja robię spaghetti zawsze wg jednego przepisu:

 

0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego

2 marchewki

0,25 selera

1 mała pietruszka

2 puszki pomidorów

ser żółty

0,3 dkg pieczarek

przecier pomidorowy

1 cebula

1 mniejsza główka czosnku

sól, pieprz, oregano, bazylia

olej

 

Cebulkę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy to razem na patelni. Potem dorzucamy do tego mięsko i smażymy dalej. W tym samym momencie wyciągamy większy garnek, na dno wlewamy odrobinkę oleju i dodajemy: startą marchewkę, pietruszkę i seler (na najdrobniejszych oczkach). Chwilę mieszamy, aby zmiękło. Potem dorzucamy pomidory pokrojone z puszki. Ten sos również warto dodać, dzięki temu powstanie nam ładny sosik. Po około 5 minutach wrzucamy mięsko z patelni i dalej z sobą gotujemy. Teraz możemy doprawiać do smaku solą, pieprzem oraz bazylią. W celu uzyskania ładniejszego koloru polecam położyć max pół koncentratu pomidorowego. Trzeba uważać, by zbytnio nie zakwasić dania. Następnie należy chwilę poczekać, by składniki się połączyły. W tym czasie polecam pokroić drobno pieczarki. Gdy sos zacznie bulgotać, dorzucamy pieczarki, chwilę gotujemy i gotowe! Ja zawsze sos posypuje żółtym serem i jest pyyyyycha. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Polecam dodać oliwki. Świetnie wyglądają i komponują się z czerwienią sosu. Dziwne, bo nie przepadam za oliwkami, ale w spaghetti uwielbiam je ;]]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.