MaciekCi Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2008 No więc tak, przepis na sos powstał w oparciu o sos pizzowy by RS Oryginał : » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « 1. 2 duze albo 3 male pomidory zalewamy w garnuszku wrzatkiem. W tym czasie kroimy cala srednia cebule i 2 zabki czosnku na kosteczke. 2. sparzone pomidory bez problemu obiera się ze skorki. Kroimy je na cwiartki wyrzucajac wiekszosc wodnistego miąższu 3. w srednim garnuszku rozgrzewamy oliwe, dodajemy 1 czubata lyzeczke ostrej papryki w proszku (pizza leciutko pikantna, 2 czubate lyzeczki - pikantna, 3 – ostra :>). Zamieszamy dobrze, aby wymieszac papryke, dosypujemy pokrojona cebule z czosnkiem. Po „zeszkleniu” cebuli wrzucamy pomidory, mieszamy i przykrywamy. Ogien pod garnkiem na 40%. Pomidory musza kolo 10 minut dusic się pod przykryciem, rozpadna się na kawalki zamieniajac się w sosik. Pamietamy o mieszaniu sosu. Gdy pomidory się rozpadna, można im pomoc ubijakiem do ziemniakow albo mikserem. Aby sos zgestnial musi pogotowac się bez przykrycia, Dodajemy do niego pol lyzeczki soli, 3 szczypty bazyli, lyzke koncentratu pomidorowego i nic wiecej. W smaku może być kwaskowy i nie dosolony..... ale taki wlasnie ma być. Wylaczamy gaz gdy sos stanie się wyraznie gestszy niż był na poczatku . My project : Przepis dotyczy porcji dla 2 osób 1. 4 pomidory zalewamy w garnuszku wrzątkiem. 2. Sparzone pomidory bez problemu obiera się ze skórki. Kroimy je na drobne kawałki zostawiając wodnisty miąższ. 3. W siekaczu (ręcznym czy elektrycznym) kroimy jedną cebulę, średniej wielkości. 4. Drobno kroimy albo "wyciskamy" 3-4 ząbki czosnku. 5. Z mięsa mielonego, (w sklepie można kupić tzw. "Tatar" - też pasuje) 250g, robimy kulki o średnicy 1,5-2cm. 5. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę (uwaga ! nie za mocno !). 6. Kiedy oliwa się trochę rozgrzeje, wrzucamy cebulę i tuż po jej zeszkleniu wrzucamy nasze kulki mięsne. 7. Po chwili, kiedy kulki są już trochę podsmażone, wrzucamy czosnek, który będziemy musieli rozprowadzić drewnianą łyżką, ze względu na jego "kleistość". ;) 8. Dosłownie po kilku chwilach wrzucamy nasze pomidory. (wraz z miąższem !) Dodajemy łyżkę koncentratu (ja zawsze używam Łowicza, nie wiem jak będzie z innymi). Wszystko mieszamy, żeby cebulka i czosnek nie leżały na dnie. ;) 9. Po około 10 minutach, dodajemy sól, pieprz, oregano i bazylię. Mieszamy, przy okazji możemy też trochę rozgnieść pomidory łyżką. :) 10. Wszytko przykrywamy przykrywką i ... no właśnie, tu zaczyna się zabawa. Zmniejszamy ogień na 40-50% i ... uwaga ! Sos powinien gotować się 2-3 godziny :lol: (mówię poważnie). * Pamiętajmy o mieszaniu sosu, najlepiej co ~ 10 minut. * Jeśli sos stanie się za gęsty, dobrze przygotować sobie około 0.5L rosołu z kostki Knorr, jeśli nie, to H2O z kranu też się dobrze spisuje. ;) Poprostu dolewamy trochę co jakiś czas. * Mieszać, dolewać-mieszać, mieszać, dolewać-mieszać i tak w kółko najlepiej przez 2-3 godziny. :) Czemu aż tyle ? Nawet nie wiecie, jak smak sosu potrafi się zmienić, powyżej 3 godzin nie gotowałem to trudno mi powiedzieć, w każdym bądź razie, między sosem 1-godzinnym a 2,5 godzinnym jest różnica kolosalna ! :D Makaron gotujemy dowolny, ja preferuję "rurki". Do tego na górę starty parmezan albo gouda. Palce lizać ! ;) Mam nadzieję, że będzie smakować, danie bardzo proste, i jeśli mamy nadmiar wolnego czasu, przyjemnie się robi. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 25 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2008 Przy najbliższej okazji wypróbuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbencjusz Opublikowano 25 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2008 Mięso mielone można zastąpić tuńczykiem. Jadłem tak we Włoszech i sam próbowałem w domu - bardzo dobre. Tuńczyk zwykły z puszki w sosie własnym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 25 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2008 imho wcale nie musi się tyle gotować, co stwierdzam po odgrzewaniu "30-minutowego" sosu [; hehe odgrzany o wieeeele lepiej smakuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2008 imho wcale nie musi się tyle gotować, co stwierdzam po odgrzewaniu "30-minutowego" sosu [; hehe odgrzany o wieeeele lepiej smakuje O! I to jest sekret dobrego smaku :) Mnie prawie wszystko smakuje lepiej kiedy jest odgrzane :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnes Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Zamiast rosołkiem czy wodą (o zgrozo) rozcieńczać winem czerwonym wytrawnym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grassmaste Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Oryginalny włoski sos bolonski: Składniki 250g chuda mielona wołowina 250g chuda mielona wieprzowina przecier z 1 kg pomidorów 25g masła 2 łyżki oliwy z oliwek 1 średnia cebula czosnek 6 łyżek czerwonego wytrawnego wina sól pieprz Przygotowanie W rondlu rozgrzewamy masło z oliwą z oliwek. Następnie do tłuszczu wrzucamy pokrojoną cebulę. Potem wkładamy stopniowo oba rodzaje mielonego mięsa. Kiedy mięso zaczyna lekko brązowieć, dodajemy pozostałe składniki – przecier z pomidorów oraz czerwone wino. Teraz zostawiamy sos na ogniu na dłuższy czas. Można ewentualnie trochę posolić i dodać ząbek czosnku. Sos boloński powinien gotować się następnie przez około trzy godziny. Zamiast spaghetti możemy ugotować trochę grubszy makaron – tagliatelle. Ugotowany al dente makaron wykładamy prosto na patelnię, na której wcześniej wlaliśmy dwie łyżki sosu. Mieszamy i wykładamy na talerz. Całość posypujemy parmezanem. © Antonio Carluccio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mireon Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2014 jak dla mnie sos boloński musi jeszcze zawierać boczek wędzony, marchewkę i seler naciowy, no i nie lubię sosu z dodatkiem wina ale to kwestia gustu. Ostatnio korzystam z tego przepisu http://www.kulinarnawyspa.pl/przepis/spaghetti-bolognese/ tylko dodaję trochę więcej mięsa bo w tym przepisie mi go trochę mało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HannaS Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Ja robię spaghetti zawsze wg jednego przepisu: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 2 marchewki 0,25 selera 1 mała pietruszka 2 puszki pomidorów ser żółty 0,3 dkg pieczarek przecier pomidorowy 1 cebula 1 mniejsza główka czosnku sól, pieprz, oregano, bazylia olej Cebulkę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy to razem na patelni. Potem dorzucamy do tego mięsko i smażymy dalej. W tym samym momencie wyciągamy większy garnek, na dno wlewamy odrobinkę oleju i dodajemy: startą marchewkę, pietruszkę i seler (na najdrobniejszych oczkach). Chwilę mieszamy, aby zmiękło. Potem dorzucamy pomidory pokrojone z puszki. Ten sos również warto dodać, dzięki temu powstanie nam ładny sosik. Po około 5 minutach wrzucamy mięsko z patelni i dalej z sobą gotujemy. Teraz możemy doprawiać do smaku solą, pieprzem oraz bazylią. W celu uzyskania ładniejszego koloru polecam położyć max pół koncentratu pomidorowego. Trzeba uważać, by zbytnio nie zakwasić dania. Następnie należy chwilę poczekać, by składniki się połączyły. W tym czasie polecam pokroić drobno pieczarki. Gdy sos zacznie bulgotać, dorzucamy pieczarki, chwilę gotujemy i gotowe! Ja zawsze sos posypuje żółtym serem i jest pyyyyycha. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...